Едната Русия и другата Русия – коя какво иска?

В страната се води гражданска война, казва писателят Виктор Ерофеев
31 май 2017 21:45, Елка Василева
395
Едната Русия и другата Русия – коя какво иска?
Снимка: архив, Reuters

Има две Русии – едната иска да бъде част от Европа, а другата е крайно архаична и националистическа. Тази втората е собственост на Кремъл и постоянно си показва зъбите, казва световноизвестният писател Виктор Ерофеев в интервю за Дойче веле.

Мнозина смятат, че руската държава контролира вече не само икономиката, медиите и науката, но и изкуството. Идва ли ред и на театъра - след обиските, извършени в дома на известния театрален и кинорежисьор Кирил Серебренников?

В. Ерофеев: Ситуацията е много неясна. Почти никой в Русия не разбира какво точно се случва. Дори онези, които извършиха това безсрамие, не съзнават какво правят. А ситуацията е сурова – ветровете, които веят насреща ни, стават все по-зли. Помията на цензурата се излива ту тук, ту там – и всичко това е съвсем точно предвидено. През 1990-те години творецът имаше възможност да се обърне към публиката със своите произведения. Сега е принуден да се опасява, че ще го заклеймят като русофоб или като човек, който засяга чувствата на определени обществени групи. Цензурата е повсеместна и същевременно неуловима.

Искате да кажете, че обиските в театъра на Серебренников "Център- Гогол" са били показна акция за сплашване и на други творци?

В. Ерофеев: Да, разбира се. Това беше епизод от гражданската война, която се води сега в Русия. Това е война между онази Русия, която иска да бъде част от Европа и другата Русия, която иска да принадлежи само на себе си и да живее с принципите на изолационизма, национализма и една изключително архаична философия. И тази архаична Русия, която е собственост на Кремъл, постоянно си показва зъбите. Акцията срещу Сребренников беше много страшна и опасна, защото показва, че скоро всеки опит за творческо търсене може да бъде заклеймено като криминално престъпление.

В Русия има закон, защитаващ религиозните чувства. Но повечето от онези, които сега се чувстват религиозно оскърбени, изобщо не ходят на театър. Дали този закон не е просто смокиново листо, прикриващо цензурата?

В.Ерофеев: В Русия - смокинови листа колкото искаш! Излизаш навън и си събираш на воля. Нашата страна е не само потьомкинско село – т.е. фалшива фасада, но и градина, пълна със смокинови листа. Работата не в това какво правиш самият ти, а в това за какво могат да те използват: за инструмент на репресии, на наказания и какво ли не. Само едно не ти е разрешено – да бъдеш такъв, какъвто искаш. Защото ти си нещо като обект на държавен интерес – понякога много мъничък обект, направо микроскопичен … Ако например в метрото вдигнеш шапката на някой пътник, който я е изпуснал, могат да те обвинят, че си я откраднал. Или пък като режисьор оставиш някоя актриса половин минута гола на сцената, могат да те обвинят, че си накърнил моралните чувства на всички благопристойни хора.

Вие говорите за гражданска война. Доста силен израз. Нима в Русия вече няма никакво място за творческа свобода? Дали пък талантът не разцъфва най-силно именно в такава враждебна среда?

В.Ерофеев: Не. Не е необходимо да си преживял някакви истории на ужаса, за да можеш да пишеш книги или да поставяш пиеси. Все още сме във фазата на „студена гражданска война”. Но това си е война и то много сериозна. Тя дори не е „студена война”, защото взима жертви. Опозиционният лидер Немцов например трябваше да плати с живота си. И това също беше част от войната. Междувременно вече не става дума за това дали един творец има талант или не. Ситуацията в момента е такава, че всеки може да бъде наказан - просто защото живее в Русия.

Като Вас например. Вие сте известен писател и пишете за Русия, оставайки в страната. Затягат ли се "гайките" на цензурата все по-силно?


В. Ерофеев: Да, разбира се, усещам ги и аз. Забелязвам, че е дошло време, в което човек трябва да се пази от злите ветрове. Аз не играя по правилата на държавата. Но все пак би трябвало да знам какво не ми е разрешено. Дошло е време, в което за съжаление сме принудени да мислим над подобни неща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още по темата: РусияВиктор Ерофеев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
2
 
5
 
! Отговори
До проф.Боби преди 6 години
Професоре, отговори на 277, или още търсиш какво е написано по темата от блогърите!
193
2
 
6
 
! Отговори
До проф.Боби преди 6 години
Професоре, защо тогава ми навираш в очите факта, че четеш блогъри. Това с нищо не допринася за истината и често е точно обратното? Това единствено дощказва, че можеш да четеш!Откъде знаеш, че Навални иска да е символ? Той ли ти го каза или ти си го съчини?За Сталин и Хитлер е доказано, че са масови убийци, спори се кой е по-големия!
192
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталин убива чрез глад 7 млн украинци.Избива чрез репресии 12,3 млн руснаци.Това е лицето на Русия и СССРДобре че САЩ помага с всичко на СССР през ВСВ, иначе сега никой нямаше да помни за руснаците...
191
0
 
7
 
! Отговори
До проф.Боби преди 6 години
Я провери, какво пишат блогърите за Сталин и деня на победата!
190
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И накрая да ти задам един въпрос, като за "професор", на който още търся отговор и никой не ми е отговорил. След победата над хитлеристка Германия се провежда парад на победата на Червения площад. Ръководи го лично ген.Жуков. И край, повече нищо, и така години наред няма День Победы, няма парад, нищо! Денят на победата започва да се празнува чак при Хрусчов. Въпросът ми е ЗАЩО? Поради какви причини Сталин не празнува Деня на Победата?
189
2
 
7
 
! Отговори
До проф.Боби преди 6 години
Що се отнася до Сталин, има също много спорни въпроси. Спорно е по причина на кого са избити повече руснаци, на Сталин или на Хитлер. Спорно е кой кого е искал пръв да нападне другия, ясно е само кой пръв го е сторил. Ясно е също, че историята на СССР, не е това, което ни учеха едно време.
188
1
 
6
 
! Отговори
До проф.Боби преди 6 години
Професоре, що се отнася до Навални, този човек предизвиква в мен повече въпроси отколкото отговори. Не робувам на никакви "капацитети", на никакви! Критикувам и приемам това, което лично реша, и за когото реша без изключение и не се считам за "професор", т.е. компетентен по всички въпроси на планетата. За Навални се колебая, че или е луд, или е много смел за да казва това, което казва. Определено рискува живота си!
187
1
 
5
 
! Отговори
До проф.Боби преди 6 години
Професоре, професоре да не би да се опитваш да кажеш, че блогър и истина са синоними? Това го пробутвай на приятелите си путинофили. Те могат да приемат и най-невероятната про стотия. Що се отнася до Путин дали ползва блогъри - той ползва всичко, което би могло до подобри имиджа му и да продължи царуването му.
186
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиПо времето на Гладомора СССР има рекореден износ на пшеница и зърнени колтури за европа.
185
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиТо в Русия въобще не се допускат мнения крирични към власта, или ако се допуснат то те са изцяло котролирани и после те съветват :))) ходи пусни критичен коментар под някоя новина в маил.ру например, всъщност с ип-адрес извън Русия въобще няма да можеш да пуснеш
184
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиФактите са си факти, Хитлер напада Полша едва след като сключва съюз със Сталин, през 1939, 1940 суровинните доставки от Русия към нацистка Германия се увеличават значително, без тях Германия не би могла да осъществи блицкрига в западна Европа, това са безспорни факти, които немогат да се отрекат, отговорноста на Русия за началото на втората световна война е почти колкото и на Германия
183
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тя Русия и сега ще ви вкара в пътя. С всичките ви извращенски закони и порядки. Чудя се как се наричате европейци с ценностите с които повече приличате на луди магарета. То всяко нещо си има мярка бе. Искам да кажа че Европа сама си търси превъзпитанието...
182
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 261Така е, ако "онази" не беше влезнала в съюз с Хитлер, той надали щеше да има куража да настъпи в Полша,а след това и във Франция
181
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смехурковци, забравяте че ако не беше "онази" Русия, нямаше да я има Европа, че и Америка в днешния вид. На всичкото отгоре вероятно драскачите на подобни " новини" нямаше да се родят. Забавно...
180
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не 2 а сигурно има 50 русии, който не е бил там незнае за какво разделение иде реч в обществото, като започнете от презрението което изпитват в Петербург към Москва, в южна Русия пък ненавиждат и тези в Москва и тези в Петербург, в кавказкия регион напрактика вече няма руснаци с изключение на армията, в далечния изток пък ненавиждат всичкото в европейската част.......... то затова Путин търси някаква "заплаха" с която се опитва да консолидира руснаците около нещо каквото и да е
179
3
 
5
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
Кат Русия няма втора , тъй нещастна на света.
178
2
 
4
 
! Отговори
До проф.Боби преди 6 години
Чел ли си за оня случай, при който същата тази руска полиция заловила едно зайче-байче в гората, прибрали го, "посъветвали" го и то си признало, че краде ядрените тайни на Русия и ги продава на САЩ. След това го затворили в една килия с кумчо-вълчо.
177
2
 
5
 
! Отговори
До проф.Боби преди 6 години
Не могат да отговорят, като Путин и Медведев на обвиненията на Навални ли?
176
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българинЕто ти един отговор на въпроса, защо путинофилите не искат да живеят в Русия-защото те въпреки ниската си интелигентност, не искат да живеят в сортир. И една поучителна история: Един българин от македония се преместил да живее в северна България, но не преставал да хвали родният си край, че там се ражда жито, као дренки и картофи кат гранати. Когато местните го попитали защо не си живее там той отговорил: Па камъньие ли да ти ядем!
175
1
 
6
 
! Отговори
До проф.Боби преди 6 години
И като четеш, разбираш ли нещо?