Президент, милионер... Ердоган се облажил от сделка с кораби?

Семейството на турския президент забогатяло с 23 милиона долара
29 май 2017 22:02,
203
Президент, милионер... Ердоган се облажил от сделка с кораби?
Снимка: БТА

Истанбулският пристанищен квартал "Касъмпаша", където е роден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, не се е променил за 63-те години от раждането му. Плътно подредени бараки, балкони с прострени дрехи и бездомници, спящи в кашони, могат да се видят и днес.

Именно от "Касъмпаша" Ердоган се изкачи чак до върха на турската държава. Сега нейният президент е по-могъщ и по-богат от всякога, а секретни документи може би съдържат ясни доказателства за неговата продажност, пише германското издание Der Spiegel.

Още по темата

Вътрешни документи на "Malta Files", представени пред редакцията на изданието и неговите партньори от Европейската мрежа за разследващи сътрудничества (EIC), дадат представа за тайните операции на турското управляващо семейство.

Благодарение на тях може да бъде хвърлена светлина върху тъмна сделка за кораби, от която семейството на Ердоган е забогатяло с внушителната сума от 23 млн. долара.

В основата на сделката е роденият в Азербайджан милиардер Мюбариз Мансимов, който съгласно медийните доклади дължи турското си гражданство на Ердоган.

През 2008 г. той е прехвърлил танкера "Агдаш" на компанията Bumerz Limited, ръководена от близък кръг роднини на Ердоган - неговият зет Зия Илген, брат му Мустафа и най-големият му син - Бурак.

Сделката е извършена от компании, регистрирани в Малта и на известния като данъчен оазис британски остров Ман. През 2011 г. акциите на Bumerz Limited са прехвърлени на Ситки Аян, турски предприемач и приятел на Ердоган още от детските му години.

Нито едно от изброените по-горе лица не е отговорило на молбата на EIC да коментират информацията, отбелязват от редакцията.

Състоянието на Реджеп Ердоган се оценява на повече от 100 млн. евро, но така и не е ясно поради какви причини турският президент се радва на подобен просперитет.

Критиците му го обвиняват в корупция - може би съвсем не без основание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 102Явно обичаш хляб захар и вода, вместо баклава
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 97Прав си аз съм пробвал в Истанбул отвратителни са. Българските са много по-добри. Но това все пак е въпрос на вкус. Тук говорим за идеологии и простотия.
70
0
 
0
 
! Отговори
до 94 преди 6 години
Що - имаш нещо против велосипедите ли? Много си назад - в цяла западна Европа са хит - дори състезатели с мотори карат велосипеди в свободното си време!
69
2
 
1
 
! Отговори
Османлъ преди 6 години
До Анонимен 95"под идеологията на Ататюрк глупакоо" - 300% лихва на кредитите"под идеологията на Ататюрк глупакоо" - здравеопазване - няма"под идеологията на Ататюрк глупакоо" - пенсионна система няма - самоубийства от глад"под идеологията на Ататюрк глупакоо" - инфраструктура и комуникации - няма "под идеологията на Ататюрк глупакоо" - глад мизерия!АЗ ТОВА ГО ИЗЖИВЯХ, ЗАТОВА СПРИ ДА ДРАСКАШ НЕБИВАЛИЦИ
68
2
 
2
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 6 години
Не се заблуждавайте, каквото му заръча Москва и джуджето на тоя ***,наф той това прави, не може да мръдне без ***....
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А от Турция - дори и баклава не бих си купил, защото съм чувал че нашата е по-добра!...Ами опитай. С чуване няма как да разбереш. Не е толкова скъпа.
66
0
 
5
 
! Отговори
турчина преди 6 години
До АнонименМожеш да си купиш качествен спомен на Анталия, и качествена наслада баклава, качествени панталони, и най важното там има качествени хора с които ти прави удоволствие да общуваш, а това вече е безценно, но какво разбира розовото животно от кладенци.. :П
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция се развиваше добре под идеологията на Ататюрк глупакоо. И Турция изнася стока за западните драскачи и западните драскачи им пълнят курортите. Под идеологията на диктат Турция тръгна на долу , не заради драскачите ами заради себе си. Никой няма да толерира създаването на нов диктатор почти на бълканите. *** .
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велосипеди....Ами супер. С велосипеди ще превземем света.
63
4
 
3
 
! Отговори
турски боклук преди 6 години
турската стока е по-зле и от китайската......
62
3
 
0
 
! Отговори
до 87 преди 6 години
Казах ти нещо българско - велосипеди - и ги продават в цяла Европа! А от Турция - дори и баклава не бих си купил, защото съм чувал че нашата е по-добра!
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами кажете най-сетне една качествена турска стока? Искам да си купя нещо турско?...Ами питай жена си или майка си какво купува всеки уикенд от Едирне.
60
1
 
2
 
! Отговори
турчина преди 6 години
"не го виждат това вече , не ми е ясно"Зад океанските драскачи, виждат по добре те разбират от всичко, щом те така пишат значи са прави и приемаш това което казват за чиста монета, но реалността е друга Турция се развива с голяма скорост и това не се харесва на много хора в това число и на българите
59
1
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 6 години
Велосипеди!
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами кажете най-сетне една качествена турска стока? Искам да си купя нещо турско?...Ти кажи нещо българско
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То това е диктатура говорят ти за светло бъдеще, а все повече издападсш с изолация и глад. А през това време диктатора краде пари и се обгражда с полиция и армия и няма мърдане. А защо хората , не го виждат това вече , не ми е ясно. Човек говорещ за силна държава би трябвало да работи без пари , а какво остава да има 100 милиона. Двете неща са противоречиви.
56
0
 
0
 
! Отговори
турчина преди 6 години
До 81Ние тук сме сме петата колона в тила на врага, капиш?
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами кажете най-сетне една качествена турска стока? Искам да си купя нещо турско?
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаш ли некачествено рено - купи си го от Турция! Искаш ли некачествена чугунена скара - пак от Турция!...А качествени от България ли да си купя?Хахахаха
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 74Прав си! Турция произвежда от коли до чугунени скари, - за всеки влак си има пътници, за всеки пазар си има клиенти, ти като си такъв експерт си купи качествена немска кола като имаш толкова много пари. Турция произвежда всичко, българия - нищо! ФАКТАко злобата можеше да се продава българина-*** щеше да е най богатия човек на планетата