Едната Русия и другата Русия – коя какво иска?

В страната се води гражданска война, казва писателят Виктор Ерофеев
31 май 2017 21:45, Елка Василева
395
Едната Русия и другата Русия – коя какво иска?
Снимка: архив, Reuters

Има две Русии – едната иска да бъде част от Европа, а другата е крайно архаична и националистическа. Тази втората е собственост на Кремъл и постоянно си показва зъбите, казва световноизвестният писател Виктор Ерофеев в интервю за Дойче веле.

Мнозина смятат, че руската държава контролира вече не само икономиката, медиите и науката, но и изкуството. Идва ли ред и на театъра - след обиските, извършени в дома на известния театрален и кинорежисьор Кирил Серебренников?

В. Ерофеев: Ситуацията е много неясна. Почти никой в Русия не разбира какво точно се случва. Дори онези, които извършиха това безсрамие, не съзнават какво правят. А ситуацията е сурова – ветровете, които веят насреща ни, стават все по-зли. Помията на цензурата се излива ту тук, ту там – и всичко това е съвсем точно предвидено. През 1990-те години творецът имаше възможност да се обърне към публиката със своите произведения. Сега е принуден да се опасява, че ще го заклеймят като русофоб или като човек, който засяга чувствата на определени обществени групи. Цензурата е повсеместна и същевременно неуловима.

Искате да кажете, че обиските в театъра на Серебренников "Център- Гогол" са били показна акция за сплашване и на други творци?

В. Ерофеев: Да, разбира се. Това беше епизод от гражданската война, която се води сега в Русия. Това е война между онази Русия, която иска да бъде част от Европа и другата Русия, която иска да принадлежи само на себе си и да живее с принципите на изолационизма, национализма и една изключително архаична философия. И тази архаична Русия, която е собственост на Кремъл, постоянно си показва зъбите. Акцията срещу Сребренников беше много страшна и опасна, защото показва, че скоро всеки опит за творческо търсене може да бъде заклеймено като криминално престъпление.

В Русия има закон, защитаващ религиозните чувства. Но повечето от онези, които сега се чувстват религиозно оскърбени, изобщо не ходят на театър. Дали този закон не е просто смокиново листо, прикриващо цензурата?

В.Ерофеев: В Русия - смокинови листа колкото искаш! Излизаш навън и си събираш на воля. Нашата страна е не само потьомкинско село – т.е. фалшива фасада, но и градина, пълна със смокинови листа. Работата не в това какво правиш самият ти, а в това за какво могат да те използват: за инструмент на репресии, на наказания и какво ли не. Само едно не ти е разрешено – да бъдеш такъв, какъвто искаш. Защото ти си нещо като обект на държавен интерес – понякога много мъничък обект, направо микроскопичен … Ако например в метрото вдигнеш шапката на някой пътник, който я е изпуснал, могат да те обвинят, че си я откраднал. Или пък като режисьор оставиш някоя актриса половин минута гола на сцената, могат да те обвинят, че си накърнил моралните чувства на всички благопристойни хора.

Вие говорите за гражданска война. Доста силен израз. Нима в Русия вече няма никакво място за творческа свобода? Дали пък талантът не разцъфва най-силно именно в такава враждебна среда?

В.Ерофеев: Не. Не е необходимо да си преживял някакви истории на ужаса, за да можеш да пишеш книги или да поставяш пиеси. Все още сме във фазата на „студена гражданска война”. Но това си е война и то много сериозна. Тя дори не е „студена война”, защото взима жертви. Опозиционният лидер Немцов например трябваше да плати с живота си. И това също беше част от войната. Междувременно вече не става дума за това дали един творец има талант или не. Ситуацията в момента е такава, че всеки може да бъде наказан - просто защото живее в Русия.

Като Вас например. Вие сте известен писател и пишете за Русия, оставайки в страната. Затягат ли се "гайките" на цензурата все по-силно?


В. Ерофеев: Да, разбира се, усещам ги и аз. Забелязвам, че е дошло време, в което човек трябва да се пази от злите ветрове. Аз не играя по правилата на държавата. Но все пак би трябвало да знам какво не ми е разрешено. Дошло е време, в което за съжаление сме принудени да мислим над подобни неща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още по темата: РусияВиктор Ерофеев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
0
 
! Отговори
До 241 преди 6 години
Чети, бре! Случаят с просещото дете се оказа мааалко по-различен, бащата е вече с обвинение. А с м0дepaтора ще се разправям после.
173
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До зззИ си прав и не си прав. Първо статията не е поръчкова, а обикновено интервю. Ако се бе поразровил преди да бързаш да пишеш ще видиш, че Ерофеев е доста търсен за интервюта и това е само едно от многото. Той така казва за Путин: Той спечели подкрепата на руснаците, защото за пръв път в историята на Русия обяви: "Властта е за мен, а вие правете, каквото си щете зад своята ограда." Това е част от руската душевност! Руснаците са доволни от това!
172
4
 
10
 
! Отговори
ззз преди 6 години
АБЕ !!! като чета по-долу и "едните" и "другите" плюете с пяна на устата без да мислите даже на ниво амеба!Статията е силно поръчкова и мнооого далеч от реалността.Руснаците си му се "кeфят" на Путин, рейтингът му чупи рекорди а т.н. про-западна "опозиция" по собствените си и по западни оценки се бори за 1-2% !!!За какво изобщо говорим?Реалната му опозиция там са тъмночервените комунисти и крайните националисти на Жириновски.Путин там си го водят направо демократ!Сорри ама това са фактите
171
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И едната и другата Русия всъщност са едно и също нещо и то е КОЧИНАА!
170
6
 
10
 
! Отговори
Странно е... преди 6 години
В Русия има славянофили, но... няма Славяни!Руснаците са угро-фини, а не славяни!Всичко ом е сбъркано в Русия като сепочне от лъжливия им произход, през заетият от другнарод език, та до лъжливата информационна завеса и оплюване на нормалния свят.Горкия народ, побъркали са го от алкохол, бой и лъжи!
169
5
 
10
 
! Отговори
До русофил преди 6 години
Какв русофил си ти? Съмнявам се дори дали знаеш руски. Ти си обикновен *** и българофоб.
168
8
 
10
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Едната Русия и другата Русия - КГБ олигархия vs крепостна Русия !
167
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнението то този 70 годишен, ерудирен руски писател е много по-важно от мнението на путинистите у нас. Той има и други интересни интервюта, а и творчеството му също е интересно.
166
11
 
9
 
! Отговори
до 254 Един българин преди 6 години
кой те кара да ходиш там ?. Виж първо софия каква смрад е и какъв пропаднал град е и после пиши за Русия. От такива " българи" пропадна БГ и продължава да пропада.
165
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно това са новите задачки, всеки ден да пишем гадости за русия, току виж забравили какво става тук.
164
11
 
10
 
! Отговори
антисоросоид преди 6 години
Мразя антибългарските евроатлантици в пропаднала софия и при първа възможност ще ги ликвидирам.
163
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брей !. Кака са се загрижили за Русия а не виждат какво става в нашата демократично- приватизационно ограбена държава. Как северозападната България е в мизерия, безработица а ще хвърлят политиците над 40000000 лева за скапана, наркоманска софия.
162
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има разлика между силни лидери и умопобъркани чудовища. В 21 век вождове и императори има единствено в Русия и в Северна Корея. Русофилите сте си с робско (съветско/крепостническо) самосъзнание и си мечтаете за някой който да ви бие, а вие да го обичате. Затова харесвате толкова много джуджето Путин, който съвсем ще бастиса Русия.
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
246 - ти : Силни държави със слаби крале или императори няма ! Както в Русия - така и в Анлия, Франция, Австро-Унгария и т.н. ...
160
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От както се е пръкнало това нещо наречено Русия все *** го управляват! Иван Грозни, унищожил Волжка България, Петър Първи(построил Петербург върху планини от кости), Екатерина, Николай Първи (Европейският Жандарм), Николай II, Ленин, Сталин, Брежнев, а сега и другаря Путин... нямам проблем да ги управляват чудовища щом искат, но ако обичат да си приберат бг русофилите, които агитират за тях и искат да ни превърнат (отново) в задунайска република!
159
19
 
12
 
! Отговори
Баба Ванга преди 6 години
Русия ке се оправи когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавайте да триете неудобните коментари. Истината боде в очите ако имате такива.
157
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 239Не знам от "нежните" ли съм ама ви е сте от мало.ум.ните.
156
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На руският народ му трябва лют деспот, пред който мужиците да се прекланят, да изпитват страхопочитание и да го митологизират! По онези ширини не могат да разберат политици с европейско самосъзнание. Благодарение на Горбачов имат интернет и магазини пълни с храна, но го мразят. В същото време се възхищават на Путин, който ограничава свободите им и ги връща във времената на комунизма и диктатурата, а рейтинга му ще удари 90% одобрение. Така че не си правете труда да разбирате руската душа.
155
4
 
1
 
! Отговори
до 238 преди 6 години
Да не сте от " нежните" ?