Събитията в Близкия изток – пролог към трета световна война?

Руска преса: От Иран ще последва ответен удар със страшна сила
Обновена: 8 юни 2017 22:51 | 8 юни 2017 22:33, Елка Василева
85
Събитията в Близкия изток – пролог към трета световна война?
Снимка: Reuters

Вчерашните нападения в Иран са сред най-сериозните терористични атентати за целия период след създаването на Ислямската република, пише "Комерсант".

Отговорността за атаките, отнели живота на 13 души, бе поета от терористичната групировка "Ислямска държава", неуспяла до вчера да извърши нищо подобно в Иран.

Според експерти организаторите - сунитски радикали, целят да отправят сигнал към ислямския свят: дори на фона на днешния конфликт между монархиите в Персийския залив шиитски Иран не бива да се смята за огнище на стабилност, добавя вестникът.

Атентатите бяха същински шок за местните хора и чуждестранните наблюдатели, посочва "Лента".

Още по темата

Иранските тайни служби отдавна са си изградили репутация на мощни, ефикасни органи, способни да предотвратяват големи терористични атентати, още повече в столицата. Те разполагат с разклонена мрежа от информатори и доброволни помощници и неведнъж са доказвали своята компетентност. На 20 юни м. г. например възпрепятстваха мащабен атентат в Техеран, подготвян от бойци на ИД. Макар че не могат изцяло да гарантират сигурността в периферните провинции, там също няма големи атентати вече от седем години.

Атаките в Техеран обаче показаха, че антитерористичната стена не е непробиваема. Въоръжени мюсюлмани сунити от ИД успяха незабелязани да проникнат в самото сърце на шиитската държава и да ударят ключови обекти - законодателния център и духовния символ на републиката. Застрашено е реномето на иранските тайни служби, смятани досега за всесилни в страната, пише онлайн изданието.

"Независимая газета" нарича атаките предизвикателство срещу последните центрове на стабилност в Близкия изток. "Терористичните атентати в Иран и блокадата на Катар изостриха борбата за лидерство в региона", изтъква всекидневникът.

Наблюдатели свързват нападенията със засилената от месеци насам пропаганда на ИД срещу Техеран. Джихадисткото сп. "Румия" примерно посвети на темата няколко броя поред. Обстановката около Иран впрочем се изостря не само заради терористите, но и заради съперниците на страната в борбата за регионално лидерство.

Дипломатическата блокада на Катар по инициатива на съседните страни бе предизвикана от стремежа на емирството към балансирани отношения с Иран, се казва в статията.

Според дипломатически източници на "Известия" "опитите на Катар да намери общ език с Техеран се приемат положително в Москва, защото може да създадат предпоставки за координация на по-дълбоко равнище". Но правят уговорка, че Доха все пак е сред основните спонсори на терористите в Сирия.

Атентатите в Техеран твърде явно съвпаднаха с катарската криза и рязкото изостряне на ситуацията в Близкия изток в много аспекти. И съвпадението не изглежда случайно, твърди "Взгляд".

Независимо кой е вдъхновил атентатите, те решават важна задача - показват на Иран, че и той като всички останали е беззащитен пред терора. Същевременно провокират властите на страната да възприемат по-твърда риторика и политика.

Иранските власти със сигурност няма да бъдат сплашени от терористите. Но атентатите може да стимулират Иран не да търси компромиси в днешната ситуация - ескалацията в Близкия изток, а обратното - да втвърди позицията си докрай.

Това изглежда още по-вероятно, след като официален Техеран заяви, че в атентатите е замесена Саудитска Арабия. И ще е добре дошло за онези, които искат пожар в Близкия изток, допълва "Взгляд".

Бойкотът спрямо Катар и атентатите в Иран може да станат пролог към трета световна война, заявява в заглавие новинарският сайт Ридус, регистриран като "агенция за гражданска журналистика".

Нападенията в гробницата на аятолах Хомейни - мюсюлманска светиня, и в парламента на Техеран са смъртна обида за Иран, коментира Франц Клинцевич от ръководството на комисията по отбрана и сигурност в руския сенат.

"Без съмнение ще последва ответен удар със страшна сила. Иран не е Западна Европа, та да подминава подобни обиди. Това е Ориентът и тук сметките са съвсем различни", обяснява парламентаристът. Според него "терористите ще съжалят за стореното, и то доста скоро".

"И на Арабския полуостров, и в Близкия изток ситуацията се дестабилизира, и то в най-лошата посока", резюмира наблюдателката Карине Геворгян. Според нея някой "тласка света (. . .) към войни в различна форма, които може впоследствие да бъдат наречени трета световна".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
7
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Някой компетентен може ли да ми обясни разликата между суните и шиити?
23
0
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
хич не му се връзвай на 28той е поредния форумен луд
22
12
 
12
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Хем Иран били свършени, хем САЩ треперели пред аятоласите. *** разбери?! Не знам да се смея ли, да плача ли като ти чета коментарите, русофилче, пeдoфилче, алкохоличе, хероиноманче, шимейлче, ***. Сам не знаеш каква сачма ти се върти в главата.
21
1
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Все по-зле ставаш. В делириум си. Предполагам вече виждаш мишки. Изтрезней, помага.
20
2
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Все по-зле ставаш. В делириум си. Предполагам вече виждаш мишки. Изтрезней, помага.
19
16
 
8
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Я пак ни разкажи как ислямисто-фашистите ще нападнат САЩ и ще ги разбият на парчета, а камиларче ? САЩ сега трепери пред камилите на аятоласите ц ъ р в ул. Иран e пътник съв 5-6 държави наоколо поне, а сега си лягай и се завии добре с чаршафа сополивец.
18
2
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Пич, луд си. В цяла поредица от постове ставаш все по-зле. Ти си за хапче. Какви комунисти, какви камили те гонят. Не си добре.
17
12
 
11
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
Ей камиларче пий си хапчето не ни интересува дали си член на ИД или какъв си. Cтойте си в пустинята и се кланяйте ако щете на Путин или на сатаната по-скоро ще има ядрена война, но комунизъм никога. Иран и СА щe глътнат вода като лайнара мохамед терориста с целия ти измислен близък и далечен изток.
16
13
 
7
 
! Отговори
иван бибиян преди 6 години
Атентатите в Петербург,Лондон и Техеран,където няма бежанци,показаха че в Европа щеше да има атентати дори и да нямаше бежанци.Гениално решения на германския Канцлер,лудата баба,която пусна малко брадати да се разходят из Европа,и после да хвърли всичката вина върху тях.Сега Европа ще се занимава с вътрешната си сугурност и ще стяга обща европейска армия.Дригите ще се хвърлят в мазалото в Близкия Изток.Ние ще си пием бирата,ще правим коли и ще гледамве този път как другите се трепат.Проуст.
15
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рижия пуяк се опитва да пикaе едновремено напред и назад. И както обикновено става, ще го препикaят отстрани. Краварчетата ако не намерят начин да изритат пишман президента си скоро и ми се струва, че ще гризнат дръвчето веднъж и завинаги.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен глупак има преди 6 години
До Анонименполза
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не стигат самолетоносачите! При Ун 3 , 5 на ремонт, за къде по на пред?!?Има и лоши руснаци, които могат и когато си поискат да ги потопят.
12
2
 
21
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
"Да ходят в СА и Кувейт бе aма и те искат демокрация."===Тчоно в Кувейт и ОСОБЕННО в СА не искат демокрация а шериат. Може ли да си толкова заблуден, бе?!
11
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като САЩ и Европа наложиха санкции на Иран заради ядрената програма. Иран заплашваше няколко месеца че щяла да затвори морския коридор на петрола. САЩ изпратиха 2 самолетоносачи и ... повече не чухме нищо от Иран . Молеха се 2 години да им свалят санкциите ...бяха пред фалит. Мисля картината е ясна ...Иран не е фактор.
10
2
 
33
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Люде, сънародници, колкото повече време минава, тплкова повече се убеждавам че "арабската пролет " е една гросмайсторски изиграна партия шах, в която производителите на оръжие(няма да назовавам) печелят повече от всички възможни търговии- петрол, наркотици и биткойнти ;).Проницателността, че племена които воюват от век и Веков без "усмирител"-диктатор ще воюват дълго и печелившо е меко казано Висш пилотаж!
9
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7 Грам идея нямаш какво говориш. Садам беше ударен, защото се правише на безсмъртен военно началник на падаше съседите си без причина. Ако тебе те нападне Мустака сиг няма да си толкова дружулюбен към режима.Кадифи падна от Франция, защото крадеше лъжеще и заплашваше петролните доставки и плащанията , които се правят от европейски фирми. Защото бай мангаллЛ не знае как да вади петрол и какво да го прави. ***.
8
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иран са мишки и страхливци и не могат сами на вързано куче хлеб да дадат. Най много да убият някоя жена с камъни задето е изляза без бурка на ниво пияницата щвед Ралф са умствено
7
17
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Щом не могат да се разберат и да се демократизират ще умрат, това не е проблем на Тръмп. Имат петрол продават работят и живеят, както е в цял свят защо само арабите имат проблем с демокрацията, ама се завряха в ЕС ? Да ходят в СА и Кувейт бе aма и те искат демокрация.
6
4
 
63
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Наивнико, и какво стана, като премахнаха Саддам и Кадафи? По-добри, мирни и спокойни ли станаха държавите им? Не. По тяхно време Ирак и Либия не бяха цвете, но поне имаше мир. Сега има само война, щото им донесоха "демокрация". Няма ден без терористични атаки в тия две държави. А ти си по-*** и от Джордж Буш и Доналд Тръмп взети заедно, ако това изобщо е възможно.
5
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами вече 5 години го дочакват.