Човекът, който иска да свали Путин. Но ще може ли?

Навални вече се готви за президентските избори в Русия през март 2018 г.
Обновена: 5 юли 2017 13:46 | 4 юли 2017 22:22, Елка Василева
244
Човекът, който иска да свали Путин. Но ще може ли?
Алексей Навални. Снимка: архив, Reuters

Алексей Навални е един от най-влиятелните хора в интернет. Каналът му в YouTube има над милион абонати. Но дали това ще е достатъчно, за да се пребори с Владимир Путин? А сегашният президент има един доста мощен съюзник, пише Дойче веле.

Руският опозиционен политик и основател на „Фондацията за борба срещу корупцията” Алексей Навални е сред първите 25 най-влиятелни личности в интернет, обяви американското списание "Тайм". В класацията той заема осмото място - непосредствено след корейската попгрупа BTS и преди американския президент Доналд Тръмп.

"В една страна, в която почти всички медии са контролирани от държавата, Навални използва YouTube, за да пробие информационната блокада на Кремъл", пише изданието. И понеже руският опозиционен политик не може да се явява по държавната телевизия, за кампаниите си той разчита на социалните медии. Неговият канал в YouTube имал вече над 1 милион абонати.

Подготовката започна

Въпреки тази блокада Навални се готви за президентските избори в Русия през март 2018 година. Целта му е да смени Путин като шеф на Кремъл.

Още през февруари т.г. Навални започна да изгражда своите предизборни структури по места, а до средата на юни броят им вече надхвърляше 50. На сайта му може да се прочете информацията, че неговото движение вече има свои представителства във всички градове с население над един милион жители, както и в повечето от по-малките градове. В кампанията на Навални са ангажирани около 120.000 доброволци.

В отговор на това Централната избирателна комисия на Русия обяви, че в страната все още не е официално открита предизборната кампания. А това, че Навални вече изгражда предизборните си щабове, представлявало нарушение на изборното законодателство.

Иван Жданов, експерт по правни въпроси от антикорупционната фондация на Навални възразява с аргумента, че всеки кандидат има право да води обществена агитация още преди официалния старт на предизборната кампания, който ще бъде даден през ноември или декември т.г.

Властите: Навални не може да се кандидатира

От руската ЦИК обявиха още, че Навални е осъждан и поради това няма право да се кандидатира за президент. През февруари тази година един съд в град Киров му наложи 5-годишна условна присъда по обвинение в кражба на дървесина.

Опозиционният деец тогава отхвърли категорично обвиненията и обяви, че те са измислени с цел да го дискредитират и отстранят от участие в изборите през 2018 година. Факта, че възнамерява да се кандидатира за президентските избори, противникът на Путин беше обявил още през декември 2016 година.

Екипът на Навални ще обжалва присъдата от Киров пред Европейския съд за правата на човека, а адвокатът му Вадим Кобзев се надява да спечелят и това дело. През февруари съдът в Страсбург осъди Русия за произволните задържания на Навални. Между 2012 и 2014 година той е многократно арестуван по време на различни мирни демонстрации в Москва - без да има основания за подобно нещо, както смятат съдиите от Страсбург.

Шефът на предизборния щаб на Навални - Леонид Волков - казва, че стратегията им предвижда да засилват политическия натиск: "Тогава Кремъл няма да има друг избор, освен да допусне Навални до участие в изборите", твърди Волков.

Нужни са му 300.000 подписа

Официално номинациите могат да бъдат правени едва след като се насрочи датата за изборите, а това вероятно ще стане в края на тази година. Законът предвижда два начина за участие в изборите: като самостоятелен кандидат или като кандидат, издигнат от официално регистрирана партия.

Навални може да използва само първия вариант, тъй като Министерството на правосъдието на Русия отказа да регистрира неговата "Прогресивна партия". Затова той ще трябва да създаде свой инициативен комитет с поне 500 граждани, притежаващи активно избирателно право, който да събере и представи в ЦИК списъци с най-малко 300.000 подписа на руски избиратели. Хората на Навални все още не могат да стартират подписката. Но в интернет има над 450 000 души, които са се обявили в подкрепа на кандидатурата му за президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До трола 182Аз не адвокатствам специално някой. Но в момента в който някакъв индивид който дори не може да ОСМИСЛИ какво е написал ИЗБЪЛВА в форума нещо подобно направо ме ...Ето ти разни подобни митове и легендиСталин е утепал 100 милиона свои хораГолодомора колкото го е имало реално е специално организиран срещу Украйнав лагерите от вида Гулаг на СССР са загинали десетки милиониИма руски редовни войски в ДонбасСепаратистите от Донбас са свалили МН17Асад е избил стотици хиляди в затвор
146
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kakvi sa negovite supersili?da govori protiv vlastta?kvo obrazovanie ima ili opit?
145
6
 
8
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Троби, ти защо адвокатстваш на джуджето? Каква ти е тарифата?
144
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЙ- ОБИКНОВЕН ЦИРКАДЖИЯ. ДОРИ СПОРЕД ЗАПАДНИ СОНДАЖИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ, НЯМА НИКАКЪВ ШАНС ДА ИЗМЕСТИ ПО ПОПУЛЯРНОСТ ПУТИН, КАМО ЛИ ДА ГО СВАЛИ.
143
3
 
8
 
! Отговори
дежурен руски тpoл преди 6 години
Жалък ютубаджия хахаха
142
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До трола 185Въпросния Анонимен с голям шрифт обяви:В Русия се фалшифицират изборите.Ортаците Путин и Медведев са Терористи.Путин е Масов Убиец.Та така Ако нямаш доказателства за кое да е от тези твърдения те ставата най-малкото КЛЕВЕТИ.Да светът е НЕСПРАВЕДЛИВ но индивида написал това е също толкова НЕСПРАВЕДЛИВ ако няма доказателства.НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО Е ОСНОВНИЯ ПРИНЦИП НА ЦЯЛОТО ЗАПАДНО И НА НАШЕТО ОБЩЕСТВО
141
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навални е голям смелчага при положение, че знае как свърши Немцов. Слугата на Путин познат, като Кадиров му прати хора от своя отряд. По понятни причини разследването няма да стигне до гнома.
140
3
 
4
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Троби, ти четеш ли си безумията, които пишеш? Добре, че ги маркираш с някакво име, иначе ще си помислиш, че някой избягал от специализирано заведение ги е писал.
139
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типичен руснак - симпатичен с волево излъчванеАко и двамата бяха напълно неизвестни и тепърва се кандидатираха - Навални би спечелил от воле, само с визия
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 183Ако знаеш каква погнуса предизвикваш с такива невменяеми изказвания.....чудя се как и къде се раждат и отглеждат такива човешки недоразумения? Нито логика, нито култура, нито интелект, нито възпитание, нито ученост, нито акъл, нито елементарно човеколюбие!!!! Предизвиквате отвръщение и съжаление!
137
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха-ха.....абе, вие добре ли сте бе? ЕДИНСТВЕННИЯ, КОЙТО МОЖЕ И ИМА ПРАВО ДА СМЕНЯ (СВАЛЯ) ПРЕЗИДЕНТА Е ........НАРОДА!!!! А така всеки може да си иска каквото му скимне......ама я питайте народа!!! То и у нас имаше едно човече, дето искаше да ни натресе президент (...тша), ама не би!!! Така че, глеайте си работата....
136
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 190-192Ето един въпрос на който няма да отговориш независимо дали с малък или голям шрифт.За подобни изказвания имаш ли ДОКАЗАТЕЛСТВА. Не съседката/филанкишията каза. Имаш ли доказателства които да стават за съда?
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ситуацията е стани, че аз да седна.
134
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Свободен българинАко кампанията ти ЛОГИСТИЧНО тоест парите за нея идват от чужда държава това какво е? Намеса във вътрешните работи на суверенна държава чрез манипулиране на избори?
133
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Българин 184На всеки редови летец изтребител му се е случвало. Самолет да пресече границата по време на неговото дежурство с изключен или повреден транспондер. Излиташ на форсаж и не се съобразяваш с никакви шумови и правила за забранени зони за плет право към целта. Носиш 4 смъртоносни подаръка под крилото си и 150 патрона за оръдието. Точно в този момент ако не се "счупиш" ставаш ПРОФЕСИОНАЛИСТ. Защото излиташ с мисълта че може да се наложи да УБИЕШ някой и дори теб да те УБИЯТ.
132
1
 
3
 
! Отговори
Свободен българин преди 6 години
До Никакъв 190 - Примерите, които посочваш, са след военна или логистична намеса/подкрепа от други държави. Навални иска да вземе властта чрез избори.
131
5
 
17
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Кой ще свали Путин бе паляци нещастни? При положение че 80% от народа го искат за президент този прислужник на С..о.р..о.с ли ще изберат за президент?!Нещастници, руснаците не са като нас. Те са патриоти които не говорят, а застрелват предателите.
130
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ПУТИН И ОРТАКА МУ МЕДВЕДЕВ И ДВАМЦАТА СА САМО ЗА ЛИКВИДИРАНЕ С ТАКИВА НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ ТЕРОРИСТИ!
129
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЪВ РУСИЯ МАСОВИЯ УБИЕЦ ПУТЛЕРОЦИД Е С ИМУНИТЕТ И ЗАТОВА НЕ МУ ПОВДИГАТ ОБВИНЕНИЯ В ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ЗА КОИТО ЩЕШЕ ДА ЛЕЖИ ДОЖИВОТ ИЛИ СМЪРТНА ПРИСЪДА АКО ИМА ТАКАВА В РУСИЯ!!!!-----------------ПУТЛЕРОЦИДИТЕ СЕ ОТСТРЕЛВАТ С ТЯХ НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ!!!
128
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА НЯКАКВА ШЕГА ЛИ Е!!!!!ИЗБОРИТЕ В КОМУНИСТИЧЕСКА ПУТИНЛАНДИЯ СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ БЕЗ ПРОБЛЕМ С ДО 50% АКО ТРЯБВА И ПОВЕЧЕ!!!!МАСОВИЯ УБИЕЦ НА РУСНАЦИ НАРЕЧЕН ПУТЛЕРОЦИД МОЖЕ ДА СЕ СВАЛИ С КУРШУМ!