Кампанията на Владимир Путин – лично отмъщение срещу САЩ

"Вашингтон пост" коментира Панамските документи
7 юни 2017 21:02, Елка Василева
255
Кампанията на Владимир Путин – лично отмъщение срещу САЩ
Владимир Путин. Снимка: Reuters

В кафене на няколко преки от бившата централа на КГБ на пл. "Лубянка" разследващият журналист Андрей Солдатов се опитва да обясни мрачния свят на руското разузнаване, което сега е в центъра на американско криминално разследване за хакерска намеса в президентската кампанията през 2016 г.

Големи събития в днешна Русия често не са продукт на обща стратегия, а по-скоро "тактически ходове", които отразяват личните интереси на Владимир Путин и всемогъщата му "президентска администрация", казва Солдатов.

Според журналиста факторът "Путин" е ключов за разбиране на проблемите в разследването за хакерството. Путин изпитва лична антипатия към Хилари Клинтън, а руското разузнаване събира информация за нея от края на лятото на 2015 г. Това, което обаче може да е активизирало руската операция, е публикуването през април 2016 г. на т.нар. "Панамски документи", които разкриха тайни банкови сметки на някои близки приятели и сътрудници на Путин.

"Това беше персонална атака. Не може да пишете за семейството на Путин или личните му приятели", казва Солдатов, според когото руският лидер е искал "да направи нещо по въпроса, да даде урок".

Путин осъди "Панамските документи" като целенасочено усилие на Америка да го постави в неловко положение. "Зад всичко това стоят представители и държавни агенции в САЩ", отправи нападки той през април 2016 г. "Те са свикнали да имат монопол на международната арена и не желаят да направят място за някой друг. . . Правят се опити да ни отслабят отвътре, да ни направят по-покорни и да ни накарат да спазваме техните правила".

По онова време говорителят на Държавния департамент Марк Тонър отрече САЩ "да са свързани по какъвто и да било начин към изтичането на тези документи". Той обаче потвърди, че Американската агенция за международно развитие (USAID) е подкрепила Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията - една от медийните организации, участвали в проучването на Панамските досиета. За руснаците това беше достатъчно доказателство, пише Дейвид Игнейшъс, в. "Вашингтон пост".

За Путин, бивш офицер от КГБ, нищо, което се случва на информационната арена, не е случайно. На преминала в агресивен тон среща на Международния икономически форум в Санкт Петербург той сряза журналистката от американската телевизия Ен Би Си Мегин Кели с думите: "Колкото до независимите източници - нищо в този свят не е независимо". На настояванията й, че има много свидетелства за руски хакерски действия срещу Националния комитет на Демократическата партия като айпи адреси, "пръстови отпечатъци" и кодове Путин избухна: Какви пръстови отпечатъци, отпечатъци от рога ли, от копита ли?"

Ден по-рано Путин каза, че в операцията може да са замесени "патриотично мислещи" руски хакери - частни лица. В петък обаче той беше в настроение на пълно отрицание, намеквайки, че ЦРУ може да е изфабрикувало цялата работа: "айпи адресите могат лесно да се подправят. . . По света днес има такива айти специалисти, те могат да направят всичко, а после да обвинят когото си искат", каза той.

Солдатов твърди, че руското разузнаване използва мрежа от частни хакери, както ЦРУ и Агенцията за национална сигурност наема частни сътрудници за разработване на нападателни кибероръжия и средства за пробив в системите като зловреден софтуер.

"Макар руските служби за сигурност и разузнаване да разполагат с капацитет за водене на кибервойна, повечето удари се нанасят по други канали", писа той миналата година в пост в уебсайта си Agentura.ru. Журналистът даде пример с руска технологична компания, от която била поискано да помогне за организиране на "секретни" атаки от типа "Отказ за обслужване".

За разкриване на истината за случилото се при президентската кампания през 2016 г. ще са нужни месеци, освен това е налице куп дезинформация, подхранвана от Путин, президента Тръмп и ненаситното медийно отразяване на събитията. Солдатов отбелязва например, че известното досие, изготвено от бившия британски шпионин Кристофър Стийл, съдържало "недоказуеми" подробности и известно "объркване" по отношение на фактите. В статия за в. "Гардиън" през януари Солдатов писа, че това "добре показва как се случват нещата в Кремъл - хаоса на равнище вземане на решения и все по-честото прибягване до аутсорсинг на операциите".

Според руснаците всяка информация е потенциална дезинформация, а тайните са скрити от обществеността. Както Путин смъмри Кели в петък: "Некласифицирана версия означава да няма версия". Руснаците смятат претенциите на американските медии за независимост за фалшиви и планират собствените им пропагандни източници да се съревновават на равно нога с глобални медийни компании.

"Спутник" например имаше свой щанд на форума в Санкт Петербург. В доклад от 6 януари директорът на националното разузнаване обрисува "Спутник" като част от "държавната пропагандна машина на Русия", но в брошурата си "Спутник" се описва като медийна група, публикуваща 2000 новини на ден на руски, арабски, китайски, испански и английски език.

С напредването на разследването за руското хакерство не бива да губим перспектива: Русия не е демонично, всемогъщо присъствие. Това е сложна, все по-модерна страна. Но тя е и една от малкото държави, ръководени от бивш офицер от разузнаването, който има много особен поглед към света.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: Владимир Путинсащ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
2
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Тук е пълно с руснаци олигарси. Добри хора, дават ми джобни за бира и за араби. Арабите са велики в леглото. Де и българите да бяха такива. А не да те бият и е... Не сте джентълмени вие, затова и избягах от вас.
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От една страна, пропагандата твърди, че Русия е в каменния век. От друга, толкова могъща,че си назначава президенти.Това е хибридната война на запада, не на Русия
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АТАКИСТЕ,малко морал се иска да се скриеш някъде ,поне мълчи бе,виж голите снимки и пиянските изцепки на началника си,оня забремени наркоманизираната приятелка на доведения ли е заварения ли син.Атакисте ,педофила Кузов вкарахте във парламента,със Юзеирови пратия бяхте ,на Доган се кланяте а днес сте КККУРВИТЕ НА БОЙКО
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От девет бари вода ще докарате, само и само да не кажете за поредния вчерашен пиндостански удар по сирийската армия. Хизбула и Иран заплашват с военен отговор.
15
3
 
8
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Толкова мразя ингилизите, че вечер моля Аллаха, да дойде адмирал Кузнецов и да опуши цяла Англия с могъщите си пушеци и кълба дим. Ингилизите са варвари пред руските мужици, а тази вещица Мей даже не е друидка.
14
9
 
4
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Да живее САЩ! Да живее Меркел да живее София-прайд ! Аллах акбар !
13
8
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Внимание тази статия е американска фалшива новина!
12
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж големи,уж велики,уж влиятелни пък в пълна изолация,коя самоуважаваща себе си велика сила би допуснала това освен Просия ? Вижте САЩ,а сега как ги виждате във световна изолация ??? ХА хахах.Руският народ има ли силички да пита шефа на разбойниците кремълски къде са парите на руския народ,къде са милиардите от продажба на суровини ? Във чий офшорни сметки им окрадоха парите?
11
8
 
17
 
! Отговори
факт преди 6 години
Хакери,документи,отмъщения глупости Путин печели защото истината е на негова страна...
10
4
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ако в Русия бяха разрешени Прайдовете, нямаше да стоя и миг в този мрачен и дъждовен Албион, пълен с рептили и пакистанци. Жужи,обичам те!
9
3
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Живея в Англия, но служа на Русия!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен до 1 преди 6 години
Ти кво става на гей парада ще бъдеш ли ама как без тебе бе човече ?
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Празни приказки...няма как огромни държави като САЩ, Китай, Русия, Германия, Франция да зависят от прищевките на техните президенти! Те са изразители на някакви идеи, решения на групи от властимащите в тези държави...
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, бай Дончо колко ти плаща на статия срещу Владимир и Русия? Куррва неземна!
5
3
 
13
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Джу е много опасен за световната демокрация. Той е трън в *** на Статуята на свободата, трън, който Тръмп трябва да извади с устни!
4
4
 
23
 
! Отговори
ха преди 6 години
По голяма глупост не бях чел скоро.
3
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези сини проницателни очи бърка в мозъците на всички хамериканси ***!
2
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кравите пак мучат срещу най-влиятелния човек на света. Да кажем, че Путин хакна изборите и какво ще направите бе кравари да живее Путин да живее Русия.
1
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ден не минава без снимка на малкия Мук