Източна Европа – там, където е домът ми... Мечтата за Запада избледнява

Все повече източноевропейци се завръщат по родните си места
Обновена: 18 юни 2017 09:45 | 17 юни 2017 10:13, Венцислава Вельова
411
Източна Европа – там, където е домът ми... Мечтата за Запада избледнява
Снимка: Reuters, архив

Все повече източноевропейци, които са заминали за Западна Европа с мечтата за по-добър живот, се завръщат по родните си места. Тенденцията е устойчива през последните няколко години, а местният бизнес проявява все по-голям интерес към завърналите се имигранти.

Имре е прекарал две години в Швейцария. След това се връща в родната Унгария, за да осъществи мечтата си. Днес той има вино-бар, в който се сервират само местни вина и традиционна кухня. В Швейцария е работил в бижутерска фирма, на добре платена позиция. Но нито той, нито годеницата му успяват да се нагодят към живота в чуждата държава.

"В крайна сметка осъзнахме, че Швейцария е много различна държава. Много е красива, но обществото е много затворено, хората не са отворени един към друг. Не се чувствахме като у дома си, както тук, в Будапеща", разказва Имре Молнар за БНТ.

Той е един от стотиците хиляди жители на Унгария, Полша, Румъния и България, напуснали родните си места с еднопосочен билет за обетования Запад, с надеждата за работа за повече пари. А по родните им места остават сериозни липси на пазара на труда.

Подобряването на икономическото състояние на региона, увеличаването на заплащането, както и фактът, че стандартът на живот в Източна Европа е по-нисък и разходите за живот са по-малко, са причина за преосмислянето на варианта "няма връщане назад".

Имре няма да реши проблема с липсата на кадри в източноевропейските държави. Факт е обаче, че тенденцията за връщането на източноеврпейци от западни държави е все по-устойчива. В Унгария през 2015 година са се завърнали 15 000 души, а през миналата броят им е бил 17 000.

В България от 2014 година насам годишно от Запад се завръщат средно по около 9 000 души. Значително намалява и на т.нар. вътрешноевропейска миграция - местенето от една държава в Западна Европа в друга. Навлизането на нови технологии и производства, както и откриването на филиали на големи компании в Източна Европа допринасят за връщането на повече хора, обясняват от бизнеса.

"Причините да се търсят хора, които са се върнали от чужбина са познаването на нови технологии, усвоени зад граница, както и лоялността, защото хора, които са се върнали у дома, е по-малко вероятно да заминат за чужбина отново", пояснява Юдит Ковач, мениджър.

А колкото повече доволни завърнали се има, толкова повече онези, които все още са в чужбина, ще се замислят за връщане у дома, казват още специалистите. 

В краткосрочен план тенденцията ще има положителен ефект, твърдят икономисти, които вещаят икономически просперитет за Източна Европа в близките години. В дългосрочен план устойчивостта на сегашните темпове на растеж е под въпрос заради силната зависимост на региона от европейските фондове за инвестиции.


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
4
 
8
 
! Отговори
българка В UK.. преди 1 година
Мили хора НЕ ВЯРВАЙТЕ ..4Е БЪЛГАРИТЕ СЕ ВРЪЩАТ! ЛЪЖА Е! ВРЪЩАТ СЕ САМО *** НИ (БЪЛГАРИ.). КОИТО НЕ ИСКАТ ДА У4АТ АНГЛЙСКИ НЯМАТ ПРОФЕСИЯ ,НЯМАТ НИКАКВИ УМЕНИЯ И НАВИЦИ ЗА РАБОТА , ПРАВЯТ ДЕЦА ,ВИСЯТ НА ПОМОЩИ В ОБЩИНАТА...И ИСКАТ КЪЩА ЗА ТОВА 4Е ИМАТ 3 ИЛИ 4 ИЛИ 5 ДЕЦА 2 ОТ КОИТО СА В БЪЛГАРИЯ...
249
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне откъм италианци сме намазали доста. В София е пълно.
Дано да е за добро.
248
2
 
4
 
! Отговори
Stamat преди 1 година
Zapadnata civilizaciq ne e ni6to pove4e ot edna ogromna LUJA!
247
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажи му журналист и не го обиждай повече!
Ако помните през 2007 и 2008 журнаглистите пишеха и говориха, че в България се заселвали испанци, понеже било страшна криза при тях, а тук е рай ;)
246
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тона са пълни глупости. Масово заминават. Цели села са се изселили, може би родителите ще се върнат, като се пенсионират, но децата край. Дори наблюдавам тенденция да се местят от една държава, в друг но как да се завърнат в БГ, например във Видинско. Та там няма никакъв поминък. Как ще се издържат? Фактите са факти, иначе другото е- една жена на пазара каза, че много се връщат. Моето семейство се бори и в напреднала възраст събрах ме куфарите. Пълно е с хора около 50 за пенсия работят.
245
1
 
2
 
! Отговори
Браво преди 1 година
НУжно е откриване на добре платени работни места и готово ..Тука климата е добър лечебен..Може д аси произведете лечебни храни и напитки..
244
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
който желае да ходи където си иска по лошо е че правят така че все повече да заприличаме на други общества все в името на по голяма сигурност здраве богатство начин на живот и други ценности а всъщност ти ограничават постепенно правата налагат ти данъци глоби акцизи забрани камери и други като чрез пропаганда ни убеждават че сме в някаква опасност така че сами да си сложим хомота на врата ида съществуваме като растения в оранжерия.
243
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея във Великобритания и искам да ви дам един съвет, без език и професия не си и помисляйте да ходите където и да е. Хайде без професия може, но без грам език не го правете . Познавам едни румънци, работят на автомивка, изобщо не знаят езика, ако ги видите как живеят, вярвайте ми ще се почувствате като милионери в България. Тия нямат документи, изкарват колкото за наема и яденето, нямат здравни, абе мизерия. Не обичам да обсъждам хората, но ако ви се живее такъв живот, заповядайте!
242
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой ходи в Русия? Като изпукате старите комундели няма да има кой да се сеща за Русия. Вече не сме в един лагер с нея.
241
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1/3 се връщат защото са останали без работа, 1/3 защото са се уредили с помощи от държавата и си ги харчат в Бг и останалите защото искат, но след година пак обратно
240
3
 
30
 
! Отговори
Испания преди 1 година
В Испания е идеално,стига да имаш постоянна работа- отворени хора,близък манталитет до нашия, супер е,с някои изключения
239
11
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хааа.така си е преди 1 година
И аз в момента слушам онлайн -радио, но не на БГ....а ,HR-1...на Германия!
Нема да слушам тъпизмите на Волгин и Компания от Хоризонт , я....!!!!
238
8
 
30
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ЕДНА: преди 1 година
1/РАБОТА НАВЪН...
2/ПАРАТА В ЧУЖДА БАНКА или ТАКАВА С БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ ПОД 50"%.....
3/КЪЩА НА ТИХО И СПОКОЙНО МЯСТО...с ДВА ГАРАЖА И ПУШКА В ГАРДЕРОБА
4/ДЕЦАТА НА УЧИЛИЩЕ В ЧУЖБИНА ......
...И ...ДУШАТА В РАЯ!!!

/....счупете си телевизора и радиото ---КОМПЮТЪРА ВИ Е ПРЕ- ДОСТАТЪЧЕН../
237
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен280
ако имаш малко акъл,ще разбереш колко си ПРОСТ
236
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета тука някви мизерници какви патриоти се барат, патриоти...ама ги издават куркащите черва...пхахаха...и някви други кухократунници се барат милионери...и собственици на частни клиники.Да не ви знам кви сте нещастници.Купете си Хелметекс, напълнете торбичките, и дишайте. *** и олигофренясалите кухари ***..
Аааааа ..хахаха
235
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се върне Имре Молнар в Унгария защото там управлява загрижения за народа си Виктор Орбан,а не пудела на Меркел-ББ и "опозиционерите'' слуги на Кремъл.
234
7
 
33
 
! Отговори
Как преди 1 година
Как са броили колко се завръщат и от къде са суигурни дали оставят за постоянно в БГ. Аз преди 7 години пристигнах от САЩ с вяра че в БГ ще се оправи ,мафията и престъпността е по силна от бизнеса в БГ.Проблем е и с НАП кото изнудват честни малки и средни български фирми.Всички членове на престъпните организации в България са във всички системи на държавната власт .Бай Бай красива и страдаща България
233
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България картинакта е такава>
1§ Работи 1 човек за 4, щото има 1 милион, който се увеличава, на социални.
2$ простаци под път и над път, които ти драскат автомобила, може и да го запалят, и се бият по пътищата
3$ пияни карат коли, убиват хора, пускат ги и след 1 година убиват друг човек
4$ За мафията няма да говоря, отидете на морето и се огледайте
5$ Децата нямат образование, ВУЗ/те няма да коментирам.
6$ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА / СМЯХ
7$Не ми стигат симвиолите.. Унгария е западна Европа за нас!
232
5
 
71
 
! Отговори
Дарвин философ преди 1 година
От 10 години ни лъжете как се връщали хиляди от ЕС...
Връщат се 9 хиляди отлитат 30 000 на година - тоест тези 9 хил. + още 21 хиляди бягат....
Всяка заплата под 1500 лв е загуба на време,здраве и младини тук....
231
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Отечествен Фронт279 Ха,ха,ха,"правешкият лъв"беше полуграмотен селяк,който за малко не направи България 16 република на СССР.