НАТО – "къща от карти"! Ядрото на алианса удари дъното

"Вашингтон пост": Влиянието на САЩ в Европа в най-нестабилното си състояние
29 май 2017 21:02, Елка Василева
124
НАТО – "къща от карти"! Ядрото на алианса удари дъното
Ангела Меркел и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

"Току-що се върнах от Европа. Пътуването беше страхотен успех за Америка. Много работа, но големи резултати!" - Доналд Тръмп, неделя сутринта.

Вече четири месеца Белият дом не е одобрявал европейски посланици, не е извършвал висши дипломатически назначения и не е давал признаци, че изобщо ще го направи.

Редки пратеници, сред тях вицепрезидентът и министърът на отбраната, прелитаха през океана с послания за общо успокоение. Те потвърждаваха обвързаността на Америка с НАТО, говореха за стари връзки и стари съюзи, намекваха и загатваха, че нищо не се е променило.

Европейците ги слушаха и се правеха, че им вярват. Сигурно, но след като чу вицепрезидента да говори в Мюнхен през февруари, един от тях ми каза: "Всичко това е истина до следващия пост на вашия човек в Тwitter". В разстояние на два дни миналата седмица обаче самият президент Тръмп сложи край на месеците несигурност, и то без да изпрати туит. Сега знаем: пратениците са ненадеждни и всъщност всичко се е променило, пише Ан Епълбаум, в. "Вашингтон пост".

Какво се случи в Белгия и Италия в действителност? След като заяви в Саудитска Арабия, че няма да изнася "лекция" на арабските лидери за правата на човека, Тръмп пристигна в Брюксел и започна да чете лекция на най-близките съюзници на Америка, обвинявайки ги, че дължат "маса пари" на НАТО и американските данъкоплатци.

Това не беше много смислено: НАТО не е клуб с годишни членски вноски като Мар а Лаго. То обаче бе ясен знак, най-сетне, за нещо, което мнозина през цялото време подозираха: че Тръмп предпочита компанията на диктатори, които го ласкаят, пред демократи, които се отнасят с него като с равен.

Два-три часа по-късно, на среща за търговията, Тръмп се оплака, че Германия "е лоша" заради "милионите коли, които те продават в САЩ" и изглежда искаше да пренапише американското търговско споразумение със страната. Германските компании обаче и произвеждат "милиони коли" в САЩ - почти толкова, колкото продават. Само че коментарите показаха недвусмислено: Времената, когато САЩ бяха водеща сила в света в областта на търговията, също са в миналото.

В нито един момент президентът изглежда не схвана ролята си на водач на съюз.

Подложен на натиск да поеме ангажимент по споразумението за климатичните промени, той публикува туит: "Ще взема окончателното си решение за Парижкото споразумение другата седмица!", почти сякаш става дума за телевизионен сериал, при който държиш зрителите в напрежение, за да продължат да го следят. Доказвайки, че продължава да гледа на света през очите на строителен предприемач, Тръмп се оплака на белгийския премиер от европейските регулации, забавили строителството на едно от голф игрищата му. Преди снимката от срещата на върха на НАТО Тръмп избута премиера на Черна гора, за да застане най-отпред, както правят знаменитостите с дебелашки обноски.

В нито един момент президентът не показа също дори признак да съзнава какви са заложените на карта въпроси. В речта си пред НАТО той не спомена член 5 - клаузата, която ангажира членовете на алианса да се отбраняват взаимно, ако бъдат нападнати.

По-късно той заяви, че пътуването му ще проправи път за "мир чрез сила", макар да беше ясно, че няма представа какво всъщност значи тази фраза, използвана от Роналд Рейгън през 80-те години: "Ще имаме много сила и ще имаме много мир", обясни той.

След приключването на визитата президентските помощници се втурнаха да обясняват какво искал да каже президентът. Съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър незабавно заяви, че Тръмп е подкрепил Чл. 5. Този път обаче никой не се престори, че му вярва.

В резултат на това президентско пътуване американското влияние в Европа, което винаги се е осъществявало чрез взаимноизгодни търговия и военни съюзи, е в най-нестабилното си състояние, на което сме били свидетели.

Американско-германските отношения, ядрото на трансатлантическия алианс от повече от 70 години, току-що удари ново дъно: В неделя германската канцлерка заяви пред симпатизанти, че Германия повече не може да зависи от Америка предвид добитите от нея "през последните няколко дни впечатления".

Руското правителство, което отдавна се опитва да прогони САЩ от континента, е на върха на щастието - по руска телевизия бе казано, че Тръмп е превърнал НАТО в "къща от карти".

"Велик успех за Америка"? Ако това е "успех", не искам и да виждам как ще изглежда провалът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
10
 
! Отговори
Bay-Huy преди 6 години
До Хах, нещо сте сбъркан/а. Лъв или лъвица няма значение, както скоростта и пробивността на куршума не се влияе от обиколката на бицепса и главата... ***...Русия е непреодолима...
64
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грузия има твърдо намерение да стане член на Северноатлантическия съюз, обяви грузинският премиер Гиорги Квирикашвили, цитиран от ТАСС."Активното сътрудничество между Грузия и НАТО достигна през последните години най-високо равнище", констатира Квирикашвили пред Парламентарната асамблея на НАТО. Той даде да се разбере, че страната е решена да се интегрира в алианса и ще продължи реформите в тази насока.+++++Те това е положението с Русия.
63
15
 
5
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Да, знаем че тоя саййт отдавна гъмжи от българофоби-русолюбци, които могат да виреят само ако са равни на по умните и работливите от тях. Признавам обаче, че много държат на всякаква водка и ракия. Затова тая работа с ЕС и Нато не им харесва, защото често алкохолизма не се поощрява с бонуси и повишения.
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералеспак се мъчиш да се правиш на дръж ми шапката. Леопард, Еибрамс, Чаленджър, Меркава и по-новите руски танкове са способни да "устоят" на "обикновенно" РПГ 7 - тоест то не може да пробие бронята им. Все пак може да нанесе поражения по някои от външните системи но не може да застраши живота на екипажа. Но един виден военен и икономически колос като теб трябва да е наясно с това
61
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 75Ми той се появи. Викат му Джуджето на галено.
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Зaпомнетедали ще е Германия, Индия, Пакистан, Китай, САщ.. все ще се появява някой луд с мания за величие, а останалите ще гледат потресени и изненадани, докато не бъдат засегнати персонално. Човечество се пари все по един и същ начин и на нищо не се е научило
59
3
 
15
 
! Отговори
Ясно преди 6 години
Погледа на Меркел казва всичко: страх и паника.
58
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тонката"България е и ще бъде пълноправен член на ЕС и НАТО" --> това като по комунизма - всички сме равни (но някои са по-равни). Като сме пълноправни членове на ЕС, защо еврокомисията отказа да наложи реципрочни визи на САЩ заради това че България и други "равноправни" членове на ЕС се нуждаят от визи за САЩ? По закон бяха длъжни да въведат визи. Вместо това те казаха че туризма на Франция би пострадал и затова ще игнорират закона и ще се опитват да преговарят. Пародия!
57
4
 
13
 
! Отговори
до тонката преди 6 години
Тонка, нещата се променят. България презумпция е близо и ще си остане близо до православна Русия и далеч от католическия свят.
56
2
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименСирия/Ирак - има ли граница? Обикновенно РПГ -7 произведено в Казанлък.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералес"Великата военна сила ще е ЕС а не Германия" - България и Румъния на чело на ударната група. По 5 на нож.
54
3
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До ЗaпомнетеВеликата военна сила ще е ЕС а не Германия, и запомни, че когато една държава става военна сила, никога не е искала разрешение от останалите сили.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералесАз ти написах СИРИЯ (турците имаха анти терористична операция там) - какъв северен Ирак? Ти способен ли си да четеш?"Посочи ми един танк в света, който може да устои на обикновенно РПГ" - е тука тотално се изложи. Какво обикновенно РПГ? Ти в час си ли?
52
0
 
15
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Пропуснахте да напишете под тази "статия" 'Платена Публикация'! При това с парите на Джордж Соросовия!
51
0
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименАмериканските войски в Германия са 51 000 (35 000 военни и 16 000 цивилни). Намират се в базата Рамщайн на френско-немската граница.
50
5
 
4
 
! Отговори
Alex преди 6 години
Леопард 2 е най-добрият танк в действие в момента. Единствено новият руски Армата го превъзхожда, но той все още не е напъллно оперативен, а и бройките в които е произведен са незначителни. И само за информация - каските вече разработват нов Леопард 3, който се очаква да бъде (отново) най-доброто към деня.
49
4
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименВ северен Ирак турците имат Леопард-1, но това в случая не е важно. Посочи ми един танк в света, който може да устои на обикновенно РПГ, управлявано от 13г. хлапе
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералесточно за Леопард 2 става дума, не се прави на дръж ми шапката
47
2
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименАми турците трябва да си купят Леопард-2 новото поколение танкове, което няма нищо общо с Леопард.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 51Просто се моли Тръмп да не прави глупости :))