Кампанията на Владимир Путин – лично отмъщение срещу САЩ

"Вашингтон пост" коментира Панамските документи
7 юни 2017 21:02, Елка Василева
255
Кампанията на Владимир Путин – лично отмъщение срещу САЩ
Владимир Путин. Снимка: Reuters

В кафене на няколко преки от бившата централа на КГБ на пл. "Лубянка" разследващият журналист Андрей Солдатов се опитва да обясни мрачния свят на руското разузнаване, което сега е в центъра на американско криминално разследване за хакерска намеса в президентската кампанията през 2016 г.

Големи събития в днешна Русия често не са продукт на обща стратегия, а по-скоро "тактически ходове", които отразяват личните интереси на Владимир Путин и всемогъщата му "президентска администрация", казва Солдатов.

Според журналиста факторът "Путин" е ключов за разбиране на проблемите в разследването за хакерството. Путин изпитва лична антипатия към Хилари Клинтън, а руското разузнаване събира информация за нея от края на лятото на 2015 г. Това, което обаче може да е активизирало руската операция, е публикуването през април 2016 г. на т.нар. "Панамски документи", които разкриха тайни банкови сметки на някои близки приятели и сътрудници на Путин.

"Това беше персонална атака. Не може да пишете за семейството на Путин или личните му приятели", казва Солдатов, според когото руският лидер е искал "да направи нещо по въпроса, да даде урок".

Путин осъди "Панамските документи" като целенасочено усилие на Америка да го постави в неловко положение. "Зад всичко това стоят представители и държавни агенции в САЩ", отправи нападки той през април 2016 г. "Те са свикнали да имат монопол на международната арена и не желаят да направят място за някой друг. . . Правят се опити да ни отслабят отвътре, да ни направят по-покорни и да ни накарат да спазваме техните правила".

По онова време говорителят на Държавния департамент Марк Тонър отрече САЩ "да са свързани по какъвто и да било начин към изтичането на тези документи". Той обаче потвърди, че Американската агенция за международно развитие (USAID) е подкрепила Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията - една от медийните организации, участвали в проучването на Панамските досиета. За руснаците това беше достатъчно доказателство, пише Дейвид Игнейшъс, в. "Вашингтон пост".

За Путин, бивш офицер от КГБ, нищо, което се случва на информационната арена, не е случайно. На преминала в агресивен тон среща на Международния икономически форум в Санкт Петербург той сряза журналистката от американската телевизия Ен Би Си Мегин Кели с думите: "Колкото до независимите източници - нищо в този свят не е независимо". На настояванията й, че има много свидетелства за руски хакерски действия срещу Националния комитет на Демократическата партия като айпи адреси, "пръстови отпечатъци" и кодове Путин избухна: Какви пръстови отпечатъци, отпечатъци от рога ли, от копита ли?"

Ден по-рано Путин каза, че в операцията може да са замесени "патриотично мислещи" руски хакери - частни лица. В петък обаче той беше в настроение на пълно отрицание, намеквайки, че ЦРУ може да е изфабрикувало цялата работа: "айпи адресите могат лесно да се подправят. . . По света днес има такива айти специалисти, те могат да направят всичко, а после да обвинят когото си искат", каза той.

Солдатов твърди, че руското разузнаване използва мрежа от частни хакери, както ЦРУ и Агенцията за национална сигурност наема частни сътрудници за разработване на нападателни кибероръжия и средства за пробив в системите като зловреден софтуер.

"Макар руските служби за сигурност и разузнаване да разполагат с капацитет за водене на кибервойна, повечето удари се нанасят по други канали", писа той миналата година в пост в уебсайта си Agentura.ru. Журналистът даде пример с руска технологична компания, от която била поискано да помогне за организиране на "секретни" атаки от типа "Отказ за обслужване".

За разкриване на истината за случилото се при президентската кампания през 2016 г. ще са нужни месеци, освен това е налице куп дезинформация, подхранвана от Путин, президента Тръмп и ненаситното медийно отразяване на събитията. Солдатов отбелязва например, че известното досие, изготвено от бившия британски шпионин Кристофър Стийл, съдържало "недоказуеми" подробности и известно "объркване" по отношение на фактите. В статия за в. "Гардиън" през януари Солдатов писа, че това "добре показва как се случват нещата в Кремъл - хаоса на равнище вземане на решения и все по-честото прибягване до аутсорсинг на операциите".

Според руснаците всяка информация е потенциална дезинформация, а тайните са скрити от обществеността. Както Путин смъмри Кели в петък: "Некласифицирана версия означава да няма версия". Руснаците смятат претенциите на американските медии за независимост за фалшиви и планират собствените им пропагандни източници да се съревновават на равно нога с глобални медийни компании.

"Спутник" например имаше свой щанд на форума в Санкт Петербург. В доклад от 6 януари директорът на националното разузнаване обрисува "Спутник" като част от "държавната пропагандна машина на Русия", но в брошурата си "Спутник" се описва като медийна група, публикуваща 2000 новини на ден на руски, арабски, китайски, испански и английски език.

С напредването на разследването за руското хакерство не бива да губим перспектива: Русия не е демонично, всемогъщо присъствие. Това е сложна, все по-модерна страна. Но тя е и една от малкото държави, ръководени от бивш офицер от разузнаването, който има много особен поглед към света.

/БТА/
 


255
Още по темата: Владимир ПутинСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Желаел ми бил да отида да живея в Русия... Аз пък ти желая да не напуснеш евроатлантическа България до края на дните си ;)))
Щото много евроатлантици се навъдихте и взехте да си вярвате един на друг, та затова. Не задруго. Не за да страдате ;)))
138
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отрезвяването на запада,край на лъжите на Путин.Те съществуват само във филмите на бездарни журналисти-сребролюбци,като Оливер Стоун,защото вече никой световен лидер не вярва на Путин.
137
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анотимен 134
Aз ходя редовно в Русия сега.
Живота там е ад. Цари тотално корупция и мизерия. Не случайно руснаците мечтаят да живеят даже и в България.
.........

Ами като е така защо ходиш редовно там.
136
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Вашингтон пост" коментира Панамските документи

Ами щом е Вашингтон пост трябва да е истина
135
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Распутин
" Царю руски, ти ще бъдеш убит от руския народ ,а самият народ ще бъде проклет и ще стане оръдие на дявола " .

Вече има такъв народ и той живее в Северна Америка. Доказателствата са ежедневни и не трябва много да ги търсиш за да ги намериш.
134
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
драги днес бг,
сериозно се замислям да направя канал на тубата, на който ви изложа като пропагандната помийна яма, каквато сте си
133
4
 
9
 
! Отговори
Жибор преди 1 година
Познайте срещу кого ще заведе дело след няколко години руската държава с обвинение за милиарди пропуснати ползи от наложените международни санкции.
132
9
 
10
 
! Отговори
Распутин преди 1 година
" Царю руски, ти ще бъдеш убит от руския народ ,а самият народ ще бъде проклет и ще стане оръдие на дявола " .
131
12
 
11
 
! Отговори
was преди 1 година
Лоши хора са руснаците,обичат войната, заграбват нови територий и все им е малко,пият като *** и живеят като ***.Империалисти, националисти а вече е доказано по генетичен път,че не са и славяни а потомци на татарските орди.Това са те!
130
7
 
17
 
! Отговори
Saevar преди 1 година
каквото повикало такова се обадило, Русия се опитват да я изолират всячески от много години, двойните стандарти са на лице пример: терористичните атаки на запад и солидарноста на една с друга западна страна, а в Санкт Петербург като беше нямаше гасене на светлини по Айфелови кули и прочие, запада си е виновен, и аз да бях и аз така ще реагирам.
129
17
 
11
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
Джуджетата по принцип са много отмъстителни.
128
20
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Кат Русия няма втора , тъй нещастна на света.
127
11
 
11
 
! Отговори
до Гост+ преди 1 година
Аз пък като малък си мечтаех за Порше 911.Като голям още през 1991 г. си купих Форд Сиера косуърт,вярно втора употреба.Преди това карах Лада, но Сиерата беше автомобил от друга планета.После, макар че останах да живея в България, смених десетина коли, за последната коледа си купих Мазда 6.
Явно ти живееш в провинцията но не на УСА,а у нас.
Човек живеещ в САЩ има възможност да си купи чудесни автомобили, а да сравняваш допотопния таралясник Лада с Мазда,означава че си виждал маздата само отвън.
126
0
 
2
 
! Отговори
димитров преди 1 година
Не е лошо вместо да се пишат глупости да видиш интервюто
https://youtube/watch?v=kCkJFDceLDg
125
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин удари им по една топола на тези селтаци
124
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гост+
Та мисълта ми беше, че Ладата ми беше супер.

в България сега ладите обикновено ги карат шведи.
123
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин каза, че в операцията може да са замесени "патриотично мислещи" руски хакери - частни лица.

Ми да, забравихте ли в Донбас как беше се напълнило с отпускари - чеченци и буряти барабар с танковете :)
А едни "патриоти" свалиха даже и един Боинг :)
122
13
 
28
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Защо никой не казва за хакерските атаки срещу самия Путин , щото самата дума хакерство никак не мяза да е руска? Аз не мисля , че има нормални хора по света , на които фамилия Клинтън да им е симпатична, тъй като тези хора избиха стотици хиляди невинни по целия свят. И ако третата световна не е пламнала, заслугата е на Путин.
121
4
 
2
 
! Отговори
++ преди 1 година
До Анонимен 148

Е промит е по - добре от такива като тебе дето хич го нямат.
Извинявай помниш ли как ти е името?
120
11
 
26
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Като малък (70-те) си мечтаех родителите ми да отидат на работа в СССР и да се върнат с една голяма Волга (автомобил) - не се сбъдна. Като голям през 90-те си купих Лада 2104. В УСА първата кола която си купих беше Мазда - направо си беше по скапана от Ладата. После пробвах американски, накрая се спрях на немските. Та мисълта ми беше, че Ладата ми беше супер.