"Битката" за Света София в Истанбул – ще стане ли джамия?

Гърция протестира срещу четене на Корана в нея
27 юни 2017 20:03, Елка Василева
230
"Битката" за Света София в Истанбул – ще стане ли джамия?
Снимка: архив, Булфото

Първо християнска черква, после джамия, а от Ататюрк насам - музей: Света София в Истанбул има зад гърба си бурно и превратно минало. Крайните ислямисти днес отново искат да я направят действаща джамия, пише Дойче веле.

Гръцкият протест беше остър. По време на Рамазана турската Дирекция по вероизповеданията (Дианет) отново беше организирала четене на Корана и мюсюлманска молитва в най-голямата навремето джамия в света - Света София, която от близо 80 години е превърната в музей. Телевизията предаваше на живо четенето на Корана и молитвите и то за втора поредна година.

Гръцкото правителство веднага осъди тези действия. "Света София е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Опитът чрез четения на Корана храмът да бъде превърнат в джамия е предизвикателство срещу международната общност, която би трябвало да реагира съответно", са казва в становище на гръцкото външно министерство. Конференцията на европейските църкви /КЕК/ също би тревога.

Бурно минало

Турски националистически групи отдавна се опитват да превърнат музея в отново действаща джамия, пренебрегвайки особеното минало на сградата. През 537 година императорът на Източната римска империя Юстиниян Велики освещава сградата.

В продължение на близо хиляда години Света София /”Църква на светата Премъдрост Божия”/ е християнска черква – чак до 1453 година, когато Мехмед Втори завладява Константинопол и превръща храма в джамия. Твърди се, че именно там султанът лично е произнесъл първата ислямска молитва.

През следващите векове са достроени четири минарета, а куполът на сградата е издигнат допълнително до височина от 56 метра.

Близо 500 години сградата е молитвен дом на благочестивите мюсюлмани. През 1935 година основателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк превръща Света София в музей, за да покаже, че е решен да превърне страната в светска държава. Той ликвидира висшите религиозни и политически институции на исляма - халифата и султаната - и заявява, че ислямът е отчуждил турците от тяхната изконна идентичност. "В резултат на това турската нация заприлича на онези хора, които учат Корана наизуст, без да разбират и дума от него, а после стават сенилни", казваше Ататюрк.

Радикалното превръщане на Османската империя в светска държава през 1923 година болезнено засегна много турци, които тъжат по старото време и до днес. Писателят Орхан Памук описва в книгата си със спомени "Истанбул", че дори и неговото светски ориентирано семейство дълго време пазело спомена за османско-ислямската империя.

Някои още тъгуват по едно отминало величие

Радикалните националистически и ислямистки групировки в Турция и до днес залагат на тази стара болка на турците. Политическите партии отдавна се заиграват с желанието за завръщане на консервативния ислям, та дори с мисълта за повторно въвеждане на халифата.

Ултранационалистическите групировки първи разпалиха дискусията около Света София. Те бяха последвани от крайнодясната "Партия на националното действие". Към нея се присъедини и управляващата партия на президента Ердоган. Двете партии се стремят да спечелят на своя страна консервативните избиратели. През 2013 година турският Студентски съюз инициира подписка за превръщането на Света София в действаща джамия.

Акцията приключи на 29 май 2014 година, в деня на годишнината от завладяването на Константинопол. Бившият министър-председател и политик от Партията на справедливостта и развитието Бюлент Арънч тогава заяви следното: "Погледът ни е отправен към една тъжна Света София, а молбите ни – към Бога, за да дойдат по-скоро дните, в които тя отново да се усмихва". Посланието беше ясно - Света София ще се усмихне едва когато отново се превърне в джамия.

Очевидно и правителството в Анкара е на същото мнение. То реагира остро на критиката на Гърция. "Вместо да поздрави турския народ по повод свещения месец Рамазан и "нощта на всемогъществото", гръцкото външно министерство е решило да оскверни четенето на Корана и призива към молитва", беше заявено от турското външно министерство.

Всъщност управляващата Партия на справедливостта и развитието не винаги се е държала така. Нейният председател, президентът Ердоган, преди години имаше доста различно становище относно превръщането на Света София в действаща джамия. На онези, които настояваха за това, той препоръчваше първо да се погрижат за това останалите джамии в Истанбул да се напълнят с богомолци.


230
Още по темата: ТурцияСвета София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
4
 
2
 
! Отговори
Ердоган на дим преди 1 година
"Великите турци" са измислили всичко, с което разполага съвременния свят, защото са "най-умната" нация и Аллахахахахах им го е дал отгоре :D :D :D... Я вижте колко неща измислени от българи, които се ползват всекиденвно... Електронен ръчен часовник, Компютъра, Ксерокса, автоматична скоростна кутия, 6-я сърдечен тон и много, много други... А вие кво правите само следвате сляпо корана и вярвате, че някой ще се спусне от небето и ще ви даде акъл или ще ви оправи живота... вие сте в 8 век бе...
146
6
 
0
 
! Отговори
ALLHU AKBAR преди 1 година
До Анонимен41/ БЛЕНУВАЙТЕ СИ ТОВА НЕ Е ВРЕДНО ЗА ЗДРАВЕТО от МНЗ
145
8
 
13
 
! Отговори
Мухахаха преди 1 година
Ето четете за "великите" турски войни. Приказката за тях важи с пълна сила "Идат като тигри бягат като овци". Давам линк да четете, какви "храбреци" са. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0
144
8
 
11
 
! Отговори
Мухахаха преди 1 година
Ето четете за "великите" турски войни. Приказката за тях важи с пълна сила "Идат като тигри бягат като овци". Давам линк да четете, какви "храбреци" са.
143
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се споменават арабите, да бъдем точни.
Арабите ЗАПАЗВАТ в преписи старогръцките философски трудове, които са преписи и доразработки на по-стари египетски концепции. СОБСТВЕНИЯ ПРИНОС на арабите не е голям. Каквото и да имат, е в резултат точно на този им достъп до познанието на античността, а не защото те са особено "умни" и напредничави.
142
11
 
45
 
! Отговори
Българка преди 1 година
До 100% TURK
Хубаво се хвалиш, ама всеки си пада на майстора! Да ти припомня ли как умря онзи Баязид, дето потопи в кръв България - в клетка като диво животно, развеждан от Тамерлан... Ама такива като тебе не четат историята, ами слушат какво им говорят в джа-мии-те...Пък този ваш нов султан Ер-до, дето ви върна 100 г. назад, нещо взе да припада, не можа да издържи постите, пък иска жени и деца да стоят без вода от изгрев до залез, като през 8-ми век...
141
14
 
8
 
! Отговори
Примирете се преди 1 година
Няма ислям и християнство , има долари и всички на тях се кланяте.Който не слуша с Катар се гуша.А вие си мечтайте за Алах-хахахахахаха.Той само долари приема , не пясък.
140
7
 
20
 
! Отговори
Бай Ердо преди 1 година
Всяка кадъна да ражда по 5 а всеки турчин по 10 ! Схващате ли а? Муахахаха
139
50
 
18
 
! Отговори
100%TURK преди 1 година
Кой аз ли не съм турчин ?
Живея и пиша от Турция , не се срамувам от миналото си , не слугувам на чужди идеали като тебе , и искам да живея свободен и независим живот , за разлика от тебе.....
Така е ....да си турчин не е лесно ....но си заслужава. ...
138
44
 
19
 
! Отговори
100% TURK преди 1 година
Ти утре чети новини. .... :).... и ще видиш кой е клоуна !
Турците са друга бира , бе момче !
Който ги е подценявал , винаги е ду.хал горещия айран ....стара китайска поговорка !
137
12
 
39
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До 100%TURK

Какво ме занимаваш със смешните си напъни бе клоун. Не разбра ли, че с вас е свършено? Ако не си толкова по зле за теб. Аз знам, едно, че когато американците си набележат нещо то това ще стане, а те си набелязаха вас. Вие сте вече история, минало. На дневен ред са кюрдите, които вече открито са подкрепяни и въоръжавани от САЩ. Какво повече има да ти говоря. Биле тръгнали те и тинтири минтири. както са тръгнали така ще се и върнат с подвити опашки. САЩ няма да ви бави, ама никак.
136
36
 
15
 
! Отговори
100%TURK преди 1 година
Най сетне хубавата новина започна. ...
Аскера е почнал масирана бомбардировки срещу YPG ....тия на които янките им дадоха оръжие. ...
Четеш ли бе "Аз" ?
Утре глейй новините !!!
Е такива са турците .....тръгнат ли веднъж , спиране няма ....
А ти си вземи тефтерче и молив , и си води записки ...това ти остава !
135
7
 
25
 
! Отговори
онзи преди 1 година
До Анонимен 195

Нещо фантазираш. Пи ли си хапчетата. Ерусалим никога не е бил потурчван. Турците сте по зле и от македонците. Вие и Марс ще обявите, че е турска територия.
134
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците протестират но загубиха и Цариград и Кипър и заграбиха само бг територии.
133
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До Анонимен 193

Не ме интересува незначителното ти съществуване някъде в чужбина, където и да е това. Мий си кенефите и си мисли, колко си "велик". Не ми дреме за теб.
132
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде шефче, при мен сега започва вечерта, въпреки, че е късен следобед.
Пък ти наглеждай хората които работят за теб, макар и виртуални....хахаха...смешкооооо
131
7
 
27
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До Анонимен 185

Не знам кой е ханъмата. Май Ердо отиде на крака при Путин и му се кланя до земята та чак щеше да си целуне бомбетата на обувките и да си сцепи панталона. Нещо паметта ти е къса, а? Сега ще му е роб до гроб, защото ако Путин го изостави и кумчо вълчо от САЩ ще го хапне като печена пуйка за деня на благодарността. Те американците много обичат печени пуйки за 04.07.
130
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за мен работят хора.
...
Божкеее, ама ти наистина си вярваш...хахахааа
129
3
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До Анонимен 179

Нещо си в грешка помако. Не съм писал такава дума и следователно не е имало, за какво да се обяснявам на когото и да било. Прегледай си постовете. Смешник. Хайде нали ти свърши работното време. Мен не ме мисли аз мога и цяла нощ да ти сипвам, за мен работят хора. И за твое сведение аз турци не наемам.
128
13
 
9
 
! Отговори
бълхар преди 1 година
Българите сме изключително злобни! Хората смятат, че това е така, тъй като сме бедни,но НЕ! Това е така, тъй като сме разглезени, мързеливи, невъзпитани и неграмотни!