НАТО – "къща от карти"! Ядрото на алианса удари дъното

"Вашингтон пост": Влиянието на САЩ в Европа в най-нестабилното си състояние
29 май 2017 21:02, Елка Василева
124
НАТО – "къща от карти"! Ядрото на алианса удари дъното
Ангела Меркел и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

"Току-що се върнах от Европа. Пътуването беше страхотен успех за Америка. Много работа, но големи резултати!" - Доналд Тръмп, неделя сутринта.

Вече четири месеца Белият дом не е одобрявал европейски посланици, не е извършвал висши дипломатически назначения и не е давал признаци, че изобщо ще го направи.

Редки пратеници, сред тях вицепрезидентът и министърът на отбраната, прелитаха през океана с послания за общо успокоение. Те потвърждаваха обвързаността на Америка с НАТО, говореха за стари връзки и стари съюзи, намекваха и загатваха, че нищо не се е променило.

Европейците ги слушаха и се правеха, че им вярват. Сигурно, но след като чу вицепрезидента да говори в Мюнхен през февруари, един от тях ми каза: "Всичко това е истина до следващия пост на вашия човек в Тwitter". В разстояние на два дни миналата седмица обаче самият президент Тръмп сложи край на месеците несигурност, и то без да изпрати туит. Сега знаем: пратениците са ненадеждни и всъщност всичко се е променило, пише Ан Епълбаум, в. "Вашингтон пост".

Какво се случи в Белгия и Италия в действителност? След като заяви в Саудитска Арабия, че няма да изнася "лекция" на арабските лидери за правата на човека, Тръмп пристигна в Брюксел и започна да чете лекция на най-близките съюзници на Америка, обвинявайки ги, че дължат "маса пари" на НАТО и американските данъкоплатци.

Това не беше много смислено: НАТО не е клуб с годишни членски вноски като Мар а Лаго. То обаче бе ясен знак, най-сетне, за нещо, което мнозина през цялото време подозираха: че Тръмп предпочита компанията на диктатори, които го ласкаят, пред демократи, които се отнасят с него като с равен.

Два-три часа по-късно, на среща за търговията, Тръмп се оплака, че Германия "е лоша" заради "милионите коли, които те продават в САЩ" и изглежда искаше да пренапише американското търговско споразумение със страната. Германските компании обаче и произвеждат "милиони коли" в САЩ - почти толкова, колкото продават. Само че коментарите показаха недвусмислено: Времената, когато САЩ бяха водеща сила в света в областта на търговията, също са в миналото.

В нито един момент президентът изглежда не схвана ролята си на водач на съюз.

Подложен на натиск да поеме ангажимент по споразумението за климатичните промени, той публикува туит: "Ще взема окончателното си решение за Парижкото споразумение другата седмица!", почти сякаш става дума за телевизионен сериал, при който държиш зрителите в напрежение, за да продължат да го следят. Доказвайки, че продължава да гледа на света през очите на строителен предприемач, Тръмп се оплака на белгийския премиер от европейските регулации, забавили строителството на едно от голф игрищата му. Преди снимката от срещата на върха на НАТО Тръмп избута премиера на Черна гора, за да застане най-отпред, както правят знаменитостите с дебелашки обноски.

В нито един момент президентът не показа също дори признак да съзнава какви са заложените на карта въпроси. В речта си пред НАТО той не спомена член 5 - клаузата, която ангажира членовете на алианса да се отбраняват взаимно, ако бъдат нападнати.

По-късно той заяви, че пътуването му ще проправи път за "мир чрез сила", макар да беше ясно, че няма представа какво всъщност значи тази фраза, използвана от Роналд Рейгън през 80-те години: "Ще имаме много сила и ще имаме много мир", обясни той.

След приключването на визитата президентските помощници се втурнаха да обясняват какво искал да каже президентът. Съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър незабавно заяви, че Тръмп е подкрепил Чл. 5. Този път обаче никой не се престори, че му вярва.

В резултат на това президентско пътуване американското влияние в Европа, което винаги се е осъществявало чрез взаимноизгодни търговия и военни съюзи, е в най-нестабилното си състояние, на което сме били свидетели.

Американско-германските отношения, ядрото на трансатлантическия алианс от повече от 70 години, току-що удари ново дъно: В неделя германската канцлерка заяви пред симпатизанти, че Германия повече не може да зависи от Америка предвид добитите от нея "през последните няколко дни впечатления".

Руското правителство, което отдавна се опитва да прогони САЩ от континента, е на върха на щастието - по руска телевизия бе казано, че Тръмп е превърнал НАТО в "къща от карти".

"Велик успех за Америка"? Ако това е "успех", не искам и да виждам как ще изглежда провалът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп много дивотии приказва, но за едно е прав. Не може Германия и ко да не изпълняват договорните изисквания за военен бюджет, а да критикуват САЩ, че не се ангажирали с чл 5. Нали всичко е договори? Ако ще се спазват да се спазват всички. Не да ми хранят бежанци, а да отделят пари за армиите си, а не да очакват янките да изнесат целия товар.
84
0
 
3
 
! Отговори
Мислещ преди 6 години
Каква ирония-Тръм е избягал от военна служба с лъжа, след което на въпрос как е здравето му е забравил какво е лъгал. Сега този *** ръководи армии и други народи се надяват на неговото стратегическо мислене. В тиквата му освен долари , няма Нищо друго. Човек, който кара всички гости и делегации да отсядат в негови хотели, да ползва само неговия си самолет с цел да прави милиони , как очаквате да мисли като държавник и политик.
83
2
 
6
 
! Отговори
... преди 6 години
Че Путин е диктатор вече всички рабраха, че Тръмп не става за президент вече всички разбраха! Сега само да видим на къде ще тръгне този свят, че чини ми се няма да е към хубаво!
82
1
 
2
 
! Отговори
Олд мен преди 6 години
До *** 102-през юни ще станат десет години откакто дъртия рижав шебек не вдигал самолета,така че за Меркел няма опасност.
81
3
 
7
 
! Отговори
ало ало преди 6 години
много хора го защитават "Бай Дончо" но този чичко или ще натисне червеното копче за ракетите или преди това Американопитеците ще му импийчнат семейната авантюра в овалния кабинет.. Силно се надявам да е второто
80
3
 
4
 
! Отговори
SS преди 6 години
Само се моля да си изкара мандата до край.
79
4
 
15
 
! Отговори
Циник до 99 преди 6 години
Ъхъ...и прас*етата им***т крилца!Мурксул е най-некадърната политагитаторка от щази...която се е маскирала като политик. Тази политическа квазимодо ще успее да потопи Европа в руини без пушка да е пукнала! Успя да изгони Англия от съюза, и по този начин го лиши от втория по големина спонсор на Брюкселските и търтеи! Даже и Живков не съм мразел толкова, колкото мразя нея! Желая и от сърце инсулти, и инфаркти....явно по друг начин няма да сдаде властта! А Тръмп си гледа интереса - добър, или лош!
78
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дончо, само бабето ще го опрай"Това да не ти е Макрон бе, алллааанкооллллуууу?!
77
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дончо, само бабето ще го опрай. Няма по голям и силен политик от Меркел в днешни времена.
76
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сорос до там стигна че да нарича американският президент диктатор.
75
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствените които подкрепиха референдума на Ердоган,бяха Тръмп и Путин.Три държави закриха НАТО и сега мачкат Европа.
74
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам има нови съюзи.Единия е Турция-Русия.Другия Турция-Сащ.И какво остава като махнем посредника;) Европата ще го духа за в бъдеще.Не случайно плачат че са изоставени от САЩ.Боли ги че Ердоган-Путин-Тръмп си направиха собствен съюз.Тук принципа е ти на мен,аз на теб.Тоест чисто прагматически отношения.
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмпи е постоянен в непостоянството си.
72
8
 
23
 
! Отговори
dp преди 6 години
Дядо Тръмп може да направи доста бели ако се задържи по-дълго, очевидно не знае нищо освен как да се надува като пуяк пред медиите и да плещи глупости.Колкото по-скоро го приберат за държавна измяна - което е неизбежно - толкова по-добре.
71
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Има ли някой, който да се съмнява, че германците могат да изградят силна армия"Има. Най-доброто от германците умря по фронтовете. Това, което е останало там, хленчи по площадите "Refugee willkommen" или както там му казват на немски. В Мюнхен, вместо да си защитят жените, ревяха като сукалчета.Това отдавна не е Германия от приказките.
70
10
 
50
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Кому е нужен този съюз,след като никой не заплашва западните демокрации?Единствената заплаха е тероризмът,който те създадоха и поддържат-демек парите за отбрана отиват в нечии джобове просто така,а европейците ахкат и охкат.Сеир отвсякъде.
69
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
#90: Не ставай смешен!Бай Дончо точно си спазва сценарият спуснат му от Режисьора.Ако той не изпълни ролята си и се отклони от Сценария,Режисйорът му е приготвил сюрпризчета,най-лекото от които е импийчмънт и би трябвало да е доволен от него,защото по-твърдоглавите,като Линкълн и Кенеди ги изпращат по бързата процедура при Свети Петър.Такива са законите на демоНокрацията.Няма шаване!Да не си мислиш,че е по-различно отколкото при диктатурата!Само,че там е видно,а тук - "неизвестен извършител".
68
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чичо Дончо е един ***, когото краварчетата избраха на принципа " по- малкото зло". Дано да не о.с.и ра повече положението, че в света някои заблудени оше вярват във фактора САЩ
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юберaлестебе те знаем. Бил си колега на цар Симеон в Магнаурската школа, а след това се завършил и оня университет дето никой не знае къде е (и никой не смееше да попита), дето бай ти Тодор Живков уж го беше завършил...
66
4
 
19
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Всъщност Тръмп не казва нещо ново-американската позиция винаги си е била такава!Просто го изразява по директен начин,малко брутално.Тръмп е еманация на американската същност,американец до мозъка на костите,както се казва.Обаче,ако се абстрахираме от приказките,Тръмп няма да направи нищо,което да не е одобрено от Господарите,т.е. голяма разлика с предишните няма....