Ердоган не иска младите да мислят, турската нация – оглупява

Цивилният преврат тече вече 15 години, той гони хората
28 юни 2017 20:38, Мария Захариева
107
Ердоган не иска младите да мислят, турската нация – оглупява
Снимка: архив, Reuters

Турция губи бъдещето си: все повече млади и високообразовани турци напускат родината си. Защото не искат да живеят в тази "ердоганизирана" страна, казва турският писател Барбарос Алтуг и посочва стряскащи примери. Интервюто с турския писател Барбарос Алтуг е поместено на страниците на на "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг". "Дойче веле" публикува интервюто с известни съкращения.

Г-н Алтуг, има ли изобщо в Турция млади и либерално настроени хора, които искат да останат в страната?

Повечето се опитват да се махнат. Наскоро един приятел ми разказа, че 90% от абсолвентите на частните гимназии в Турция - а това са най-добрите училища в страната - кандидатстват за следване в чужбина. Допреди няколко години нещата стояха другояче. Показателен е и този факт: курсовете по немски и френски език към Гьоте институт и Институт франсес са препълнени. Само че не всеки млад турчин, който иска да учи в чужбина, може да си позволи тази стъпка. Следването в чужбина е непосилно дори за представителите на средната класа. Да не говорим за кюрдите - за тях това е направо невъзможно.

Но Турция напускат и все повече интелектуалци, които вече имат изградена кариера. Стига, естествено, да не са им отнели паспорта. Вие самият живеете в момента в Париж.

Да, списъкът е дълъг: режисьори, журналисти, дизайнери, научни работници. Интелектуалците масово напускат Турция. Когато едно време излизах с приятели, се събирахме по 20 души. А когато сега си отида в Истанбул, на масата сме само трима. Мои приятели живеят в Гърция, в САЩ, в Англия. Един приятел току-що се премести в Хърватия, а друг - в Париж.

И след военния преврат през 1980 година много интелектуалци напуснаха Турция. Има ли прилики между тогава и днес?

Хората не бягат заради опита за военен преврат от миналата година. Причината за тяхното бягство е цивилният преврат, който тече вече от години. От 15 години ни управлява правителство на Партията на справедливостта и развитието. Под това управление страната се промени драстично - прави се всичко възможно да се спре плурализирането на обществото, да се върне времето назад. А чрез референдума бе разчистен пътят за конституционна промяна, която прави прогонването на това правителство едва ли не невъзможно. Младите хора, които сега напускат страната, просто вече не таят никакви надежди. Другояче стояха нещата при онези турци, които избягаха през 1980. По онова време Турция вече беше преживяла няколко военни преврата и хората от опит знаеха, че след няколко години всичко ще се нормализира. Тоест, бяха наясно, че един ден ще се върнат. Докато днес хората бягат завинаги. 

Масовото бягство на хора със знания и умения несъмнено ще забави развитието на Турция. Не плаща ли турското правителство твърде висока цена?

Очевидно са готови да я платят. Протестите в парка Гези през 2013 не бяха просто бунт заради изсичането на дървета - това беше протест срещу ограничаването на личните свободи. Властимащите не искат младото поколение да мисли и действа свободно, не искат промяна. Социологически допитвания, проведени след референдума, показаха, че за промяната в конституцията са гласували предимно по-ниско образованите турци. Защо му е тогава на Ердоган да поддържа или дори да вдига нивото на образованието в страната? Та това би му донесло само загуба на гласове.

Според мирогледа на правителството, добро образование е само това, което е придобито в някое от религиозните училища. А в момента те никнат като гъби след дъжд. В Турция има един израз: Или обичаш родината си, или я напускаш. И правителството действа точно в този смисъл - то определя как трябва да изглежда любовта към родината, а който не споделя неговите представи, трябва просто да си ходи.

А може ли да се твърди, че през тези 15 години, откакто е на власт партията на Ердоган, се стигна до един вид "ердоганизиране" на турското общество?

Да. И това няма как да се промени за един ден, дори и да се появи някой сериозен политически съперник. Начинът на общуване между хората вече е съвсем друг. Тонът много загрубя.

И културният ландшафт в страната става все по-еднообразен. Подпомагат се само онези дейности, които се харесват на правителството.

Да, в Истанбул вече няма опера, защото Ердоган и неговите хора не обичат операта и балета. След протестите в парка Гези операта просто беше затворена. Говори се, че сградата, която днес вече е порутена, ще бъде съборена, а на нейно място ще бъде построена джамия. Преди в Истанбул имаше богата театрална и концертна сцена. Но и тя беше силно свита.

Много от младите турци не са виждали друг начело на Турция, освен Ердоган. И както изглежда, това скоро няма да се промени. В състояние ли са изобщо тези хора да си представят една друга Турция?

За щастие младите хора се социализират и покрай семейството си. А много турски семейства все още поддържат старите ценности. Майките и бащите не са забравили, че едно време Турция беше поела по един много добър път. Колективната памет не може да бъде заличена за 15 години. На това не е способна дори партията на Ердоган. Аз самият все още тая надежда. Но за да се случи някакъв съществен обрат, опозиционните партии трябва най-сетне да се променят - само така те могат да станат привлекателни за младите и добре образовани поколения. Хората от тези поколения виждат, че повечето страни в Европа стават все по-открити.

Париж и Берлин имаха хомосексуални кметове. В Турция обаче дори и най-голямата опозиционна партия не е в състояние да номинира някой хомосексуален кандидат или пък активист от протестите в парка Гези. Всички са се вкопчили във властта си - и толкова. И ако човек се вгледа по-внимателно, бързо ще установи, че опозиционните партии малко или много са станали част от системата на управляващата партия. А на младите хора определено им писна от нея.

Барбарос Алтуг е роден и израснал в Турция. От няколко години живее в Париж. През 1999 основава първата литературна агенция в Турция, а през 2014 излиза книгата му "Тук ни е добре", в която става дума за попарените надежди след протестите в Гези.
 


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички новини за Турция са на фона на снимка в която се виждат възрастни хора и забрадени жени. Явно целта на всички Европейски и Български медии е да злепостави Турция. Ако става въпрос за младежта 29.5 % от населението на Турция са под 18г. Това мисля че я поставя на първо място ако го сравним с това на ЕС страните, ако сравним БГ и Турция България е много назад в класирането.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т.е. и челата плоски? Че те много четвъртити ще станат!
64
6
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Не ми пука и не знам защо ни занимават с глупости. Само ме дразни, че за българските турци, Турция е рай неземен и все разправят колко било яко, как мед и масло текат от чешмите и как там щели да ги посрещнат като царе и да им дадат на готово по 1 млрд. долара. Ми като е толкоз хубаво къв го дирите тук? Лек ви път и бягайте, щом тук е такава мизерия и не искате да се опитате да помогнете да се оправим бягайте, какво чакате. Само работите на пук на България и ревете за Турция, ми айде към Турция!
63
1
 
5
 
! Отговори
аа преди 1 година
Този сценарий ми напомня за България повече ! Защо ли ?
62
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
А българската сигурно поумнява.С ускорени темпове,над четвърт век.щ
61
5
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
Видехме Европата от много мислене до де я докара
60
2
 
6
 
! Отговори
Контрол преди 1 година
Мария Захариева, Вие имате ли разрешението на "Дойче Неле" да препечатвате техния български текст и да го публикувате като своя "работа"? Моля да се свържете с нашия представител в София за изясняване на казуса.
59
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турчина ама те турците не могат да пишат и четат на Български.
....
Офффф, ама има хора които владеят няколко езика. Не всички са прости като марсианци.
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дааа, както е тръгнало турците ще оставят Турция на кюрдите, а ние ще оставим България на българските кюрди-ромите.
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако критерий за оглупяване е това колко хора напускат държавата, то нас никой не може да ни стигне. 7 млн ама 3 са навън.
56
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен до 64 преди 1 година
Турчина ама те турците не могат да пишат и четат на Български.Ти си турчин колкото аз съм марсианец.По скоро аз да стана марсианец от колкото ти Турчин.А заглавието казва какво всъщност представлява Турция, НЕГРАМОТНОСТ и изкуствен напредък.Ердоган постави обратното броене на Турция.
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати турския писател, все едно з България е писал.
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сменим Ердоган с ББ и партията на справедливостта с ГЕРБ и ще се получи чудесно интервю
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Париж и Берлин имаха хомосексуални кметове. В Турция обаче дори и най-голямата опозиционна партия не е в състояние да номинира някой хомосексуален кандидат
....
Чак накрая става ясно къде го стяга чепикът.
52
6
 
6
 
! Отговори
Ако Ердоган преди 1 година
е като нашите политици продажници такива статии няма да видим. Българският народ ако е наистина умен би ли търпял това ръководство което ни ръководи към небивалите успехи през толкова много години вече.
51
13
 
8
 
! Отговори
турчина преди 1 година
по глупаво и смешно заглавие скоро не бях чел! днес.бъгъ счупи тъпомера
50
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересна статийка! Гледам тука турските патриоти газ пи.кая.т. Ами момчета, истината боли понякога. Преди време бях написал да не бъдем коне с капаци и вашего брата ми нацвъкаха минуси. Пишете минусите на ВАШИЯ писател. Жалко, не можете да кажете, че е про.с.т, защото не е. И си обмислете позицията към Ердоган, освен ако не поддържате авторитарния му режим, което не говори добре за хора живеещи в 21-ви век
49
9
 
10
 
! Отговори
ТУРСКИ ПАТРИОТ преди 1 година
ПО ЕВРОСТАНДАРТ И ISO,
АКО МИСЛИШ , ЧЕ МЕРКЕЛ Е МНОГО УМНА - СИ УМЕН,
АКО МИСЛИШ , ЧЕ МЕРКЕЛ НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА УМАНА - СИ ГЛУПАВ,
ТОВА Е ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДИРЕКТИВИ :))))))
48
6
 
8
 
! Отговори
Анализатор 13 преди 1 година
За какво му са на Ердуган умните,да му създават проблеми ли!!??Той си знае работата,лека полека ще направи това което си е наумил.В Европа живеят десетки милиони турци поканени от Европейците да въстановяват държавите след втората световна война,така че всичко е ясно и точно пресметнато.
47
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен до 55 преди 1 година
Кажи асъл от 80 000 000 колко са турци ? Не знаеш, смятай ако можеш, около 25 000 000 са кюрди, има Гърци, Българи, Арменци, Бошняци, Лази, Албанци, Араби, Грузинци, Евреи, роми.Асъл напъните на ердоган всяка туркиня да ражда по 5 деца е за това, асъл.Бошнязите и Лазите са няколко милиона.В България, Българите са 80% и кусур асъл.