Да се видя със сина в... скайпа! Балканите се обезкървяват!

Ниските заплати, лошото управление, шуробаджанащината гонят младите
19 юни 2017 19:15, Елка Василева
267
Да се видя със сина в... скайпа! Балканите се обезкървяват!
Снимка: архив, Reuters

Ниски заплати, лошо управление, шуробаджанащина: заради всичко това все повече млади хора напускат Балканите. Явление с фатални последици за родните им страни, пише "Зюддойче Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

"Тате, разбери ме, не искам да живея в тази страна" - с тези думи Нина се сбогувала с баща си, преди да се качи на автобуса за Виена. 31-годишната висшистка е една от хилядите млади сърби, които обръщат гръб на родината си. "Децата ни не издържат тук - и затова вече ги виждаме само по Skype", казва с огорчение бащата.

Дали в Белград, София, Букурещ или Атина: историята на Нина и нейния баща се повтаря навсякъде на Балканите. Ниските заплати, високата безработица и широко разпространената шуробаджанащина подтикват все повече млади хора да напускат родните си места и да се отправят към държави като Австрия и Германия.

Решение с фатални последици за родните им страни, защото почти навсякъде на Балканите трудоспособното население и бездруго намалява, пише "Зюддойче Цайтунг" и отбелязва, че няма друг регион в Европа, откъдето да емигрират толкова много млади и добре квалифицирани хора, колкото от България, Румъния, Албания, Гърция и страните от бивша Югославия.

Балканите се обезкървяват

Според експерти от Световния икономически форум в Давос всички тези страни изпитват сериозни трудности да задържат младите таланти в родината им. По този показател Сърбия дори заема последното място сред общо 138 изследвани държави. Днес страната има население от около 7 милиона души, а броят на сърбите, живеещи в чужбина, се изчислява на близо 3,5 милиона. С тенденция към покачване - през 2014 г. от страната са се изселили 58 000 сърби - двойно повече, отколкото през 2007 г.

Според автора на статията в "Зюддойче Цайтунг" това се дължи главно на високата безработица сред младите хора. Явление, което не засяга единствено Сърбия: всеки четвърти младеж в Хърватия е без работа, а в Гърция и Македония - дори всеки втори.

Местните пазари на труда често са доста негъвкави и дават шансове предимно на по-възрастните - най-вече в държавната администрация. "Зюддойче Цайтунг" цитира данни за Сърбия, от които излиза, че от двата милиона души, които официално имат работа, половин милион са заети в държавната администрация, а други 300 000 - в държавни фирми. Нови, но непривлекателни работни места, се предлагат единствено в търговията и в сферата на услугите, уточнява изданието и отбелязва, че докато в Белград моловете растат като гъби след дъжд, много други сръбски градове буквално западат.

В Смедеревска паланка например, на 80 километра от Белград, преди е имало поне седем големи фабрики. Днес е останала само една - фабриката за железопътни вагони „Гоша“, където работят едва 350 души - в пъти по-малко, отколкото преди години. Тази пролет фабриката попадна в центъра на медийното внимание, след като един от работниците посегна на живота си от отчаяние - тъй като не получавал редовно заплата, мъжът вече не можел да осигури прехраната на семейството си.

Милан Вуйчич, който работи във фабриката от три десетилетия, ни разказва, че от години не е получавал пълна заплата - нищо, че месечното му възнаграждение е едва 200 евро. Децата му също припечелват твърде малко - макар че имат висше образование, дъщеря му и синът му са принудени да работят като продавачи - тя в пекарна, а той в магазин за електроуреди. "Нищо чудно, че младите хора се махат", казва Вуйчич.

Причините

Пътят на Запад е най-лесен за медицински сестри, болногледачи или лекари от трите страни-членки на ЕС - България, Румъния и Гърция. В Германия те заемат многото вакантни места в болниците и в старческите домове, пише по-нататък "Зюддойче Цайтунг" и уточнява, че германското правителство междувременно е сключило съответни споразумения и със Сърбия и Босна.

Всяка година от Сърбия към Германия потеглят хиляди медици. Причините за това са повече от ясни: според медицинската сестра Ранка Йешич, цитирана в статията, в Сърбия хората с нейната професия получават средно по 284 евро на месец, докато в Германия изкарват близо 2000 евро, плюс добавките за нощен труд и за работа в неделя.

Друг фактор, който засилва отлива на млади хора от региона, е широко разпространената шуробаджанащина, се казва още в статията. Международният валутен фонд установи неотдавна в свое изследване наличието на "сериозна негативна връзка" между качеството на държавното управление и емиграцията: борбата срещу корупцията, устойчивостта на правовата държава и други белези за добро управление са в Югоизточна Европа много по-слабо развити, отколкото например в Централна Европа или в балтийските страни. Съответно много по-силна е емиграцията от този регион на Европа, се казва в цитираното изследване.
 


267
Още по темата: БалканиЕмиграция
Още от
Напиши коментар Коментари
178
0
 
12
 
! Отговори
небето като от копри преди 5 месеца
И на Русия и на запада им трябваше буферен регион, а буферните региони не просперират, те се обезкървяват, осиромашават, те нито са желани, нито са нежелани. Там няма инвестиции защото няма сигурност и стабилност, там няма единен интерес, там няма силно национално самосъзнание.Като добавим и етническата карта и картинката е ясна. Пръснали сме се на русофили, американофили, идиотофили, а българофили дефакто няма....най-лошо за българите говорят българите...
177
0
 
12
 
! Отговори
до емигранта преди 5 месеца
Да прав си.България е красива с уникална природа-Рила,Родопите,Стара планина,Велико търново,Смолян,Велинград,Копривщица,Пловдив,Албена,Нос Калиакра,пещери,водопади.....Дивно красиво е тук.
176
0
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 месеца
До Анонимен181Тъй, тъй, я да поразсъждаваме малко на тая тема, за мед сестрата.В общия случай-около 40 годишна, с две деца, и поради особеностите на родното образование, можеща да прави 3-5 манипулации като хората, и не знаеща никакъв западен език... Та , казваш, да смени работодателя?Да иде на запад, или в друга болница?Приятелю, мъча се да ти обясня едно нещо, но неуспешно. Държавата сама не дава предпоставки, за развитие на населението си, нито като възможности, нито като образование..
175
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 186
Байно - отговорих ти ПРЕДЕЛНО ЯСНО!
НЕ ДЕМОКРАЦИЯТА Е ВИНОВНА - А 45ТЕ ГОДИНИ ПРЕДИ НЕЯ!!!
174
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не че нещо, ама си беше запланувано така да се получи - малко ли съветници на "великите" западни държави се изреждаха при премиери и министър прецедатели на Балканите....ние тъпите си мислихме, че искат да ни помогнат...и продължава театрото...България е един много болен пациент на система към ЕС. Ьа са спрели системата, ха е избухнала гражданкса война ...затова се отпускат заем след заем и така не знам докъде...докато един ден тази територия се анексира и толкова....
173
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пхахаха
Кръстените пъ рдящи се увеличиха!
Др.Сланинова така е заповядала!
172
3
 
1
 
! Отговори
по демократично преди 5 месеца
ти му кажеш - от 9млн станахме на 6млн, факт.
пък то с неговата теза - вониш на каскет.

да отречеш фактите и да кажеш някакво безстойностна простотия е най-деморкатичния начин да отстоиш позиция. Все едно мъж да прави деца с мъж - деморкатично е, но не върши работа
171
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много чудно уж доволни от живота си навън , а нон стоп в бг сайтове.Комплексари!
170
2
 
1
 
! Отговори
до 182 преди 5 месеца
Бягай на Бузлуджа!
И там пиши на воля!
169
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Предния коментар е до червения каскет с 176
168
5
 
23
 
! Отговори
чудото на демокрация преди 5 месеца
през деморкацията:

1. уж се живее по-добре - а хората бягат
2. уж сме по-богати, а никой не ражда
3. уж сме по-добре платени, а няма кой да работи
4. уж се тъпчем със западна фармацевтика, а сме по-болни
5. уж живеем сигурно, а пенсионерите ги колят по селата за 2-3 лева
6. уж има свобода на словот, а всички медии се държат от приятелите на Бойко
7. уж стандарта по-висок, а българинът става по-малко
8. уж имаме голям избор на храни, а те всичките ГМО

не ми дават да продължа, пък и трият
167
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Един от Северозапада, аз ям само и единствено български зеленчуци. Но повечето хора не ги купуват, скъпи им били. Ами, затова ги ядат на Запад (където, уверявам те, ги изнасят и хората с кеф ги ядат).
А медицинската сестра, ако смята, че заслужава повече някъде, да отиде. Аз съм го правил - много възпитателно действа на работодателя.
166
4
 
6
 
! Отговори
до 170 преди 5 месеца
Вониш на ТКЗС!
Байно не е демокрацията ти виновна!!!
А 45ТЕ ГОДИНИ ПРЕДИ НЕЯ!!!
СЪБРАТЯТА ТИ ТЕКЕЗЕСАРИ ЗА 45 ГОДИНИ УСПЯХА ТАМ - КЪДЕТО ТУРЦИТЕ ЗА 500 СЕ ПРОВАЛИХА!!!
165
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
176, демографията ни е започнала да намалява още 70-те години и това е факт.
Просто тези, които бяха родени между войните, още бяха живи, а семейства са били големи тогава.
Аз учех 80-те години и в класа ми доста деца имаха само братче / сестриче. Разбирай, две деца, което не е прираст. Около 1/3 от децата бяха сами деца. Имаше само 1-2 деца, в чиито семейства бяха повече от две децата.
164
2
 
14
 
! Отговори
емигранта... преди 5 месеца
Най-кофтито е, че райска земя оставихме. Не знам на кого я даваме, защото който и да дойде ще се отърве *** които ни обезкървяват в момента, но само като попътуваш по света оценяваш това което си имал- реките ни, горите ни, морето ни, небето ни,дебелата ни земя...храната ни, салата от български ароматни домати, вечери с приятели и песента на щурците ( и на животинките също)....абе за бой сме, че без бой се дадохме....
163
1
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 месеца
До НАСА Я кажи, знаеш ли колко е началната заплата на една медицинска сестра в България? На току що започващ учител? Или това са ненужни професии? А сега кажи, колко е началната заплата на шивачка без опит? На млад човек, отиващ на първа работа някъде? ако въобще намери работа извън София и 2-3 голями града? А какво трябва да заложи, срещу кредит, за почване на малък бизнес?Като отговориш на това, ще разбереш, защо седят по барчетата, или емигрират.Почни бизнес сега в България?Наеми някого?
162
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
не знам ама България за 45 години комунизъм направи българина от 6 на 9 млн.

Предизвикателствата пред демокрацията: ще бъдат ли българите мнозинство след 45 години демокрация? Ще има ли българска армия след 45 години демокрация (то май вече я няма)?! И изобщо ще има ли някакви българи в България, които да са под 50-60 годишни.
Според демографите до 2035 българите ще са малцинство в собствената си страна. Към момента бългрите са малцинство в 35% от територията на страната.
Да живее демокрацията
161
1
 
7
 
! Отговори
чичо Панти преди 5 месеца
комунистите виреят най-добре през демокрацията. А пък баш демократите бачкотят за 500 лв и хвалят демокрацията. Такива мелодрами, драги ми Смехурко
160
1
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 месеца
Грозната истина е, че тази държава си отива безвъзвратно.Я изкара още 20 години-я не.
Прекалено късно е за каквото и да било.Прост пример-наводнени сме с македонски зеленчуци, евтини, а даже ЕС не ги дотира.Друг прост пример-КТБ. Ако това се бе случило в Китай, как мислите, за колко време щяха да се знаят виновните, парите намерени и конфискувано имуществото на фамилиите, участвали в грабежа, а роднините да платят куршума за публичната екзекуция на виновните?
Но-банани има на всякъде, лека нощ..
159
0
 
2
 
! Отговори
до НАСА преди 5 месеца
Колега може и по-сбитичко...да те разберат!
"Ти го кръщаваш - той пъ рди!"
Стара българска мъдрост!
:-)