Събитията в Близкия изток – пролог към трета световна война?

Руска преса: От Иран ще последва ответен удар със страшна сила
Обновена: 8 юни 2017 22:51 | 8 юни 2017 22:33, Елка Василева
85
Събитията в Близкия изток – пролог към трета световна война?
Снимка: Reuters

Вчерашните нападения в Иран са сред най-сериозните терористични атентати за целия период след създаването на Ислямската република, пише "Комерсант".

Отговорността за атаките, отнели живота на 13 души, бе поета от терористичната групировка "Ислямска държава", неуспяла до вчера да извърши нищо подобно в Иран.

Според експерти организаторите - сунитски радикали, целят да отправят сигнал към ислямския свят: дори на фона на днешния конфликт между монархиите в Персийския залив шиитски Иран не бива да се смята за огнище на стабилност, добавя вестникът.

Атентатите бяха същински шок за местните хора и чуждестранните наблюдатели, посочва "Лента".

Още по темата

Иранските тайни служби отдавна са си изградили репутация на мощни, ефикасни органи, способни да предотвратяват големи терористични атентати, още повече в столицата. Те разполагат с разклонена мрежа от информатори и доброволни помощници и неведнъж са доказвали своята компетентност. На 20 юни м. г. например възпрепятстваха мащабен атентат в Техеран, подготвян от бойци на ИД. Макар че не могат изцяло да гарантират сигурността в периферните провинции, там също няма големи атентати вече от седем години.

Атаките в Техеран обаче показаха, че антитерористичната стена не е непробиваема. Въоръжени мюсюлмани сунити от ИД успяха незабелязани да проникнат в самото сърце на шиитската държава и да ударят ключови обекти - законодателния център и духовния символ на републиката. Застрашено е реномето на иранските тайни служби, смятани досега за всесилни в страната, пише онлайн изданието.

"Независимая газета" нарича атаките предизвикателство срещу последните центрове на стабилност в Близкия изток. "Терористичните атентати в Иран и блокадата на Катар изостриха борбата за лидерство в региона", изтъква всекидневникът.

Наблюдатели свързват нападенията със засилената от месеци насам пропаганда на ИД срещу Техеран. Джихадисткото сп. "Румия" примерно посвети на темата няколко броя поред. Обстановката около Иран впрочем се изостря не само заради терористите, но и заради съперниците на страната в борбата за регионално лидерство.

Дипломатическата блокада на Катар по инициатива на съседните страни бе предизвикана от стремежа на емирството към балансирани отношения с Иран, се казва в статията.

Според дипломатически източници на "Известия" "опитите на Катар да намери общ език с Техеран се приемат положително в Москва, защото може да създадат предпоставки за координация на по-дълбоко равнище". Но правят уговорка, че Доха все пак е сред основните спонсори на терористите в Сирия.

Атентатите в Техеран твърде явно съвпаднаха с катарската криза и рязкото изостряне на ситуацията в Близкия изток в много аспекти. И съвпадението не изглежда случайно, твърди "Взгляд".

Независимо кой е вдъхновил атентатите, те решават важна задача - показват на Иран, че и той като всички останали е беззащитен пред терора. Същевременно провокират властите на страната да възприемат по-твърда риторика и политика.

Иранските власти със сигурност няма да бъдат сплашени от терористите. Но атентатите може да стимулират Иран не да търси компромиси в днешната ситуация - ескалацията в Близкия изток, а обратното - да втвърди позицията си докрай.

Това изглежда още по-вероятно, след като официален Техеран заяви, че в атентатите е замесена Саудитска Арабия. И ще е добре дошло за онези, които искат пожар в Близкия изток, допълва "Взгляд".

Бойкотът спрямо Катар и атентатите в Иран може да станат пролог към трета световна война, заявява в заглавие новинарският сайт Ридус, регистриран като "агенция за гражданска журналистика".

Нападенията в гробницата на аятолах Хомейни - мюсюлманска светиня, и в парламента на Техеран са смъртна обида за Иран, коментира Франц Клинцевич от ръководството на комисията по отбрана и сигурност в руския сенат.

"Без съмнение ще последва ответен удар със страшна сила. Иран не е Западна Европа, та да подминава подобни обиди. Това е Ориентът и тук сметките са съвсем различни", обяснява парламентаристът. Според него "терористите ще съжалят за стореното, и то доста скоро".

"И на Арабския полуостров, и в Близкия изток ситуацията се дестабилизира, и то в най-лошата посока", резюмира наблюдателката Карине Геворгян. Според нея някой "тласка света (. . .) към войни в различна форма, които може впоследствие да бъдат наречени трета световна".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
35
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес кой чете скапани преводи от руските сайтове? Нашите рубладжии нямат проблеми с македонския и си четат указанията в оригинал.
43
12
 
53
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
САЩ са основните тероризатори на Земята!!всеки човек с акъл ще се съгласи!
42
17
 
20
 
! Отговори
Сот преди 6 години
Китай си кротува и гледа сеир и си купува на парцели Сибир...
41
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой продаде за чудовищна сума оръжие на СА, която пък е страшно миролюбива и няма нищо общо с тероризма по света и с ИД! Чудно кой ли тласка света към война?
40
5
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп продаде пушки и джепане на арабите за милиарди и ги насъска едни срещу други. Скоро ще избухне война в резултат на което петрола ще поскъпне, Путин ще напълни хазната и двамата с Тръмп, до като уж се карат, ще подклаждат конфликта с доставки на оръжие към воюващите страни и ще зоват за мир и разум. Най-много ще страда Европа от тероризъм, бежански вълни и скъп бензин!
39
14
 
18
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Стига сте се джвакали кой запали близкия изток. Главният виновник е глупостта алчността и злобата на мисюлманите. Всички външни само използват тези качества, за да ги насъскват едни срещу други. В основата стоят всички смъртни грехове: гордост, алчност, липса на обич към ближния.
38
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до РеалистРусия прати зелени човечета в Украйна, Русия има интерес от поскъпване на петрола, значи явно се сещаш за Русия. Русия се въоръжава напоследък като за световна война, явно искат да я разпалят, но ние няма да им се вържем, не и тоя път!
37
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия от гледна точка покачване цените на горивата да ... но като цяло не вярвам да имат ресурс да скарат арабите, нека не се заблуждаваме. Едно е да искаш да си влиятелен, друго е реално да си такъв, по начин който ти се иска. По скоро кучето е заровено в двора на Тръмп а и преди дни нали ходи и ги рекетира с милиарди . Само да припомня, че след края на WW2 САЩ са участвали и разпалили над 200 от 248 военни конфликта в света. И докато Русия и Америка се карат, всъщност може би работят заедно :)
36
4
 
60
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Всичките тези писаници са глупости! Като навържеш събитията картината е много ясна. Саудитска Арабия сключи огромен договор със САЩ за доставки на оръжие през следващите 10 години и веднага започнаха провокации към Иран. Това оръжие не го вземат за да го дъвчат. САЩ са обещали подкрепа на саудитите и ония са още по-ербап. Само дето американците в добрите стари традиции ще се изметнат, когато стане напечено или им омръзне.
35
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статия... В смисъл, страшното идва, не мислете за друго? Забравете ниските заплати, забравете продажните политици и държавни институции, забравете корупцията, забравете, че ЕС ва набутва напълно осъзнато във финасово отношение? Още ми е чудно кой е сценариста зад тая цялата глупост. Не бих казал, че е чоек, държава или организация. По скоро е категория хора. Тая категория, която плаща на ДЖурналистите.
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скараха се С. Арабия и ОАЕ с Катар и Иран. А сега това. Случайност?
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43По банален текст , не можаха ли да ти напишат :)) най потърпевшите от падането на цените са Русия и по-малките петролни държави.
32
7
 
46
 
! Отговори
до Реалист преди 6 години
Кой има интерес от война?Само Русия има интерес от война. МИСЛЕТЕ!-----------Сериозно?????Кой подпали Бл. Изток???Кой подпали гражданската война в Ирак, Египет, Либия и Сирия???Кой създаде Ал-Кайда и ИД????Кой ги финансира, обучава и въоръжава????Кой предизвиква "цветни революции" по света и братоубийсвенни граждански войни - Украйна???Сещам се само за една държава?А, вие???
31
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СмешнИ драскачи. След велика Русия, велик Ирак , велика Либия , велика Сирия .....Сега и велик Иран ли ? ХахаххахаПо цял ден май си фантазирате военни екшъни. И как всички дрипи на света побеждават Европа и САЩ. Да ама скоро няма да стане. Преди една година след махането на санкциите към Иран. ..в столицата им развява ха американско знаме. ТолковА бяха огладНели. Имаш петрол ...Ама го купуваме ние богатите , не банда приммаатти.
30
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
39, никакъв реалист не си ти. Кажи кой изнася петрола от всички страни в които е стъпила армията му. И кой продава на СА оръжие, което незнайно как се озовава после в ИД. Даже и наше оръжие имаше там, но забележи кои фирми го бяха взели от България. Свалете си тъмните очила и не бъдете коне с капаци
29
39
 
10
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 6 години
Кой има интерес от война?Войната ще вдигне цената на петрола. Коя държава е само една голяма бензиностанция?Само Русия има интерес от война. МИСЛЕТЕ!
28
3
 
10
 
! Отговори
jimmy преди 6 години
този някой са ционистите:)
27
5
 
45
 
! Отговори
Циник преди 6 години
САЩ и Саудитска Арабия разбутаха миризливите арабски кочини. Как беше - Няма вечни приятели, има вечни интереси.Особено в случая със Садам.Силно се надявам, че това 3 СВ ще са поредните глупости...имам дете...и ми се ще да се надявам, че го очаква нормален живот.
26
5
 
39
 
! Отговори
ПЕТКО преди 6 години
Кви сунити,кви шиити.Големите си играят игрички и си изпробват оръжията и тактиките.Глагледали,или Игрите на Глада.Мюсулманите са едни нещастни хора обречени да се родят под булото на исляма и да умрат под дулото на исляма.Затова и се качват на лодки,с риск да се удавят в морето,щото умират от глад и войни.Живота е страшен,хората безскруполни.Това е.
25
3
 
10
 
! Отговори
LinKuei преди 6 години
Не мога да се нарека компетентен, но основната разлика е в тълкуванието на религията. Сунитите приемат по-практически Корана (действия и думи на "лиричния герой") и са по-традиционни в тълкуванията, докато шиитите търсят под вола тела (т.е. тълкуват книгата по собствени критерии). Кратък разбор на разликите трудно може да се направи тук като коментар...