Децата – новата порода босове на мафията в Неапол

Гангстерите са по затворите и наследниците им продължават делата им
24 юни 2017 15:17, Виктория Тошкова
14
Децата – новата порода босове на мафията в Неапол
Снимка: Архив, Reuters

В центъра на Неапол улица Via San Biagio dei Librai гъмжи от хора. Туристи купуват сувенири и дъвчат пица, без да обръщат внимание на смисъла в кодираните графити по лющещите се стени на улицата. Но в странична улица, на по-малко от стотина метра, цари тържествена тишина. В двор зад една от вратите е поставен висок метален шкаф с керамичен бюст на млад мъж, заобиколен от свежи бели рози. Ако не бяха хипстърската му брада и прическа, можеше да се приеме за отдавна починал светец, разказва The Economist.

Сградата около двора е редут на един от множеството воюващи кланове на най-старата и най-малко сплотена мафия в Италия – Камора. Младият мъж, на когото е посветен паметникът, е Емануеле Сибило, архетип на новата порода неаполитански гангстери. Той е убит през 2015 г. на 19 г. в съседна уличка, част от територията на конкурентна банда.

Рядко се е случвало в Неапол да не се водят войни. Но през последните месеци се наблюдава вълна от агресия. Само за 11 дни – от 25 май до 4 юни – осем души са застреляни в града и околността. Полицията изпрати подкрепления в района, макар че армията вече е разположена там.

Голяма част от агресията тези дни се дължи на кланове като водения от Емануеле Сибило и брат му. Някои от тези т.нар. „детски банди“ имат членове на по 12 години. На 24 май карабинерите в град арестуват обвинявания за „детски“ бос, който е само на 16 години. Син на хвърлен в затвор бос на Камора, момчето е обвинено в убийството на двама от подчинените си миналата година. По информация те са поискали по-голям дял от постъпленията от трафик на дрога, което носи жизнената сила на Камора.

Както ръководителят на италианската местна полиция Франко Габриели признава, детските банди са перверзен резултат на успешната полицейска дейност. Съдилищата са арестували толкова много мафиотски босове ветерани през последните години, че задачата да се удържи Неапол в хватката на Камора е паднала в ръцете на по-младите и по-безразсъдни членове. (Ако са под 14 години, те не могат да бъдат криминално отговорни за престъпленията си.)

Любимата им техника за утвърждаване на господство е т.нар. stesa: детската банда избухва в претъпкан площад, карайки мотопеди и стреляйки на поразия, обикновено във въздуха. Хората се хвърлят да търсят прикритие или лягат на земята от страх за живота си.

На площад в раойна Sanita е издигнат паметник на друг млад неаполитанец. 17-годишният Джени Чезарано е фатално застрелян при stesa на площада през 2015 г. След скорошна среща на подобни стрелящи банди полицията е наводнила района с патрули и пътни барикади. Но оттогава насам е имало още три подобни случая.

Кармела Манко, социален работник доброволец от 80-те години, си спомня с измъчена усмивка дните, когато Камората я е предупреждавала навреме, за да прибере децата от улиците: „Те ни се обаждаха. Някой глас ще каже „Внимавайте. Ще завали“.

Манко управлява L’Oasi, спортен и културен център в квартала San Giovanni a Teduccio на Неапол, предназначен за деца на членове на Камора и други, близки до този свят. „Имаме деца, които не могат да четат или пишат, но пеят Стравински“, казва тя. Целта е да предпази децата от улиците, за да не тръгнат към кражби, продажба на наркотици или други пътища към затвора или ранната смърт. Семействата невинаги помагат. В един момента бащата на едно от децата убил бащата на друго.

В този квартал засега няма детски банди. Но отец Гаетано Романо, енорийският свещеник, се чуди колко дълго ще продължи това. Водещият местен клан напоследък води битки с клана на Сибило и съюзниците му. „Страхувам се, че и тук ще има последици“, казва той.

Това, което засилва хватката на Камора върху младите е способността ѝ да предлага изключително изгодна работа в регион, където нивата на безработица сред 15 до 24-годишните е около 12%. Често оплакване е, че Камора осигурява работни места, които държавата не може. Но неаполитанският икономист Франческо Грило твърди, че италианските правителства инвестират сериозно в Неапол от години. Единственият ефект обаче е да се поддържа управляваща класа, която твърде често е съучастник на Камората.

Четете още новини в Investor.bg


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Гошето преди 1 година
Италия - европейска държава!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
едно общество само си харесва начина на живот и си го прилага, и то усърдно. навсякъде по света само мафиотщини и убийства, явно това е биогенетичния закон на Хекел.
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да се изтрепят като им е толкова акъла.
и аз не съм от богато семейство и се бях забъркал с лоши приятели и кражби на 15 г., защото нашите нямаха пари.
В момента в който най-добрия ме приятел ме предаде и се опитва да ме зариби да стана сутеньор в Созопол, се отказах и заминах да живея в Гърция, където и до ден днешен работя в туризма.
Бях на 20 год.
От всака ситуация има изход и човек винаги има шанс да заживее нормално.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чавета нанайси феродо!
7
8
 
7
 
! Отговори
do nomer 8 Anonimniq преди 1 година
виж собственото си отечество кренвирш !
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво става с тая Италия 21 век ....Още са като Колумбия на Ескобар. Тъжна работа.
5
4
 
22
 
! Отговори
Кратун преди 1 година
До nkavrakov
Децата на комунистите строят оръжейни заводи, като новия такъв в Лясковец или ги слагат направо в министерства. Те не се стрелят по-улиците като гаменчетата в Неапол. Да се пише за децата на комунистите не винаги е здравословно.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нищо лошо децата на мафиотите да се избиват взаимно.
3
24
 
14
 
! Отговори
НАПОЛИ!! преди 1 година
НЯМА НЕАПОЛ, В ЦЯЛ СВЯТ ГО НАРИЧАТ НАПОЛИ!!
2
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искам да звуча жестоко,но ранната смърт сред младите талибани,мафиоти,гангстери,екстремисти,фундаменталисти и тн е единственият начин обществото да се самопочиства до известна степен.Дъртите поне имаха чест и се гърмяха за хиляди.Малките са жестоки и безскрупулни психари-ще те гръмнат или наръгат за една дъвка или защото им е скучно.Секс почват да правят на 8-9 години.А обществото ги лекува с анимационни филмчета и беседи на отегчени от работата си нископлатени служители.Файда никва.
1
18
 
38
 
! Отговори
nkavrakov преди 1 година
А, за децата на комунистите нещо да напишете ?