Хелмут Кол - добрият средностатически германец, великият европеец

Той има голямата заслуга за обединена Германия и Европа
Обновена: 18 юни 2017 09:45 | 17 юни 2017 07:45, Венцислава Вельова
28
Хелмут Кол - добрият средностатически германец, великият европеец
Снимка: Reuters, архив

Той беше модерен консерватор в началото на пътя си - и жив паметник в неговия край. Хелмут Кол живя много политически животи. Не само славни. Голямата му следа остават германското обединение и европейското единение.

Още по темата
Когато веднъж го попитали как се отнася към възможността бъдещите поколения да откриват паметници в негова чест, Хелмут Кол отговорил доста остроумно: когато гостите си тръгнели след откриването на паметника, първо щели да дойдат гълъбите, а после кучетата. "Пък кучетата ги знаете какво правят" – заключил канцлерът.

След като падна Берлинската стена, Хелмут Кол без да губи време организира обединението на Германия – и с това окончателно влезе в историята. Тоест, вдигна си паметник още приживе. Този факт е достатъчен, за да го извиси над мнозина други управленци. А, всъщност, през онази историческа 1989 година неговата политическа кариера изглеждаше приключила. Вътрешнопартийните му опоненти се бяха надигнали срещу канцлера, в ход си беше един истински пуч. Единствено с цената на огромни усилия Кол в последния момент успя да удържи повода на своя ХДС. При това – не за последен път.

Дори в периодите с разклатено здраве Хелмут Кол винаги е демонстрирал завидна жизненост и воля за оцеляване. Да не говорим, че беше изключително сръчен политически играч, който умееше да комбинира безпогрешния си политически инстинкт със стратегическа мисъл. Към тези му качества през 1989 се прибави и историческият късмет, щастливата съдба: Стената падна, ГДР колабира. Кол светкавично схвана уникалността на тази възможност и предприе бързи ходове. Правилни ходове.

Само три седмици, след като гражданите щурмуваха граничните пунктове в Берлин, Хелмут Кол внесе в Бундестага плана си за обединението на Германия. Виртуозен ход! В онзи момент идеята да се обедини Германия в чужбина все още будеше противоречиви чувства. Хелмут Кол обаче се представи като истински европеец в диалога си със скептиците. Той много предпазливо мереше думите си, дори когато говореше импровизирано пред масите и непрекъснато мислеше за това как да спечели доверието на света.

Държавникът и политикът

Редом със сложната вътрешна организация на обединението, външната политика на Хелмут Кол от онзи период се превърна в един от върховете на неговите управленски години. Приятелството с Франция, помирението с Полша и едно изпълнено с разбиране, деликатно отношение към вече умиращия Съветски Съюз - това бяха все доказателства за внимателно замислена политика на голямо съпричастие към вълненията на съседите.

Кол беше отчасти и функция на собствената си биография, а тя пък до голяма степен носеше следите на Втората световна война. Смъртта на брат му Валтер на фронта непрекъснато занимаваше канцлера. Младият Хелмут Кол, който през 1945 година бил едва на 15, се беше формирал като политик и под силното впечатление от разделянето на Европа след войната. Той самият не носеше на плещите си лична вина за престъпленията на нацистите и веднъж го формулира така: "Това е късметът на родените по-късно." Тази реплика му навлече много и дълготрайна критика. Детство в годините на войната, юношество сред развалините - тази биография формира Хелмут Кол като типичен представител на поколението "Никога повече!". В резултат: политикът и държавникът Хелмут Кол открай време се стремеше да впише Германия в Европа, особено пък след обединението ѝ.

Политикът и човекът

Той умееше много естествено да свързва политиката с историческата символика. И не е чудно, че тъкмо той като германски консерватор подаде ръка на френския президент-социалист Франсоа Митеран именно над войнишките гробове от Първата световна война. Кол вярваше, че мисията на Германия е да обединява Европа и с всички сили се бореше за въвеждането на еврото, защото беше убеден, че общата валута ще направи европейското единение необратимо. Пак той най-активно се застъпваше за разширяването на ЕС на изток, поемайки риска, че то ще претовари структурите на Евросъюза.

В спомените ни ще остане и човекът Хелмут Кол. За разлика от обаятелния визионер Вили Бранд и от уважавания икономически специалист Хелмут Шмит, Хелмут Кол години наред беше подценяван като човек и политик и дори често си навличаше подигравки. Може да се каже, че голяма част от германското общество не го взимаше насериозно като политическа фигура - най-вече заради провинциалния му произход, който той изобщо не се опитваше да прикрие, и заради често пъти доста непохватното му придвижване в пространството. А нека не забравяме, че тъкмо по онова време под негово ръководство християндемократите постигаха такива изборни резултати, за каквито днес могат само да мечтаят.

Всъщност, политическият успех на Хелмут Кол в годините преди германското обединение се дължеше именно на това: той изцяло се покриваше с образа на добрия средностатически германец. Той беше типичният германски мъж от втората, по-добрата половина на 20-ти век. И в този смисъл личността на Хелмут Кол може "да разкаже" много и за всички германци, пише "Дойче веле".

"Хелмут Кол е важна съставна част от днешното ни "Ние"" - така много точно го формулира един негов близък човек. Да, Хелмут Кол просто беше германец. Но освен това и велик европеец. Той почина на 87-годишна възраст.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Добре че Хелмут направи апартаменти на руските офицери за да имат къде да се ширят. Иначе още щяха да живеят по бараки. А колко мръсно беше в техните поделения. Мани мани.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче е довел жена си до самоубийство и синовете у са се отказаи от него.
20
1
 
1
 
! Отговори
Провалиха НИ БЪДЕЩЕ преди 1 година
Провалиха ни Бъдещето
Сега нагли наркоманчета с нов а видео терор техника прокарват вс е по жестоко вредни анти земни и анти човешки техники през контролирани с наркотици парламенти с две до пет натискания на бутона на мишките.
Милиарди водачи на МПС увреждат тежко и завинаги земята с все по жестоко вредни скенери монтирани вместо доказано безопасни жълти фарове. Наркоманчета се кефят че са ги принудили да вредят и денем и нощем с забранените скенери против мъгла
19
2
 
2
 
! Отговори
Язък за нас всичките преди 1 година
СЛед нагло престъпно нарко мероприятие предателите от Москва даже не разбраха как предадоха Источна Европа в ръцете на престъпници и крадци на милиарди. Примамиха ги с тн"Срещи на Върха и почнаха да ги малтретират с наркотици чрез тоалетна хартия пасти з а зъби западни уж лекарства спец добавки в храни и безалкохолни.Наркотизирания Елцин без пари пък се опита да отдели Москва от останалите важни пребогати части на СССР и Руската империя
18
1
 
2
 
! Отговори
Футуролог-заключение преди 1 година
Лаврентий Берия се издига при Сталин чак по-време на 2 св. война когато уж му спасява живота
Изобщо не се майтапех за глагола "берьом"-Берлин че даже и нашия "Берое"
П"едофилът освен това е убивал децата с които е спал
В крайна сметка се оказва че е прозападняк и търси тяхната подкрепа да застане начело на СССР като им обещава като подарък Източна Германия

Иначе твоя "хулиган" Хрущчов не ми е ясно какво е целял тъй като е свален с преврат и умира на 11.09 а 9-11 е номера на полицията в САЩ
17
1
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 1 година
Za Krim-aneksia,a za GDR-prisuediniavane...Shizofrenici
16
1
 
1
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 1 година
пише "Дойче веле"...................а ти какво направи , само копира и постави наготово Текста на български даже не ти е нужен превод
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от Вили Бранд по-голем немски политик нема, и както и тръгнало скоро нема да има
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
велик политик.
обедини германия с германците,
а не както меркел - германия с афганистанците.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един от големите дипломати.
12
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
оня с белега на главата е виновен за краха на европа и света всички останали
са бледи копия
11
0
 
4
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 1 година
пише "Дойче веле"............добре че има опция копирай-постави иначе ще е празен тоя сайт
10
1
 
2
 
! Отговори
бай хой преди 1 година
До ХА-ХА-ХА !

Шегуваш се, нали? Сравняваш Меркел, Макрон и Тони Блеър с полуграмотен милиционер! Време ти е за наркомовската дажба май.
9
3
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
И в този ред на мисли нека сравним световните лидери на Запада от онова време с днешните.
Хелмут Кол с баба Меркел ...
Франсоа Митеран с бабоебеца Макарон ...
Желязната лейди Тачър с днешните леваци като Тони Блеър ..
И докато в Западния свят има очевиден регрес на политическия елит, то в Русия пияндурника Елцин и още по-ранния хулиган Хрушчов бяха заменени от солиден, прагматичен, решителен и мислещ държавнически - Владимир Путин.
8
3
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
До До футоролог

Поеми го с твоите у"стенца от от любимата на цялата западна цивилизация сикаджийска червенотиквена мутра щом го предпочиташ

Берия е този които е обещал да подари Източна Германия на запада и да сближи СССР с тях

Като гледам успехите на Бойко Борисов не се съмнявам и в неговия успех в това начинание

се ла ви

това е положението

ама без мене

аз мога и без изтока и без запада и изобщо не ми пука
7
1
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Колкото и да се опитат да го пришият към слугите на световния елит след смъртта му, истината е, че Хелмут Кол беше един изключителен политик, който държеше Германия настрани от болните мозъци на Новия световен ред.
И точно понеже беше неудобен след като падна от власт му скалъпиха съдебни дела.
Господарите не прощават на държавниците, които поставят националните интереси над тези на световния елит.
А, Кол беше точно такъв !
Той олицетворяваше могъществото на обединена НЕЗАВИСИМА Германия !
6
4
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
Кога пък ми нацвъкахте минуси?

Може да е скандално но е истина

Най-големият западняк в СССР до Горбачов е бил п"едофилът Лаврентий Берия

Няма начин да не е било по сексуална линия

Фройд за първи път е издаден във България чак през 1990 след промените

Думам ти дъще,сещай се снахо

Главното обещание на Берия да го изберат начело на СССР е имено че ще обедини Германия

информирайте се
5
3
 
2
 
! Отговори
suncho82 преди 1 година
До Футуролог
като те гледам какви глупости пишеш ти си кръгла нула.
4
17
 
2
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
Големите личности на 20 век са Рейгън и Буш-старши

Хелмут Кол е кръгла нула като политик

Още германофилът и западняк Лаврентий Берия беше обещал че ще подари Източна Германия на Западната ако го изберат начело на СССР след смъртта на Сталин

П"едофил си бил Берия то ест почитател на западната фройдиска цивилизация и берличанин от глагола "берьом" нищо чудно и от нашия "Берое" да е бил
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отива си една епоха . Хелмут Кол беше и най големия критикар на Меркел .
Надали си е представял обединена Европа пълна с пришълци.