Сирийски бежанци похарчили €800 млн. в бакалии в Ливан

Парите им се дават с дебитни карти от ООН
30 юни 2017 21:42, Елка Василева
40
Сирийски бежанци похарчили €800 млн. в бакалии в Ливан
Снимка: архив, Reuters

За три години Али Хиами, който държи бакалница, взе да печели шесторно повече и си купи апартамент. Дребният бизнес в Ливан се съживи заради бума в покупките, правени от сирийските бежанци с дебитни карти, раздавани от ООН.

Картите се захранват с по 27 долара месечно на човек; инициативата е на Световната програма по прехраната. В началото те бяха предназначени единствено за покупка на хранителни продукти. После други агенции на ООН започнаха да ги използват за предоставяне на други помощи, пише Франс прес.

"Продавах стока за 50 милиона ливански лири (близо 29 000 евро) срещу 300 милиона лири (176 000 евро)" днес, споделя с радост Хиами, говорейки за годишните си доходи.

Витрината на магазина му в южен столичен квартал е украсена със синя лепенка на ООН, стартирала този проект през 2013 г. съвместно с около 500 партньорски магазина из страната.

Подобни помощи получават в Ливан към 700 000 бежанци и програмата е добре дошла за бакалските дюкянчета, живуркали едвам-едвам.

"Тази програма промени живота ми. Купих апартамент в Бейрут и платих следването на децата", твърди 55-годишният бакалин, наел междувременно още шестима служители.

Според него "клиентите от Ливан купуват по-малко от сирийците, които имат големи семейства и консумират повече". Трупал навремето дългове, Хиами се хвали днес, че печели около 8800 евро на месец при едва 2000 в миналото.

Търговецът се нагажда според клиентелата - продава рафинирано масло, халва и много чай, по който "си падат сирийците".

Картите явно са по-практични за бежанците от раздаваните преди ваучери за храна, които трябваше да се използват наведнъж.

Ум Имад заявява, че картата, валидна пет години, я прави "независима". Тя трябва да я представя в магазините заедно със своя сертификат, издаден от Върховния комисариат за бежанците.

Ливан бе неведнъж приветстван за щедростта, проявявана към сирийските бежанци - близо един милион по данни на ООН или четвърт от местното население, - но присъствието им често предизвиква ксенофобски коментари.

По искане на ливанското правителство от 2015 г. ООН не регистрира вече бежанците, идващи от Сирия.

Според някои тези хора, избягали от войната, са бреме за страната, затънала в дългове, но други твърдят, че те допринасят за икономиката с покупките си и плащания жилищен наем.

Омар ал Шейх - търговец и партньор на програмата от четири години насам, говори за скок в месечните си печалби от 4400 на 7000 евро.

Твърди обаче, че е изгубил 20 на сто от клиентите ливанци, посещавали магазина му в Нуейри, Западен Бейрут. Разказва как един ден нервиран ливанец, неуспял да открие търсената стока, му подвикнал: "Ти вече работиш само за сирийците!".

"Те са човешки същества. Има война в страната им, трябва да им помагаме", казва 45-годишният мъж.

Магазинчетата, работещи с програмата, отново стъпват на крака. Така е не само в Бейрут, но и в провинцията.

"За осем месеца наех още три склада за стоката, отворих и плод-зеленчук", казва доволно Али Садек Хамза, който върти търговия недалеч от Баалбек в източната долина Бекаа.

Днес 60 на сто от клиентите му са сирийци, но 26-годишният предприемач уверява, че идват и ливански купувачи, защото "продава по-евтино".

Всеки месец програмата разпраща до партньорските магазини списък с препоръчителни цени, за да бъдат по-конкурентоспособни.

От 2013 г. сирийските бежанци са похарчили в тези магазини към 800 милиона евро според агенцията на ООН.

"Ливанската икономика също печели от програмата, не само бежанците от Сирия", заявява Едуард Джонсън от пресслужбата на ООН в Бейрут.

Програмата е примамлива и за по-едри ливански компании - договор с програмата са сключили три вериги от супермаркети.

"Целта ни е да правим печалба, а същевременно подпомагаме и бежанците", обяснява Слейман Слейман, висш служител в една от веригите - UCCM, която притежава 36 обекта в страната.

За да привличат сирийските бежанци, супермаркетите от тази верига им правят отстъпка от 7 на сто.

"Продаваме повече, съответно правим по-големи поръчки на доставчиците си. Това активизира икономиката", добавя със задоволство Слейман.
 

/БТА/


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Да приемем преди 1 година
До ***
че е така, как никой не изкара дори приблизителна скетка колко трилиона евро се пръснаха за развъждане на скакалците? И още колко ще се пръснат до 2050? Натам няма смисъл да се смята - ще трябва суперклъстър да се наеме.
21
2
 
6
 
! Отговори
Циник преди 1 година
800 000 000 долара? По бакалии...клети бежанци????!!!!!
....и един мармот завива шоколад в станиол!
20
1
 
7
 
! Отговори
чичо Гошо преди 1 година
До Анонимен Най добре ще се интегрират в Германия.Имат опита и необходимата база от Хитлер.
19
1
 
2
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 1 година
До Анонимен
Ас получавам във няколко пъти по голяма заплата от господата ма,,,,ли и съм рахат но и все пак съм удивен от ситуацията
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сирийците сами си разбиха държавата.Някой нападна ли ги,че да ги
съжаляваме?Ако не са мислили и са се поддали на външни влияния
да си плашат сметката сами.Ни сме в ООН и ние цървулите също плащаме масрафа.
Предателите които ни управляват ще ни съсипят само за да се докарат на западните си господари..
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО НА ЛИВАН! ПОМАГА НА СИРИЙЦИТЕ! БРАВО НА ООН!
16
2
 
10
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 1 година
Поразително но факт тъпите ма,,,,,ли от близкият изток получават заплати във некелко пъти повече от българите и не само много пъти съм бил там и не спирам да се удивявам на тази картина !!!!!
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕЗИ, КОИТО ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА МНОГО ДОБРЕ ДА СЕ ИЗТРЪСКАТ, КАТО БРАШНЯН ЧУВАЛ И ТОГАВА ДА СЕ ПУСКАТ ЗА ГЕРМАНИЯ.
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямата грешка е, че лагерът е в Харманли. Там бедните бежанци няма с кого да се интегрират.
Фургоните трябва да се разполагат само в София, в междублоковите пространства. Така те ще бъдат между нас, ще започнат да се женят за комшийте и комшийките си от блоковете и така ще се интегрират!
13
6
 
17
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Всички тези хора са жертви на светвните агресори = военни престъпници
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко брат ми, в лагерите не мохат да ги озаптят и те се самоинтегрират из цяла София. Най-интвгрирани са около Халите - разходи се някоя привечер да си поговорите за страданията им. А по ТВ имаше репортажи кал забогатяват нашите бакалии от кражба на хляб и цигари - връх на интеграцията!
11
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тук ги тъпчат по лагери, вместо да ги интегрират, да се сливат с нас, и за тях ще е добре, и за нас. Да се съживи малко тази умряла държава.
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е такъв глупав сайт няма! Какво ни интересува колко похарчили Сирийците в бакалията.... толкова ли се свършиха важните теми в БГ и света!
Вие направо чупите тъпомера по статии!
9
1
 
27
 
! Отговори
Но преди 1 година
Няма нищо чудно преди агресията на терористите Сирия бе красива и богата страна хората живееха добре.
8
2
 
29
 
! Отговори
Дебитни карти, преди 1 година
раздавани от ООН
_____________________________

И каква част от тези 800 милиона са взети от нашия джоб?

Щом някой иска да се засели в някоя държава, вместо да изчака края на войната в бежански лагер в държава, съседна на неговата, той се обучава не повече от три месеца и после започва работа, за да си изкарва хляба! Това важи и за кадъните, и за чаршафосаните им щерки, които си мечтаят да им дойде първият мензис, та да станат булки.
Тук е Европа и ако искаш гражданство, ЩЕ РАБОТИШ !!!
7
17
 
4
 
! Отговори
Makedon преди 1 година
E taka....... vie Bolgarite ke plakate vo EU a EU ke plaka vo UN . Samo Dinko e najpameten od site vas si napolni dzobot i ke vozi sega nova kola a vie ke bricite petelo,,,
6
17
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 1 година
"Защото Сирия при Асад беше богата страна"

Ами че тя Сирия и сега е при Асад, бре!
5
9
 
13
 
! Отговори
11 преди 1 година
До Аналогия 1
Ти на кви хапчета си, бе кактус? И как президент е диктатор, бе тролейбус? Бегом на психиатър!
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с по 27 долара на човек, сирийците станали богати? А колко хиляди са пренесли през границата, бягайки от войната? Защото Сирия при Асад беше богата страна, немалко нащенци ходиха там на гурбет.
3
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде са парите . Нека позная .
От европейците които дават своята лепта в оон за да изхранват половин свят.