Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат

Index.hr: България стана космическа сила, а Хърватия потъва в миналото
Обновена: 27 юни 2017 07:11 | 26 юни 2017 20:15, Елка Василева
249
Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат
Снимка: SpaceX

След като беше изпреварена от Румъния по стандарт, Хърватия посрещна още една новина: България – най-слабо развитата страна от ЕС, изстреля първия си сателит. Ракета носител SpaceX Falcon 9 изведе в геостационарна орбита български телекомуникационен сателит – BulgariaSat-1, коментира Index.hr.

Преди 30 години за хърватите България беше пълен бедняк. Макар и да минаха на страната на съюзниците малко след като през 1944 г. съветските танкове се появиха на границата им и те завършиха войната като антифашистка държава, руснаците не ги обичаха много, пише авторът. Дори в романите на Флеминг за Джеймс Бонд има откъси, в които СССР използва българите за „мръсната работа“. Иън Флеминг не е написал това без причина. Съветският ботуш там е бил много твърд, а животът на гражданите не много приятен, се казва в текста.

Още по темата

Днес Bulsatcom – български доставчик на услуги в сателитната телевизия, интернет и мобилен оператор, има и първия геостационарен сателит. Той не само е първи по брой тв абонати в България, но и от 2010 г. се разпространява в Сърбия под неутралното име "Polaris Media". Новият сателит на компанията, в която работят 1800 души, прави възможно разширяването на пазара на Балканите, в останалата част на Европа, Средния изток и Северна Африка.

Така, пише авторът, народът, за който преди 30 години разказвахме вицове, днес се занимава с продажба на услуги и то такива, които най-много се търсят: платени тв канали, интернет и мобилна телефония, и то в сътрудничество с американците, които са им помогнали с най-нова технология – с евтино извеждане в орбита с помощта на сателит на SpaceX от серията SSL 1300, който се произвежда от компанията SSL със седалище в Пало Алто. 

По този начин България се нареди не само сред космическите сили, но и сред износителите на услуги в електронната комуникация, пише Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: Хърватиясателит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
19
 
! Отговори
Ъпсурд преди 6 години
Ръкетътъ ми е поголяма от ръкетътъ ти.
157
1
 
10
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Да така е дааа.Мисис *** поне на картичка виждала ли е Харватска?
156
4
 
11
 
! Отговори
олег преди 6 години
*** народ!Коя банка щяла да отпусне кредит на частник? Те на запад са само държавни фирми нали?Ти изтрелваш спътник ама скапаното затъпяло мислене не вижда в това актив за залагане. Тука само от апартаменти разбират и то панелни. Друго ценно няма.
155
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До TO :DORАрмията беше пълен провал. Всеки служил през соца в казармата може да ти го каже. Дух на съветски ботуш имаше и безкрайни възхвали на КПСС, БКП и Вожда. Лъжеш като комуноиден на митинг.
154
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бг и сега си е пълен бедняк и сега.кражба за 4.5 милиарда от ктб,няма осъден,няма виновен и се чудим от къде да намерим 1 милиард за самолети. щом откраднаха толкова без проблемно,утре ще откраднат и повече
153
0
 
21
 
! Отговори
кирил преди 6 години
има и истина и много глупости.истината е използваха за мръсната работа,като атентата срещу папата.загреб е копие на виена,за това се снимат много от филмите там,за да избегнат по високите разходи във виена.адриатическите курорти по истрия,опатия,сплит,дубровник са на светлинни години от слънчака.средната заплата в хърватска е 1000 евро.и не на последно място,от загреб до мюнхен и виена се стига за 3-4 часа
152
6
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
До 166: На тоя частник 250 млн няма кой да му отпусне. Най-вероятно държавата му е гарант. В статията се говори за държави и народи как се надсмиват едни над други по балкански - така че ние добре си четем.. Частникът дава работа, но пенсии, безработни и прочее хората от държавата ги чакат.
151
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само им погледнете националния отбор по футбол на Хърватия, изграден за има-няма 20 години. Нямат слабо поколение.
150
2
 
45
 
! Отговори
на Първо място преди 6 години
Хърватите разказваха вицове за българите, днес завиждат, че каруцата България е трайно заседнала на всички възможни последни места в Европа. Пардон, по инсулти сме на Първо място!
149
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов всички го хвалят - Меркел, че не построи Южен Поток. Французите - че не построи Белене. Американците - че не пусна Бургас - Александропулис. Западните банки че тегли неизгодни кредити. Пътните строители - че срещу рушвет им дава ляб. А всичко останали го хвалят, щото им надупва средния българин и го подлага на чуждия Муй.
148
7
 
49
 
! Отговори
Сами си вярваме преди 6 години
Горките хървати толкова били зле и ни завиждат та се късат. От почти 30 години съм напуснал България но си обичам страната. Сина ми израстна извън България, вече е на 26 години и половината свят вече е обиколил и в БГ е идвал няколко пъти. последният беше миналото лято. Сега се върна от Хърватия, Гърция и малък престой в Румъния. Каза ми със голямо съжаление че ние сме най мръсната и неуредена държава от всички които е посетил, включително няколко азиатски. Дори Румъния е била в пъти по доре.
147
10
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 6 години
Bulgarite sme nevezi i neblagodarni.Parvite uchebnici v nashite uchilishta sled padaneto na Otomanskata imperija sa bili prevod ot Hrvatskite.Neudobnite istini gi premalchavame i zamitame,no ima istina i tia izpluva.Stanahme po golemi lazci i ot garcite...
146
13
 
40
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
А за останалото въоръжение СССР ни въоръжи до зъби при много изгодни за нас условия, да не говорим за подареното! Такава военна помощ откъм ресурси и техника, и то безвъзмездно, нито една страна не е оказвала на България! А новите ни "американски братя" два самолета не могат да ни дадат или продадат на аванта. Даже по тяхно искане си унищожихме и ракетите за които говорех по-долу, унищожихме си армията, за да не притесняваме големите им братя от Анадола. Така беше.. така беше.. всички го знаем
145
7
 
35
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
След развала на ОВД Русия си прибра ракетите СС-23. Само в Българската армия останаха такива, само защото бяха наша собственост, пак по съгласието на Москва. Защото да продадеш ракета не е като да продадеш парфюм, нали се сещате, обясних ви по-долу, макар че и за парфюмите понякога може да стане проблем))Та тези ракети бяха от военностратегическа важност за България, а националните предатели на Родината сами ги унищожиха.Надявам се един ден да има възмездие за унищожителите на Българската армия
144
4
 
30
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
СССР "толкова мразеше България", че ЕДИНСТВЕНО на нея ПРОДАДЕ могъщите ракети СС-23 (те могат да носят и ядрени бойни глави),които много други страни от бившия Варшавски договор (ОВД) искаха да купят.. но Москва се съгласи да ги продаде само на нас!!! Сами по себе тези ракети са МОЩЕН ГАРАНТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА ВСЯКА ДЪРЖАВА, особено ако заплахата идва непосредствено от съседна, както е в 99% от случаите.Тези ракети бяха дислоцирани и в др. страни на ОВД,но бяха собственост на СССР.
143
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сателитния интернет е много скъпа услуга. Ако запълнят капацитета на сателита с такъв могат да изплатят кредита за 2 - 3 години. А отделен е въпроса за излъчване на сателитни телевизии. Там на един лъч на сателита можеш да закачиш неограничен брой клиенти. Дано да им поотръгне на хората. Особено в съседните държави, че външнотърговския ни баланс е винаги на минус.
142
13
 
33
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
Преди 89-та година имахме дух, имахме държава, силна армия.. Останалите балкански страни имаха респект от нас. Българите бяха с положителен демографски прираст, народ с младо и изключително образовано население. Такъв който е в разцвета на силите си, с велико бъдеще. На военните паради у нас акредитираните чужди военни аташета гледаха едновременно с респект и завист на Българската народна армия, армия мотивирана и въоръжена до зъби от братския Съветски съюз! Боже, а сега в какво се превърнахме?!
141
11
 
26
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
А сега новите ни "американски братя" сигурно "много ни обичат", затова и България е последната д.упка на к.вала по всички параграфи. Не е нужно да изпадам в подробности в каква кл.0ака се превърнахме, знаете и без мен, живеете тук и т.н. Даже, ако помните и в Брюксел ни окарикатуриха като такава (кл.0ака), ако помните. Тези същите "карикатуристи" европейците сигурно и те "много ни обичат", а?! ))))))
140
7
 
26
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
Също така да припомня, че ако не беше СССР "така силно мразел" България, нямаше да имаме и АЕЦ, докато останалите балкански страни, а мн други, само можеха да си мечтаят за тази свръхтехнология и мощности.. можеха и да завиждат. Когато беше със СССР България беше КОСМИЧЕСКА ДЪРЖАВА - 6 място в света. А ООН сложи България на 27-мо място в света сред НАЙ-РАЗВИТИТЕ СТРАНИ! Да не говорим, че цяла Югославия, включително и Хърватия, се възхищаваше от българските постижения в спорта тогава!
139
8
 
19
 
! Отговори
TO :DOR преди 6 години
"Руснаците не обичаха българите".. "Съветския ботуш".. ?!?Явно и хърватите яко са ги настъпили с0р0содите.Руснаците толкова ни мразеха,че ни Освободиха от 5 в-но турско иго!СССР толкова ни мразеше,че ако не беше той на Парижката к-я от 1947 г. БГ сега щеше да е с размерите на Косово: Югославия - Пиринския край искаше,Гърция - Юж. БГ до Асеновград,а Румъния - Добруджа!Освен това,ако БГ е била под съветски ботуш,не знам кви са били другите!Единствено в БГ НЯМАШЕ съветски военни бази в Из. Европа