Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат

Index.hr: България стана космическа сила, а Хърватия потъва в миналото
Обновена: 27 юни 2017 07:11 | 26 юни 2017 20:15, Елка Василева
249
Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат
Снимка: SpaceX

След като беше изпреварена от Румъния по стандарт, Хърватия посрещна още една новина: България – най-слабо развитата страна от ЕС, изстреля първия си сателит. Ракета носител SpaceX Falcon 9 изведе в геостационарна орбита български телекомуникационен сателит – BulgariaSat-1, коментира Index.hr.

Преди 30 години за хърватите България беше пълен бедняк. Макар и да минаха на страната на съюзниците малко след като през 1944 г. съветските танкове се появиха на границата им и те завършиха войната като антифашистка държава, руснаците не ги обичаха много, пише авторът. Дори в романите на Флеминг за Джеймс Бонд има откъси, в които СССР използва българите за „мръсната работа“. Иън Флеминг не е написал това без причина. Съветският ботуш там е бил много твърд, а животът на гражданите не много приятен, се казва в текста.

Още по темата

Днес Bulsatcom – български доставчик на услуги в сателитната телевизия, интернет и мобилен оператор, има и първия геостационарен сателит. Той не само е първи по брой тв абонати в България, но и от 2010 г. се разпространява в Сърбия под неутралното име "Polaris Media". Новият сателит на компанията, в която работят 1800 души, прави възможно разширяването на пазара на Балканите, в останалата част на Европа, Средния изток и Северна Африка.

Така, пише авторът, народът, за който преди 30 години разказвахме вицове, днес се занимава с продажба на услуги и то такива, които най-много се търсят: платени тв канали, интернет и мобилна телефония, и то в сътрудничество с американците, които са им помогнали с най-нова технология – с евтино извеждане в орбита с помощта на сателит на SpaceX от серията SSL 1300, който се произвежда от компанията SSL със седалище в Пало Алто. 

По този начин България се нареди не само сред космическите сили, но и сред износителите на услуги в електронната комуникация, пише Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: Хърватиясателит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я питайте някой ваш познат, който работи в друг телеком, дали примерно във Виваком или Теленор или в МТел дават заплата в пликче? Питайте ги дали ги осигуряват на половината или на 1/3 от това което получават?
117
8
 
13
 
! Отговори
хахо преди 6 години
Големи сте бастуни хейтърие! Много важно как и ор къде пари. Важно че правт нещо хората а не като мишоците църкащи по форумите. Иаз съм на тяхна тв и нет и съм си много доволен. браво!
116
0
 
5
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До Леле мале 67:"Ако не друго, поне децата на най-лошите поколения, които България е виждала (1960-2000)"...Бате...Ти в тоя ред на мисли или си на 16 Или на 60 и нагоре. Аре да не ни говориш за икономика, а? В единия случай си подрастващ и акъла ти не я побира (икономиката), а в другия си я учил във ВИИ "Карл Маркс"! WTF!?!
115
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом се възхищавате на Булсатком... пожелавам и на вас... и на вашите деца и на вашите внуци, да им се случват все такива неща, които прави Булсатком с работниците си.Щом според вас това което прави Булсатком спрямо хората е хубаво, значи се радвайте, значи съм ви пожелал нещо хубаво!Помислете си пак...
114
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината хора там са роднини по права линия. Другите са мравки работници. Едните живеят в лукс, а другите биват смазвани за жълти стотинки. Ако нямате връзки, ще работите за стотинки.
113
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете да пишете глупости,оставете хората да работят.Лесно е да мъдруваш,но по-трудното е,да създадеш нов,модерен продукт,който да се котира на пазара.
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Линберг 119. Мерси за корекцията, наистина от Ванденберг. Но имах предвид не летище Кенеди в Ню Йорк, а Кенеди Спейс Център във Флорида.Оттам изстреляха спътника, нали?
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 131Не става въпрос ТОЧНО за тази статия. Говоря като цяло.Румънците минаха хърватите по БВП покупателна способност на глава на населението, а ние със същото темпо ще ги минем след 3-4 години. Защо никой не говори за това?
110
15
 
10
 
! Отговори
по български преди 6 години
Вместо да се бием за нещо чуждо в гърдите, държавата трябваше да провери дали тази компания редовно е плащала заплати, на 100% ли са осигурени служителите. Защото почвам да си представям как лесно може да са събрани тези пари за сателита.
109
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, ако Хърватите бяха 500 години под турско, нямаше и да ги има сега. Имаха щастие да са под австро-унгарско, което е много различно.
108
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен ако тоя сателит и тая нова фирма не изкупи булсатком един добър оператор за последните години
107
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И нека плюенето по Булсатком започне...сега. Откакто се разбра (преди 1-2 години), че ще се изстрелва сателит, голяма злоба, голямо чудо настана...
106
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поръчкова статия била...Уж обичате родината си, но плюете по абсолютно всяка позитивна статия/новина. ГОЛЕМИ ПАТРИОТИ СТЕ ПРОСТО!!!
105
9
 
3
 
! Отговори
джо преди 6 години
Тая статия е писана от Цецо Конецо, отговорник за пропагандата в ГРОБ... :)
104
9
 
8
 
! Отговори
мозъчна промивка преди 6 години
Малей - А през комунизма правехме и компютри, и интегрални схеми, и космонавти имахме. Какво ще кажат за това хърватите?
103
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като Булшиткoм изпратиха сателит в космоса... вече ме е срам да се нарека българин!!!!!!
102
3
 
3
 
! Отговори
Тошко преди 6 години
Тая статия я е писал Пацо от Биг Брадър или *** Динко.
101
0
 
1
 
! Отговори
Линдберг преди 6 години
Анонимен 114, ти си фамозно умен боец! "Кенеди" е гражданско летище, Спейс Х изстрелват от военновъздушна база "Ванденберг" в Калифорния.
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Попитали Баба Ванга... "Защо Господ го връща на децата?", а тя отговорила "за да боли повече"...
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Максим Заяков го правят на ***! Той си мисли, че е оставил съвестни хора, а хората надолу по йерархията са с кафеви ***! Всъщност не съм сигурен... може и той да е инструктирал нещата да бъдат толкова груби.И каква космическа сила сме, след като това е една частна компания, а не държавна? Нали се сещате, че американците, които са наляли пари в това, ще искат възвръщаемост. Т.е. един частник ще печели и едни американци ще печелят.А България НЯМА да печели! Затвърждаваме монополите само!