Ромите от България и Румъния – нежелани в Скандинавието

"Явно знаят, че си струва да преминат през цяла Европа"
21 юни 2017 20:03, Елка Василева
129
Ромите от България и Румъния – нежелани в Скандинавието
Снимка: архив, Reuters

Роми от България и Румъния явно умеят да използват щедростта и милосърдието на западните общества към бедните и онеправданите. Редица скандинавски градове се оплакват от наплив на просяци и крадци, пишат няколко медии.

"В Дания пристигат посетители от цял свят. Надали обаче има друга по-нежелана група от ромите от България и Румъния", пише левият германски вестник "Нойес Дойчланд", цитиран от Дойче веле. В публикацията се изтъква, че представителите на ромското малцинство се насочват предимно към Копенхаген и втория по големина град в кралството - Орхус.

Много от тях се възползват от свободното придвижване в рамките на ЕС, за да си изкарват прехраната от остатъците на западното благоденствие. Те обикалят по улиците на големите градове и събират празни бутилки, които после връщат в магазините.

За Дания тези хора от години представляват проблем, пише изданието и добавя: "Още през пролетта полицията предупреди търговците в столицата, че и тази година се очаква значителен приток на роми от България и Румъния". Ромите са обвинявани в просия, джебчийство, кражби и дребни измами от сорта на игрите "Тука има, тука нема".

По-строг закон срещу агресивното просене

Според преценки на полицията в Копенхаген има около 500 роми от Източна Европа, става ясно от статията в "Нойес Дойчланд". Ромите обикновено се разполагали из парковете на града, а след себе си оставяли камари от боклуци и екскременти.

"Това накара кмета на Копенхаген, който е социалдемократ, да  апелира към правителството за спешни действия, включително и увеличаване на правомощията на полицията", посочва вестникът.

Само за 10 дни е бил приет нов закон срещу агресивното просене. Впрочем, в Дания просенето беше забранено и досега, но се наказваше само с дребна парична глоба. Според новия закон обаче хората, които просят на публични места и създават несигурност за минувачите, вече ще влизат в затвора за две седмици.

Още през 2016 г. беше приет и закон, който позволяваше на полицаите да разтуря "цигански лагери" в парковете и по тревните площи на града, информира "Нойес Дойчланд" и допълва, че през последните седмици той е бил прилаган многократно от органите на реда.

Вестникът информира, че преди време датската Алтернативна партия предложила да се изградят центрове за бездомни роми, но поради засилилите се враждебни обществени настроения към ромите идеята останала без последствия. Без успех обаче останало и искането на дяснорадикалната Народна партия, която настоявала арестуваните роми да бъдат веднага екстрадирани. Предложението бе отхвърлено, информира германският вестник.

В "страната на щастието"

Проблеми с просяците от България и Румъния имат и норвежците, писа швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг". "Дали в провинцията, или в големите градове – източноевропейските просяци по входовете на супермаркетите, в обществения транспорт и по площадите открай време са неразделна част от скандинавския пейзаж", пише вестникът.

Авторите на статията се позовават на задълбочени двугодишни проучвания, публикувани в репортаж на норвежката телевизия NRK под заглавие "Страната на щастието" (Lykkelandet). Въпросният материал разкрива, че преобладаващата част от просяците във втория по големина норвежки град – Берген - всъщност са добре организирани криминални банди, занимаващи се и с кражби, проституция, трафик на хора и наркотици.

"Свободата на придвижването в рамките на Шенгенското пространство, част от което е и Норвегия, улеснява тези хора. А и щедростта и милосърдието на западните общества спрямо бедните и онеправданите явно са достатъчно примамливи за някои хора и ги кара да смятат, че си заслужава да пропътуват от Югоизтока до най-северния край на Европа", пише изданието.

От българските и румънски просяци се оплакват и шведите. Още през 2016 страната обяви, че възнамерява да предприеме по-строги мерки срещу агресивното просене. Тогава по улиците на страната имаше около 4000 роми, предимно от Румъния, пише германският сайт на "Хъфингтън пост". По този повод шведският министър за обществената администрация подчерта, че в Швеция няма място за тези хора. "Просенето по шведските улици никога няма да реши проблемите на България и Румъния с бедността и изолацията", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
1
 
! Отговори
до пфф преди 6 години
Вероятно повечче от теб!Разликата помежду ни е, че не маскаря шведи, германци, и италианци!Не сйм толкова кух, че да защитавам ромите за "тяхна сметка"
47
0
 
31
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
А интегрирайте ги , де???Десетилетие наромското включване, ала-бала, пари, и какво????Покажете ни на практика как ги интегрирате? И нямате ли си Хелзингски комитет, там, да реве, че им нарушавате правата и им пречите на традициите, да се самонастаняват по парковете, да просят, джебчийстват? На думи е лесно, покажете ни на дела как да стане това, а после ревете, че ние им нарушаваме правата?Между другото, в черния социализъм, Бай Тошо ги бе интегрирал доста успешно.По метода"Ляпчев"....
46
0
 
11
 
! Отговори
Циник до 73 преди 6 години
...ъъъъ...Данте Алигиери!...."Надежда всяка тука оставете!":-)
45
5
 
2
 
! Отговори
пфф преди 6 години
до 72 казах ти с какво се занимавам. Доволен съм и смятам че съм успял в живота. След като обаче смяташ че съм "***" и имам "липса на умствен капацитет", вероятно си по-преуспял от мен. Та можем ли да разберем ти с какво се занимаваш, за кого работиш и щастлив ли си от живота си?
44
1
 
3
 
! Отговори
до пфф преди 6 години
Частник си..личи ти!Хубава дума си избрал!Частник - предполага липса на умствен капацитет!
43
0
 
22
 
! Отговори
Некой преди 6 години
В заглавието има нещо грешно - рромите не са желани никъде!!!
42
1
 
22
 
! Отговори
един преди 6 години
А когато ние предприемем действия срещу тях ни заливат с критики , човешки права, ала-бала. Ей това най-мразя на западняците, лицемерието.
41
0
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Право куме в очи....тези рудиментарни несполуки на еволюцията ...никой не ги иска!Все едно, че да се радваш на цирей на глутеус максимус!
40
3
 
1
 
! Отговори
пфф преди 6 години
До 60работя за себе си - частник съм. А преди да стана частник пак работех за себе си - всяка минута докато съм бил на работа съм се учил как трябва да се върши работата, как да стана професионалист и какви грешки трябва да се избягват. Аз съм доволен от живота си. Ти май не си от своя
39
0
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Как може да гонят ромите от Скандинавието ? Те са такива добри, хрисими, работливи и почтени хора !Западът постоянно ни обяснява колко хубави хора са ромите и ни кара да ги приемаме и да не ги дискриминираме.А, сега те защо ги дискриминират ?Ромите имат права. Те могат сами да избират къде да живеят.Щом искат в Скандинавието никой няма право да им пречи.Напротив - дано всичките роми от България да се преселят на Запад.
38
1
 
19
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Алооо скандинавчетата.Интегрирайте ги бре ама глейте да не им нарушите правата че от Хелз.К. ще ви обвинят в расизъм.Хаха Иронията е че точно на Хелзинки ще се наложи да се доказва в човеколюбиеБог бави но не забравя
37
2
 
2
 
! Отговори
до пфф преди 6 години
Ми ти на кой работиш бе отварачко?На Гергов, и *** ли?Множиш им милионите...ама иначе си горд!Горд като г л и с тч е на прясно л а йно!***!
36
5
 
8
 
! Отговори
пфф преди 6 години
*** пак вият от злоба. Ходят и *** .... и бачкат на Англичани, Французи и Германци - нации дето реално са цакали България, но иначе плюят по скандинавците дето не са ни направили абсолютно нищо лошо. Комплексарщина
35
0
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Антиапостоли - навсякъде гонени...вавсякъде неприети!И не ми трийте коментара...щото ставате смешни вече!Колегите ясно са изразили позицията си!
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Просенето по шведските улици никога няма да реши проблемите на България и Румъния с бедността и изолацията", заяви той.Аааааа, ще го реши, ще го реши. Като ги пратим всички римляни при тях при нас въпроса ще е решен. Вместо да ни поучават как да ги интегрираме, те да си ги интегрират.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те като етнос са по-запазени....държат един на друг и се защитават. И затова ще оцелеят....
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На фотото тримцата напазарували 2 велосипеда.В тенжерката е зайчебастисано от близкият парк.В момента говорят по телефона с пенсионерка някаква помощ да и окажат относно спестяванията и.Идилия...безполезни за себе си обществото, планетата Земя.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо да не е от Видин до Бургас?Може да се казва рОмелия.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
hello
29
4
 
6
 
! Отговори
Видин преди 6 години
До Анонимен 40а защо пък да не им отцепим територията от Пазарджик до Бургас?!