САЩ – помирител между страните от Персийския залив и Катар?

Малката държава е много важна за американските интереси
6 юни 2017 22:30, Елка Василева
74
САЩ – помирител между страните от Персийския залив и Катар?
Снимка: архив, Reuters

Съединените щати тихомълком ще опитат да уталожат "бурните води" между Саудитска Арабия и Катар, казаха в понеделник настоящи и бивши американски представители. Те се аргументираха, че малката държава в Персийския залив е прекалено важна за военните и дипломатическите интереси на САЩ, за да бъде изолирана, пише Ройтерс.

Решението на Саудитска Арабия да скъса дипломатическите отношения с Катар в координиран ход с Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства бе изненада за официален Вашингтон, казаха настоящи и бивши представители. В съобщението за скъсване на връзките Саудитска Арабия обвини Катар, че оказва подкрепа на шиитски Иран, който се бори с Рияд за регионално господство, и също че подпомага ислямски екстремисти.

Вашингтон има много основания да поддържа приятелски отношения в региона. Катар е домакин на най-голямата ВВС база на САЩ в Близкия изток. Базата в Ал Удейд е изходен пункт за оглавяваните от САЩ въздушни удари по "Ислямска държава" (ИД), която е завзела части от Сирия и Ирак. Доналд Тръмп обяви за приоритет в своя президентски мандат победата над ИД.

Освен това желанието на Катар да поддържа приятелски отношения с организации като "Хамас", която Вашингтон смята за терористична група, и талибаните, които воюват със силите на САЩ в Афганистан повече от 15 години, дава възможност за контакти с такива групи, когато е необходимо. "Има известна полза", каза американски представител, пожелал анонимност. "Трябва да имаме място, където да се срещаме с талибаните. Хората от "Хамас" трябва да имат място, където да отидат и да бъдат изолирани и същевременно да им се говори."

Настоящи и бивши официални представители на САЩ казват, че не могат да установят с точност какво е накарало четирите страни да вземат координираното решение, към което после се присъединиха Йемен, базираното на изток правителство на Либия и Малдивите. Те твърдят, че саудитците може би са се почувствали насърчени от горещите прегръдки, с които ги дари Тръмп в Рияд през май и зае твърда антииранска позиция. "Подозирам, че те са се почувствали насърчени от онова, което Тръмп каза при своето посещение, и са усетили, че имат някаква подкрепа", каза бивш представител на САЩ. "Не знам дали им е било необходимо нещо повече от зелената светлина, която получиха публично", добави той.

Високопоставен член на правителството каза пред Ройтерс, че Съединените щати не са имали сведения от саудитците или емирствата за подготовката на това, което се случи. В понеделник Белият дом заяви, че е решен да работи за намаляване на напрежението в Персийския залив.

В Рияд Тръмп отправи пламенен призив към арабите и ислямските лидери "да пропъдят" терористите и посочи Иран за основен източник на финансиране и подкрепа за войнствени групи.

В търсене на помирение

Служители от няколко федерални агенции подчертават своето желание да издействат помирение между оглавяваната от Саудитска Арабия група и Катар, държава с 2,5 милиона население и големи залежи от природен газ. "Не искаме да има постоянен разрив и подозирам, че няма да е така", каза високопоставен член на правителството на Тръмп, пожелал анонимност. Той добави, че САЩ ще изпратят свой представител, ако Съветът за сътрудничество в Персийския залив се събере да обсъди разрива с Катар. Съветът включва шест богати арабски страни: Бахрейн, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия.

"Ясно е, че до голяма степен поведението на Катар е доста обезпокоително не само за неговите съседи от Персийския залив, но и за САЩ", каза високопоставеният член на правителството. "Искаме да ги насочим в правилната посока", добави той.

Марсел Уахба, бивш американски посланик в ОАЕ и президент на вашингтонския Институт за арабските страни от Персийския залив, каза, че Съединените щати разполагат с лостове за въздействие, но ще ги използват дискретно. "САЩ ще пристъпят на платформата. Как ще направим това? Мисля, че ще бъде много тихо и много задкулисно", каза тя. "Много се съмнявам, че ще стоим отстрани и ще оставим тази криза да стане по-сериозна."

Подкрепата на Катар за ислямисти датира от решението на бащата на сегашния емир да сложи край на автоматичното преклонение пред Саудитска Арабия, доминиращата арабска сила в Персийския залив, и да създаде по-широк кръг от възможни съюзници.
Катар от години се представя като посредник и могъщ брокер за много спорове в региона. Но Египет и арабските страни от Персийския залив възнегодуваха заради катарската подкрепа за ислямисти и конкретно за "Мюсюлманските братя", които възприемат като политически враг.

"Ангажираме се заедно с всички наши партньори да намерим начин за възстановяване на единството на Съвета за сътрудничество в Персийския залив в подкрепа за регионалната сигурност", каза друг представител на САЩ, който отбеляза, че това е от голямо значение за "продължаване на борбата срещу тероризма и екстремистката идеология". 

(БТА)


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
хе преди 3 години
Малка грешка в заглавието ,трябва да е-САЩ-,,помирител''
46
2
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Идеята кравария да помиравя каквото и да е ми се струва сюреалистична като картина на Пикасо!
45
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ами нали сащ организираха тази простотия ядоха пиха танц сьс саби и накрая
интрига и чаршафосаните се хванаха сега уж ще ги помиряват типично англо
сакс лицемерие истинската цел ще я разберем по кьсно
44
2
 
7
 
! Отговори
МИР преди 3 години
НАЙ ГОЛЯМАТА ЛАЙНОБЪРКАЧКА В СВЕТА Е САЩ....КОГО ЩЕ ПОМИРЯВАТ ???
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та са виновни за всичко САЩ
42
0
 
4
 
! Отговори
отрежисьорвпомирител преди 3 години
срещу заплащане.
В понеделник Белият дом заяви, че е решен да работи за намаляване на напрежението в Персийския залив, а Тилерсън озвучи "Ако държ департамент е способен да им помогне в това, то ние сме готови да помогнем". Или преведено на нормален език от езика на бизнеса и прагматизма: Ако ни заплатите, ще ви помирим.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
USA MIROTVOREC GOLEM SMEX
40
0
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Такава е ролята на Големия Брат! Да бъде спасител, помирител, месия и сламката, за която да се държат малките държави. Всички тези действия на "големите" са добре обмислени ходове. Хора, четете между редовете и да не Ви пука от нищо! Кой как я нареди! Пенсията в Мюнхен ми стига и остава, ходя навсякъде по света и чакам тази с косата да се яви в ненадеен час след някое и друго десетилетие. Добра публикация, госпожо Василева, благодаря Ви. Хубав и успешен ден на всички Ви!
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да, "ролята" на тази държава е първо всички да скара, да посее хаос и вражди, а после да се тупне и да се прави на "помирител"!!!!! Хе-хе-хе.....амчи то остана ли поне едно същество на земята, дето не им разбра номерцата на това кравешко стадо! Освен да ни оцапат в л.а.й...на, НИЩО ХУБАВО НЕ НИ НОСЯТ!!!
38
2
 
0
 
! Отговори
румен преди 3 години
От едната страна на Ормузкия пролив е Катар, а от другата Иран. От там минава целия трафик на петрол за Европа и Азия.Ако не искат след седмица петрола да стане 200$ за барел ще трябва бързо да охладят страстите.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че медиите поддържат фалшив имидж на тая страна, опитвайки се да я изкарат спасител, помирител, и всички други добродетели!
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимката, ако не беше морето, щях да си помисля, че е София.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОТ КЪДЕТО МИНЕ САЩ, СЛЕД ТЯХ ВОЙНИ, ОГЪН И ПЕПЕЛИЩА.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
продава скъпа газ
...........
Плонди, думата газ от край време си е в мъжки род.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп да изпрати Борисов след Анкара в Катар. Той ще ги помири там,
нали е голям приятел с катарските шейхове, ходи там на гости, те колко пъти идваха тук, строиха софийското летище, щяха да строят скоростна магистрала от Свиленград до Русе, инвестиции в заводи за минерална вода и к`во още...
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да дам живота си за САЩ и за братския им народ. Обичам ги като кисегото мляко
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли пари в помирението?
Не.
Има ли пари в мира?
Не, има пари във войната.
Значи, Кравария ще налива масло, няма да "сдобрява".
30
2
 
9
 
! Отговори
еврвер преди 3 години
"оглавяваните от САЩ въздушни удари по "Ислямска държава""
хахаха не съм видял удари по ИД
ИД постоянно имат боеприпаси - откъде ли?
САЩ постоянно бомбардират законното правителство на Сирия
САЩ дават пари на ррезаните престъпници на минават европейските граници без документи - справка тия дето се изпотрепаха на магистрала Тракия.Откъде толкова пари за подкупи у тия афгански селяци.
29
1
 
8
 
! Отговори
nina преди 3 години
"САЩ помирител..." - това е оксиморон!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Русия е виновна Що за глупости? Във форумите четата и информирани хора с критично мислене, а не амеби!