Да се видя със сина в... скайпа! Балканите се обезкървяват!

Ниските заплати, лошото управление, шуробаджанащината гонят младите
19 юни 2017 19:15, Елка Василева
267
Да се видя със сина в... скайпа! Балканите се обезкървяват!
Снимка: архив, Reuters

Ниски заплати, лошо управление, шуробаджанащина: заради всичко това все повече млади хора напускат Балканите. Явление с фатални последици за родните им страни, пише "Зюддойче Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

"Тате, разбери ме, не искам да живея в тази страна" - с тези думи Нина се сбогувала с баща си, преди да се качи на автобуса за Виена. 31-годишната висшистка е една от хилядите млади сърби, които обръщат гръб на родината си. "Децата ни не издържат тук - и затова вече ги виждаме само по Skype", казва с огорчение бащата.

Дали в Белград, София, Букурещ или Атина: историята на Нина и нейния баща се повтаря навсякъде на Балканите. Ниските заплати, високата безработица и широко разпространената шуробаджанащина подтикват все повече млади хора да напускат родните си места и да се отправят към държави като Австрия и Германия.

Решение с фатални последици за родните им страни, защото почти навсякъде на Балканите трудоспособното население и бездруго намалява, пише "Зюддойче Цайтунг" и отбелязва, че няма друг регион в Европа, откъдето да емигрират толкова много млади и добре квалифицирани хора, колкото от България, Румъния, Албания, Гърция и страните от бивша Югославия.

Балканите се обезкървяват

Според експерти от Световния икономически форум в Давос всички тези страни изпитват сериозни трудности да задържат младите таланти в родината им. По този показател Сърбия дори заема последното място сред общо 138 изследвани държави. Днес страната има население от около 7 милиона души, а броят на сърбите, живеещи в чужбина, се изчислява на близо 3,5 милиона. С тенденция към покачване - през 2014 г. от страната са се изселили 58 000 сърби - двойно повече, отколкото през 2007 г.

Според автора на статията в "Зюддойче Цайтунг" това се дължи главно на високата безработица сред младите хора. Явление, което не засяга единствено Сърбия: всеки четвърти младеж в Хърватия е без работа, а в Гърция и Македония - дори всеки втори.

Местните пазари на труда често са доста негъвкави и дават шансове предимно на по-възрастните - най-вече в държавната администрация. "Зюддойче Цайтунг" цитира данни за Сърбия, от които излиза, че от двата милиона души, които официално имат работа, половин милион са заети в държавната администрация, а други 300 000 - в държавни фирми. Нови, но непривлекателни работни места, се предлагат единствено в търговията и в сферата на услугите, уточнява изданието и отбелязва, че докато в Белград моловете растат като гъби след дъжд, много други сръбски градове буквално западат.

В Смедеревска паланка например, на 80 километра от Белград, преди е имало поне седем големи фабрики. Днес е останала само една - фабриката за железопътни вагони „Гоша“, където работят едва 350 души - в пъти по-малко, отколкото преди години. Тази пролет фабриката попадна в центъра на медийното внимание, след като един от работниците посегна на живота си от отчаяние - тъй като не получавал редовно заплата, мъжът вече не можел да осигури прехраната на семейството си.

Милан Вуйчич, който работи във фабриката от три десетилетия, ни разказва, че от години не е получавал пълна заплата - нищо, че месечното му възнаграждение е едва 200 евро. Децата му също припечелват твърде малко - макар че имат висше образование, дъщеря му и синът му са принудени да работят като продавачи - тя в пекарна, а той в магазин за електроуреди. "Нищо чудно, че младите хора се махат", казва Вуйчич.

Причините

Пътят на Запад е най-лесен за медицински сестри, болногледачи или лекари от трите страни-членки на ЕС - България, Румъния и Гърция. В Германия те заемат многото вакантни места в болниците и в старческите домове, пише по-нататък "Зюддойче Цайтунг" и уточнява, че германското правителство междувременно е сключило съответни споразумения и със Сърбия и Босна.

Всяка година от Сърбия към Германия потеглят хиляди медици. Причините за това са повече от ясни: според медицинската сестра Ранка Йешич, цитирана в статията, в Сърбия хората с нейната професия получават средно по 284 евро на месец, докато в Германия изкарват близо 2000 евро, плюс добавките за нощен труд и за работа в неделя.

Друг фактор, който засилва отлива на млади хора от региона, е широко разпространената шуробаджанащина, се казва още в статията. Международният валутен фонд установи неотдавна в свое изследване наличието на "сериозна негативна връзка" между качеството на държавното управление и емиграцията: борбата срещу корупцията, устойчивостта на правовата държава и други белези за добро управление са в Югоизточна Европа много по-слабо развити, отколкото например в Централна Европа или в балтийските страни. Съответно много по-силна е емиграцията от този регион на Европа, се казва в цитираното изследване.
 


267
Още по темата: БалканиЕмиграция
Още от
Напиши коментар Коментари
158
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 месеца
До Анонимен166 Да си жив и здрав, взимай и повече. А защо се юрна народа навън? Тошовия рай бе до 1989-та? после бе раят на СДС, на Тройната Коалиция, а сега е раят на Баце от известно време? Защо бягат хората навън? Защо е по-доходно да гледаш италиански пенсионер, вместо да си в България? И пак класическите въпроси: Кой имаше сметка от всичко това? Кой е виновен, и най-вече-какво да се прави?
Съгласен с всички писали по-долу-комунистите са виновни.И от БСП, и комунистите от СДС, НДСВ, Герб...
157
1
 
13
 
! Отговори
НАСА преди 5 месеца
Това че повечето били черноработници на запад е пълна глупост. Само тези които не са успяли те вдигат врява и съответно Запада им е виновен.
Запознах се с един Българин който работи за НАСА във Флорида и също така с един главен лекар на болница в Чикаго, пак Българин. А да не ви казвам за всичките БГ ИТ спецове в Калифорния дето правят по 200000$ на година. Или за братовчед ми който от 23г работи за Microsoft.
Това че някой берял ягоди в Англия има и такива но знаеъе ли какво - поне се опитват а не да седят в кафето 4ч сутринта и на една ракия вечер по 5ч че било лесно.
Който иска да работи ви
156
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 5 месеца
не е демократично да ти дреме за държава - продавай, разграбвай, глей си кефа. На това се гради демокрацията от както свят светъва. Бедните да мрат, на никой не са нужни плазмодии
155
0
 
5
 
! Отговори
ХАХА преди 5 месеца
Мислех да напиша още доста неща, че ме хвана настроението, докато си пия Cardhu-то, но виждам че майка ми ме търси на скайп. Astalavista на всички, и дерзайте. Да знаете, който се учи, той ще сполучи (но не и в България)
154
1
 
6
 
! Отговори
ХАХА преди 5 месеца
Това за лишенията ни в чужбина не е съвсем вярно, преди 2 седмици си купих една прилична колица 2ра употреба ( в БГ са над 25 000 лв), жената не работи, гледа децата, всяка година ако не сме в България(връщане заради баби и дядовци, не заради почивка) сме из Европа, под 12год уиски не пия и понеже съм меломан, си купих много добра стерео уредба, която в БГ не бих могъл и да мечтая да имам, че и имам още пари излишни. Сега гледам за едно апартаментче в БГ, ама качеството е много зле.
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мисля че всеки един човек принадлежи на майката земя и е свободен да утиде кадето си иска разбира се без зли помисли !!!
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Един от Северозапада, взимам почти 1000 евро в България, не в Лисабон. Там ще са доста повече.
И ти видя как се "нагодиха" нещата - щом падна оградата, хората се юрнаха извън Тошовия рай.
За мен е важно, че имам свободата да живея, където избера. Банани и тоалетна хартия ще си купя. Че и още доста неща бих могъл, но не съм материалист по принцип, харча си парите за пътувания.
151
2
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 месеца
До Анонимен152 Писнало ти е да гледаш мутри ? Навън си, в Лисабон, взимате по 1000 евро? А защо масово всички изборни секции навън, гласувате точно за мутрите? Много пъти съм казвал, и вие сте виновни за днешното състояние на нещата в държавата, повечето мутри вие ги вкарвате в парламента.Денят за размисъл е преди изборите. Сега ни остава само да казваме, че за разлика от социализма, сега банани и тоалетна хартия има винаги и навсякъде.Нали това се искаше?
150
0
 
1
 
! Отговори
ххх преди 5 месеца
Винооо .. Давай едно буре - Вадете бутилките аз черпяяя !!!
149
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
б.лгаристан загива и изчезва така че дерзаите
148
1
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 месеца
До Анонимен156Съгласен съм, но не навсякъде е било така.А какво направиха след 1989-та, за да не е така? Сталиновия метод-има човек-има проблем, приложен по български.Няма икономика-няма проблем. Само търговия и туризъм. Е, цъфнахме и вързахме. Я нагоди сега нещата в икономиката?Да ги видим сега, как се получават нещата? Или твърдиш, че сега,2017 не сме бита карта от всякъде???
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До демократ
Имаш, на майка си панелката имаш.
Само квадратен NДNOT би написал подобна глупост.
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е то тук не искаш да плащаш, навън също не ставало, то по-добре си купи само един патрон.
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 150
И данъци да плащам???
За патрони бих си дал парите.
Много чорбаджии, много изедници...
След време само мaнгycтите ще останат, ама ме боли фрезата за вас, аз деца нямам и не искам да имам!
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен152Какво съм попитал неправилно? от 1989-та насам само некадърници и авантюристи ни управляват, и въобще не им пука за държавата, за нас със теб ако щеш.
Само пример-колко приватизационни договори са развалени, поради неизпълнението на условията в тях по вина на държавата? И защо например, е в стотици пъти по-лесно да отвориш барче в квартала, вместо малка фирма, произвеждаща нещо, ако ще и клечки за зъби да са? Браво на турци и китайци в това отношение!
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
У нас борци да искаш...има ги всякакви!
Но най-много са борците със статуквото...борят го вече 28 години....с едри приказки...и въздух под налягане
142
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Един от Северозапада, мой роднина работеше при комунизма на висок пост в държавно предприятие. Отчиташе се директно на министъра на икономиката.
Искаш ли да ти обясня как се правеха тези показатели, само и само да излезе петилетният план, или ще се сетиш и сам?
Или да ти кажа как още 1982 г. някъде се е знаело, че сме тотално пробито корито, целият СИВ и скоро всичко ще рухне?
141
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Единственото хубаво на "демокрацията" е, че като не ми харесва Бокича, взимам си един сак с дрехи и кеф ти Германийка, кеф ти Испанийка, Италийка. Ходя, бачкам, правя пари и бокича ми минава през оная работа. Теглих им една майна на всички политици и мутри и с един сак дрехи дойдох в Германия, сега вече имам една тобра пари. Мене чужбина ме спаси от българските мутри и политици и затова уважавам чужбината!
140
3
 
3
 
! Отговори
демократ преди 5 месеца
вижте сега, не може всички да сте богати. Ако пред е имало апартаментче за всеки, то днес аз имам няколко апартамента и две къщи, други пък нямат. Днес имат само умните, не ви е комунизма това. Който може си го може, останалите да приблъскват малко повече пък може и на тях да им се получи
139
2
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 месеца
Защо всичко е превърнато в стока?Здраве, образование, нациовнална сигурност? Къде е стратегията заразвитие на държавата, към какво се стремим сега? Към магистралите на Бойко ли? Те ли са най-важни,и какво се подобри в страната след тях?Четохте ли икономическите показатели на страната ни преди години и сега?Прлосто се чудят какво да правят"умниците" ни. Народът бил мързелив??? Я му дайте възможност да печели добре в страната ни, и вижте дали ще има миграция?