Няма вече САЩ, а Обединени американски емирства на Тръмп!

Имат си емир – Доналд, престолонаследник – Джаред, престолонаследничка - Иванка
Обновена: 1 юни 2017 22:12 | 1 юни 2017 22:12, Елка Василева
139
Няма вече САЩ, а Обединени американски емирства на Тръмп!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Пътуването на президента Тръмп в Европа беше наистина историческо.

Той остави най-важните ни съюзници там в такава несигурност за ангажимента на Америка към тяхната защита от Русия и към общите ценности в областта на търговията и климатичните промени, че германската лидерка Ангела Меркел беше принудена да каже на сънародниците си, че дните, когато Европа е разчитала на Америка, са "до известна степен са отминали" и затова Германия и нейните европейски съюзници "наистина трябва да вземат съдбата си в свои ръце".

Нито един президент на САЩ досега не е нанасял такъв удар и пропуквал атлантическия съюз при първото си посещение. Това е историческо, пише Томас Фридман, в. "Ню Йорк таймс".

Меркел е просто първият голям лидер, който изрече на глас това, което всеки американец сега осъзнава: Америка е под ново ръководство. "Коя е Америка днес?" - това е първият въпрос, който ми задават при всяко мое пътуване в Нова Зеландия, Австралия и Южна Корея. Отговорът ми е: Ние вече не сме САЩ. Вече сме новите ОАЕ - Обединените американски емирства.

Имаме си емир. Казва се Доналд. Имаме си престолонаследник. Казва се Джаред. Имаме си престолонаследничка. Казва се Иванка. Имаме си консултативен съвет (Конгрес), който подпечатва всичко, което емирът поиска. А като всяка добра монархия нашето управляващо семейство не вижда конфликт на интереси между личния си бизнес и държавните дела.

Затова, обяснявам аз, забравете всякакви представи за нас в духа на Кенеди. Нека всяка държава, независимо дали ни желае доброто или злото, да знае, че няма да платим никаква цена, няма да носим никакво бреме, няма да се подлагаме на никакво лишение, няма да подкрепяме никой приятел, няма да се противопоставяме на никой враг, за да осигурим успеха на свободата, освен ако не ни се плати предварително. А ние приемаме пари в брой, чекове, злато, плащания с "Виза", "Американ експрес", биткойн и членски вноски в Мар а Лаго.

Доктрината "Тръмп" е много проста - в света има само четири заплахи: терористите, които ще ни убият; имигрантите, които ще ни изнасилят или ще ни вземат работните места; вносителите и износителите, които ще ни вземат предприятията; и Северна Корея. Заплахите за демокрацията, свободната търговия, околната среда и правата на човека вече не ни вълнуват. Затова независимо колко противен чуждестранен лидер сте, можете да бъдете най-добрият приятел на Обединените американски емирства, ако ни:

1.) Плащате, като купувате нашите оръжия. Обаче ви предупреждавам, че Саудитска Арабия е вдигнала летвата много високо, започвайки от 110 милиарда долара.
2.) Плащате, като харчите повече за отбрана в НАТО - не за възпиране на Русия, която прибягва до кибервойна, за да манипулира всички демократични избори, които може, а за възпиране на "тероризма" - нещо, срещу което танковете и самолетите са безполезни.
3.) Плащате под формата на търговски отстъпки. И няма значение колко нищожни са тези отстъпки. Важно е само емирът Тръмп да може да извоюва "отстъпки". Вижте неотдавнашните "търговски отстъпки", които Китай направи на Тръмп. (Не обръщайте внимание на това, че Пекин се смее.)
4.) Плащате, като освобождавате всеки гражданин на САЩ, който сте арестували по измислени обвинения, за да ядосате Барак Обама и да сплашите активистите за правата на човека. Вижте как президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси освободи американско-египетската хуманитарна работничка Ая Хиджази, която се занимаваше с бездомни деца.
5.) Плащате, като обсипвате с ласкателства нашия емир за това колко по-добър е той от Обама. Вижте президента на Филипините Родриго Дутерте и министър-председателя на Израел Биби Нетаняху.
6.) В случай че сте Русия, не плащате нищо.

И така, ако направите което и да е от тези шест неща, Обединените американски емирства поемат ангажимент към Вас - и той е непоклатим - че може да си правите каквото си и искате "в задния си двор". Можете да лишавате народа си от всякакви човешки права, каквито пожелаете. Можете да бъдете колкото корумпиран искате. Можете да печелите нечестно колкото избори пожелаете. Само продължавайте да купувате оръжия, да увеличавате вноските в НАТО, да правите съмнителни търговски отстъпки и да ръсите комплименти - или да бъдете Владимир Путин - и тогава всичко е позволено.

Прекалено грубо ли е това? Ни най-малко. Ако сте в Корея и видите колко много се е развила тази страна и се е отдалечила от бедността през последните 50 години, приемайки всички наши ценности - дотолкова, че наскоро отстрани от длъжност своята президентка заради корупция след мирен масов протест "със свещи", проведен изцяло с американски демократичен софтуер, ви се доплаква, като си помислите, че буквално единственото нещо, което Тръмп има да каже за Корея, е, че тя използва на аванта нашата армия (което дори не е вярно) и трябва да плаща повече.

Има ли основание Тръмп да твърди, че икономическата политика на Германия задушава нейния внос и поставя в неизгодно положение Южна Европа? Да, има. А членовете на НАТО би трябвало да изпълнят дългосрочните бюджетни цели на съюза. Колко обаче харчи Германия за приобщаването на един милион сирийски бежанци, за да не се присъединят те към ИДИЛ? Колко сигурност купува това на света? САЩ са приели 18 000 сирийци. Приятелят на Тръмп - Путин - не е приел нито един, но Тръмп никога не мисли за подобни неща.

Отне ни десетилетия, за да изградим атлантическия съюз, а това ни донесе толкова много осезаеми и неосезаеми ползи под формата на сигурност, стабилност, растеж и приятелства. Тръмп всъщност може да го разруши, не само да го пропука.

Тази седмица за първи път видях официалните снимки, които сега красят фоайетата на всички посолства на САЩ. Вицепрезидентът Майк Пенс се усмихва топло. Тръмп всъщност се мръщи. Ако към снимката му имаше текст, той щеше да гласи: "Махайте се от моравата ми."

Или пък: "Нека всеки, който влиза в това посолство, да знае: Ние вече не правим съюзи. Правим само публично търгувани партньорства. Ако се интересувате, обадете се на 1-202-456-1414. Операторите чакат обажданията ви."
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американският народ е изключително ***.
36
3
 
14
 
! Отговори
Тряс преди 6 години
Боже, каква потресаваща простотия е тази статия! Наистина трябва да си потомствен ***, за да вземеш на сериозно подобни словоблудства...
35
4
 
16
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Всичко добре, но сте пропуснали да добавите "платена публикация" в края на тази помия
34
0
 
7
 
! Отговори
щом реват има защо преди 6 години
Същите неща могат да се кажат ЗА ВСЕКИ ДРУГ "кандидат". Ротшилд спонсорираше Клинтън Саудитска Арабия и Катар също .ИДИЛ СЕ СПОНСОРИРА ТОЧНО ОТ ТАКИВА СТРАНИ ! НАД 3,000 ИМЕЙЛА БРАТЧЕ СТАРАТА Е ПОЛУЧАВАЛА НА ЛИЧЕН ИМЕЙЛ А САМО 3,000 СА РЕГИСТРИРАНИ А КОЛКО ОЩЕ ИМА ИЗТРИТИ НЕ СЕ ЗНАЕ КАКТО И ЗА КАКВО Е СТАВАЛО ДУМАВ ТЕЗИ СЪОБЩЕНИЯ НА ДЪРЖАВЕН СЪРВЪР ПРЕХВЪРЛЕНИ НА ЛИЧНИ УСТРОЙСТВА А тука се вайкат че Тръмп казал за няква женка "ше я грабна за п тиката"!
33
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Не мога да преценя още Тръмп, той просто не подражава определен модел. Което може о да не е лошо. Всъщност да бъдеш себе си, със всички плюсове и минуси е най доброто нещо!Едно обаче е сигурно от негова страна: ИГРАЕ ОТКРИТОкаквото и да прави, не се преструва на приятел на Европа, като Барак и всички, чийто стереотип той следваше.Дори мисля че това което прави Тръмп ще отвори очите на заблуждаваните години наред Европейски лидери.Човека просто е себе си!
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко обаче харчи Германия за приобщаването на един милион сирийски бежанци, за да не се присъединят те към ИДИЛ? И това го смятат за нещто позитивно? Приемаме терористи и ги храним за да не присъединили към нещо. По голяма глупосте не бях чел скоро. Това само показва колко *** са левите *** навсякъде по света. След година или две когато САЩ наистина дръпне наперед колкото и да ревете сте е вече късно.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че защо врещи тоя,бе?!Тръмп съвсем директно и откровено си показва това,което всъщност САЩ правят още от основаванято си,че и от по-рано - тотален търгашески дух!Нито повече,нито по-малко!Този "дух" е създал САЩ,той ги е "издигнал" до съвременните върхове на "световен лидер" и както се казва,на път е да ги затрие!Защото всичко в Света може да се мени,но американският търгашески дух,си е оставал - с него те започват да възпитават кърмачето и с него то си отива от този свят!Ами,диалектика!
30
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като му видиш сплесканата тиква на Трумпета и всичко ти става ясно.Той *** и американците по селата прости та за това и се харесват.Точно както Боко и бг плебса от прованса.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 45Толкова си глупав че ти тече от ушите.Основно образование завърши ли или си купи диплома от пазара в Димитровград?
28
2
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
САЩ слизат от трона. Случва се пред очите ни.
27
4
 
8
 
! Отговори
Дон кихот преди 6 години
Дончо, има чуството че се намира в някое реали тв! Ако продьлжава по сьщия начин европа ще се одрьпне от него и ще прегьрне Русия! Времената се менят всичко е вьзможно!
26
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп иска американските стоки да се произвеждат в САЩ, а не в Китай.От това ще спечели обикновеният работник - американец, а не едрият капитал.Това обяснява защо американците предпочетоха него пред Хиллъри Кл...
25
2
 
8
 
! Отговори
турчина преди 6 години
Това е добре за България, когато великите сили се клатят малките държави могат да изпъкнат в геополитически план, стига да се управляват от кадърни хора
24
2
 
6
 
! Отговори
дядо йоцо преди 6 години
Ви гледа сеира
23
7
 
17
 
! Отговори
Не на ЗАПАДА преди 6 години
Което е зле за Запада е добре за нормалните хора и за нас. Дай боже да изгоним окупационите НАТО-вски войски от БГ и заедно с тя цялата евроаткантическа пасмина осъществила геноцида последните 27 години
22
1
 
2
 
! Отговори
бежанец до антиевро преди 6 години
пейка. И с мен ли не искаш да правиш любоф?А леля ти Меркел мъ жели. И Мъкронката. Жо тем
21
2
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Тия май не знаят какво искат.Нищо,нека се полутат!Досега Сорос им казваше от какво имат нужда,сега-Ротшилд решава!Колкото до европейците-вместо да се радват,че Тръмп отпуска малко желязната хватка и ги оставя сами да се оправят(както е редно),сега реват за времената когато бяха американски зомбита!А може точно това да е целта-изоставят ги,та после да им лиж.ат подметките!?Един вид:"Без Америка сте нищо,съгласявайте се на всичко!"Не съм чул да е отменен плана Европа да плати спасяването на САЩ!
20
1
 
10
 
! Отговори
дедо Поп преди 6 години
До Адриан 28 а я кажи след ВСВ ЩАТИТЕ КОЛКО КОНФЛИКТА ЗАБЪРКАХА И В КОЛКО ВОЙНИЧКИ УЧАСТВАТ....ДА БРОЙМ ЛИ ...ПРЕВРАТИ...ТЕРОР ...ВМЕШАТЕЛСТВО В ПОЛИТИКИТЕ НА ТОЛКОВА МНОГО ДЪРЖАВИ....И РУСИЯ НЕ Е ЦВЕТЕ , НО ИМА ДА СТИГАТ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИСТ ФАЩ
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя хламав нарцис е в пълно неведение накуде върви. Обаче е до над ушите в задължения още от времената на своите фалити и сега духом е на четири крака пред спасилите го навремето, а тялом го раздава велик. Тоя риж бодил е еъобще не смешен, а отблъскващо жалък. И есе пак, светът ще има полза от гламавостта му. Един скорошен ден. Браеи на сценаристите и на кадифените им ръкавици. Висока класса, надбЕгването е предопределено.
18
8
 
15
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
Единственият смисъл от печатането на такъв текст е да покаже пълното невежество на този, който го е написал. Прочетете Коституцията на САЩ преди да пишете несвързани безмислици. Дори писането на пропагандни статии изисква минимални усилия, да се проучи въпроса, които се коментира. Очевидно е липсата на всякакъв критерий за качество и самовзискателност.