Едната Русия и другата Русия – коя какво иска?

В страната се води гражданска война, казва писателят Виктор Ерофеев
31 май 2017 21:45, Елка Василева
395
Едната Русия и другата Русия – коя какво иска?
Снимка: архив, Reuters

Има две Русии – едната иска да бъде част от Европа, а другата е крайно архаична и националистическа. Тази втората е собственост на Кремъл и постоянно си показва зъбите, казва световноизвестният писател Виктор Ерофеев в интервю за Дойче веле.

Мнозина смятат, че руската държава контролира вече не само икономиката, медиите и науката, но и изкуството. Идва ли ред и на театъра - след обиските, извършени в дома на известния театрален и кинорежисьор Кирил Серебренников?

В. Ерофеев: Ситуацията е много неясна. Почти никой в Русия не разбира какво точно се случва. Дори онези, които извършиха това безсрамие, не съзнават какво правят. А ситуацията е сурова – ветровете, които веят насреща ни, стават все по-зли. Помията на цензурата се излива ту тук, ту там – и всичко това е съвсем точно предвидено. През 1990-те години творецът имаше възможност да се обърне към публиката със своите произведения. Сега е принуден да се опасява, че ще го заклеймят като русофоб или като човек, който засяга чувствата на определени обществени групи. Цензурата е повсеместна и същевременно неуловима.

Искате да кажете, че обиските в театъра на Серебренников "Център- Гогол" са били показна акция за сплашване и на други творци?

В. Ерофеев: Да, разбира се. Това беше епизод от гражданската война, която се води сега в Русия. Това е война между онази Русия, която иска да бъде част от Европа и другата Русия, която иска да принадлежи само на себе си и да живее с принципите на изолационизма, национализма и една изключително архаична философия. И тази архаична Русия, която е собственост на Кремъл, постоянно си показва зъбите. Акцията срещу Сребренников беше много страшна и опасна, защото показва, че скоро всеки опит за творческо търсене може да бъде заклеймено като криминално престъпление.

В Русия има закон, защитаващ религиозните чувства. Но повечето от онези, които сега се чувстват религиозно оскърбени, изобщо не ходят на театър. Дали този закон не е просто смокиново листо, прикриващо цензурата?

В.Ерофеев: В Русия - смокинови листа колкото искаш! Излизаш навън и си събираш на воля. Нашата страна е не само потьомкинско село – т.е. фалшива фасада, но и градина, пълна със смокинови листа. Работата не в това какво правиш самият ти, а в това за какво могат да те използват: за инструмент на репресии, на наказания и какво ли не. Само едно не ти е разрешено – да бъдеш такъв, какъвто искаш. Защото ти си нещо като обект на държавен интерес – понякога много мъничък обект, направо микроскопичен … Ако например в метрото вдигнеш шапката на някой пътник, който я е изпуснал, могат да те обвинят, че си я откраднал. Или пък като режисьор оставиш някоя актриса половин минута гола на сцената, могат да те обвинят, че си накърнил моралните чувства на всички благопристойни хора.

Вие говорите за гражданска война. Доста силен израз. Нима в Русия вече няма никакво място за творческа свобода? Дали пък талантът не разцъфва най-силно именно в такава враждебна среда?

В.Ерофеев: Не. Не е необходимо да си преживял някакви истории на ужаса, за да можеш да пишеш книги или да поставяш пиеси. Все още сме във фазата на „студена гражданска война”. Но това си е война и то много сериозна. Тя дори не е „студена война”, защото взима жертви. Опозиционният лидер Немцов например трябваше да плати с живота си. И това също беше част от войната. Междувременно вече не става дума за това дали един творец има талант или не. Ситуацията в момента е такава, че всеки може да бъде наказан - просто защото живее в Русия.

Като Вас например. Вие сте известен писател и пишете за Русия, оставайки в страната. Затягат ли се "гайките" на цензурата все по-силно?


В. Ерофеев: Да, разбира се, усещам ги и аз. Забелязвам, че е дошло време, в което човек трябва да се пази от злите ветрове. Аз не играя по правилата на държавата. Но все пак би трябвало да знам какво не ми е разрешено. Дошло е време, в което за съжаление сме принудени да мислим над подобни неща.


395
Още по темата: РусияВиктор Ерофеев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
2
 
0
 
! Отговори
сова преди 1 година
До Чичо Пич

Какви руски стоки искаш? нали и ние сме от тези които наложиха ембарго на руските стоки, и наложихме санкции.
213
2
 
1
 
! Отговори
2054 преди 1 година
пак задръствания на Украино Китайската граница
212
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русия няма бъдеще
211
0
 
0
 
! Отговори
zaw12929 преди 1 година
Два пъти ми изтривате коментара- страхувате се от истината!
210
7
 
5
 
! Отговори
Минаващ към Анонимен преди 1 година
Русия е велика с духa си, с хората си, с достоинството си, със силата си. Все неща, които правят една страна наистина велика.
209
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е велика ,на какво е велика бе мужик?????
208
4
 
11
 
! Отговори
Чичо Пич преди 1 година
Освен руски газ други руски стоки да има по нашите магазини!!!!
207
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 308 е и русия пак няма бъдеще
206
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русия няма бъдеще
205
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби е луд да не забравяме и азотните торове НАСЕЛЕНИЕТО в цял свят по4ти се отроява ссср понеже е ко4ина само одвоява
204
3
 
8
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Как пък не те мързи да измисляш толкова лъжи за 10 рубли дневно ...?!
203
6
 
7
 
! Отговори
Боби е луд преди 1 година
СССР увеличава населението си чрез поробване на други народи, присъединяват се още републики, затова хората стават повече, не защото има родилен прираст.
202
2
 
7
 
! Отговори
До проф.Боби преди 1 година
Нали осъзнаваш че написа голяма т*пня! По тази логика не е трябвало да празнуват и на 1 май и на 7 ноември ВОСР! Отново пишеш елементарно, като за путинофили. День Победы е едно он най-великите постижения на СССР, повод за гордост и да подрънкат с оръжие та света да ги види и да се стресне! А ти ми пишеш някакви глу пости за шестневките и петдневките. Професоре днес мнението ми за теб падна с едно ниво надолу. Жалък си! Дано ти плащат подобаващо!
201
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби
Ама удобно пропускаш да споменеш че по времето на управлението на Сталин към СССР са присъединени доброЗОРНО доста държави и територии с немалко население
200
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма вярна руска информация, всичко е измама. През цялата им история.
Лъжеха че са славяни, доказаха сами че всъщност са угро-фини, сиреч скандинавски роми.
По статистика пият водка, всъщност пият лосион и антифриз.
Е, как да им вярва после човек ?!
199
0
 
5
 
! Отговори
До проф.Боби преди 1 година
Защо Сталин не е празнувал деня на победата? Проблем ли имаш нещо?
198
1
 
6
 
! Отговори
До проф.Боби преди 1 година
Професоре, още ли правиш справки? Аз пък си мислех, че си наясно с всичко, пък те затруднява отговорът на въпроса: Защо Сталин не е празнувал деня на победата? Блогеры молчат?
197
1
 
7
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Не цитирай лъжливи руски писания, никой не им вярва ... освен теб
196
1
 
8
 
! Отговори
Коя е Русия преди 1 година
Убийцата на над 40 000 поляци, цвета на полското общество, заровени в огромни общи гробове в Катинската гора.
Това е по заповед на Сталин. СССР отрича и обвинява нацистите.
Горбачов предава през 1991 г. на полското правителство оригиналната заповед за екзекуцията на 40 000 поляци, подписана от др. Сталин...
195
1
 
8
 
! Отговори
До 281 преди 1 година
За действията на съветският режим тогава има само една дума - ГЕНОЦИД!