Бягство от мъката и вината: Ислямистите, за които смъртта е наслада

Професор обяснява защо млади мюсюлмани са готови да убиват
5 юни 2017 19:15, Василия Пейчева
51
Бягство от мъката и вината: Ислямистите, за които смъртта е наслада
Снимка: Архив, БТА

Потенциалните джихадисти произлизат от най-различни социални прослойки, изповядват различни варианти на исляма и имат различни биографии. Най-плашещ обаче е фактът, че това са много млади хора - над две трети от радикализираните са на възраст между 15 и 25 години. Тоест, това са хора, които изживяват типичните вътрешни конфликти на подрастващия. Около 40% имат психически отклонения. Това казва проф. Фетхи Бенслама, родом от Тунис, в разговор с журналистката Елизабет фон Таден. Интервюто е публикувано в литературната притурка на седмичника "Ди Цайт" и цитирано от "Дойче веле".

Парижкият професор Фетхи Бенслама използва инструментите на психоанализата, за да обясни защо някои млади мюсюлмани са готови да убиват хора и да жертват собствения си живот.

Тези младежи се радикализират, за да се отърват от душевното страдание и да облекчат симптомите му. Други хора пият алкохол или взимат наркотици, за да се справят със страданието си. Ислямизмът изпълнява сходна функция: неговите идеали помагат на тези хора да преодолеят усещането за собствената си нищожност: събрани заедно, те формират нещо като общо тяло, вътре в което индивидуалното им страдание се разсейва и изчезва.
Ислямизмът играе ролята на анти-политическа утопия, в която отделният индивид може да бъде много силен, когато се идентифицира с целта на идеалната религиозна общност, която пък е антитеза на съвременната светска държава, където живеят тези младежи, коментира проф. Фетхи Бенслама.

Търсят нова идентичност

Всеки младеж, независимо от коя култура произхожда, в един момент загърбва идеалите на своето детство и започва да търси нови идеали за живота си като възрастен. С тяхна помощ той се опитва да си сглоби нова идентичност. В много мюсюлмански семейства, които не са пуснали почти никакви социални и културни корени в западните държави, това е мъчителен процес. Връзките с традициите на исляма са прекъснати, а перспектива за бъдещето не се вижда. Наследствените идеали са крехки, изпразнени от съдържание и недостижими, обяснява Бенслама.

Според него тъкмо ислямизмът предлага на младежите ясна идентификация.

Те могат чрез насилие да спасят не само своята идеална общност, но дори целия свят. Ислямизмът дори им предлага една извънредна наслада: да изпитват огромно превъзходство, съзнавайки че могат произволно да избиват други хора. Само неколцина извършители са в състояние да държат цели държави и техните граждани в състояние на прекъснат страх и тревога.

Така се освобождават от вината

Насладата от това да убиваш в името на религията означава и едновременно освобождаване от вина. В радикалния религиозен дискурс вината и жертвата са неотделими една от друга. Но нека не забравяме, че този път избират само нищожен брой млади хора. Почти всички други живеят и търпят вътрешните си напрежения, казва Бенслама.

В политическия контекст сексуалността също играе важна роля, за която рядко става дума. В традиционния, 90% селски свят на мюсюлманите, който съществуваше допреди около 30 години, сексуалният живот беше ясно нормиран и уреден. Момичетата се омъжваха на около 15-годишна възраст, момчетата – на 18. В рамките само на едно поколение всичко това се промени радикално. Днешните мюсюлмански младежи вече не могат да водят онзи сексуален живот, който са водили бащите и дядовците им. Западната модерност удължи годините на подрастване чрез училището и професионалното образование. За много младежи това обаче означава и дълго чакане. Чудно ли е тогава, че сред мюсюлманите порнографията се радва на такъв голям интерес?, пита професорът.

Така си набавят идентичност

По-нататък в интервюто Елизабет фон Таден прехвърля разговора към така наречения "свръхмюсюлманин" от едноименната книга на професора. Главни врагове на този "свръхмюсюлманин" са не само Западът заедно с женското тяло, но и обикновеният мюсюлманин.

Младежите, които посещават моя кабинет, особено страдат от едно: че не са достатъчно добри мюсюлмани. Болката от това, че ислямът вече не разполага с могъщи империи, се трансформира в някаква свръхидентификация с отслабената религия. Поривът е да възникне някаква нова, ултра религиозна сила, която ще възроди някогашното могъщество, но изисква срещу това страстна саможертва. И само чрез нея можеш да се освободиш от вината, че не си достатъчно добър мюсюлманин. Идеалът на свръхмюсюлманина влиза в опасна реакция с крехкото самочувствие на подрастващия: превръщайки се в джихадисти, младежите чрез убиване си набавят ясна идентичност. (…) Младите жени, които се включват в джихада, също искат да се самопожертват, но по друг начин: те желаят да раждат деца за джихада и за утопията на една бъдеща, идеална общност. Поради това искат да си намерят мъж, готов за героична смърт. Рицар. Тази нагласа е омесена с различни романтични подправки като копнеж, любов и смърт, заключва Бенслама.


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ISLQMA E V PYTI PO LOSCH I GADEN OT FASCHIZMA
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ZABRANA NA ISLQMA ANTICHOVESCHKA RELIGIQ
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оооо, горките неориентирани, неприети и объркани млади хора! Те ако са объркани, онези, които им набавят експлозивите и те ли са неориентирани и объркани?! Бедни и отхвърлени от обществото. Нищо подобно, това е ислямът! Спомнете си 5те века благоденствие и не се оставяйте западняци да ви баламосват.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е, че корана призовава директно за насилие срещу "неверниците". Съответно ВСЕКИ мюсюлманин е потенциален джахидист.
31
0
 
2
 
! Отговори
Дръндер преди 1 година
"между 15 и 25 години. Тоест, това са хора, които изживяват типичните вътрешни конфликти на подрастващия" Щом на 25 още са подрастващи там ясни са ми! Сигурно достигат зряла възраст на 80-сет. Това ми звучи като оправдание. И ние сме били велика държава обаче не вършим простотии и жестокости в името на Тангра!
30
4
 
1
 
! Отговори
кака преди 1 година
Публикацията е много точна и отговаря на истината.... Това са неориентирани, объркани млади хора, които използват исляма за оправдание на деянията си. В повечето от случаите самите извършители не са мюсюлмани
29
0
 
6
 
! Отговори
Некъф луд преди 1 година
И сега какво, трябва да плачем и да ги съжаляваме клетите джихадисти ли?
И при Християните има хора които имат душевна борба и терзания но някой да е убил или да е взривил невинни хора? Не нали?!
Единственият извод е, че исляма като религия е виновен, а не човека като личност.
28
0
 
0
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
И не разбираш защо правят атентати и в Русия....***.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
разбирам да правят атентати в щатите, щото те са страната на терористите!
не слу4айно ОАЕ и америка подписаха договор
26
1
 
8
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Последната либерастко-мултирастка глупост, която пропуска съществената обединяваща всички връзка - всички те са мислимантовци!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
DANO RAZBERETE CHE DOBRIQT ISLQMIST E SAMO UMRELIQT ISLQMIST
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
AKO VI TRQBVAT RANOTNICI VKARAITE SI KITAICI ALOOU NE I ARABELI
23
3
 
24
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Може от научна гледна точка статията да е издържана, обаче защо трябва да вникване в психиката на мюсюлманите, да не би да търсите разбиране от нас спрямо това което са???
На там ми отиват нещата, обаче няма да стане.
Има си правила и закони в нашият свят, които са ясни и точноопределени. Всеки които иска да живее в нашият свят трябва да ги спазва! Ако не иска си тръгва или става враг на обществото! Стига толерантност, не ни правете насила ксенофоби!
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъка, мъка.... Мъка е да се чете тая психо гаргара.
21
1
 
12
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Няма как да избягаш от вътрешната си празнота и тежкото си житейско неудовлетворение - нито с алкохол, нито с наркотици, нито със драпане към пари и власт над другите, нито със ''саможертване'' за ''правата вяра''! Просто трябва да откриеш ИСТИНСКАТА причина за вътрешната си празнота и тежкото си житейско неудовлетворение и да се опиташ да я отстраниш!
20
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията е готина и смислена
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 и 21
Всъщност са започнали да ни бомбят, след като ние сме ги нападнали в момент, в който са били беззащитни. Ако бяхме мирували щеше да ки се размине, но е нямало как иначе.
18
2
 
34
 
! Отговори
LL преди 1 година
Днес се разходих из Брюксел.
Страшна работа е, бял човек няма. Все едно си в Саудтска Арабия.
Даже в Лондон, Париж и Ню Йорк не бях толкова шокиран.
Белгия е бита карта вече...
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21

През втората световна България е обявила война на Сащ и е нормално те да отвърнат.
Сърди се на българските управници по онова време.
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При мюсолманите ако убият в името на религията не се смята за грях.
Така ги манипулират и младите почват наред да трепят.