ЕС към Мей: Плати си сметките, ако искаш "мек Brexit"

Предстоят пазарлъци за сметката и за отстъпките
16 юни 2017 21:45, Елка Василева
17
ЕС към Мей: Плати си сметките, ако искаш "мек Brexit"
Тереза Мей. Снимка: архив, Reuters

Тереза Мей трябва да се съгласи да изплати британските задължения към Европейския съюз и да прекрати заплахите си за оттегляне без законово споразумение, ако желае преговори за "по-мек Brexit", за какъвто призовават някои от нейните съюзници, казват преговарящите от ЕС.

Ако наказаната на изборите премиерка и министърът за Brexit-а Дейвид Дейвис възприемат по-мек тон, когато преговорите най-после започнат в Брюксел идната седмица, те могат да постигнат добри отстъпки, смятат някои.

Седмица след като Мей изгуби парламентарното си мнозинство в избори, които тя сама свика с надеждата да засили позициите си в преговорите, някои нейни колеги консерватори искат тя да се фокусира повече върху ограничаването на щетите за бизнеса и по-малко върху съкращаването на имиграцията и другите отношения с ЕС, когато Великобритания напусне съюза през март 2019 г., пише Ройтерс.

Другите правителства в ЕС ще бъдат доволни да позволят на Великобритания да запази привилегията на свободна търговия, тъй като това би ограничило и удара срещу техните икономики, казаха високопоставени служители пред Ройтерс. Те обаче не са готови да смекчат условията и за министър-председателката ще бъде трудно да убеди партийните хардлайнери за Brexit-а да ги приемат.

Да се спекулира обаче сега за различните варианти на един бъдещ търговски договор - дали Brexit-ът ще е "мек" или "твърд", означава да се слага каруцата пред коня, казват те.

Лидерите на ЕС не дадоха на главния преговарящ Мишел Барние пълномощия за каквито и да са разговори за търговия, докато той не постигне рамкови споразумения по приоритетите на Брюксел, включително задълженията на Лондон.

Барние призна тази седмица, че в Лондон са "чувствителни" към твърденията на ЕС, че през 2019 г. Великобритания може би ще дължи на Евросъюза около 60 млрд. евро, и добави, че изчистването на този проблем ще помогне за постигане на търговско споразумение. "Бих желал много бързо да приключим с този въпрос и да намерим конкретни, прагматични и справедливи решения" , каза той в понеделник. "Нуждаем се от доверие, за да изградим бъдещите си отношения."

Лидерите на ЕС, които ще се видят с Мей на среща на върха в четвъртък, са обезпокоени от нееднократните й заплахи за напускане "без споразумение", макар че повечето от тях, имайки предвид хаоса, който това би предизвикало, гледат на това като на блъф от предизборната кампания. Те са също раздразнени от отказа й ясно да потвърди, че Великобритания ще плати "солената сметка" (по думите на Брюксел). Някои британски министри дори казаха, че ЕС може да дължи пари на Лондон.

Пазарлъци за сметката

Ако Дейвис, който започва формалните преговори с Барние в понеделник, покаже, че британците са склонни да приемат позицията на ЕС за решаване на приоритетните въпроси през "първата фаза", то тогава търговските разговори могат да започнат към края на годината - според Барние трябва да се следва график "стъпка по стъпка", за да се ограничи рискът от разрушителен сценарий за "никакво споразумение".

Според високопоставен служител от ЕС, сведущ по въпроса, преговори за "мек Brexit" могат да бъдат "продуктивни" и да доведат до напредък през първите месеци, като британското отношение при обсъждането на финансовите проблеми "ще бъде първият сериозен тест за преговорите".

Има различия и по другия приоритетен за Брюксел въпрос - гарантирането на правата на 3 млн. граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, но според дипломати той не е толкова проблематичен.

Лидерите приветстваха новия тон, идващ от Лондон, и говоренето за "мек Brexit" - предпоставки, които могат да бъдат не така деструктивни, както заплахите на Мей за пълно скъсване с общия пазар и с митническия съюз. Официални лица от поне няколко правителства виждат в това възможност за компромис по британската сметка. "Ако те откажат да платят, няма да има споразумение, - каза пред Ройтерс високопоставен служител от една страна членка на ЕС, занимаващ се с Brexit-а. - Когато обаче се обсъжда размерът на сумата, тук ще има гъвкавост."

Високопоставен служител в Брюксел каза, че тази сума, сравнена с нетната годишна вноска на Лондон към ЕС от около 10 млрд. евро, все пак ще е "нищожна" с оглед на икономиката на страната, а също и че окончателната сума ще бъде определена не толкова от технически и юридически аргументи, колкото от яки политически пазарлъци.

Пазарлъци за отстъпките

Постигането на значителен напредък по въпросите за бюджета и правата на гражданите, както и новата сухоземна граница между ЕС и Обединеното кралство в Ирландия, ще позволи на лидерите на ЕС да дадат на Барние към декември мандат да обсъжда евентуални бъдещи близки отношения, както и възможния след 2019 г. преходен период от няколко години, за да се облекчи процеса.

Барние говори за желание да се разглеждат различни опции, но служители на ЕС подчертават също, че по-голям достъп до пазарите на ЕС ще означава и поемане на по-големи разходи, близки до тези за членство в ЕС. Те изразяват съмнения дали Великобритания може да намери политически консенсус по този въпрос. Останалите 27 страни, включително водещите - Германия и Франция, искат да разубедят други евентуални желаещи да последват британския пример и затова настояват, че споразумението за Brexit трябва да дава по-малко преимущества, отколкото пълното членство.

"Всички опции са балансирани и са свързани със задължения", каза служител на ЕС, занимаващ се с Brexit-а. Той отбеляза, че Мей, изглежда, се е стремяла към широкообхватно споразумение за свободна търговия, като договореното миналата година с Канада, но добави, че някои от от тези, призоваващи за "мек" Brexit, имат предвид условията, договорени с Норвегия и Турция.

Норвегия е в общия пазар, като в замяна приема свободната имиграция от ЕС, решенията на съдилищата на ЕС и бюджетни плащания. Турция има специален статут по отношение на митническия съюз, но трябва да следва Брюксел по отношение на търговската политика с другите глобални играчи.

Проблем за Брюксел, ако започне преговори по такива модели, ще възникне, в случай че поддръжниците на Brexit-а решат да ги блокират. Това ще повиши риска от фатално забавяне и от недостиг на време за постигане на каквото й да е споразумение. "Може ли след 10 месеца да се окаже, че няма реално мнозинство за това? Тогава всичко изведнъж става много несигурно", каза служителят. 

/БТА/


17
Още по темата: ЕСТереза МейBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Ама хептен ли не ви интересува дереджето на България, че сте седнали да бистрите британските простотии? Британеца е като американеца и абсолютен проводник на егоистичните интереси на втория. По-добре да не са в ЕС ако и ние сме там. А тия от ЕС, дето ни обрулиха държавицата до това положение, да помагат без да мрънкат, че изобщо не сме останали без алтернатива, както си въобразяват някои.
8
1
 
3
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 година
Англичаните,верни на робовладелската си политика,искат да спечелят и от Европа ,както печелеха от колониите си..
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе накрая пак ще стане така че Великобритания, Франция и Германия ще се разберат, а покрай тях Белгия, Испания, Италия, Холандия и т.н. и в крайна сметка ще са прецакани Мирча и Ганьо, но сега Ганьовците дават форумент акъл все едно те ще водят преговорите и те ръководят ЕС...
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Русия на 12 юни обяви независимост от СССР защо и шефът на ЕС да не обяви своята независимост от него?

Не се касае за пари които са замъглили мозъците на всички източноевропеици

При Великобритания се касае за това какъв да е СВЕТОВНИЯ РЕД

При държави като Франция се касае за разтреперили се страхливци че камикадзетата ще ги отстрелят поединично изпращайки ги на бунището
5
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама те и UK искат същото от ЕС... Пращат им сметка и им казват да платят каквото дължат на UK ако искат мек изход : ) Накрая да си излизат без споразумение и толкова. Да депортират всички източно европейци и да си вземат британците и така...
4
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Da platete si
3
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ingilizite mraziat Balgaria. Vinagi sa ni precakvali. Dano sega si platiat! EU bez UK shte e po-silen! Nikakvi otstapki. Hard exit! Vechno se pazariat i tarikateiat! Aman ot gnusnata im darjava!
2
17
 
23
 
! Отговори
Бежанец Абдул преди 1 година
Тереза Мей към ЕС
Не ми казвайте какво да правя за да не ви кажа къде да идете.
1
23
 
21
 
! Отговори
ПРАВОСЛАВЕН преди 1 година
СЛАВА НА ТЕРЕЗА МЕЙ И САДИК ХАН!