Руски ултиматум и Пентагонът сви зоната за действие в Сирия

Въздушното пространство там вече е ясно поделено
21 юни 2017 21:44, Елка Василева
400
Руски ултиматум и Пентагонът сви зоната за действие в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Както личи от сводките, авиацията на САЩ не пресича вече линията, зад която самолетите й ще станат мишени за руската противовъздушна отбрана. За пръв път от времето на "марша към Прищина" САЩ се наложи да отстъпят под натиска на руски военни. Австралия пък направо се отказа да вдига свои самолети в сирийското небе. Сега въпросът е дали зоните на военно влияние в Сирия ще съвпадат с политическите, пише "Взгляд".

Във вторник западната коалиция в Сирия наистина сви зоната на бойните си действия, след като Русия заплаши предния ден занапред да смята за "въздушни мишени" коалиционните самолети и хеликоптери, ако прелетят през р. Ефрат в западна посока. Експертите разискват дали това е съвпадение или пряка последица от руското предупреждение.

Още по темата

Вече денонощие западната коалиция не лети през Ефрат, сочи официалната всекидневна сводка за атаките й, разпространена във вторник. В неделя са нанесени 15 въздушни удара край градовете Абу Камал на границата с Ирак, Дейр аз Зур в Североизточна Сирия и Ракка на север. В понеделник обаче всички удари - общо 13, са в района на Ракка. Но официално не е потвърдено, че свиването на географията се дължи на последните събития - по-рано коалицията обеща да продължи ударите "в цяла Сирия".

Антон Мардасов, началник отдел "Изследвания на близкоизточните конфликти и въоръжените сили в региона" в Института за иновационно развитие, предупреждава, че публичните изявления на участниците в сирийския конфликт може да се разминават с реалните им действия. Според него стесняването на оперативната зона на западната коалиция по-скоро е съвпадение. По думите му напоследък американските полети над Западна Сирия бездруго са намалели - и днес се фокусират в района над Ракка, източно от Ефрат.

За разлика от Мардасов военният експерт Виктор Мураховски е убеден, че решението на САЩ е пряко повлияно от предупрежденията на Москва. "Летецът в кабината много се нервира, щом бордовият комплекс за отбрана започне да врещи, да мига в червено на многофункционалния индикатор - сигнал за облъчване с радари", обясни анализаторът пред "Взгляд".

По думите му пожелае ли някой все пак да иде западно от Ефрат, може да усети това на свой гръб. "Виждаме, че засега фактически маркираното от Русия въздушно пространство, в което ще работят средствата за ПВО на нашите Въздушнокосмически сили и на сирийската армия, не се нарушава от странични летателни апарати", посочи той.

Австралия излезе "слаба брънка" от коалицията

За всеки случай някои участници в коалицията като Австралия заявиха публично, че няма да изпращат самолети в района, отбеляза Мураховски. "Други може да не са го заявили публично, но явно са на същата позиция", резюмира той.

Австралийското военно командване наистина прояви изненадваща плахост, като забрани във вторник на своите ВВС да летят не само западно от Ефрат, но и изобщо в небето на Сирия. "Като предпазна мярка операцията на австралийските въоръжени сили за нанасяне на удари в Сирия бе временно спряна", цитира Ройтерс изявление на австралийското министерство на отбраната.

Ще припомним, че до момента Канбера винаги дейно участваше във всички американски интервенции в различни кътчета на света, включително в Ирак и Сирия. И неведнъж отправяше закани към Москва, приканваше за максимално строги мерки срещу страната ни - например след гибелта на малайзийския боинг в Донбас. Когато пристигна за форума на Г-20 през есента на 2014 г., президентът Владимир Путин бе посрещнат подчертано студено от властите на Австралия.

А сега впечатлението е, че австралийските власти просто се страхуват от всякакво вземане-даване с руските сили в небето над Сирия. Австралия независимо от всичко няма да остане сама срещу Русия, защото е сключила отбранителен съюз със САЩ, макар и да не влиза в НАТО.

Мардасов също обяснява решението на Канбера със заканите от Москва. "Щом австралийските самолети се базират в турската военна база Инджирлик, прекият маршрут оттам за Сирия минава през райони под контрола на (руските) Въздушнокосмически сили. Те може да не искат повишена опасност от конфликти. Още по времето на Обама Австралия участва веднъж в атака срещу сирийски правителствени войски. Затова са решили: "ние сме дотук", сега ще изчакват да се нормализира обстановката", предположи експертът.

Военните зони на влияние се превръщат в политически

Виждаме, че въздушното пространство на Сирия е ясно поделено между руските и американските сили. Линията минава по р. Ефрат. Географският парадокс е само в това, че западната коалиция контролира Източна Сирия, а Русия - обратното, сирийския Запад. В този смисъл Ефрат може да стане нова политическа граница между различни части от формално все още единна Сирия. Засега обаче не е решена съдбата на Южна Сирия, където боевете до момента не бяха толкова интензивни, колкото на северозапад и югоизток.

Във вторник през деня Франс прес съобщи, че според американски служители коалицията начело със САЩ е свалила в южните сирийски райони дрон на правителствените войски. "Фокс нюз" уточни, че изтребител на САЩ е свалил в Южна Сирия ирански дрон на сили, верни на Дамаск. Той уж кръжал в небето близо до бойни отряди, подкрепяни от Пентагона.

Москва остро осъди подсилването на войските, изпратени от САЩ в Южна Сирия. "Това е абсолютно незаконно. Няма нито такова решение на Съвета за сигурност, нито молба от законните власти на Сирийската арабска република", заяви руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов. По-рано се разбра, че Пентагонът е прехвърлил нови ракетни системи в базата си в Южна Сирия, край град Ат Танф.

Както посочва Мардасов, сирийският Юг е под контрола на опозиционни сунитски племена, покровителствани от Йордания. Има данни, че там са прехвърлени от север и войски на Сирийските демократични сили (СДС). Експертът предполага, че става дума за хора, получили специална подготовка от йордански инструктори.

Останалите зони на политическо влияние в Сирия де факто вече са формирани. Докато северозападът, както знаем, се контролира от Дамаск с помощта на руски и ирански военни, на изток - в провинция Ракка и част от Дейр аз Зур, действат СДС, войски на кюрдско-арабския алианс. "Тук има силно влияние на американците - каза Мардасов пред "Взгляд". - В бъдеще САЩ може да свият присъствието си и да прехвърлят контрола занапред на арабски племена, но едва ли ще оставят тези райони без никакъв контрол. И колкото по-малка площ контролира ИД, толкова повече се откроява въпросът кой и как точно ще управлява освободените територии", предупреди експертът.

"Затова в Сирия трябва да има зони на влияние - без тях ще има каша. Ето, Израел също подкрепя друзите в Сирия по линия на тайните служби. Инак "Джебхат ан Нусра" щеше масово да изколи всички друзи още през 2015 г.", подчерта той.

Сирия не си струва риска от сблъсък между ядрените свръхсили

Западни експерти също смятат, че Русия и САЩ трябва да си поделят зоните на отговорност в Сирия.

Уреждането на сирийската криза изисква сериозна стратегия, която да бъде съгласувана с Русия, заяви пред "Фокс нюз" Майкъл О'Ханлън, старши научен сътрудник по изследванията на външната политика в Института Брукингс. Според него няма как Русия да бъде пропъдена от Сирия с военни средства, а и целта не си струва, затова трябва да се намери начин най-малкото за постигане на компромис, съобщи руската телевизия РТ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още по темата: сащРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Лош превод от руски...
224
0
 
4
 
! Отговори
пенко преди 6 години
"ха-ха-ха-ха" се получава и от "трева " -не само от хапчета ...мили мой !!!
223
0
 
5
 
! Отговори
чекист преди 6 години
До АнонименТо да имаш ефтина валута не винаги е лошо, още повече когато връзваш голяма част от бюджета от експорт.
222
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
272 хахаахахапчетата
221
1
 
14
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Частната еврейско -американска банкова система /покриваща всички държави с частни банки, на основата на "конвертируем" долар- световен паричен еквивалент от 1962г./ Който не признае долара за единственна обменна валута при петролните продукти -получава ВОЙНА !!! 60/40 % негърско-бяла армия на САЩ започва непредизвикани нападения . Пример е Ирак ...днес Венецуела...утре ...??? Тексаските милиардери /в долари/ плащат за сваляне на правителства !!! 100 милиарда дол. оръжие за СА тяхните от петрол !
220
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
270 нищо не написа , само щуротии
219
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как се печели от печатане на пари ли , ами гледай сега1. за връзката на парината маса със американските държавни ценни книжа - няма да ти обеснявам , а по нагледно - 2.отиваш демократизираш редица държави по света - после ги възстановяваш , е те трябва да ти се издължат после - я със дълг, я със ресирси я по др.начин.
218
9
 
1
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Троби, ти си си втълпил, че си много умен, но папагала повтаряйки думи не ги осмисля.Ето ти един съвсем, ама съвсем елементарен въпрос: Путин християнин ли е?Затлъстяването на мозъка е нелечимо!
217
10
 
2
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Троби, днешният пазар предлага всякакви видови *** - кутевски и путински, ниски и високи, слаби и дебели, умни и много неумни, повече платени и не толкова платени, едни пиша дрън мрън, други пишат пръц-пръц, но общото е, че винаги мирише. Ти си избери от кои си, но когато пътувам по Е83 и минавам през Румянцево една табела с надпис Карлуково винаги ме подсеща за теб.Затлъстяването на мозъка е нелечимо!
216
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ печеи от печатане на $ и оръжие---------------------Я ни открехни как се печели от печатане на пари
215
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
280 Бобчо виж рублата не пиши глупости . Пак тръгна надолу заедно с петрола
214
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе какво с карате , РФ печели от петрол и оръжие САЩ печеи от печатане на $ и оръжие па вий си байте по форумите кой какъв е
213
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
278 това кога го сънува
212
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон: Двойна измяна е да взимаш пари от ЕС, но да не уважаваш ценностите му
211
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то няма как , ще свият ушите краварчетата щото ще играе тоягата то няма да ги свали Руски самолет/ракеа, ще бъдат "Сирийски" естеств.
210
1
 
4
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
274 А да ти е направило впечатление че по същото време падна и курса на петрола сорт Брент от 107 долара на 50 долара или падението на рублата следва мо та мо падението на петрола. И днес е така . Петролът пада пада и рублата . ходи кажи после че руската икономика не е ресурсно насочена и то точно в петрола
209
7
 
3
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Троби, днес искара поне десетина рубли. Ти пресметни по днешният курс на долара колко е това. Предлагам ти да си купиш нещо диетично и полезно за здравето!Затлъстяването на мозъка е нелечимо!
208
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като целият скок на долара спрямо рублата става за шест месеца между юни и декември 2014 когато са боевете в Украйна . Тогава от 30 става 60 после с известни колебания плюс минус все си седи на 60
207
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бобчо февруари 2013 1 долар = 30 рублиюни 20171 долар = 60 рубли с тенденция нагоре ти на това какво му викаш
206
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покупателната способност на рублата в Русия не се е повлияла особено много заради спекулациите с нефт и курсови разлики.--------------------------270 ти вред ли си та рублата се обезцени на 100%