Готви ли се Русия да воюва в Централна Азия?

Терористи се канят през Таджикистан и Киргизстан да стигнат до Южна Русия
20 юни 2017 21:47, Елка Василева
54
Готви ли се Русия да воюва в Централна Азия?
Снимка: архив, Reuters

Изявлението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, според което федерацията укрепва военните си бази в Таджикистан и Киргизстан заради активни терористични действия на базирани в Афганистан бойци, навява доста тежки размисли. Най-вероятно Русия не се презастрахова, а разполага с достоверни данни, че терористите се канят да пробият границите на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) откъм Таджикистан, да стигнат до киргизстанската граница, а после "плавно" да обкръжат и Южна Русия, пише Росбалт.

Тежкото положение по афганистанско-таджикистанската граница бе очевидно и преди съобщението на Шойгу, тъй като неотдавна в 201-а руска военна база в Таджикистан бе предислоциран един дивизион 220-милиметрови реактивни системи за залпов огън "Ураган". Тази база е сред най-големите военни обекти на Русия в чужбина. Личният състав - близо 7500 души, е разположен в Душанбе и Курган-Тюбе.

"Ураган" поразява цели в обсег до 35 км, и то при сложен планински релеф. Освен това в базата бяха прехвърлени оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер-М", използвани в антитерористично учение досами таджикистанско-афганистанската граница.

Явно не става дума за планови маневри - те бяха твърде мащабни и по брой на участниците (4500 души), и по количество и "асортимент" на военната техника (300 единици). Имаше авиация, включително хеликоптери "Терминатор" и бомбардировачи Ту-22М3, имаше танкове, да не забравяме за споменатите вече "Урагани" и "Искандери-М", и т. н. Учението бе наблюдавано от представители на ОДКС, Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), ОССЕ и Китай. Изобщо през май противникът неведнъж - с преднамерено подчертана демонстрация на военни възможности - бе предупреден да не прави опити за дестабилизация на обстановката по границата.

Предупреждението обаче май не е подействало, щом Шойгу заяви открито, че се подсилват руските бази в две държави от Централна Азия. Основно ще се акцентира най-вероятно върху военните обекти в Таджикистан, чиято граница с Афганистан е дълга почти 1300 километра. Сиреч опитат ли се терористични организации да нахлуят в Централна Азия, основният удар ще бъде насочен срещу Таджикистан, чиято армия е крайно слаба. И ако бандитите си проправят път до Киргизстан, той също не би успял да отрази удара без помощ от Русия и (или) ОДКС.

В Киргизстан са разположени четири руски военни обекта: авиобазата в Кант, военноморската изпитателна база в Каракол, свързочният възел в долината Чалдовар и автономно-сеизмичният пункт в град Майлуу-Суу. Силите никак не са малки, но и противникът е сериозен: по данни от различни източници забранената в Русия групировка "Ислямска държава" преговаря с други за обединяване, което умножава заплахите за страните от Близкия изток, Централна Азия и за Южна Русия.

В тези региони и в земите от постсъветското пространство са формирани вече нелегални клетки, очакващи "своя час". Той може да бъде приближен от социални вълнения - на фона им бунтовниците по-лесно ще излязат от нелегалност и ще започнат дейност. Шойгу впрочем предупреди, че войските са развили вече практически умения за огнево поразяване и унищожаване на бандитски формирования.

Положението е сериозно. В Афганистан само джихадистите от ИД по различни оценки са от 3000 до 4000 души. С оглед данните, че се стремят към сливане с други "сродни" организации, които също разполагат с "клетки" в постсъветските държави - особено в централноазиатския регион и Русия, подемът на радикалния ислямизъм е реална заплаха, включително за властта на днешните лидери на уязвимите страни.

Както е известно, Русия не съчувства на "цветните" преврати, също като ръководствата на държавите от ОДКС. Не ги обича и Китай. Това изглежда ще е допълнителен стимул за максимални усилия с цел предотвратяване на терористична дейност в Централна Азия.

Какво да правим обаче с Туркменистан и Узбекистан, които се позиционират като неутрални държави? Те не членуват в ОДКС и ШОС, но имат "късмета" да граничат с Афганистан - в първия случай общата граница е 744, във втория - 137 километра. Туркменистанските въоръжени сили са хилави до немай-къде и няма как да защитят страната. А според медиите по границата с Туркменистан са събрани от 2000 до 3000 бойци, положили клетва пред ИД. Проврат ли се през дупките в афганистанско-туркменистанската граница, бандитите могат като нищо да стигнат до западните райони на Казахстан, оттам на територията на Русия и по-нататък - къде ли не.

Какъв е изходът? Изглежда, щом ножът все пак опре до кокала, Ашхабад "ще забрави" за своя "постоянен неутралитет", който му пречи да участва в съвместни военни действия с други страни и организации, и ще се примоли за подслон под чадъра за сигурност на Русия, ОДКС, а по възможност и на ШОС. Ще отбележим, че Шанхайската организация е крайно заинтересована терористите да не плъзнат навсякъде - почти всички нейни членки граничат с Афганистан.

С Узбекистан нещата са по-лесни. Дори армията му да не е в състояние, адекватно на заплахите, то поне не е дотам потискащо, както в Туркменистан - Ташкент харчи за отбрана доста солидни суми. По границата на Узбекистан с Афганистан е изградена разделителна бариера и я контролират узбекистански военни. Впрочем и там има слабо място - мостът Хайратон през р. Амударя.

Уместно е да припомним тук, че Узбекистан малко се отклони от изолационистката си политика, щом президент стана Шавкат Мирзийоев, който пристигна през април на първо държавно посещение в Русия. И после нарече "безпрецедентни" резултатите от своите преговори в Кремъл. Не става дума за договорените тогава най-разнообразни проекти на стойност над 15 милиарда долара - по-важно е, че по повод визитата Държавната дума ратифицира договор за военно сътрудничество с Узбекистан.

Официално актът предвижда "благоприятен режим" за взаимодействие по линия на отбранително-промишления комплекс и продажби на руски оръжия и военна техника за Узбекистан на същата цена, каквато плаща и армията на Русия. Москва естествено далеч не мисли за благотворителност - първо-напърво, тя разширява своя пазар за износ на оръжия и създава работни места на руска земя. Но главното е, че укрепва отбранителната способност на узбекистанската армия в интерес на собствената си сигурност, ако я застраши дестабилизация, идеща от Афганистан.

С една дума, Москва успява някой път да удари с един куршум няколко заека - "сръчност", усвоена бързо и от Мирзийоев. По време на посещението му в Русия, съпроводено впрочем с най-пищни церемонии, страните твърде предвидливо и навременно се разбраха да водят съвместна борба с тероризма. Узбекистанският президент увери руския си колега, че страната му всякак ще подкрепя Русия по всички въпроси, засягащи Афганистан. Ясно е защо: при все че Узбекистан е "неутрална" страна, няма начин да мине без Русия и без подкрепа от съседките си в региона. И ако дойде черен ден, нищо чудно Узбекистан пак да влезе в ОДКС, която вече два пъти е напускал.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТОНо таковаха СССР!
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко това си е заплюто от Китай. Кви русняци, кви терористи, кви 5 лева!
38
17
 
13
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
С нищо не е велика.Наследили са едни атомни бомби от СССР и с тях шантажират света. Иначе НУЛА технологии и НУЛА култура. В момента в културно отношение *** е на ниво Столипиново. Филмите им имат художествена стойност колкото ония навремето с Бате Гойко...
37
4
 
10
 
! Отговори
0 преди 6 години
До Анонимен велика е с много неща ама ти си на ниво холивудски нискобюджетен филме .Там гетото винаги е евелико щото си има дървени бараки купноници стрелци и всякакви ***.А за Русия как да ти обясня като си на ниво храносмилателна и отделителна система.Това тавана.
36
13
 
7
 
! Отговори
пълен смях преди 6 години
са тия рашки, това Урагани, Терминатори и сие ще гърмят пещерняците от Афганистан :). Нещо като да тръгнеш на лов за жаби с ГПР. Все нещо ще уцелят ама.... ще им стигнат ли рублите за амуниции? Или ще чакат нефта пак да стане 120 долара, че да презаредят.
35
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия е великас какво е велика? С прoстотията, азиатщината и одеколона за пиене?
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия е великаЦелта на САЩ- да крадат ресурси- нефт, газ и др.а на раша - територии
33
4
 
23
 
! Отговори
чери преди 6 години
А БЕ ЩО СТЕ ТОЛКОВА ЗАГУБЕНИ? КАКВО ИМ СЕ ДРЪВЧИТЕ НА РУСНАЦИТЕ. ТЕ СИ ГЛЕДАТ ИНТЕРЕСА И БЕЗ ДРУГО ПРИ ТЯХ ИДВАТ И ДРУГИ ДЪРЖАВИ ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ. А ДАЛИ Е СССР И ЛИ ОНД - ВСЕ ТАЯ. СИГУРНОСТА Е ВАЖНА. АКО СТАНЕ НЕЩО АМЕРИКАНЦИТЕ ЛИ ДЕТО СА НА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ ЩЕ ИМ ПОМОГНАТ. ГРУЗИНЦИТЕ НАЛИ ИМ СЕ ДОВЕРИХА НАЧЕЛО С САКАШВИЛИ И ГИ ПУСНАХА ДАЖЕ БАЗА ДА НАПРАВЯТ. А ПРЕЗ 2008 Г. ПРИ КОНФЛИКТА В КАРАБАХ КАТО ГИ ПОДПУКАХА РУСНАЦИТЕ ЗАБРАВИХА И ЗА БАЗАТА И ЗА ПЕРСОНАЛА. ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА. М-ДА!
32
18
 
13
 
! Отговори
До Стефанов преди 6 години
Не, Стефанов, не е нелицеприятно, а фактическо! Самозабравилият се император, подобно на фюрера не му стигат територии и подобно на него се чувства обграден от врагове. И първата му задача подобно на фюрера бе да обяви някои територии за "исконни" и да ги превземе. Подобно на фюрера това не му бе достатъчно, но и посегна на съседите си. И това се оказа недостатъчно и подобно на фюрера и други империалисти отиде да воюва в чужди държави... и ще свърши, като фюрера.
31
19
 
19
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 6 години
раССия е готова за война не само в Централна Азия, но и в Централна Европа, а и навсякъде по света, където я призове товарищ путин ..... Въобще Войната е естествено състояние на Матушката Русь, и благодарение на Врагът който дебне пред портата, бащиците на нацията, като Ленин, Сталин и Путин, все още не са загубили властта си в тази закрепостена бензинова губерния .... !!!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През централна Азия и Кавказ-оттам прииждат, от къде другаде, през северния ли полюс?
29
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Афганистан погреба ссср, а путин върви плътно по стъпките на брежнев. С лека ръка пропиля натрупаното в годините на скъпия петрол и се оказа поредния източен деспот.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До е да Да де ,ама ШОС- 3,5 милиарда пазар . Много са оставили .
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стефанов А Косово .!Не е ли нелицеприятно да асоциират външната политика на Щатите с тази на Хитлер .Афганистан,, химическото оръжие ,, на Садам и Ирак , Ядреното на Либия ,ИДИЛ + САЩ= Сирия .
26
8
 
13
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
До Русия е велика 27- "Крим е руски-завинаги." - Както и завинаги помним Аншлуса на Австрия. Как смяташ, не е ли малко нелицеприятно някак си да асоциират руската външна политика с тази на Хитлер? Или за тебе това няма значение?
25
8
 
14
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До Русия е велика--Ами той и СССР беше много велик,ама сега де го???
24
14
 
13
 
! Отговори
не с рогата напред преди 6 години
къде ще воюва росия никой не ги бръсне за сливи и народът им взе да се надига срещу режима на кремъл
23
15
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Русия е велика 27 Бългория е капиталистическа страна , член на ЕС и НАТО.За винаги. Свикнахте ли болни русофили?*** печелят !
22
5
 
15
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 33 Да живее СССР.....Ми той умря бе .Как да живее?Не си ли чул?
21
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да живее СССР