НАТО – "къща от карти"! Ядрото на алианса удари дъното

"Вашингтон пост": Влиянието на САЩ в Европа в най-нестабилното си състояние
29 май 2017 21:02, Елка Василева
124
НАТО – "къща от карти"! Ядрото на алианса удари дъното
Ангела Меркел и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

"Току-що се върнах от Европа. Пътуването беше страхотен успех за Америка. Много работа, но големи резултати!" - Доналд Тръмп, неделя сутринта.

Вече четири месеца Белият дом не е одобрявал европейски посланици, не е извършвал висши дипломатически назначения и не е давал признаци, че изобщо ще го направи.

Редки пратеници, сред тях вицепрезидентът и министърът на отбраната, прелитаха през океана с послания за общо успокоение. Те потвърждаваха обвързаността на Америка с НАТО, говореха за стари връзки и стари съюзи, намекваха и загатваха, че нищо не се е променило.

Европейците ги слушаха и се правеха, че им вярват. Сигурно, но след като чу вицепрезидента да говори в Мюнхен през февруари, един от тях ми каза: "Всичко това е истина до следващия пост на вашия човек в Тwitter". В разстояние на два дни миналата седмица обаче самият президент Тръмп сложи край на месеците несигурност, и то без да изпрати туит. Сега знаем: пратениците са ненадеждни и всъщност всичко се е променило, пише Ан Епълбаум, в. "Вашингтон пост".

Какво се случи в Белгия и Италия в действителност? След като заяви в Саудитска Арабия, че няма да изнася "лекция" на арабските лидери за правата на човека, Тръмп пристигна в Брюксел и започна да чете лекция на най-близките съюзници на Америка, обвинявайки ги, че дължат "маса пари" на НАТО и американските данъкоплатци.

Това не беше много смислено: НАТО не е клуб с годишни членски вноски като Мар а Лаго. То обаче бе ясен знак, най-сетне, за нещо, което мнозина през цялото време подозираха: че Тръмп предпочита компанията на диктатори, които го ласкаят, пред демократи, които се отнасят с него като с равен.

Два-три часа по-късно, на среща за търговията, Тръмп се оплака, че Германия "е лоша" заради "милионите коли, които те продават в САЩ" и изглежда искаше да пренапише американското търговско споразумение със страната. Германските компании обаче и произвеждат "милиони коли" в САЩ - почти толкова, колкото продават. Само че коментарите показаха недвусмислено: Времената, когато САЩ бяха водеща сила в света в областта на търговията, също са в миналото.

В нито един момент президентът изглежда не схвана ролята си на водач на съюз.

Подложен на натиск да поеме ангажимент по споразумението за климатичните промени, той публикува туит: "Ще взема окончателното си решение за Парижкото споразумение другата седмица!", почти сякаш става дума за телевизионен сериал, при който държиш зрителите в напрежение, за да продължат да го следят. Доказвайки, че продължава да гледа на света през очите на строителен предприемач, Тръмп се оплака на белгийския премиер от европейските регулации, забавили строителството на едно от голф игрищата му. Преди снимката от срещата на върха на НАТО Тръмп избута премиера на Черна гора, за да застане най-отпред, както правят знаменитостите с дебелашки обноски.

В нито един момент президентът не показа също дори признак да съзнава какви са заложените на карта въпроси. В речта си пред НАТО той не спомена член 5 - клаузата, която ангажира членовете на алианса да се отбраняват взаимно, ако бъдат нападнати.

По-късно той заяви, че пътуването му ще проправи път за "мир чрез сила", макар да беше ясно, че няма представа какво всъщност значи тази фраза, използвана от Роналд Рейгън през 80-те години: "Ще имаме много сила и ще имаме много мир", обясни той.

След приключването на визитата президентските помощници се втурнаха да обясняват какво искал да каже президентът. Съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър незабавно заяви, че Тръмп е подкрепил Чл. 5. Този път обаче никой не се престори, че му вярва.

В резултат на това президентско пътуване американското влияние в Европа, което винаги се е осъществявало чрез взаимноизгодни търговия и военни съюзи, е в най-нестабилното си състояние, на което сме били свидетели.

Американско-германските отношения, ядрото на трансатлантическия алианс от повече от 70 години, току-що удари ново дъно: В неделя германската канцлерка заяви пред симпатизанти, че Германия повече не може да зависи от Америка предвид добитите от нея "през последните няколко дни впечатления".

Руското правителство, което отдавна се опитва да прогони САЩ от континента, е на върха на щастието - по руска телевизия бе казано, че Тръмп е превърнал НАТО в "къща от карти".

"Велик успех за Америка"? Ако това е "успех", не искам и да виждам как ще изглежда провалът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за свободно съчинение ни представя "Вашингтон пост"!Нима някакъв си артист Тръмп формулира и прави политиката на САЩ и особено външната?!Тръмп е просто един добре подбран артист,за изпълнение на точно тази роля,написана от куловодите,под тяхната режисура!Предишните артисти, създадоха кулата с глинени крака,нареченаз ЕС,с точно определени функции,и вече просто решиха,че тя си изпълни функциите и сега я изоставят,да стърчи,като някакъв ненужен декор,до пълното си разпадане.Ами,това е,Овци
44
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само си припомнете коя година Хитлер идва на власт и колко време му беше необходимо за да създаде военна сила почти успяла да завземе СССР. При това Хитлер започва от доса ниско дъно - съсипана германска икономика. Сега .. другари, представете си го същото но умножено с 10 пъти повече реални пари и обединената технологична мощ на цял ЕС.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералес"че германците могат да изградят силна армия, че могат да произведат високотехнологично оръжие" - прехваления им Леопард го видяхме що за стока е. 12 Леопарда собственост на Турция бяха унищожени за 1 месец от аробо-аборигени в Сирия със стар клас противотанкови ракети. А уж беше непробиваем...
42
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Burzum5-10 години ще са достатъчно за изграждане на европейска армия от която джуджето или наследника му ще трепери в памперси.
41
6
 
7
 
! Отговори
зад многословието преди 6 години
Тръмп се оптва да спре арабизацията на Европа... .другото е лай-лай ***...
40
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 38Държавите ще си орежат социалните придобивки веднага след дефинирането и доказването на общ враг като Русия. Това е лесно. Просто ще се използват методите на Путин срещу него.
39
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39:))))) в Италия човече е около 50 пъти по добре отколкото в Рашка :)))))
38
9
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Има ли някой, който да се съмнява, че германците могат да изградят силна армия, че могат да произведат високотехнологично оръжие, че могат да боравят с него професионално? И кой го може по-добре от тях?
37
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 29Когато в ЕС са си играели на икономика, руските аборигени са откривали огъня. Не бери грижа ти за икономиката на ЕС.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29"Гърция просто ще й опростят дълговете" - това дори Гърците вече не го вярват. Като стане дума за пари - швабата е бетер евреина. "Италия - бедната кризисна Италия има БВП по голям от този на Рашка." - БВП на една страна спрямо друга няма никакво значение, когато става дума за криза. Явно освен "военен тактик" си и "нобелов лауреат" по икономикаИ изобщо схващаш ли че държавите не искат да си режат социалните придобивки или не?
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 36ЕС досега разчиташе на САЩ да върши мръсната работа :)) Не си ли го разбрал путинопитеко. Е, ако САЩ не желаят, ЕС има опит с две световни войни и все още снае как се воюва. Особено германците.
34
2
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
А този подем се случва с безконтролното печатане на евро. Пък финансовата криза *** на вратата. Тогава на политиците, хич няма да им се играе на войници.
33
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 27А САЩ снабдяваше СССР с техника, оръжие, метали, суровини, храни ... аре не се отваряй много. Ако не беше САЩ, СССР щеше да говори на германски.
32
1
 
11
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Като не четеш история, ставаш смешен и жалък! За Германия работеше цяла Еропа, на Източния фронт имаше италиански, унгарски, румънски, испански, белгийски и норвежки войски.
31
5
 
1
 
! Отговори
Бог преди 6 години
До Анонимен 30Кажи чедо, какво те притеснява ?
30
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 28Обединен военно ЕС нали знаеш колко бързо ще присъедини Украйна и Грузия ? Колкото да щракнеш бързо. Русия какво ще направи ? Ще нападне ЕС ? Китай като я подпука отзади ЕС отпред, Рашка няма да може да каже гък !
29
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците отдавна са казали, че на всяка агресия срещу тях, отговарят с ядрено оръжия. Хайде, кой е пръв да опита?...Да, но в 21 век единствените проявили агресия са те.Още повече, че никой не е агресивен към тях.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Сама Германия почти завладя Русия." Сама? O, боже!
27
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26Гърция просто ще й опростят дълговете :)) Въпрос на време е и всички го знаем още от началото на гръцката криза. Целта беше да си вкарат икономиката в релси, което е почти постигнато. Италия - бедната кризисна Италия има БВП по голям от този на Рашка. Португалия и Испания излизат от кризата. Европейските кризи при това не са като руските - трицифрени инфлации, обезценяване на рублата и провалено импортозамещение
26
4
 
10
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Руснаците отдавна са казали, че на всяка агресия срещу тях, отговарят с ядрено оръжия. Хайде, кой е пръв да опита?