Свободният Сейф ал Ислам обещава да поднесе на света... изненади

Огънят в Либия може да се разгори с нова сила
15 юни 2017 20:42, Елка Василева
30
Свободният Сейф ал Ислам обещава да поднесе на света... изненади
Сейф ал Ислам. Снимка: архив, Reuters

В Либия бе освободен Сейф ал Ислам Кадафи. Най-големият син от втория брак на бившия лидер Муамар Кадафи излезе от затвора в град Зинтан по силата на закон за обща амнистия. Той вече се настани при роднини в град Байда, в областта Киренайка, контролирана от командващия Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар и от "източното" правителство в Тобрук. Реши ли Сейф ал Ислам да се включи в политическите борби, със сигурност ще играе в едно и също политическо поле с Хафтар, пише "Независимая газета".

Доскорошният високопоставен затворник бе арестуван от бойци на зинтанската групировка след убийството на баща му - през ноември 2011 г., при опит да избяга от Либия в Нигер. През юли 2015 г. апелативен съд в Триполи призна Сейф ал Ислам за виновен като "извършител на военни престъпления при потискане на мирните протести на революционерите" и го осъди на смърт.

Но нямаше как да разстрелят сина на Кадафи. Зинтанската групировка, вярна на Хафтар, категорично отказа да предаде Сейф ал Ислам на властите в Триполи с мотива, че магистратите, постановили присъдата, са изцяло под контрола на неколцина племенни вождове. Провалиха се и намеренията евентуалният приемник на Муамар Кадафи да бъде предаден на Международния наказателен съд в Хага.

Така Сейф ал Ислам избегна печалната съдба на своя баща и на брат си Мотасим, разкъсани от бунтовниците, на брат си Камис, загинал при бомбардировка, и на брат си Саади, за когото не се знае нищо, след като избяга в Нигер, но през 2014 г. бе предаден на новите либийски власти. Останалите членове на семейство Кадафи - съпругата му, синовете Ханибал и Мохамед и дъщерята Айша, извадиха повече късмет: успяха да намерят убежище в Алжир.

Още по темата

Според мнозина наблюдатели освобождаването на Сейф ал Ислам "ще разпали още повече пламъците на огъня в Либия". При всяко положение Ахмед Мухареб - роднина на Кадафи, предрича "големи изненади за света". Можем само да се досещаме какви ще бъдат те. Нищо чудно да изплуват например нови подробности, разкриващи как Кадафи е финансирал президентската кампания на Никола Саркози през 2007 г. или други задкулисни сделки на политици от Запада с бившия либийски режим.

Либийците посрещат различно излизането на Сейф ал Ислам от затвора. Някои, най-вече участвали в свалянето на Кадафи "революционери" и техни симпатизанти, са възмутени и шокирани - според тях амнистията ще позволи мнозина бивши функционери на кадафисткия режим да излязат на свобода и да участват в политическия живот, което ще проправи път към връщане на старите порядки в Либия.

Други не крият радостта си, смятайки, че законността и редът в страната ще бъдат възстановени, и свързват тези надежди със сина на Кадафи, който може да стане съюзник на Хафтар. Трудно е още да кажем със сигурност има ли връзка между освобождаването на Сейф ал Ислам и усилията на "източния" блок, включително на Хафтар. Не бива обаче да изключваме тази възможност. Сейф ал Ислам излезе от затвора няма и месец, след като базираната в град Тобрук Камара на представителите (парламентът) прие закона за амнистия.

Нищо чудно депутатите, гласували този акт, да са взели предвид печалния иракски опит. В Либия, както и в Ирак, са останали доста хора, вградени навремето в системата на властта. Изхвърлени от политическия, а и от икономическия живот, мнозина членове на партията Баас, военни, чиновници в Ирак станаха основа за градеж или просто "строителни материали" за Ал Кайда и "Ислямска държава". В този смисъл законът за амнистия трябва да се разглежда като стъпка към национално помиряване.

Сейф ал Ислам безспорно може да обедини не само онези привърженици на стария кадафистки режим, които по едни или други причини нямат доверие на Хафтар, но и огромен брой обикновени либийци, обхванати днес от носталгия по благополучния, безопасен живот. Синът на Кадафи за тях е авторитет и буди доверие, а може да използва за тази цел и политическата организация "Фронт за национална борба".

За момента обаче не бива да виждаме в Сейф ал Ислам политическа фигура, равностойна на Хафтар. А и самият главнокомандващ ЛНА най-вероятно не би търпял до него да застане някой сериозен конкурент. Дори ако Сейф ал Ислам се включи в политическите борби, той със сигурност ще играе в едно и също политическо поле с Хафтар, за начало като негов "младши" съюзник. С оглед възрастта на Хафтар впрочем 44-годишният син на Кадафи може след време да стане знаме на борбата срещу ислямистите.

По принцип няма сериозни спънки, които да възпрепятстват обединяването на Хафтар със Сейф ал Ислам. Главнокомандващият ЛНА може да е обиден на Кадафи, отрекъл се навремето от командира на собствения си експедиционен корпус в Чад, но едва ли е прехвърлил яда си по наследство и върху Сейф ал Ислам. А самият Хафтар няма по ръцете си кръв на хора от родата на Сейф ал Ислам, нито на хора, подкрепяли режима, което да стане мотив за отмъщение.

/БТА/


30
Още по темата: ЛибияСейф ал Ислам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
1
 
! Отговори
Istinata преди 1 година
Kvo ste se zatujili za libiicite che bili izpozvani ot zapada???te sa arabi...
23
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на петрола, при Кадафи диваците от либийската пустиня си живееха царски- безплатно образование, здравеопазване, ток, лекарства, пари на калпак всяка година, отделно на всеки който се ожени му се полагаха 50 хил. долара за къща, половината от цената на нова кола я поемаше държавата, цените на храната жълти стотинки, идваха чужди лекари и инженери да им работят, докато те се излежават , имаше ред. Дойдоха краварите и ги върнаха в родово-общинния строй, да канибалстват и да идват на талази в Европа.
22
2
 
39
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Освобождението на Сейф Ал Ислам е предварително обмисляно.Тези които го освободиха явно им трябва водач.За всички е явно че ако пуснат сина на Кадафи, същия ще се впусне в политически надпревари.На Либийците със сигурност им е мъчно за мирния и спокоен живот който имаха по времето на Кадафи ,така че на Сейф няма да му липсват привърженици.
21
2
 
3
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 1 година
/БТА/.........xaxaxa
20
23
 
6
 
! Отговори
и тук преди 1 година
напълзели руснаците в целия сайт!
19
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гаджалска им работа азиатска копи пейст русия и турция,,,,,
18
7
 
38
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
След убииството на злия диктатор Кадафи сега вече цари демокрация-мир и любов.
17
2
 
27
 
! Отговори
Племенни преди 1 година
мераци, едното племе ще надвие другото племе и т.н. Средновековна работа.
Либийските племена ще има да се бият по между си безкрайно.
16
0
 
40
 
! Отговори
онбашията преди 1 година
ако успее да оправи кочината сътворена от техните умнокрасиви ще заслижи паметник от чисто злато
15
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил съм в Либия.Те си живееха сладко при Кадафи.Повечето неща бяха безплатни.Имаше ред.По цял стояха по магазинчетата и си лафиха.Като хора са много долни и мързеливи.Имах позната българка лекарка.Жените им много мръсни.Мъжете пък дебнеха българки.Имаше една изнасилена в полицията.Едвам я освободиха след обаждане на Живков до Кадафи.Той им беше направил живота по мед и масло.
14
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хилари е за международен съд въобще за цялата си дейност.Благодарение на нея в Европа нахлуха тези *** и сега рушат континента.Европа се гърчи, а САЩ ги държат в подчинение .Плана на Кадафи и Иран беше да вържат еврото с петрола.И край със САЩ.А ЕС щеше да се освободи от прегръдката на янките.Затова САЩ убиха така жестоко Кадафи.
13
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз съм съгласен с номер 2.Това са диваци без никаква милост и само здрава ръка им трябва.Гледах внимателно клипа с убийството на Кадафи.Не си спомням за такова нечовешко и зверско убийство.Тълпата се гаври и го убива по всевъзможни начини.Смееха се и се снимаха до лицето му докато умираше.Сякаш му бяха фенове.Това не бяха хора.А хилари се е радваше на глас за убийството.Доста извратено.Не я избраха за президент.И тези диваци нахлуват в Европа!Идругото за петрола с долара.
12
0
 
45
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Проклятието да имаш петрол и той да е обвързан с долара..
Follow the money!
11
1
 
42
 
! Отговори
Сп€€€нс преди 1 година
Жал ми е за хора като този , навремето го сочеха за много интелигентен човек , учил и видял цивилизацията и само за няколко месеца родината му се върна толкова назад ,че Кадафито с юртата изглежда като дошъл от бъдещето.....
10
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този май няма да доживее годините на баща си.
9
6
 
2
 
! Отговори
Циник до 8 преди 1 година
*** от кладенчова вода - и ти от ситуацията в арабския изток!
8
3
 
18
 
! Отговори
ивчо преди 1 година
а Хафтар е човека на Путин.....
7
12
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зад всички тези гадости в арабския свят се виждат германия, франция, великобритания. затова ще има атентати, каквото повикало такова се обадило, лошото е че плащат прости хорица а гнусните политици седят в бронирани коли
6
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега вече на САЩ им е спукана работата тоя камилар ще убие всички янки.
5
2
 
28
 
! Отговори
user преди 1 година
До zeus

един смислен и наистина много точен коментар.