Пропуски в разузнаването!? Къде сбърка Лондон?

Беше ли грешка понижаването на нивото на заплахата?
Обновена: 5 юни 2017 06:34 | 4 юни 2017 12:00,
105
Пропуски в разузнаването!? Къде сбърка Лондон?
Снимка: Reuters

След двете терористични нападения късно в събота вечерта в центъра на Лондон ще бъде поставен въпросът относно решението на британския премиер Тереза Мей да намали опасността от терористична заплаха от най-високата степен след убийствата в Манчестър, пише британският "Independent".

Понижаването на нивото на заплахата от "критично" на "сериозно" и изтеглянето на военнослужещите от улиците поражда притеснения, че има пропуски в разузнаването.

Свидетели твърдят, че между 10 и 15 минути са минали преди въоръжената полиция да пристигне на мястото на инцидента и че невъоръжените общински полицейски служители са изглеждали безпомощни, докато нападателите са атакували с ножове минувачите. По-късно властите уточниха, че тримата нападатели са били застреляни осем минути след получаването на първото спешно повикване.

Още по темата

Силите за сигурност допълниха, че полицията ще бъде в готовност да провежда операции в неделя, като се очаква самоличността на нападателите да бъде разкрита до няколко часа.

По-късно днес на извънредното заседание на правителствения комитет COBRA, председателстван от министър-председателя Тереза Мей, ще бъде оценено нивото на терористична заплаха и вероятно ще бъде повишено отново.

Гневен съм, че тези терористи взеха нарочно на прицел невинни хора. Но те няма да победят в нашия град Лондон. Това обяви кметът на Лондон Садик Хан.

"Аз съм кмет от 13 месеца и вярвам, че нашата полицейска система е най-добрата в света. Бих искал да кажа на хората да запазят спокойствие и да бъдат бдителни. Нивото на тревога остава сериозно. Има все още риск от заплахи и атаки. След заседание на правителствения кризисен комитет COBRA съм сигурен, че полицията ще направи изявление”, заяви Садик Хан.

Според него понижаването на нивото на заплаха не е било грешка, но въпреки това лондончани щее виждат засилени мерки за сигурност в идните дни.

"Важно е всички ние да направим всичко, което можем, за да осигурим безопасността си", заяви Хан.

Той обяви още, че насрочените за 8 юни парламентарни избори няма да бъдат отменени.

„Изборите няма да бъдат отменени и ние ще отидем да гласуваме. Някои може и да не разбират защо казвам това сега, но аз не подкрепям идеята за отлагането на изборите. Трябва да разберем, че онова, което тези терористи мразят, е демокрацията. Ние сме най-сигурният град в света. Нашите полицаи са добре подготвени” подчерта кметът.

Той потвърди, че 6 души са загинали при нападението снощи, над 40 са ранени и са приети в болници. Някои от ранените са в критично състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
грешката е в тьпите англичани които с гмо мозьците си мислят че са в 15 век даобират света до безкраиност да цвилят по улицата при вида на някое кралско чучелоте изобщо не си дават сметка че са в 21 век полицаята трябва да е вьорьжена и да стреля при наи малкото неподчинение които не се е интегрирал за 40 години да севрьща там от кьдето е дошьл стига с тези джамии
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е грешката в разузнаването. Грешката е в политиката. И не е от днес и вчера, а от както от просто Англия са станали Велика Британия.
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички араби,авганистанци..мюсюлмани,трява да бъдат наблюдавани и при всяко съмнително поведение,задържани.Незаконнопребиваващите "бежанци",да бъдат еспортирани,да бъда спрян притокът на нови мигранти от конфликтните райони.На Путин не бива да се вярва и доверява,за нищо!Защото има съмнения,че Русия е в тайна връзка с терористите,както и хакерите.Няма друг начин да бъдат спряни кланетата над невинни граждани на ЕС,САЩ..НАТО.
78
3
 
2
 
! Отговори
питане до арм. поп преди 6 години
Защо САЩ и Русия водят войни без да ги обявяват(Ирак, Косово, Грузия, Украйна, Виетнам, Никарагуа, 2 пъти Афганистан, Сомалия, Сирия, Йемен, Панама)? До преди 70 години - включително и Втората Световна войните се водят така - първо ОФИЦИАЛНО обявяваш война и след това нападаш. А сега защо не е така? И това не дава ли карт бранш на терористите да нападат неофициално?
77
0
 
9
 
! Отговори
чета преди 6 години
Различните форуми под статиите. Не се усеща особена солидарност и съжаление от страна братския български народ към братския британски народ. Защо ли?
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В брацка Раша мирната религия е 10%, а джамиите са в пъти повече от ЕС.
75
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде сбъркаха ли, още преди много повече от 130 години, който проявял желание да освободи България, те са били първите против.(със заплахи) Сега българите са най-голямото зло в Европа. Те са "зли, подли, мързеливи, опасни" в очите на същите тези сгрешили лондончани. Ами имате достатъчно българи там с познания по нашата 500 годишна, че и повече тъжна история, тях питайте.Как мюсюлманите колят, бесят, изнасилват, горят живи деца, фолклора ще ви разкаже също! От опит да научиш обаче, повече боли!
74
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На каквото си постелеш, на това ще легнеш...Ислямските плюшени килимчета определено не са удобни...
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шарли ебдо какво ли ще рисува
72
7
 
9
 
! Отговори
Арогантен преди 6 години
Добрите новини нямат край. Мръсния АНГЛО-САКС. Ахх как ви мразя ко.пелен.ца нещастни. Лично щях да ви затрия умрялата държава
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великобритания не е част от Европа и е време да престанат да ни занимават със себе си. Ние си имаме наши проблеми, а мигрантите, от тук на бусове, рейсове и да заминават на острова - те забъркаха кашата да ги приемат сега, да си режат там глави и тн.
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ислямът не основният проблем, той е само катализатор на проблема, консервативна религия която сплотява много силно вярващите. Това им позволява да не си смъкват гащите и да се навеждат. Ако в тези страни се бяха навели със смъкнали гащите като България и Ислямът не им даваше такава увереност сега Западът без проблем щеше да помпи петрола им и да назначава правителства да им казва как да живеят, не че не го прави, но и те отвръщат, не разтварят задните бузки като българите.
69
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе, защо САЩ и ЕС просто не се изнесат от Близкия исток и Афганистан, вместо да взривявате деца и цивилни там, каква работа имат те там, хората искат така да живеят, така са живяли винаги? И защо не спрат достъпа на имигранти от тези страни и европейците да започнат сами да си правят деца вместо гей-паради, а не да разчитат на внос от имигранти да им решат демографската криза и да им раждат деца?
68
1
 
14
 
! Отговори
Да бе да преди 6 години
Какви пропуски ви гонят бе? Перчем Тръмп ходи при арабите, направиха сделки и договорки - ето го и резултата.
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един чудесен "1984" свят се задава. Даже и филма е представен достатъчно скотски-реалистично.
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нарочно ги оставят да си вилнеят. така правителствата си оправдават разходите за отбрана и следене.
65
1
 
13
 
! Отговори
hodrchapovylnite преди 6 години
Няма отърване от тия фанатици и безбожници....няма. Жалко е за хилядите,които загинаха до сега в тази неравностойна битка....
64
2
 
25
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Не пропуски в разузнаването... а пропуски в евроатлантическите ценности!
63
0
 
12
 
! Отговори
До 74 преди 6 години
Нещо бъркаш нещата, никой не защитава Английското или Американското управление и не се дискутират актове от времена на война. Говорим за тероризъм! Който обикновено (над 90 процента)е извършван от поклонници на ислямската вяра! Не съм чул в Египет например християни да взривяват джамии но ислямските страхливци често взривяват църкви!
62
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименШведите защо приемат мюсюлмани. Да престанат да приемат и след 50 години нищо няма да остнане от Швеция, населението им намалява, имат отрицателен прираст.