Голяма ли е заплахата от разпространение на ислямизма на Балканите?

Нараства влиянието на Саудитска Арабия и други арабски страни
1 юни 2017 19:32, Елка Василева
125
Голяма ли е заплахата от разпространение на ислямизма на Балканите?
Снимка: архив, Reuters

В Германия и САЩ предупреждават за нарастващата популярност на радикалния ислям в балканските страни. Означава ли това, че Балканите може да станат източник на джихадизъм в Европа?

Тенденцията, свидетелстваща за присъединяване на джихадисти от Балканите към терористичната организация "Ислямска държава" /ИД/ и други радикални групировки, воюващи в Сирия, практически клони към нулата. Това разказаха миналата седмица представителите на Босна и Херцеговина и на Албания на антитерористична конференция на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, пише Дойче Веле.

Общо в редиците на ИД има няколко хиляди ислямисти от Балканите, но през последните две години са известни само няколко случая, при които вербувани от джихадистите граждани от региона са заминали за зоната на бойните действия в Близкия изток.

В същото време доста големи групи радикали в балканските страни, чиито редици се попълват от "възвращенци" от Сирия, представляват заплаха за сигурността, смятат наблюдателите.

Заплаха от страна на радикалния ислям

"Това местно явление никъде не е изчезнало. Организационната структура на салафитските, джихадистките и ислямистките екстремисти на Балканите е неизменна и сега те са фокусирани върху определени страни и целия регион като цяло", предупреждава експертът от Австрийския институт по международна политика Ведран Джихич пред Дойче Веле.

Според неговата оценка 30-40 процента от заминалите от Косово или Босна да воюват са били убити или са останали в Близкия изток. Около 150 души са се върнали в Босна и Херцеговина, а около 120 – в Косово.

За това, че тези "възвращенци" представляват заплаха, говорят и във Вашингтон. Заместник помощник държавния секретар на САЩ Хойт Брайън Ий заяви на 17 май на заседание на подкомисията по въпросите на Европа, Евразия и възникващите заплахи, че по този въпрос "трябва да се прави повече".

Поради връщането на радикализирани граждани правителствата на балканските страни са обезпокоени от възможна експлозия на насилие, нетърпимост и екстремизъм в региона, което може да се разпространи и на север и запад, разказа Ий.

В същото време германското правителство отбелязва друг проблем, който може да засили радикализирането на мюсюлманското население на Балканите – нарастващото влияние на Саудитска Арабия и други арабски страни. „Саудитските мисионерски организации проявяват активност в Косово и разпространяват тук уахабитската версия на исляма, изпращайки свои проповедници в страната“, се посочва в отговор на германското правителство на запитване от 11 май на депутат от Бундестага.

Разпространение на идеите на салафизма

Фундаменталисткият салафизъм, както и други радикални клонове на исляма, се появяват за първи път на Балканите – заедно със спонсорираните от Саудитска Арабия и джамиите в Босна и Косово – по време на югославските войни от 1990-те години.

През последното десетилетие тази идеология получи още по-широко разпространение поради плачевната икономическа и социална ситуация в региона и липсата на перспективи пред младите хора. В шест балкански държави (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора)  нивото на безработица сред младите хора превишава 50%, а средната заплата в района е 300 евро.

Балканските мюсюлмани са смятани за една от най-умерените мюсюлмански общности в света, тъй като радикалните интерпретации на исляма остават чужди за по-голямата част от местното население. Така или иначе обаче балканските страни с мюсюлманско мнозинство (Косово, Албания и Босна) биват често разглеждани от анализаторите като благодатна почва за религиозни фанатици и насилствен екстремизъм. Съседните им Македония, Сърбия и Черна гора също не могат да се похвалят с устойчивост по този проблем.

В издадената наскоро книга "Между душеспасението и терора: Радикализацията и феноменът на наемниците на Балканите" Владо Азинович посочва, че радикализацията в региона е станала преди всичко в контекста на войнстващия салафизъм. "Всъщност основната цел на войнстващия салафизъм в региона е разкъсване на етническата идентичност на босненците и албанците, която се характеризира с вековните традиции на толерантността, за да бъдат включени те в една единна лъжлива глобална общност, определяща в която е религиозната идентичност", пише Азинович.

Въпросът за радикализацията е свързан със социално-икономическото развитие на страните

Експертът по Балканите Гордън Бърдос, говорейки в средата на май пред комисията по външните работи в Конгреса на САЩ, сравни настоящата ситуация в балканските страни с периода на Ваймарската република в Германия през 1920-1930-те години. "Имаме си работа с държави със слаби демократични институции, с намиращи се в упадък икономики и високо ниво на недоволство сред населението", поясни анализаторът.

Продължителният социално-икономически спад и процъфтяващата корупция заедно със заплахите за сигурността и слабите държавни институции могат да подтикнат още повече хора към радикални движения, предупреждава експертът.

Ведран Джихич не смята, че настоящата ситуация на Балканите трябва да предизвиква сериозно безпокойство, но все пак тревожните сигнали следва да се приемат на сериозно. "Това явление ще съпровожда развитието на балканските страни през следващите години и десетилетия. Ясно е също така, че ислямът на Балканите вече няма да е същият като през 1990-те години", констатира експертът.

Според него отговорът на въпроса за възможно засилване на радикализацията на местното мюсюлманско население ще зависи от по-нататъшното развитие на самите държави. "Ако проблемите със сигурността, нестабилността и икономическите усложнения продължават да нарастват, то и явлението ще се засилва", заключава Джихич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги има опасност от разпространяване на радикални учения и ислямът не прави изключение. За Балканите, обаче той не е по-голям от Западна Европа, да не говорим за Русия, където всеки четвърти е мюсулманин. В Москва и Петербург от година на година мюсулманските празници направо започват да се превръщат в бедствие. Миналата година в Петербург два дена миха улиците от кръвта след Курбан-байрям. Караха овце с камиони и ги клаха по улиците. Някакви грандиозни митинги се получиха.
61
7
 
13
 
! Отговори
Пойчо Петров преди 6 години
Винаги съм не навиждал турците и ********това племе не трябва да живее.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 62-моето изказване:БЕШЕ ОТПРАВЕНО КЪМ ИЗКАЗВАНЕ НОМЕР 65,НО ЯВНО ИМА ИЗТРИВАНЕ НА ТАКИВА! СЪС ЗДРАВЕДАНО НЕ ГО ИЗГУБИМ,ДОКАТО СЕ БОРИМ ПРОТИВ ПОШЛОСТТА И НЕДОСТАТЪЦИТЕ В ЧОВЕШКИТЕ ОТНОШЕНИЯ И ОБЩЕСТВЕНОСТ! ЛИПСВАТ ДУХОВНИ ЦЕННОСТИ НА МНОГО ОТ ИЗКАЗВАЩИТЕ СЕ И СЕЯТ НЕБИВАЛА ОМРАЗА СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! НЕ СЛАГАЙТЕ "ПОД ЕДИН ЗНАМЕНАТЕЛ" ВСИЧКИ И ВСИЧКОНА ГРЕШЕН ПЪТ СТЕ! ИЛИ ПРИСТРАСТИЯТА ВИ ЗА "ДОВЪРШВАНЕ" НА БЪЛГАРСКИТЕ ХРИСТИЯНИ ГУБЯТ КОНТРОЛ! ОПОМНЕТЕ СЕ,ЧЕ НЯМА ВРЕМЕ ЗА ОМРАЗА!
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до:60 От цялата статия и експертиза ,която си направил ,аз и всички във форума разбрахме,че ти отговаряш напълно на това заболяване.Моля,лекувай се!
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама пътят е дълъг от Сирия до Германия нали трябва някъде да починат да обмислят план да обръсва брадите и да си купят оръжие.Това че се случва в България аз кво да напраааа.
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ислямизмът- религиозния рак на човечеството
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 65: КАЗВАШ,ЧЕ СИ"ЯЛОВ,ПРОКАЖЕН,БЕЗДЕТЕН"ГОВОРИШ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО/ако ме разбираш на грамотен български език/,ТА СЕ РАЗБИРА,ЧЕ СИ В КРИЗА В СПОРА С БЪЛГАРИТЕ,т.е. НЕ СИ УБЕДИТЕЛЕН В ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО,ЗАЩОТО СИ МЮСЮЛМАНИН МРАЗЕЩ БЪЛГАРИТЕ/иначе откъде тези грозни измислици и лъжи,присъщи на подобни личности/! СЪВЕТ,АКО СМЕЯТУРЦИЯ Е СЪСЕД,ТА ПРОСТО СИ НАМЕРИ ТВОЕТО ОБЩЕСТВО/"по-добро"-нали?/И ЩЕ СЕ ПОЧУВСТВАШ ПОДОБРЕ БЕЗ "ПРОКАЖЕНИ,ЯЛОВИ"и т.н. БЪЛГАРИ! ***!!!
55
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А докато прадядо ти е хайдутствал по горите с хомодругарите си знаеш ли колко челяд му се е народила?
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34:ПРОВЕРЕТЕ ФАКТИ,ПОВТАРЯМ ФАКТИ:ПРОРОКЪТ МОХАМЕД Е БИЛ ЕПИЛЕПТИК И Е ИМАЛ ХАЛЮЦИНАЦИИ!!! ТОВА ВСЕКИ МАЛКО ОБРАЗОВАН МИРЯНИН ЗНАЕ,ЧЕ Е ПРИЗНАК НА СИЛНО,ТАКА НАРЕЧЕНО"НАПАДЕНИЕ"НА ТАЗИ ЛИЧНОСТ ОТ ТЪМНИТЕ СИЛИ/бесовско нападение/!ТОВА СЕ Е СЛУЧИЛО И НА ВАНГА,И НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ "ПРОРОЦИ",ЕКСТРАСЕНСИ,ЕНЕРГО ТЕРАПЕВТИ"ЛЕЧИТЕЛИ"и т.н./лъжепророрци,лъжелечители,управлявани от бесове/!ТОВА НЕ Е СВЕТИЯТ ДУХ,КОЙТО ГИ ВОДИ,А ВРАГЪТ НА ЧОВЕКА! НАПРАВЕТЕ СИ ИЗВОД САМИЗА ДОБРО ГО КАЗВАМ!!!
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом стане дума за Исляма и "експертите"излизат от нафталина и яхват метлата по всевъзможни форуми и писания,а иначе са атеисти;)аре стига за тази вечер , утре ще си получите паричките за драскането в нета.
52
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пра дядо ми е шбал много туркини, така е....А прабаба ти какво казва по въпроса? Питал ли си я или избягваше темата? :)
51
1
 
7
 
! Отговори
PD преди 6 години
Елементарно но ефективно. Поредната доза клишета и вълни на недоволство, разрушаващи моралните ценности в личността, защото се подготвя новото вихрово движение в човечеството, известно като масово унищожаване на себеподобни. Когато деградира нужното количество, процеса ще бъде запуснат. А най странното е, че въпреки записаната история от поне 1000 г и грамотността на народите, грешките се повтарят. Явно знанието не е за всеки.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21:НАЛИ ТУРЦИТЕ ПОЛОЖИХА УСИЛИЯ 500 И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДО ТУК ГОДИНИ ДА УНИЩОЖАТ ВЯРАТА НИ В ХРИСТОС,В КОМБИНАЦИЯ С БЕЗУМНИТЕ АТЕИСТИ И СЕКТАНТИ/комунисти,масони и т.н./,ТА ИСТИНСКО ЧУДО Е,ЧЕ НИ ИМА И ВЯРАТА НИ Е ЖИВА?!НЕ Е ЛИ НАМЕСАТА БОЖИЯХРИСТОВА В ТОВА ЧУДО НЕЩАСТНИЦИ?!А ТИ ГОВОРИШ В ПЪРВО ЛИЦЕ МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО/ако знаеш какво е това/,А КАЗВАШ "ХОДИТЕ НА ЦЪРКВА...ВЯРАТА НЕ Е ВЪВ ВАС?!ЗАЩО КРИЕШ,ЧЕ СИ МЮСЮЛМАНИН?ОЧАКВАЙ КАКВОТО ТИ СЕ ПОЛАГА ЗА ПОДОБНА ДЕЙНОСТ СКОРО ОТ ВСЕВИШНИЯ!
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, де, ама какво правим с хилядите джихадисти от Западна Европа? Ила пак Балканите виновни, по дефолт?!
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
представителите на Босна и Херцеговина и на Албания уверяват !Има една поговорка гарван гарвану око не вади, или актуализирана,мусулманин на мусулманин и т.н. и т. н.И да не забряваме понятието такия .Тази напаст е опасна не само за Балканите а и за целия свят.Не забравяйте, че Осама Бин Ладен се е придвижвал и пътувал 3-4 години с босненски паспорт.
47
0
 
13
 
! Отговори
Остро Богаин преди 6 години
започнало такова масово .... на българкиЕлементарна генетика сиг. от 100 се знае ,между другото евреите си го знаят от 1000 .Ако майката е еврейка детето е евреин точка .Тоя лаф ,че който е минал от тука е ала бала умря отдавна ясно ? Все българи са се раждали ,изследванията го потвърждават ,здрав ген на над 80 % припокриване ,турското в нас е под процент така че ps то турска раса не съществува ама как да спориш с ***
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dnes,vie ste glupa..vi hora da pozvoliavate da obijdat Bulgariya taka!
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
35Niama nujda da pishesh che si bulgarin,ti ne si takuv,po loshoto e che i ti ne znaesh otkude idvash.Budi razumen!Vseki chovek ima minusi i pliusove,taka e i s naciite,durjavite vsichko dori i s fesovete mongolite.Ako seesh omraza,shte pojunesh omraza.Hubava vecher!Ot niakoi si bulgarin s latinski bukvi
44
0
 
10
 
! Отговори
zaw12929 преди 6 години
Държавите, които "бомбандират" ИД, а в същност им хвърлят, доставят оръжие и храни. Запада се правят на антитерористи, докато оборудва инструмента си ИД да разсипва и азиатските държави и Европа- тези управници унищожават и собствените си държави. И това е либералната им стратегия за глобализма- т.е шепа "избраници" да колонизират света...
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анониментова са троловете на хибридната война, заработват от двете страни на фронта, който се хване