До 2020-а в ЕС: Всяка кръчма, градинка, болница с интернет

Мария Габриел ще има 40 дни да учи за цифров еврокомисар
30 май 2017 13:52,
30
До 2020-а в ЕС: Всяка кръчма, градинка, болница с интернет
Снимка: Архив, Reuters

Всяка градинка, пицария, болница и кръчма в центъра на всеки европейски град ще имат безплатен високоскоростен интернет до 2020 г. За това се разбраха снощи в Брюксел трите основни европейски институции – Европейската комисия, Европейският парламент и страните членки.

Още по темата

Ще бъдат обхванати още обществени библиотеки, поликлиники, музеи. Брюксел разчита чрез тази инициатива ежедневно да се правят по 40-50 млн свързвания. Идеята е на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, който обеща през есента Wi-Fi връзка на обществените места в градовете.

Инициативата цели да поправи свързаността, особено в места, където интернетът е ограничен. Сред основните аргументи за приемането на WIFI4EU (безжичен интернет за ЕС) е включително да се даде възможност на безработните хора да търсят работа, без да е необходимо да разполагат с мобилен интернет за целта.

Ще бъдат обхванати между 6000 и 8000 общини в Европа, като европейският бюджет ще плаща през следващите 2 години 120 млн. евро за реализиране на проекти за свързването. Европейският бюджет ще плати чрез общините разходите за оборудване и инсталиране (точки за интернет достъп), докато кметствата ще плащат за свързването (абонамент за интернет) и поддържането на оборудването.

Подборът на кандидатурите ще става според реда на постъпването им, като подаването на документите ще е по интернет, уточни Еврокомисията.

Това ще е една от задачите на бъдещия български еврокомисар. Правителството на Бойко Борисов одобри кандидатурата на евродепутатката от ГЕРБ Мария Габриел, а шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер я препоръча за ресора цифрова икономика и общество.

Сега Габриел се готви за препитването в Европейския парламент, което е важно, но не решаващо за нейното избиране. За него последни думата имат страните членки.

Очаква се събеседването с Габриел да е през последната седмица на юни, като тя ще трябва да се яви пред двете ресорни парламентарни комисии – за културата и медиите и за промишлеността и предприемачеството.

Възможно е обаче кръгът на препитващите да се разшири, тъй като при изслушването на Гюнтер Йотингер през 2014 г., от когото Габриел разчита да поеме поста, депутати от 5 комисии задаваха въпросите. Освен двете основни комисии, за интервюто за работа на Йотингер, въпроси задаваха и членове на комисиите за вътрешен пазар, за граждански свободи и вътрешни работи, както и от правната комисия на Европейския парламент.

При номинацията на Габриел на 16 май различни медии и експерти коментираха, че тя никога не е работила в областта на цифровото общество и икономика и не е проявявала какъвто и да е интерес към материята. Юнкер обаче веднага разпореди на служителите си да я подготвят за препитването в Европарламента. Така кандидатката ще има около 40 дни да чете за представянето си пред колегите си от Европарламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четейки заглавието съм сигурен че България ще е първенец в тази инициатива. Защо ли? Много просто, към 2020 година изброените заведения ще се броят на пръсти в нашата Родина...
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безплатен градски транскорт няма ли да има? Безплатен интернет вече има.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на Румяна Желева никой не помогна и не я подготви.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дотогава Тръмп вече ще е оформил пътя на Америка към соц.
26
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Поредната евро.ейска калинка.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЯ ОЩЕ НЕ ЗНАЕ НИЩО ЗА ТОВА, ЗА КОЕТО ЩЕ ОТГОВАРЯ, НО КРЪСТНИКЪТ И ЖОЗЕФ ДОЛ И ЛИЧНО ПРИЯТЕЛЯТ НА БОКО - ЮНКЕР, СА НАРЕДИЛИ ДА Я ОБУЧАТ.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този от 19 как пише без точки и запетайки, на един дъх и не особено грамотно.Истински символ на днешната функционално неграмотна младеж.
23
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
АМАН от ЕВРО НАРКОМАНИ.. С помоща на нови мощни усукващи пространството техники вкл maskirnai kato ruteri
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не като милата ми де се оплаквала че съм висял в интернет мила моя родственице аз вися за мен си а не ме интересува ни кои какво прави докато за вас не мога да кажа същото някога бе с други разбирания но за огромно съжаление явно някои ти ги изменил аз ще го преглътна защото ще продължавам да се боря затова което знам а от такива като вас де сте за заплатата ме не вълнуват пожелавам им приятен ден
21
0
 
1
 
! Отговори
Кръчмар преди 6 години
В кръчмите особенно трябва да има интернет. Задължително е и във всяка тоалетна също.Как не спряха с глупостите тези отгоре не мога да раБера.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То чудно тия оператори кабелните колко клиенти ще спечелят ако се сетят оператори ка то близо с национално покритие не би трябвало да е проблем да изградят мрежа по селата
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам паси ще оправили мобилния нет и тая кратка скорост стия малко мб и после как отваря всеки знае на пето пускане на запад хората нямат ограничения на мб по скъпо плащат но за слушане и гледане и споделяне е предоставено свободно а не като това с ограничения и като си ида на село ще ми пусне ли кметицата за селото вифи ще ми пусне друг път съмнява ме а нали казваме безплатно вифи ето къде да се наблегне по селата то кабелни няма камо ли за вифи да говорим един булсат или виваком
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
искаплаче и биг брадър от цру
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво е това е само дето се пита в задачата друго кои ли няма интернет а обеснете ми интернета го има на всяка една карта и рутер или модем а тия смехотворци кабеларките е време да ги закрием със снежинковото им качество
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най важното в статията е че Тиквата пак назначи абсолютно неграмотен човек, в случая трансджендъра Габриел, който тепърва ще се учи! Всичко останало е боза.
15
0
 
2
 
! Отговори
Елка да смята преди 6 години
Тази концепция за безплатния обществен интернет в доунтауна на сан Франциско или Сиатъл я имаше още през 2000 година , нищо ново безплатен интернет пълен с реклами спотове , кво толкова пиеш бира получаваш час "безплатен" интернет от кръчмата.
14
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да протестираме против това. Първо, защото даваме възможност да бъдем следени и подслушване отвсякъде и второ, защото облъчването от мобилния интернет не може да е 100% безопасно, но за него не се говори. Мои познати избягаха в Канада в град, където са забранени мобилни телефони, радиостанции, дистанционни и др. поради наличието там на радиотелескоп. И двамата заболяха от т.н. радиоалергия. Спасението от тази болест е само в Канада и Русия в региони без мобилна връзка.
13
0
 
7
 
! Отговори
Че Гевара преди 6 години
Забравили са за училищата и детските градини ! Дискриминация !
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задължително първо в кръчмите.... в библиотеките хората ходят да четат книги на хартия там интернет не е нужен
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Само можете да плюете вие.