Кога? Как? Пентагонът се готви за хибридна война на Балканите

Военен експерт: Американците кроят цветна революция в Сърбия
2 юни 2017 22:00, Елка Василева
212
Кога? Как? Пентагонът се готви за хибридна война на Балканите
Снимка: архив, Reuters

Интересите на Москва и Вашингтон силно се пресичат не само в Близкия изток, но и на Балканите. Русия активизира военното сътрудничество със Сърбия, в отговор на това САЩ създават нови подразделения в разузнавателната служба на Пентагона, които ще работят на територията на балканските страни и в Източна Европа. Това е посочено в договор, появил се в сайта за държавни покупки на САЩ, пише Владимир Мухин, "Независимая газета".

Освен борбата срещу тероризма, киберзаплахите и нестабилността новите структури на военното разузнаване внимателно ще следят, а също така и ще подготвят ответни мерки срещу действията на Русия на Балканите и в други региони на Европа, заяви американският заместник-помощник държавен секретар Хойт Брайън Ий.

Той съзря руска следа в цяла редица събития, случили се в последно време на Балканите. Както е известно, Западът обвини Москва за скорошния опит за преврат в Черна гора, за активността на сръбските националисти по време на изборите за президент на Сърбия, както и за акциите на радикалите срещу мюсюлманското малцинство в Македония.

Затова, както заяви Ий, САЩ "трябва внимателно да следят какво именно тя (Русия) ще опита да предприеме по-нататък". С тази цел американското ръководство създава нови разузнавателно-анализаторски структури.

"Компания изпълнител ще трябва да предоставя услуги за техническо осигуряване на разузнавателната дейност, изпълнявайки задачите на разузнавателното управление на сухопътните войски на САЩ в Европа на териториите на Германия (Висбаден, Дармщат, Графенвьор), Италия (Виченца) и Косово (военната база Бондстил)“, се казва в документа.

Всъщност техническото осигуряване в договора се тълкува по-широко. Съдейки по съдържанието му, освен експлоатация, техническо обслужване и поддържане на информационните системи, новите разузнавателни структури ще трябва да събират и анализират разузнавателните данни, както и да планират и провеждат различни операции за поддържане на групата за защита на силите в Германия и Италия и за подготвяне на извънредни операции на Балканите.

Извънредните операции, съдейки по трактовки на военни документи на САЩ, са необходими в случай на планиране на някакъв военен отговор спрямо действия на противника. И този противник за САЩ в Европа на първо място е Русия, а също така и различни политически сили от балканските и източноевропейските страни.

Както смята военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачов, "всъщност подготовката и извършването от Пентагона на различни извънредни операции - това е организирането на определени форми на хибридна война, насочена към реализацията на геополитически и военно-стратегически цели на САЩ".

Генералът е убеден, че тази хибридна война може да се прояви под формата на информационни вметки в медиите, масови вълнения, резонансни произшествия и т. н.

За САЩ изглежда главната цел в тази война е Сърбия, която развива икономически и военни връзки с Русия и чието население не иска да влиза в НАТО. В качеството на доказателство на замисъла на такива действия от страна на Вашингтон експертът показва документ, който преди една седмица също се появи на сайта за държавни покупки на САЩ. На базата на този документ Американската агенция за международно развитие отпусна пари за организирането и реализирането на реформи на сръбското законодателство в сферата на медиите.

Американската агенция за международно развитие предлага в Сърбия или САЩ да бъде намерена компания, която ще задейства "лица и организации, подкрепящи свободата на печата", маркетингови компании и пи ар агенции, както и "регулиращи държавни органи". Изпълнителят също така е задължен да съдейства за разработването и провеждането на информационни кампании, които трябва да доложат на лицата, отговорни за взимането на решения, актуална информация, данни от проучвания и належащите потребности на участниците в медийния пазар, се казва в документа.

Зад страниците на този договор явно се обрисува следната картина - американците готвят поредна цветна революция - този път в Сърбия, казва Неткачов.

Към подобно мнение се придържа и депутатът от сръбския парламент, заместник-председател на Сръбската радикална партия Деян Мирович. Той смята, че отделянето от Вашингтон на пари за лобиране за реформи на сръбските средства за масова информация е свързано с натиска върху президента на страната Александър Вучич.

Политикът е уверен, че американците искат да създадат у населението на Сърбия положително отношение към НАТО, а значи - отрицателен образ на Москва. Мирович предполага, че натискът на САЩ върху Вучич може би е свързан също така "с плановете за разполагане на руска военна база в град Ниш".

За това, че Русия като че ли планира да разположи в Сърбия своя военна база, сръбските средства за масова информация са писали вече неведнъж. Няма никакви официални потвърждения на тази информация. Но например сръбският в."Ало!" още през 2014 г. съобщаваше, че по време на визитата си в Белград руският президент Владимир Путин и тогавашният президент на Сърбия Томислав Николич са подписали секретен протокол за разполагане от 2017 г. на руска военна база в Сърбия. Съобщаваше се, че още към края на тази година на територията на Сърбия ще се намират около 5 хиляди военнослужещи от руската армия.

Не е изключено именно с този аспект да е свързано и решението на Пентагона да увеличи своите разузнавателно-аналитични подразделения на Балканите. Наистина в Сърбия вече има друг президент, който провежда по-гъвкава политика и възнамерява да поддържа приятелски отношения както със Запада, така и с Русия. Впрочем, може да се допусне, че това няма да попречи на избрания през април президент на Сърбия Александър Вучич да разреши разполагане на територията на страната на руска военна база.

През декември миналата година на среща с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу Вучич, който още бе премиер, заяви: "Ние ще можем да засилим нашето сътрудничество - политическо, икономическо, военно - на много високо равнище". Тогава бе взето решение за безвъзмездно предоставяне от Русия на Сърбия на 6 изтребителя МиГ-29 , 30 танка Т-72С и 30 бронирани автомобила за разузнаване и патрулиране с пълно въоръжение. Бе подписан също договор за покупка за сръбската армия на комплекс за ПВО "Бук".

Малко след това в Сърбия бяха проведени съвместни учения на десантни войски на двете страни. През лятото на тази година подобни военни учения се планират в Беларус, а сръбски десантчици вече усилено тренират на полигон край Рязан.

Сръбският анализатор, полковник от резерва Горан Йевтович, е уверен, че рано или късно конфликтът между Косово и Сърбия ще се засили. И за да се предотврати по-нататъшно разпадане на страната, "е необходимо Русия да разположи в Сърбия една или две бази, какъвто е сега случаят в Сирия".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
8
 
! Отговори
Това е истината преди 6 години
Дано да не стане. Не е в наш интерес, ще се отрази зле на България
44
3
 
16
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Такива американски операции се извършват по стара британска традиция на територии богати на петрол.Явно нещо е за мириса ло по нашите земи и янките искат да се само избие и после да ни изчистят от земята.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме към НАТО, а в България американски бази. Това означава, че не смятат НАТО за нужно и си цвъкат бази където им скимне. Аз съм против например за американска база, искам натовска. Това че са съюзници не им дава право да се разполагат където си искат без да плащат.
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 80-ПРОДЪЛЖАВАМ: СЪЩИТЕ ОРГАНИЗИРАТ И ПРЕСТЪПНОСТТАДОВЕЖДАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ДО ТАМ,КАТО НИ ЛЪЖАТ,ЧЕ СЕ БОРЯТ С ПРЕСТЪПНОСТТА/първо я създават,после се борят срещу нея,като успяват частично/!ПРАВЯТ ЕКСПЕРИМЕНТИ С ХОРА И ЖИВОТНИ,РАЗБИРА СЕ В ТОПСИКРЕТ"БАЗИ"/никой не знае къде и колко са/,ЗАЕДНО С т.н."ИЗВЪНЗЕМНИ"/"тъмните сили"/,ПЪЛНЯТ ХРАНИТЕ С ХИМИКАЛИ И НИ РАЗБОЛЯВАТ,ВЪЗДУХЪТ И ВОДАТА СЕ ЗАМЪРСЯВАТ ИЗКУСТВЕНО/без предупреждение/,РУШАТ НИ ГЛАВИТЕ/зомбират/С МЕДИУМИ!МОЛЕТЕ БОГ ХОРА!
41
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До въпрос към всичкиПредполагам такива "произшествия"/на пръв поглед случайни/,които да дадат отражение не само там,където са се случили,но и на други места.Откъдето да последва същият процес на ново място-демек ефекта на доминото.Лошото е,че България е плочка от въпросното мероприятие.
40
0
 
6
 
! Отговори
въпрос към всички преди 6 години
В статията се споменава за възможни "РЕЗОНАНСНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ'Някой знае ли какво означава това?
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКИТЕ ДО ЕДИН НИ ЛЪЖАТ,КАКТО СЕ НАДЛЪГВАТ И ПОМЕЖДУ СИ!ЦЯЛАТА ТАЯ "ВОЙНА"МЕЖДУ ХОРАТА Е ТЕАТЪР С ЦЕЛ ДА СЕ САМОУНИЩОЖИМ,ДОКАТО СЛУШАМЕ БЕЗБРОЙНИТЕ ВАРИАЦИИ НА"ГРИЖИ"ЗА ЧОВЕКА,А ВСЪЩНОСТ ВСИЧКО СЕ ВЛОШАВА В ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ С ВСЕ ПОГОЛЯМА СКОРОСТ!ТЕЗИ,КОИТО ДЪРЖАТ СВЕТОВНИТЕ ПАРИ ПРАВЯТ ТОВА!БЕДНИТЕ СТАВАТ ПОБЕДНИ И ИЗМИРАТ ОТ БОЛЕСТИ И МИЗЕРИЯ,БОГАТИТЕПО-БОГАТИ БЕЗ ДА ИМАТ НУЖДА ОТ МИЛИОНИ/милиарди/!ЛЪЖАТ ХРОНИЧЕСКИ!ИЗМИРАМЕ И ОТ"НЕВИДИМО"ОРЪЖИЕПСИХОТРОННО,ХИМИЧЕСКО,БИОЛОГИЧЕСКО...ФАКТИ!!!
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 66 70А ооооо неееееее! Ако знаеш колко държави търгуват в национални валути...А освен скапания долар, световна валута са още пет!!! Абе, не виждате ли, че любимите ви краварчета съвсем са избягали от обора, носят се по полето като изоглавени и не знаят какво да правят???
37
1
 
4
 
! Отговори
72 преди 6 години
Ххахаха,тога Гоце се държа по мъжки от руските интересчии ,гоце ходеше със една тениска на която имаше един мерник на гърдите а освободителите се бяха ПОКРИЛИ
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да ги разбера калпаците, как не са се разревали че в петък няма руска телевизия? (откровени ***)!!!
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 57А това, че сме при тия нато-нацики за сега, НИЩО НЕ ОЗНАЧАВА!!! Ние бяхме и във соцлагер и Варшавски договор......така че, днаска при нациките, утре........
34
9
 
1
 
! Отговори
66 преди 6 години
Не виждам на някой от големите играчи да му пука за твойте кризи,кризи дойдоха *** във Русия,така авер се издържа империя ,най важната суровина по цял свят се търгува само в ДОЛАРИ.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свърши се то вече с НАТО, Тръмп колко пъти ви повтаря, че е остаряла организация и повече няма да плаща.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поради липса на желаещи, голяма част от тази армия е съставена от ромеи
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 55Бравос, много хубаво изказване! Точно за елементарния ти акъл! Значи пари имат, защото могат да си напечатат колкото искат!? Нали!? А това, че там няма НИКАКВО ПОКРИТИЕ и от това ще дойдат новите кризи.....това е ЯСНО, ЧЕ НЕ Е ЗА ТВОЯ акъл!
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80 % мутантни, 80 % автомобили - трошкиЗа всеки мутант по една трошка.Във всяка трошке - мутант.
29
1
 
1
 
! Отговори
руски КОРНЕТ преди 6 години
ще направи дупка в урановия "мундир" на генерал АБРАМС
28
2
 
7
 
! Отговори
ОКУПАЦИОННАТА АРМИЯ преди 6 години
ОКУПАЦИОННАТА АРМИЯ КАТО ТРЪГНА ОТ НОВО СЕЛО ЗА РУМЪНИЯ МАЧКАШЕ КОЛИ ПО ПЪТИЩАТА.
27
4
 
2
 
! Отговори
RPG7 преди 6 години
Винаги готов да подпали з.адника на някой АБРАМС
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво търсят алкохолиците тука ,доколкото знам пустинята им се намира отвъд Черно море ?