Пропуски в разузнаването!? Къде сбърка Лондон?

Беше ли грешка понижаването на нивото на заплахата?
Обновена: 5 юни 2017 06:34 | 4 юни 2017 12:00, Боряна Павлова
105
Пропуски в разузнаването!? Къде сбърка Лондон?
Снимка: Reuters

След двете терористични нападения късно в събота вечерта в центъра на Лондон ще бъде поставен въпросът относно решението на британския премиер Тереза Мей да намали опасността от терористична заплаха от най-високата степен след убийствата в Манчестър, пише британският "Independent".

Понижаването на нивото на заплахата от "критично" на "сериозно" и изтеглянето на военнослужещите от улиците поражда притеснения, че има пропуски в разузнаването.

Свидетели твърдят, че между 10 и 15 минути са минали преди въоръжената полиция да пристигне на мястото на инцидента и че невъоръжените общински полицейски служители са изглеждали безпомощни, докато нападателите са атакували с ножове минувачите. По-късно властите уточниха, че тримата нападатели са били застреляни осем минути след получаването на първото спешно повикване.

Още по темата

Силите за сигурност допълниха, че полицията ще бъде в готовност да провежда операции в неделя, като се очаква самоличността на нападателите да бъде разкрита до няколко часа.

По-късно днес на извънредното заседание на правителствения комитет COBRA, председателстван от министър-председателя Тереза Мей, ще бъде оценено нивото на терористична заплаха и вероятно ще бъде повишено отново.

Гневен съм, че тези терористи взеха нарочно на прицел невинни хора. Но те няма да победят в нашия град Лондон. Това обяви кметът на Лондон Садик Хан.

"Аз съм кмет от 13 месеца и вярвам, че нашата полицейска система е най-добрата в света. Бих искал да кажа на хората да запазят спокойствие и да бъдат бдителни. Нивото на тревога остава сериозно. Има все още риск от заплахи и атаки. След заседание на правителствения кризисен комитет COBRA съм сигурен, че полицията ще направи изявление”, заяви Садик Хан.

Според него понижаването на нивото на заплаха не е било грешка, но въпреки това лондончани щее виждат засилени мерки за сигурност в идните дни.

"Важно е всички ние да направим всичко, което можем, за да осигурим безопасността си", заяви Хан.

Той обяви още, че насрочените за 8 юни парламентарни избори няма да бъдат отменени.

„Изборите няма да бъдат отменени и ние ще отидем да гласуваме. Някои може и да не разбират защо казвам това сега, но аз не подкрепям идеята за отлагането на изборите. Трябва да разберем, че онова, което тези терористи мразят, е демокрацията. Ние сме най-сигурният град в света. Нашите полицаи са добре подготвени” подчерта кметът.

Той потвърди, че 6 души са загинали при нападението снощи, над 40 са ранени и са приети в болници. Някои от ранените са в критично състояние.
 


105
Още от
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
грешката е в тьпите англичани които с гмо мозьците си мислят че са в 15 век да
обират света до безкраиност да цвилят по улицата при вида на някое кралско ***
те изобщо не си дават сметка че са в 21 век полицаята трябва да е вьорьжена и да стреля при наи малкото неподчинение които не се е интегрирал за 40 години да се
врьща там от кьдето е дошьл стига с тези джамии
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е грешката в разузнаването. Грешката е в политиката. И не е от днес и вчера, а от както от просто Англия са станали Велика Британия.
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички араби,авганистанци..мюсюлмани,трява да бъдат наблюдавани и при всяко съмнително поведение,задържани.Незаконнопребиваващите "бежанци",да бъдат еспортирани,да бъда спрян притокът на нови мигранти от конфликтните райони.На Путин не бива да се вярва и доверява,за нищо!Защото има съмнения,че Русия е в тайна връзка с терористите,както и хакерите.Няма друг начин да бъдат спряни кланетата над невинни граждани на ЕС,САЩ..НАТО.
81
3
 
2
 
! Отговори
питане до арм. поп преди 10 месеца
Защо САЩ и Русия водят войни без да ги обявяват(Ирак, Косово, Грузия, Украйна, Виетнам, Никарагуа, 2 пъти Афганистан, Сомалия, Сирия, Йемен, Панама)? До преди 70 години - включително и Втората Световна войните се водят така - първо ОФИЦИАЛНО обявяваш война и след това нападаш. А сега защо не е така? И това не дава ли карт бранш на терористите да нападат неофициално?
80
0
 
9
 
! Отговори
чета преди 10 месеца
Различните форуми под статиите. Не се усеща особена солидарност и съжаление от страна братския български народ към братския британски народ. Защо ли?
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В брацка Раша мирната религия е 10%, а джамиите са в пъти повече от ЕС.
78
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде сбъркаха ли, още преди много повече от 130 години, който проявял желание да освободи България, те са били първите против.(със заплахи) Сега българите са най-голямото зло в Европа. Те са "зли, подли, мързеливи, опасни" в очите на същите тези сгрешили лондончани. Ами имате достатъчно българи там с познания по нашата 500 годишна, че и повече тъжна история, тях питайте.Как мюсюлманите колят, бесят, изнасилват, горят живи деца, фолклора ще ви разкаже също! От опит да научиш обаче, повече боли!
77
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На каквото си постелеш, на това ще легнеш...
Ислямските плюшени килимчета определено не са удобни...
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шарли ебдо какво ли ще рисува
75
7
 
9
 
! Отговори
Арогантен преди 10 месеца
Добрите новини нямат край. Мръсния АНГЛО-САКС. Ахх как ви мразя ко.пелен.ца нещастни. Лично щях да ви затрия умрялата държава
74
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Великобритания не е част от Европа и е време да престанат да ни занимават със себе си. Ние си имаме наши проблеми, а мигрантите, от тук на бусове, рейсове и да заминават на острова - те забъркаха кашата да ги приемат сега, да си режат там глави и тн.
73
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ислямът не основният проблем, той е само катализатор на проблема, консервативна религия която сплотява много силно вярващите. Това им позволява да не си смъкват гащите и да се навеждат. Ако в тези страни се бяха навели със смъкнали гащите като България и Ислямът не им даваше такава увереност сега Западът без проблем щеше да помпи петрола им и да назначава правителства да им казва как да живеят, не че не го прави, но и те отвръщат, не разтварят задните бузки като българите.
72
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А бе, защо САЩ и ЕС просто не се изнесат от Близкия исток и Афганистан, вместо да взривявате деца и цивилни там, каква работа имат те там, хората искат така да живеят, така са живяли винаги? И защо не спрат достъпа на имигранти от тези страни и европейците да започнат сами да си правят деца вместо гей-паради, а не да разчитат на внос от имигранти да им решат демографската криза и да им раждат деца?
71
1
 
14
 
! Отговори
Да бе да преди 10 месеца
Какви пропуски ви гонят бе? Перчем Тръмп ходи при арабите, направиха сделки и договорки - ето го и резултата.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един чудесен "1984" свят се задава. Даже и филма е представен достатъчно скотски-реалистично.
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
нарочно ги оставят да си вилнеят. така правителствата си оправдават разходите за отбрана и следене.
68
1
 
13
 
! Отговори
hodrchapovylnite преди 10 месеца
Няма отърване от тия фанатици и безбожници....няма. Жалко е за хилядите,които загинаха до сега в тази неравностойна битка....
67
2
 
25
 
! Отговори
Gaskoing преди 10 месеца
Не пропуски в разузнаването... а пропуски в евроатлантическите ценности!
66
0
 
12
 
! Отговори
До 74 преди 10 месеца
Нещо бъркаш нещата, никой не защитава Английското или Американското управление и не се дискутират актове от времена на война. Говорим за тероризъм! Който обикновено (над 90 процента)е извършван от поклонници на ислямската вяра! Не съм чул в Египет например християни да взривяват джамии но ислямските страхливци често взривяват църкви!
65
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен

*** защо приемат мюсюлмани. Да престанат да приемат и след 50 години нищо няма да остнане от Швеция, населението им намалява, имат отрицателен прираст.