"Пряката линия" – Путин вече всичко си е казал, няма нови идеи

Дойче веле: На руския президент ще му се наложи да се преоткрие
16 юни 2017 21:29, Елка Василева
271
"Пряката линия" – Путин вече всичко си е казал, няма нови идеи
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Скуката убива всичко. Както в любовта, така и в политиката. Хората в Русия научиха този урок след разпадането на Съветския съюз. След дългите години застой най-сетне започна някакво движение. И който закъсня - животът го наказа.

Оттогава най-голямата страна в света вече не скучае. Турбокапитализъм и управляема демокрация, скандали по съдилищата и корупция, проблеми с човешките права, хомофобия, Крим, Сирия, Донбас. Но дори въображаемите постижения на страната и победите на президента й не могат да убият скуката - точно защото въпросният президент се задържа твърде дълго на власт, пише Юрий Решето, Дойче веле.

Затова Владимир Путин трябва да се преоткрие. Не задължително точно сега, десет месеца преди президентските избори, които популярният лидер може да спечели без много труд. Но после със сигурност ще му се наложи - щом секнат ресурсите, щом страната и властите й затънат в още по-тежка международна изолация, а днешните ученици и студенти, излизащи все по-масово на улични протести, рязко променят политическия курс.

Без въпроси за бъдещето на страната

Проблемът на Путин е, че вече всичко си е казал. Много от неговите "идеи как да постигнем успех и обновление", шумно оповестени навремето, бяха тихо погребани. Диверсификацията на икономиката? Видяхме я вече. Реформата в съдебната система? Борбата с тероризма? Политиката на Путин спрямо Крим и ураджийският патриотизъм? Вече нищо не действа.

Още по темата

Вместо това в телевизионното си шоу с въпроси и отговори действа самият Владимир Путин - през 2017 г. по същия начин, както през 2016, 2015 и т. н.: добре осведомен, ако говорим за цифри, но без нови идеи.

След няколкочасово "общуване с народа" и почти два милиона получени въпроси излиза, че народът в крайна сметка не пита Путин не само дали ще се кандидатира за президент на изборите през 2018 г., но и за бъдещето на страната изобщо. Никаква визия, никаква стратегия, никаква представа какво иска Русия да предложи на своята младеж - на която всъщност принадлежи бъдещето. И е все по-недоволна от своята страна и от своя държавен глава. И която е убедена, че е принудена да защитава перспективите си с улични акции.

Неспособност за диалог

Поредното вдигане на глобите и още по-големият брой арести, масови задържания по време на протести през последните дни? В Москва, Санкт Петербург, Владивосток и Новосибирск . . . Вече няма никакво значение кой кого е провокирал по-силно миналия уикенд в руската столица - дали властите са предизвикали опозиционния лидер Алексей Навални с натиска върху него, или те са били предизвикани от призивите на политика да се протестира на неразрешено място. Истински важната поука от протестите е, че държавната власт не знае как да води поне що-годе позитивен диалог с хората в страната. На първо място с младежта.

Протестите на 12 юни показаха, че твърдите мерки не помагат. Въпреки безсмислените, понякога жестоки арести след протестите от 26 март десетки хиляди недоволни жители на Русия отново излязоха на улиците миналия уикенд. Властта изгуби контрола върху ситуацията.

И обратното: харизматичният опозиционен политик Алексей Навални, известен критик на Путин, успя да се възползва от положението и разшири географията на демонстрациите. В тях се включиха градове, протестирали за последен път през 1905 г. (когато започват масови бунтове срещу монархията, т. нар. първа революция в Русия от 1905-1907 г., б. пр.).

Президентът обаче не обели и дума за това. Президентът на една старееща европейска страна, в която голяма част от младежите живеят със същите ценности и по същите стандарти като връстниците си в останалата Европа и САЩ, отхвърляйки с целия си начин на живот прословутите традиционни ценности, които иска да им натрапи майчица Русия. Игнорирането на тази младеж може да е опасно за самата власт.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВалентинНикой не те кара насила да четеш този сайт. Има предостатъчно русофилски медийни клоаки, в които можеш да се потопиш.
161
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До pikachuКолкото пуснаха новината за повредения руски военен кораб с баржа-овцевоз в Босфора.
160
0
 
7
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
кога ще видим новина за случая в японско море.....
159
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 194Деси Радева, ти ли си? Пак се излагаш. "Прайдващи"....
158
4
 
14
 
! Отговори
до 194 преди 6 години
Той не плюе по България а по седесаро- демократските отпадъци ограбили и унищожили България, и техните наследници антибългарските наркозависими прайдващи евроатлантици
157
2
 
16
 
! Отговори
pikachu преди 6 години
ДНЕС.БГ, защо нищо не сте написали за първата новина в емисиите на CNN, BBC, NBC и т.н. - грандиозния резил с катастрофата на американската фрегата с контейнеровоз?!
156
2
 
22
 
! Отговори
pikachu преди 6 години
Докато плюете по Путин, разрушителя Фитцджералд на "най великата" ви америка едва не е потънал при удар с контейнеровоз?! край бреговете на Япония. Седем от паляците на борда са изчезнали след удара. Най-великите локационни системи не са видели 30 000 - тонния контейнеровоз а ще воюват с Ким... неам думи. Пушечно месо.
155
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин велик Дончо клоун
154
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин ще бьде преизбран още ведньж запада да си гледа работата
153
1
 
11
 
! Отговори
Кой преди 6 години
Кой от уж големите западни политици ще излезе така и ще отговаря на всякакви въпроси?!
152
1
 
17
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Путин става все по силен и уважаван на запад и това тормози слабите лидери на запада,за това е цялато лаене.
151
4
 
5
 
! Отговори
Важни изводи! преди 6 години
От отговорите на вожда се чуха и разбраха следните по-важни факти:Русия не пострада от санкциите! Руската икономика расте! Заплащането на трудещите се намаля! Качеството на живота на масата обикновени хора в Русия - също!
150
2
 
18
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
и какво ново ни казва меркел...и колко мандата кара....Путин си е добър за Русиядруг е въпроса че не е удобен на сащ и ЕС
149
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** ТъпашкиСамо русифилите като тебе могат да плюят с подобна наслада по българския народ. И какво общо имат медиите с българите?
148
4
 
17
 
! Отговори
скоро преди 6 години
О Путин има още какво да каже и покаже и от това ги е страх васалите от запада.
147
17
 
5
 
! Отговори
Баба Ванга преди 6 години
Русия ке се оправи когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.
146
1
 
17
 
! Отговори
Ганьо Тъпашки преди 6 години
Бае ти *** дай му да бистри международната политика, да плюе по цели нощи по Путин, Обама, Меркел, Ердоган, Тръмп и кого ли не, обаче ще се мазни по всички медии на една полуграмотна пенсионирана мутра на СИК, която вкара държавата в дългова спирала и почти затри една цяла нация и води страната към пълен провал.Нека да видим кметовете на София:-Специалист по язовирите доведе до воден режим-Софиански-усмивката ограби всичко с приватизация-СИК-аджията довърши грабенетоНяма по-т'ъ'п'и хора.
145
2
 
10
 
! Отговори
Да преди 6 години
Вече прочета ли DW,знам че написаното е фееййкк нюз...
144
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера, като едно недоносено и най-неразумно добиче, бързащо пред майка си, ДВ писа, че Путин вече всичко си е казал и нямал нови идеи, а тази нощ USS Фицджерълд се е сблъскал с филипински овцевоз край бреговете на Япония. Седем звездни моряци са изчезнали безследно. Има ранени и спасени от японската брегова охрана. Дали Родриго Д. не е в комбина с Путин?
143
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин скоро ще се превърне я Спутник а русифилите, които сега го величаят ще коментират какъв зъл диктатор е бил и колко много вреди е нанесъл на Русия.