САЩ – помирител между страните от Персийския залив и Катар?

Малката държава е много важна за американските интереси
6 юни 2017 22:30, Елка Василева
74
САЩ – помирител между страните от Персийския залив и Катар?
Снимка: архив, Reuters

Съединените щати тихомълком ще опитат да уталожат "бурните води" между Саудитска Арабия и Катар, казаха в понеделник настоящи и бивши американски представители. Те се аргументираха, че малката държава в Персийския залив е прекалено важна за военните и дипломатическите интереси на САЩ, за да бъде изолирана, пише Ройтерс.

Решението на Саудитска Арабия да скъса дипломатическите отношения с Катар в координиран ход с Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства бе изненада за официален Вашингтон, казаха настоящи и бивши представители. В съобщението за скъсване на връзките Саудитска Арабия обвини Катар, че оказва подкрепа на шиитски Иран, който се бори с Рияд за регионално господство, и също че подпомага ислямски екстремисти.

Вашингтон има много основания да поддържа приятелски отношения в региона. Катар е домакин на най-голямата ВВС база на САЩ в Близкия изток. Базата в Ал Удейд е изходен пункт за оглавяваните от САЩ въздушни удари по "Ислямска държава" (ИД), която е завзела части от Сирия и Ирак. Доналд Тръмп обяви за приоритет в своя президентски мандат победата над ИД.

Освен това желанието на Катар да поддържа приятелски отношения с организации като "Хамас", която Вашингтон смята за терористична група, и талибаните, които воюват със силите на САЩ в Афганистан повече от 15 години, дава възможност за контакти с такива групи, когато е необходимо. "Има известна полза", каза американски представител, пожелал анонимност. "Трябва да имаме място, където да се срещаме с талибаните. Хората от "Хамас" трябва да имат място, където да отидат и да бъдат изолирани и същевременно да им се говори."

Настоящи и бивши официални представители на САЩ казват, че не могат да установят с точност какво е накарало четирите страни да вземат координираното решение, към което после се присъединиха Йемен, базираното на изток правителство на Либия и Малдивите. Те твърдят, че саудитците може би са се почувствали насърчени от горещите прегръдки, с които ги дари Тръмп в Рияд през май и зае твърда антииранска позиция. "Подозирам, че те са се почувствали насърчени от онова, което Тръмп каза при своето посещение, и са усетили, че имат някаква подкрепа", каза бивш представител на САЩ. "Не знам дали им е било необходимо нещо повече от зелената светлина, която получиха публично", добави той.

Високопоставен член на правителството каза пред Ройтерс, че Съединените щати не са имали сведения от саудитците или емирствата за подготовката на това, което се случи. В понеделник Белият дом заяви, че е решен да работи за намаляване на напрежението в Персийския залив.

В Рияд Тръмп отправи пламенен призив към арабите и ислямските лидери "да пропъдят" терористите и посочи Иран за основен източник на финансиране и подкрепа за войнствени групи.

В търсене на помирение

Служители от няколко федерални агенции подчертават своето желание да издействат помирение между оглавяваната от Саудитска Арабия група и Катар, държава с 2,5 милиона население и големи залежи от природен газ. "Не искаме да има постоянен разрив и подозирам, че няма да е така", каза високопоставен член на правителството на Тръмп, пожелал анонимност. Той добави, че САЩ ще изпратят свой представител, ако Съветът за сътрудничество в Персийския залив се събере да обсъди разрива с Катар. Съветът включва шест богати арабски страни: Бахрейн, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия.

"Ясно е, че до голяма степен поведението на Катар е доста обезпокоително не само за неговите съседи от Персийския залив, но и за САЩ", каза високопоставеният член на правителството. "Искаме да ги насочим в правилната посока", добави той.

Марсел Уахба, бивш американски посланик в ОАЕ и президент на вашингтонския Институт за арабските страни от Персийския залив, каза, че Съединените щати разполагат с лостове за въздействие, но ще ги използват дискретно. "САЩ ще пристъпят на платформата. Как ще направим това? Мисля, че ще бъде много тихо и много задкулисно", каза тя. "Много се съмнявам, че ще стоим отстрани и ще оставим тази криза да стане по-сериозна."

Подкрепата на Катар за ислямисти датира от решението на бащата на сегашния емир да сложи край на автоматичното преклонение пред Саудитска Арабия, доминиращата арабска сила в Персийския залив, и да създаде по-широк кръг от възможни съюзници.
Катар от години се представя като посредник и могъщ брокер за много спорове в региона. Но Египет и арабските страни от Персийския залив възнегодуваха заради катарската подкрепа за ислямисти и конкретно за "Мюсюлманските братя", които възприемат като политически враг.

"Ангажираме се заедно с всички наши партньори да намерим начин за възстановяване на единството на Съвета за сътрудничество в Персийския залив в подкрепа за регионалната сигурност", каза друг представител на САЩ, който отбеляза, че това е от голямо значение за "продължаване на борбата срещу тероризма и екстремистката идеология". 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аз съм БългарчеА ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА ЛИ ДА ГЛАСУВАШ? БЪЛГАРИЯ Е ДАЛА НА РУСИЯ ПРАВОСЛАВИЕТО.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВТТРЪМП Е СИЛЕН ПОЛИТИК НО ОСТРОВА ЩЕ СИ ПОТЪНЕ, САЩ РАЗБИРА СЕ НЕ
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ТРЪМП НЯМА ДА СПАСИ ПОТЪВАЩАТА БРИТАНИЯ
4
3
 
16
 
! Отговори
ВТ преди 6 години
Миналата седмица Тръмп беше в Рияд. Дали изолацията на Катар е изненада за Вашингтон? СА не *** без разрешение от УСА :)
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига помия бе. САЩ преди малко са бомбрадирали правителствените сили на Асад, а Русия ще свиква извънредно заседание на Съвета за Сигурност на ООН....Докато една ядрена гъба не светне над Вашингтон, свтът няма да тръгне напред.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проблема е че британската политика е ялова Тръмп си е ок
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп зави в грешна посока, жалко, но не е особен проблем все още може да поправи грешката.