Тръмп, Путин и Ердоган, а ЕС - в геополитическа самота

Триото президенти предизвиква водещите европейски ценности
Обновена: 27 май 2017 14:41 | 27 май 2017 14:38, Виктория Тошкова
130
Тръмп, Путин и Ердоган, а ЕС - в геополитическа самота
Снимка: архив, Reuters

Настроението в Европа тези дни е по-позитивно, а за да се случи това не бе нужно много. Безразсъдните екстремисти останаха на второ, а не на първо място, на изборите в Австрия, Холандия и Франция. Икономическият растеж се ускорява по-бързо, а Brexit, макар и вероятно катастрофален за Великобритания, може да не се окаже такъв за Европа.

Въпреки това дори просто завръщането към нормалното е успокоение за континента, прекарал последните няколко години, борейки се с кризи, коментира The Economist.

Но ако европейците най-малкото са започнали да се чувстват по-добре, светът отвъд тях изглежда дори по-заплашителен. Високо ценените европейски ценности на либерализма и спазването на човешките права биват предизвикани от кохорта непредсказуеми лидери, които явно нито ги ценят, нито разбират.

А това буди тревоги за Европейския съюз (ЕС). За европейците тази промяна е въплътена в тримата президенти, чиито капризни импулси оформят и ограничават външната политика: Доналд Тръмп, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Да вземем първо Тръмп. Страховете на европейците към американския президент отчасти се успокоиха, откакто той пое поста. Тръмп често се радваше на антиевропейски политици като Найджъл Фараж и Марин льо Пен. След срещите си с няколко европейски лидери обаче до голяма степен спря да прави това. Европейски представители след визитите си във Вашингтон изразяват оптимизъм, че някои от най-крайните поддръжници вече са с по-слаби позиции пред Тръмп.

Но европейците никак не се чувстват спокойни. „Нямаме идея къде се намират [американците] по толкова много въпроси“, казва дипломат в Брюксел, докато Тръмп пристига за среща с ЕС и на НАТО, последвани от среща на високо равнище на Г7 в Сицилия. В подготовката за тези събития европейците търсеха яснота за намеренията на САЩ, особено по климата и търговията.

По време на кампанията си Тръмп обеща да се оттегли от Парижкото споразумение по климата, но оттогава насам нито е потвърдил, нито е оттеглил това си обещание. Американците не са склонни да се присъединят към стандартния език в комюникето на Г7 по отношение на това колко важна е глобалната търговия.

Ако Тръмп кара европейците да си задават въпроси, Путин предизвика предположенията им. Анексирането на Крим разстрои установения ред след Студената война, а войските му сеят хаос в Източна Украйна. Слабостта може да ограничи мащаба на това, което Путин може да постигне. Продължаващият упадък на Русия обаче му дава повод да действа сега, вместо да изчака, за да подрие проевропейските реформи в страни, които включва в своята сфера на влияние.

В самия ЕС Путин и представителите му се намесват в избори и спонсорират размирни партии и фалшиви неправителствени организации. Някои правителства даже създадоха отдели, които да се борят с руската пропаганда.

Ердоган е дори по-лукав. Турция е съюзник в НАТО и кандидат за членство в ЕС. Разузнавателните ѝ служби могат да помогнат на европейците в борбата с тероризма, а в същото време страната приютява милиони бежанци, които иначе биха потърсили защита в Европа.

Но за европейците е невъзможно да се справят с президента. Той сравнява европейските правителства, които забраняват воденето на негови кампании върху своите територии, с нацисти и заплашва да захвърли мигранти в България и и Гърция, ако не постигне своето. Вътрешните чистки почти са унищожили турската демокрация. Някои европейци, включително австрийското правителство, искат преговорите за членство в ЕС да бъдат прекратени. (Други тайно се надяват Ердоган сам да им сложи край.)

Справянето с всеки един от това трио поединично само по себе си би било трудно. Заедно те представляват лесно докачлива махала. Несигурността около подхода на САЩ към Русия, например, засилва опасността от Путин. Опасенията, че Тръмп може да се опита да постигне голяма сделка с Кремъл, може и да отслабнаха, но германските представители не могат да разчитат на сътрудничеството по Украйна, на което се радваха по времето на Барак Обама.

Отношенията между тримата също са непредсказуеми. През последните 18 месеца Турция свали руски самолет, руският посланик бе убит в Анкара, Москва наложи санкции срещу Турция, а двете страни отново са приятели.

Ако комбиниране трудностите около Русия и Турция с въпросителните около ангажимента на САЩ по сигурността, европейците остават със силно усещане за „геополитическа самота“, както казва Ян Техау от American Academy в Берлин. Това разстройва и други съседни региони, в които ЕС имаше своето влияние. Вакуумът се усеща в бившите съветски страни, където американската подкрепа се приемаше за даденост, но и на Западните Балкани – опасно нестабилна зона в сърцето на Европа, където Америка, Русия и Турция се борят за влияние.

Някои все пак заемат по-позитивни позиции. Европейските дипломати обичат да казват, че победата на Тръмп и Brexit са довели до ново усещане за единност в Европа. Проучванията наистина сочат, че подкрепата за членство в ЕС нараства в повечето страни, а тази седмица Pew Research Centre представи подобни резултати за НАТО.

Това обаче е крехко единство, основано не върху доверието, а върху страха от външния свят. На скорошна среща на търговската комисия на ЕС един дипломат отбелязва с радост, че старите разделения между защитниците на свободната търговия и протекционистите са изчезнали. Всички те били обединени зад защитни антидъмпингови мерки.

Вълните от мигранти, които заляха Европа от Турция през 2015-16 г. предизвикаха искания за затваряне на границите. А заплахата от Путин, а не досадните туитове на Тръмп, плашат европейските правителства, карайки ги да увеличат разходите си за отбраната. Ужасното трио хвърля дълги сенки.

Още подобни анализи четете в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ЕС казаха,че дезодорантите и изпражненията на кравите влияели на климата! Докато учените Буш,Клинтън и Обама бяха убедени в това и плащаха,за да се докаже тезата, глупакът Тръмп реши,че кравите са невинни и спря не само тези пари за клат-ик-урците в ЕС и НАТО! Явно някой не е наред с реалността и мисленето...Кой ли е Той?
55
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки българин напуснал родината си е родоотстъпник и никакви икономически или европейски оправдания не го извиняват.Всеки управляващ в България сключил сделка против интереса на българското население е родоотстъпник.Никой не уважава родоотстъпниците.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Националният въпрос на държавите на Балканския полуостров не е проблем появил се от социалистическото минало.
53
4
 
8
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Европейските лидери го дават много лабаво.Все пак това е съюз от 28 държави нали.Да се укрепът границите,да се направи армия на Е.С. и колкото по далече са тези 3ма ръководители от Съюза толкова по добре.Ердоган в Анадола,Тръмп зад океана и това е...къде се мешат навсякъде.Трябват на върхът на Европа да има млади и амбициозни хора а не тези пенсионери....
52
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврогейския съюз на международно организираните престъпници и терористи е в паника-продължава да оплюва законно избрания президент на САЩ,почти официално организира и проведе неуспешен опит за държавен преврат срещу законноизбрания президент на Турция,от самото си създаване е по принцип против Путин...Прави цветни революции и "майдани",въвежда санкции и ограничения- и в резултат- керванът си върви,а *** кучета и *** си лаят!Най-еврогейската ценност е лаенето-друго не можем!
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така. Бягството на младите започна след падането на един фалшив режим. Хората се огледаха и видяха, колко назад са и колко неща им липсват. Но това е проблем даже и на държави без бивш комунистически режим. Нормално е всичко хора не са еднакви. Няой са по развити , някой се чувстват по добре в други държави, трети търсят повече материално ... съвсем нормален процес.
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 55Напълно съм съгласен с Вас, но всичко това стана защото България беше отклонена от естественото си развитие за 45 години.
49
4
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Това което се набива на очи и направо ще ги извади, е демонстрираната слабост на ЕС лидерите! Същите не разчитат на Съюза и неговите възможности, а чакат благоволението на споменатите САЩ, Турция и Русия..... ЕС лидери?! Нищо по-смешно и жалко! Декларация след декларация но както пише в Евангелието: "По делата им ще ги познаете!"
48
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия е помия до шия.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 51:Много историци докосват един болен мазол на нашата нация-някои дори твърдят, че няма българска нация, а в най-добрия случай тя е незряла.Важна част от определението за нация е всички членове да признават принадлежността на другите към нея.Въпросът за ромите и мюсюлманите е болезнен, на този фон се случи най-лошото-обезкърви се нацията откъм млади българи.Няма по-сериозна криза за българската нация в новата история от лишаването и от младото поколение българи.
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 49Защото най-вероятно е гладно.
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 47"В Москва задържаха 10-годишно момче за рецитиране на "Хамлет".----------Видиото към тази публикация показва безрасъдното насилие на руската полиция даже към едно беззащитно дете.
44
7
 
7
 
! Отговори
ПетърВелики преди 6 години
Е ба ти поръчковата статия :D
43
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От както царува САЩ, няма голяма война ! Тея войни при ***, не ме вълнуват. Имат ресурс и белите им го вземат за технологии и развитие. Нищо лошо не сме видели от САЩ и Европа . Напротив по-Добър живот и нови технилогии, възможност за пътуване и работа .От това по-Добро не е имало на света. Ако е имало някой да посочи Кога и Къде.
42
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ЕС се разпадне и дойдат комунистите на власт пак, не 60 хиляди на година, а по 200 хиляди ще напускат. Това ви го казвам като млад човек, който иска бъдеще.
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #46Защото проси.
40
9
 
10
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 години
Да живее САЩ, еврейския съюз, долу русия, путин и комунизма...
39
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Москва задържаха 10-годишно момче за рецитиране на "Хамлет".
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ 42Моля те не предизвиквай съдбата. Бъди смирен.
37
9
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До Анонимен"В Русия е немотия до шия"...---------------------------------------------------------------------------------... - а когато тинята им стигне до брадата... - Путин се провиква - "горе главата"...