Готви ли се Русия да воюва в Централна Азия?

Терористи се канят през Таджикистан и Киргизстан да стигнат до Южна Русия
20 юни 2017 21:47, Елка Василева
54
Готви ли се Русия да воюва в Централна Азия?
Снимка: архив, Reuters

Изявлението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, според което федерацията укрепва военните си бази в Таджикистан и Киргизстан заради активни терористични действия на базирани в Афганистан бойци, навява доста тежки размисли. Най-вероятно Русия не се презастрахова, а разполага с достоверни данни, че терористите се канят да пробият границите на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) откъм Таджикистан, да стигнат до киргизстанската граница, а после "плавно" да обкръжат и Южна Русия, пише Росбалт.

Тежкото положение по афганистанско-таджикистанската граница бе очевидно и преди съобщението на Шойгу, тъй като неотдавна в 201-а руска военна база в Таджикистан бе предислоциран един дивизион 220-милиметрови реактивни системи за залпов огън "Ураган". Тази база е сред най-големите военни обекти на Русия в чужбина. Личният състав - близо 7500 души, е разположен в Душанбе и Курган-Тюбе.

"Ураган" поразява цели в обсег до 35 км, и то при сложен планински релеф. Освен това в базата бяха прехвърлени оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер-М", използвани в антитерористично учение досами таджикистанско-афганистанската граница.

Явно не става дума за планови маневри - те бяха твърде мащабни и по брой на участниците (4500 души), и по количество и "асортимент" на военната техника (300 единици). Имаше авиация, включително хеликоптери "Терминатор" и бомбардировачи Ту-22М3, имаше танкове, да не забравяме за споменатите вече "Урагани" и "Искандери-М", и т. н. Учението бе наблюдавано от представители на ОДКС, Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), ОССЕ и Китай. Изобщо през май противникът неведнъж - с преднамерено подчертана демонстрация на военни възможности - бе предупреден да не прави опити за дестабилизация на обстановката по границата.

Предупреждението обаче май не е подействало, щом Шойгу заяви открито, че се подсилват руските бази в две държави от Централна Азия. Основно ще се акцентира най-вероятно върху военните обекти в Таджикистан, чиято граница с Афганистан е дълга почти 1300 километра. Сиреч опитат ли се терористични организации да нахлуят в Централна Азия, основният удар ще бъде насочен срещу Таджикистан, чиято армия е крайно слаба. И ако бандитите си проправят път до Киргизстан, той също не би успял да отрази удара без помощ от Русия и (или) ОДКС.

В Киргизстан са разположени четири руски военни обекта: авиобазата в Кант, военноморската изпитателна база в Каракол, свързочният възел в долината Чалдовар и автономно-сеизмичният пункт в град Майлуу-Суу. Силите никак не са малки, но и противникът е сериозен: по данни от различни източници забранената в Русия групировка "Ислямска държава" преговаря с други за обединяване, което умножава заплахите за страните от Близкия изток, Централна Азия и за Южна Русия.

В тези региони и в земите от постсъветското пространство са формирани вече нелегални клетки, очакващи "своя час". Той може да бъде приближен от социални вълнения - на фона им бунтовниците по-лесно ще излязат от нелегалност и ще започнат дейност. Шойгу впрочем предупреди, че войските са развили вече практически умения за огнево поразяване и унищожаване на бандитски формирования.

Положението е сериозно. В Афганистан само джихадистите от ИД по различни оценки са от 3000 до 4000 души. С оглед данните, че се стремят към сливане с други "сродни" организации, които също разполагат с "клетки" в постсъветските държави - особено в централноазиатския регион и Русия, подемът на радикалния ислямизъм е реална заплаха, включително за властта на днешните лидери на уязвимите страни.

Както е известно, Русия не съчувства на "цветните" преврати, също като ръководствата на държавите от ОДКС. Не ги обича и Китай. Това изглежда ще е допълнителен стимул за максимални усилия с цел предотвратяване на терористична дейност в Централна Азия.

Какво да правим обаче с Туркменистан и Узбекистан, които се позиционират като неутрални държави? Те не членуват в ОДКС и ШОС, но имат "късмета" да граничат с Афганистан - в първия случай общата граница е 744, във втория - 137 километра. Туркменистанските въоръжени сили са хилави до немай-къде и няма как да защитят страната. А според медиите по границата с Туркменистан са събрани от 2000 до 3000 бойци, положили клетва пред ИД. Проврат ли се през дупките в афганистанско-туркменистанската граница, бандитите могат като нищо да стигнат до западните райони на Казахстан, оттам на територията на Русия и по-нататък - къде ли не.

Какъв е изходът? Изглежда, щом ножът все пак опре до кокала, Ашхабад "ще забрави" за своя "постоянен неутралитет", който му пречи да участва в съвместни военни действия с други страни и организации, и ще се примоли за подслон под чадъра за сигурност на Русия, ОДКС, а по възможност и на ШОС. Ще отбележим, че Шанхайската организация е крайно заинтересована терористите да не плъзнат навсякъде - почти всички нейни членки граничат с Афганистан.

С Узбекистан нещата са по-лесни. Дори армията му да не е в състояние, адекватно на заплахите, то поне не е дотам потискащо, както в Туркменистан - Ташкент харчи за отбрана доста солидни суми. По границата на Узбекистан с Афганистан е изградена разделителна бариера и я контролират узбекистански военни. Впрочем и там има слабо място - мостът Хайратон през р. Амударя.

Уместно е да припомним тук, че Узбекистан малко се отклони от изолационистката си политика, щом президент стана Шавкат Мирзийоев, който пристигна през април на първо държавно посещение в Русия. И после нарече "безпрецедентни" резултатите от своите преговори в Кремъл. Не става дума за договорените тогава най-разнообразни проекти на стойност над 15 милиарда долара - по-важно е, че по повод визитата Държавната дума ратифицира договор за военно сътрудничество с Узбекистан.

Официално актът предвижда "благоприятен режим" за взаимодействие по линия на отбранително-промишления комплекс и продажби на руски оръжия и военна техника за Узбекистан на същата цена, каквато плаща и армията на Русия. Москва естествено далеч не мисли за благотворителност - първо-напърво, тя разширява своя пазар за износ на оръжия и създава работни места на руска земя. Но главното е, че укрепва отбранителната способност на узбекистанската армия в интерес на собствената си сигурност, ако я застраши дестабилизация, идеща от Афганистан.

С една дума, Москва успява някой път да удари с един куршум няколко заека - "сръчност", усвоена бързо и от Мирзийоев. По време на посещението му в Русия, съпроводено впрочем с най-пищни церемонии, страните твърде предвидливо и навременно се разбраха да водят съвместна борба с тероризма. Узбекистанският президент увери руския си колега, че страната му всякак ще подкрепя Русия по всички въпроси, засягащи Афганистан. Ясно е защо: при все че Узбекистан е "неутрална" страна, няма начин да мине без Русия и без подкрепа от съседките си в региона. И ако дойде черен ден, нищо чудно Узбекистан пак да влезе в ОДКС, която вече два пъти е напускал.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
14
 
9
 
! Отговори
е да преди 6 години
САщ са им оставили на мужиците там Таджикистан, Узбекистан, и те да дишат, да живеят своята жизнь... Иначе в сериозните държави няма лабаво - американското присъствие е доминиращо.
19
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е готова да воюва навсякъде от Чад и Кот д'Ивоар до Аляска и Гренландия. Непобедима е.
18
35
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво като Крим е руски ?Сега Русия губи милиарди долари от санкции и получава множество политически шамари. Вижда се, че на Русия не трябва да се вярва. Затова ще си остане в сибирското блато.И руснаците ще продължават да ходят на почивки в чужбина, а не в Крим.Крим ще остане бедно запустяло място, защото няма кой да инвестира там. Пълна загуба за Русия.
17
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия е великаСамата Русия е териристична държава. Идването на власт на Путин бе отбелязано с тероризъм към собствения си народ, след това тази практика продължи към съседните държави и по целия свят. ИД също е руска рожба, създадена от офицери от армията на Саддам завършили академия в Москва и агенти на КГБ.
16
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е статия, написана от болен руски човек, затова звучи толкова смешно и високопарно.Все едно останалата част от света не съществува...Руснака, понеже няма грам мозък у главата си, изобщо не коментира по-голямата опасност - в самата Русия живеят около 32 млн мюсюлмани!Той тръгнал да брои 3-4000 бойци от ИД, които били в Афганистан :)))Видяхте ли, че за нищо не стават руснаците.Сега просто се опитват да си върнат контрола върху бившите *** републики, като ги плашат с искямси тероризъм, а всъщност налагат Руски тероризъм.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18И гейпарадите ви не ме интересуват.
14
3
 
6
 
! Отговори
Инж. преди 6 години
Обадих се на 112, а от там ми отговориха да не влизам в саморазправа. Същото беше и мнението на такдиметровия шофьор. А арабелите ме "скастриха" словестно на английски. Интересно аааа?
13
1
 
16
 
! Отговори
Инж. преди 6 години
А какво да си мисля, след като група араби ме спряха пред денонощен магазин на улица Гладстоун в Пловдив, и ми направиха "забележка", че си купувам алкохол в 23:30.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен до 17 преди 6 години
Прав си бе пич, ние имаме къде, къде по важни проблеми за разрешаване.Успешно ли мина гей парада, кога ще е следващия, ще бъде ли по посетен от изминалия.Все наболели нам проблеми.Нас кво ни интересува, че се задава нов военен конфликт, още по близо до нас.Да ама чергата взе да гори все по близо до нас, ама тюфлека с коментар 17 как да знае.
11
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ни интересуват руслямските неволи?
10
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво разбрахме от тая статия...че велика Русия подкрепяла 5 страни по бедни от Афганистан. ..И пратила малко хора . Голяма новина и голяма заплаха за всички. Русия вместо да търси път към християнството все повече затъва в пустините на ...
9
7
 
8
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 6 години
Здесь только профессоры и эрнудый ...вы говорите какой-то бред и обижаете друг друга...просто дебилство..
8
2
 
10
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
латиноамериканци и афроамериканци се организирали за цветни революции в сащ...Русия и Китай с огледален отговор...
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О я стига
6
7
 
21
 
! Отговори
slovenia преди 6 години
Крим не е краварски
5
8
 
17
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Майната му на Крим, да живее България!
4
19
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Василев--7;Крим е АМЕРИКАНСКИ. Вашия другар Ленин взе огромен заем от САЩ и заложи Крим.Заема още не е върнат. Хрушчов го подари на Украйна за да го спаси. Земята му е раздадена от Сталин на американци /около 200 / имащи отношение към Ленд Лиза.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агент Набабати Гащите, айде мирясай вече с тия агенти.
2
7
 
4
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 6 години
:( Не искаме война,хранете наша икономика и народ...ние сме защитили наша держава от нападатели и омраза,милиони в кръв за мир и вяру,каква война ?? Критика към наше правителство трябва да има,помочь на Томск Омск,Иркут,Яленцк а не някаква пустиня,враг няма да посмее да влезе ако держава има стълб икономика и здрав народ...
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Путин пак си направи СССР-2. Само без украйна. Която е като цирей. И прибалтийските галлоши.