Пропуски в разузнаването!? Къде сбърка Лондон?

Беше ли грешка понижаването на нивото на заплахата?
Обновена: 5 юни 2017 06:34 | 4 юни 2017 12:00,
105
Пропуски в разузнаването!? Къде сбърка Лондон?
Снимка: Reuters

След двете терористични нападения късно в събота вечерта в центъра на Лондон ще бъде поставен въпросът относно решението на британския премиер Тереза Мей да намали опасността от терористична заплаха от най-високата степен след убийствата в Манчестър, пише британският "Independent".

Понижаването на нивото на заплахата от "критично" на "сериозно" и изтеглянето на военнослужещите от улиците поражда притеснения, че има пропуски в разузнаването.

Свидетели твърдят, че между 10 и 15 минути са минали преди въоръжената полиция да пристигне на мястото на инцидента и че невъоръжените общински полицейски служители са изглеждали безпомощни, докато нападателите са атакували с ножове минувачите. По-късно властите уточниха, че тримата нападатели са били застреляни осем минути след получаването на първото спешно повикване.

Още по темата

Силите за сигурност допълниха, че полицията ще бъде в готовност да провежда операции в неделя, като се очаква самоличността на нападателите да бъде разкрита до няколко часа.

По-късно днес на извънредното заседание на правителствения комитет COBRA, председателстван от министър-председателя Тереза Мей, ще бъде оценено нивото на терористична заплаха и вероятно ще бъде повишено отново.

Гневен съм, че тези терористи взеха нарочно на прицел невинни хора. Но те няма да победят в нашия град Лондон. Това обяви кметът на Лондон Садик Хан.

"Аз съм кмет от 13 месеца и вярвам, че нашата полицейска система е най-добрата в света. Бих искал да кажа на хората да запазят спокойствие и да бъдат бдителни. Нивото на тревога остава сериозно. Има все още риск от заплахи и атаки. След заседание на правителствения кризисен комитет COBRA съм сигурен, че полицията ще направи изявление”, заяви Садик Хан.

Според него понижаването на нивото на заплаха не е било грешка, но въпреки това лондончани щее виждат засилени мерки за сигурност в идните дни.

"Важно е всички ние да направим всичко, което можем, за да осигурим безопасността си", заяви Хан.

Той обяви още, че насрочените за 8 юни парламентарни избори няма да бъдат отменени.

„Изборите няма да бъдат отменени и ние ще отидем да гласуваме. Някои може и да не разбират защо казвам това сега, но аз не подкрепям идеята за отлагането на изборите. Трябва да разберем, че онова, което тези терористи мразят, е демокрацията. Ние сме най-сигурният град в света. Нашите полицаи са добре подготвени” подчерта кметът.

Той потвърди, че 6 души са загинали при нападението снощи, над 40 са ранени и са приети в болници. Някои от ранените са в критично състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
Не циник реалист преди 6 години
Ама Циничко,К.во съ косиш за ингилозите. Или и ти си се присламчила към трапезата на фалшивите господари и сега виждаш, че не са никакви господари и времето им е отминало.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разузнаването не е всесилно. Пускате ги, после се чудите кой ви с*ра в гащите. Тия от Кобра и денонощно да заседават, резултатът ще е все същият - всички ще отчитаме броя на жертвите. Няма достатъчно ресурси да следите какво става в главата на всеки мюсюлманин. Тотален отказ за признаване на проблема и взимане на мерки. Нищо добро не предстои, ако цивилизованият свят не предприеме истински действия.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО НА КМЕТА САДИК ХАН! ИСТИНСКИ МЮСУЛМАНИН!
18
9
 
6
 
! Отговори
Генади преди 6 години
Ми то не може да хвърляш бомби в Сирия, Ирак , Афганистан и да избиваш невинни децаИ да очакваш, че техните родители няма да дойдат да убият твоите деца
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dokato kukite im hodyat s min.voda vmesto pishtovi...niama kak da pomognat..
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е само началото... докато не се забрани исляма
15
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толерантността и образованието единствени могат да помогнат. Омразата води само до още омраза а именно това искат религиозните фундаменталисти, били те християни или други.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 и аз така мисля ,но няма да стане в близките 20 години.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Не е война срещу християнството, това е само прикритие и нахъсване на по-простичките ислямци. Търсете истината, Холмс казва на д-р Уотсън: "Търсете, кой има полза..." Е, чия е ползата... Дали пък не е на продавачите на оръжие, те искат война, те искат убийства, те лочат кръвта на невинните, тъповати жертви, които правят концерти в чест на загиналите, вместо да предотвратят или да накажат "загиването" с огън и меч! Що, нямат ли? Ама имат да продават, а!
12
0
 
11
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Трябват специални антитерористични сили които да бъдат над закона.Сега като се установи самоличността на нападателите ще се види че пак те са били наблюдавани от полицията но не са задържани и тем подобни.Решението...установи ли се категорично че са потенциални терористи за които е въпрос на време да направят атентат,преди да са го направили....безследно изчезнал.В противен случай ще се броят убитите и ще се изказват съболезнования след следващото нападение...
11
1
 
9
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Къде сбърка Лондон?Много им халтава армията и полицията и самолетите им не струват, да си купят като нашите МИГ на староИ да построят като нас дюнерджийници на всеки ъгълТова е спасението
10
11
 
2
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
Точно на най-свещения Празник на Мюслуманите Рамадан такива терористични Атаки са абсолютно изключени , невъзможно е , не са никакви мюслумани а вероятно професионално подготвени терористи от нечии Тайни служби или може би от CIA или KGB
9
1
 
9
 
! Отговори
моите съболезнования преди 6 години
На семействата на загиналите и пострадалите.Някой има ли информация, при последните няколко атентата в Лондон, има ли пострадали или загинали мюсулмани?
8
0
 
0
 
! Отговори
НЕ МОЖЕ преди 6 години
Няма как в Лондон да измислят всичко , няма как да предвидят Риск като днешния .В България катастрофира БУС натоварен с Бойци Терористи . В Коментарите се казва че БГ Полицията е охранявала като военен конвой тези Бойци , буса е бил пълен с бомби и калашници .
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търси ли се причината за тероризма?! Или тя се знае, всеизвестна е, но се премълчава! Привеждат се десетки други, но не главната - развихрилата се след 1990 година световна несправедливост, защото вече я няма силата, която озаптяваше зверски алчните богаташи (общо казано), които тъпчат в земята хората, а някои хора не им се подчиняват, независимо, че начинът им е също зверски. Те. ЗВЕРСТВО ЗА ЗВЕРСТВО!
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самото съществуване на Англия е грешка.
5
0
 
24
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Хаха. Значи имам ферма. Гледам си ваклите овчици. Пуснах глутница вълци вътре, па те зеха че ги поизядоха разииш ли. И сега си задавам тъпия въпрос. Аджеба къде сбърках ?!;)))) Е нема такъв смех
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ ТОВА Е РЕШЕНИЕТО! МАРКС ЕНГЕЛС И АЙНЩАЙН В МУЗЕЯ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като спрат парите на един близкоизточен режим и нещата ще се кротнат
2
1
 
9
 
! Отговори
Циник преди 6 години
След няколко дни - ще се убедим (ПАК) във високия професионализъм, и компетентност на службите.Човек добива рутина в прибирането на трупове в найлонови чували!А Мурксул е "майката на искрените съболезнования"!