САЩ – помирител между страните от Персийския залив и Катар?

Малката държава е много важна за американските интереси
6 юни 2017 22:30, Елка Василева
74
САЩ – помирител между страните от Персийския залив и Катар?
Снимка: архив, Reuters

Съединените щати тихомълком ще опитат да уталожат "бурните води" между Саудитска Арабия и Катар, казаха в понеделник настоящи и бивши американски представители. Те се аргументираха, че малката държава в Персийския залив е прекалено важна за военните и дипломатическите интереси на САЩ, за да бъде изолирана, пише Ройтерс.

Решението на Саудитска Арабия да скъса дипломатическите отношения с Катар в координиран ход с Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства бе изненада за официален Вашингтон, казаха настоящи и бивши представители. В съобщението за скъсване на връзките Саудитска Арабия обвини Катар, че оказва подкрепа на шиитски Иран, който се бори с Рияд за регионално господство, и също че подпомага ислямски екстремисти.

Вашингтон има много основания да поддържа приятелски отношения в региона. Катар е домакин на най-голямата ВВС база на САЩ в Близкия изток. Базата в Ал Удейд е изходен пункт за оглавяваните от САЩ въздушни удари по "Ислямска държава" (ИД), която е завзела части от Сирия и Ирак. Доналд Тръмп обяви за приоритет в своя президентски мандат победата над ИД.

Освен това желанието на Катар да поддържа приятелски отношения с организации като "Хамас", която Вашингтон смята за терористична група, и талибаните, които воюват със силите на САЩ в Афганистан повече от 15 години, дава възможност за контакти с такива групи, когато е необходимо. "Има известна полза", каза американски представител, пожелал анонимност. "Трябва да имаме място, където да се срещаме с талибаните. Хората от "Хамас" трябва да имат място, където да отидат и да бъдат изолирани и същевременно да им се говори."

Настоящи и бивши официални представители на САЩ казват, че не могат да установят с точност какво е накарало четирите страни да вземат координираното решение, към което после се присъединиха Йемен, базираното на изток правителство на Либия и Малдивите. Те твърдят, че саудитците може би са се почувствали насърчени от горещите прегръдки, с които ги дари Тръмп в Рияд през май и зае твърда антииранска позиция. "Подозирам, че те са се почувствали насърчени от онова, което Тръмп каза при своето посещение, и са усетили, че имат някаква подкрепа", каза бивш представител на САЩ. "Не знам дали им е било необходимо нещо повече от зелената светлина, която получиха публично", добави той.

Високопоставен член на правителството каза пред Ройтерс, че Съединените щати не са имали сведения от саудитците или емирствата за подготовката на това, което се случи. В понеделник Белият дом заяви, че е решен да работи за намаляване на напрежението в Персийския залив.

В Рияд Тръмп отправи пламенен призив към арабите и ислямските лидери "да пропъдят" терористите и посочи Иран за основен източник на финансиране и подкрепа за войнствени групи.

В търсене на помирение

Служители от няколко федерални агенции подчертават своето желание да издействат помирение между оглавяваната от Саудитска Арабия група и Катар, държава с 2,5 милиона население и големи залежи от природен газ. "Не искаме да има постоянен разрив и подозирам, че няма да е така", каза високопоставен член на правителството на Тръмп, пожелал анонимност. Той добави, че САЩ ще изпратят свой представител, ако Съветът за сътрудничество в Персийския залив се събере да обсъди разрива с Катар. Съветът включва шест богати арабски страни: Бахрейн, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия.

"Ясно е, че до голяма степен поведението на Катар е доста обезпокоително не само за неговите съседи от Персийския залив, но и за САЩ", каза високопоставеният член на правителството. "Искаме да ги насочим в правилната посока", добави той.

Марсел Уахба, бивш американски посланик в ОАЕ и президент на вашингтонския Институт за арабските страни от Персийския залив, каза, че Съединените щати разполагат с лостове за въздействие, но ще ги използват дискретно. "САЩ ще пристъпят на платформата. Как ще направим това? Мисля, че ще бъде много тихо и много задкулисно", каза тя. "Много се съмнявам, че ще стоим отстрани и ще оставим тази криза да стане по-сериозна."

Подкрепата на Катар за ислямисти датира от решението на бащата на сегашния емир да сложи край на автоматичното преклонение пред Саудитска Арабия, доминиращата арабска сила в Персийския залив, и да създаде по-широк кръг от възможни съюзници.
Катар от години се представя като посредник и могъщ брокер за много спорове в региона. Но Египет и арабските страни от Персийския залив възнегодуваха заради катарската подкрепа за ислямисти и конкретно за "Мюсюлманските братя", които възприемат като политически враг.

"Ангажираме се заедно с всички наши партньори да намерим начин за възстановяване на единството на Съвета за сътрудничество в Персийския залив в подкрепа за регионалната сигурност", каза друг представител на САЩ, който отбеляза, че това е от голямо значение за "продължаване на борбата срещу тероризма и екстремистката идеология". 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
България ,Етиопия Уганда-навеки заедно !!! Слава,слава ,слава !!!
26
1
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Щом Кувейт иска да продава петрол срещу рубли и юани ,чичко Тръмп ще им спретне едно превратче...
25
0
 
2
 
! Отговори
Приказки от 1001 нощ преди 6 години
абе я моля ви се бе, стига фантастики
24
0
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Може би не знаеш факта че повечето от тогавашният елит на нацистите си е държал спестяванията в Швейцария.. познай при кого
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катар била важна за интересите на САЩ! А Катар има важен принос за ислямският тероризъм. Значи кръгът се затваря и се препотвърждава, че най-голям принос за бедите на Европа имат интересите на САЩ! Страната която бе създадена от европейци, сега руши Европа и света.
22
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Москва създаде и този конфликт за да не може Катар да се настани на газовия пазар в ЕС.Русия иска да е монополист и да продава скъпа газ!
21
15
 
2
 
! Отговори
Русия е виновна преди 6 години
Ако Катар продава газ и нефт в Европа , тогава Русия трябва да свали съвсем сените и ще загине.Катар- Сирия- Европа = това е пътя на тръбите за газ от Катар.Москва държи на власт Асад, за да не допусне тръбите да минат през Сирия, Русия създава войната в Сирия за да не може да се прекара газта до Европа, защото никой не строи газопровод във военна зона.Така направиха и в Чечня - сложиха руски президент, който да гарантира пътя на газопроводите през Чечня.
20
8
 
5
 
! Отговори
сащ преди 6 години
Закъде е мирът без Сащ
19
3
 
20
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Стреснаха се, че Катар може да мине в другия лагер - тя наполовина е там вече.
18
3
 
8
 
! Отговори
Инж. преди 6 години
Моля всички заинтересовани да потърсят в Google кои са държавите най-богати на природен газ (ресурс по-добър от петрола).Това ще отговори на всичките Ви въпроси.
17
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИСЛЯМА Е РЕЛИГИЯ, КОМУНИЗМА Е ТЕРОРИЗЪМ
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой? САЩ - помирител?Совите не са това което са ...
15
0
 
14
 
! Отговори
Османлъ преди 6 години
САЩ рамо до рамо с уахабитите СА...? кой подкрепя сега терористите?
14
2
 
5
 
! Отговори
турчина преди 6 години
Долу ръцете от Катар!
13
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СА обвинява Катар, че поддържала терористи. Присмял се хърбел на щърбел. И САЩ помирител. Защо? Пак интереси. Навсякъде интереса си гледат, газят наред, печалбичката да не изтърват. И тука един ще ги хвали, БВП им бил най-висок. Ами навремето Англия като имала колонии сигурно и нейния е бил такъв. Сега не могат да имат колонии и грабят като създават граждански войни в "защита" на демокрацията. А войната носи най-големите печалби за банките които управляват реално САЩ
12
1
 
16
 
! Отговори
гадни хамериканци преди 6 години
леле помирители :::"""",,,,,ужас тия и там война ще направят
11
14
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До АнонименСИЛАТА НА САЩ НЕ СЕ КРЕПИ ВЪРХУ БАЗИТЕ, А ВЪРХУ АМЕРИКАНСКИТЕ СТОКИ. ТОЧНО ТОВА Е РАЗЛИКАТО МЕЖДУ САЩ И СССР. ЗАТОВА СССР СЕ РАЗПАДНА.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАК ЩЕ СЕ СПАСИ ОСТРОВА? МИ НЯМА ДА СЕ СПАСИ
9
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както в Сирия, така и в Катар/Иран става дума за газово находище, което американците искат да вземат на всяка цена...
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ - ПОМИРИТЕЛ!!??Това е като евреин - хитлерист!