Бежанската криза се завръща. Нещо повече: В по-големи мащаби

2017-а като 2015-а: Италия отново е центъра на събитията
5 юли 2017 22:00, Миглена Иванова
138
Бежанската криза се завръща. Нещо повече: В по-големи мащаби
Снимка: архив, Reuters

Бежанската криза в Европа се завръща, пише в свой анализ онлайн изданието Politico.eu.

Пристиганията на нелегални имигранти от Африка нарастват рязко, като Италия този път е в центъра на събитията. Всичко това припомня за 2015 г., когато над 1 млн. души пристигнаха в Европа и я потопиха в политически хаос, особено Германия.

Брюксел, който сключи споразумение с Турция и поне на теория затвори Балканския маршрут за трафик на нелегални мигранти, се опитва да запълни тази дупка и да предотврати ново политическо напрежение в навечерието на парламентарните избори в Германия и евентуалните предсрочни избори в Италия в началото на следващата година.

През първата половина на 2017 г. около 85 хил. души са пристигнали през Средиземно море в Италия в сравнение със 71 хил. през цялата 2016 г., показват данните на Международната организация по миграция. Това засили политическите тревоги на Апенините и предизвика ефекта на доминото в Брюксел, където Европейската комисия (ЕК) реагира в обичайна форма – нов план за действие.

"Това е солидарност, която Италия заслужава", коментира Франс Тимерман, първи зам.-председател на Комисията.

Изглежда, че в плана има само няколко нови пункта за действие, но първият вицепрезидент на Комисията смята, че това трябва да удовлетвори очакванията. "Не казвам, че идваме със сребърен куршум, че има само една вълшебна мярка, която ще реши всички проблеми. Само че ще се усети чувствителна разлика, ако държавите членки направят това, на което не бяха съгласни преди“, коментира той.

Забележката му е насочена към държавите от Европейския съюз (ЕС) и особено страните от Централна и Източна Европа, които отказват да приемат бежанци по спуснатата от ЕК квотна програма с цел да се облекчи ситуацията в държавите „на първа линия“ на кризата – Гърция и Италия.

Министрите на вътрешните работи на ЕС трябва да обсъдят начините за прекъсване на рекордните потоци от нелегални мигранти през Средиземноморието по-късно тази седмица на заседание в Талин, Естония.

Главната цел на последните предложения на Брюксел е страните от Северна Африка, като Тунис и Либия, да задържат нелегалните мигранти на своя територия, когато се случи да ги спасят в свои териториални води. Това би облекчило тежестта за Италия и би послужило като възпиращ ефект за мигрантите, чиято цел е да достигнат до Европа. Подобно е и споразумението с Турция за връщането на нелегални мигранти.

Такъв документ би получил подкрепата и на страни като Унгария, които не са склонни да приемат преместени бежанци по квотната система на ЕК, и отдавна призовават за изпращането на имигранти обратно в родните им страни, подчертава изданието.

Планът за действие включва и агенцията за гранична охрана на ЕС Frontex да превозва спасени мигранти и до други пристанища в ЕС, освен италианските. Предложението обаче се очаква да срещне яростна съпротива.

Предлагат се и стъпки за подпомагане на транзитните за мигрантите държави.

Някои политици в Италия казват, че неправителствените организации насърчават нелегалните мигранти и трафикантите, които ги превозват през Средиземно море, като извършват операции по търсене и спасяване близо до или в рамките на териториалните води на Либия. Италианското опозиционно движение „Пет звезди“ определя това като „морско такси“ за мигранти.

В знак на засилващото се политическо напрежение през миналата седмица лявоцентристкото италианско правителство заплаши да затвори пристанищата си, освен ако Европа не увеличи усилията си за справяне с миграционния проблем.

Рим всъщност иска да избегне създаването на "хуманитарни коридори", управлявани от неправителствени организации, които понастоящем изпълняват около 60% от спасителните операции в Средиземно море. Рим иска тези групи да бъдат прозрачни относно финансирането им и да оставят италианската брегова охрана да контролира трафика.

Брюксел също призовава да се приеме кодекс за поведение на неправителствените организации, които работят в Средиземноморието. Предложението предвижда групите, които не спазват този кодекс, да губят достъп до европейските пристанища.

Според източници на изданието италианският министър на вътрешните работи Марко Минити се очаква да обсъди мерките за обща миграция с другите му колеги в Талин, но кодексът ще бъде представен на по-късен етап.

Регионалният директор на Международната организация по миграцията Еудженио Амбрози признава, че проблемът с миграцията няма да изчезне нито днес, нито утре, нито през следващата година. Той обаче отхвърля връзката между миграционната криза и неправителствения сектор.

Още анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато евростадата не разберат,че няма никакви "бежанци",а башибозушки орди,снабдени с технически средства и пари,за завладяване на тъпоумните бели жертви,чака ги,заличаване от лицето на Европа!Така,че "проблемът бежанци",е проблем на евростадата,чрез който световният ционизъм и неговите агенти внедрени в управлението на европейските структури,воюват с еврогоите!!!Ама стадата са вече окончателно упоени и ЕС е в предсмъртна агония!
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мосул е вече свободен. Защо към Европа?
51
0
 
0
 
! Отговори
dew преди 6 години
Може би църкви и други подобни органиции занимаващи се с хуманитарна дейност. До England / Essex
50
3
 
35
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Това не са бежанци, а мигранти. Евреи като Сорос и неправителствените им организации ги тъпчат в Европа. Макрон се обяви ЗА мигрантите, а Макрон е бивш служител на Ротшилд. Какво се учудваме? Много евреи открито се хвалят, че те стоят зад това заливане на Европа. Целта е да се унищожи бялата християнска култура и раса. Меркел, Макрон, Камерън, Саркози, Оланд, Клинтън, Сорос, Ротшилд, Рокфелер и т.н. са пионки. Спомням си как Меркел изхвърли германския флаг на едно събитие... Воюват срещу нас.
49
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато започнат да ги връщат масово там от където са няма да идват повече.Меркел като шеф на ЕС да направи изявление по всички световни медии, че започва връщане на всички нахлули в Европа от Африка и Близкия изток и че прием ще става само със ЗЕЛЕНА КАРТА както е редно,това нашествие ще престане.Никакви социални на пришълците.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от проблемите по отношение на войните по света, са заводите за оръжия. Представете си, че от утре всички воини спрат. Тези заводи за какво ще са? Как ще реагират хилядите, ако не и милионите служители работещи в оръжейните заводи по света? Нали ще останат безработни. Не става въпрос само за собствениците, а дори и за чистачките на завода. От другата страна стоят милионите жертви на труда на всички тези служители, заради които си заслужава, поне да се опитаме да намерим някакво решение...
47
0
 
40
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Значи италианската гранична полиция е безсилна пред неправителственните организации? В крайна сметка излиза, че правителството не контролира границите на държавата си! Йе*ем ти и толерантността.
46
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест неправителствените организации на които плаща Сорос търсят бежанци ИЗ цялото море и ги мъкнат в Италия. А си е натопил някой краката на африканския бряг и веднага го превозват в Италия. Еееех че удобно!
45
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той Кадафито обясняваше какво ще стане ако го съборят ама кой да слуша. По-важното беше да му докопат петрола. А емигрантите не пречат на богаташите, те си имат охрана.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GLOBALNITE VAMPIRI PREVARNAHA V AD RODNITE MESTA NA TIQ HORA. I SEGA REVAT TA DA SI SEDQT TAM KADETO SA. NO Q DA KAJAT KAK 6TE SI IZHRANQT SEMEYSTVATA I KAOY 6TE IM GARANTIRA SIGURNOSTTA ???NEKA PARVO DA SE ZAMISLI VSEKI
43
3
 
32
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Проблемът на краварника е много голям. За няколко десетилетия си изплюскаха ресурсите. Вдигнаха си стандарта на живот над 10-15 пъти. Продадоха и ипотекираха де що имаше из САЩ за продаване и ипотекиране и сега тъпчат на място. Ако не създават войни и не намерят нови източници за ресурси агонията им скоро ще свърши в небитието. Тотална смърт на империята. За това се ужасяват от идеята за договаряне на руската ресурсна империя и империята на евтината работна ръка която те първа забогатява.
42
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BALGARIA SASHTO MOGE DA PRIEME IZVESTEN BROI AFRIKANZI.
41
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша и Унгария изглеждат като все по-атрактивни дестинации за емиграция.Запитайте се, кой има полза от това да ни се натрапят милиони неграмотни античовешки субекти, които са буквално екскремента на света?
40
0
 
39
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Глупостта като дойде на власт то е за дълго....
39
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не е ли време на италиянската мафия която докарва бежанците в италия да и се плаща на удавен бежанец и проблема ще се реши
38
1
 
67
 
! Отговори
S преди 6 години
Не ги разбирам италианците, германците и т.н. Колко трябва да си г лупав за за да опропастиш бъдещето на децата си пълнейки страната с ислямски маймуни.
37
1
 
53
 
! Отговори
Хех преди 6 години
"Бежанската криза се завръща." Уважаеми журналисти, прочетете моля Ви най- накрая какво означава "бежанец" и какво означава "мигрант". Също така ми е много интересно каква война се води в Тунис например. Интересно ми е и защо не си пазим държавната граница, както и за чий козлодУй ни е армията и гранична полиция и защо го храним като не си изпълняват задълженията. А относно Средиземно море - Там има толкова кораби на НАТО, че ми е интересно чак и защо сме в това НАТО. Изглежда инвазията е умишле
36
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
42, от словесната диария с която заливаш форума става ясно,че нито си българин,нито България ти е родина!41,ислАма където е минал нищо добро не е донесъл,а ти дори не подозираш какъв късметлия си,че си се родил в Европа!Апропо, за ислАмската ти кратуна- остани си сляп и ограничен и сънувай розовите си сънища без да ни занимаваш с тях! Сбогом!
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сте забравили евроатлантическия лозунг " добре дошли мили бежанци" .е, те дойдоха и още идват да си правят селфи с евролидерите.
34
1
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Това е краят на ЕС и на Европа! Исляма вече е здраво стъпил на територията и, и няма да отстъпи! Ще има все повече тероризъм, а европейските лидери ще хвърлят все повече средства и хора срещу него и няма да имат време да се занимават с интеграцията на останалите бежанци! Как не могат да го разберат Меркел, Юнкер, Туск, Макрон и т.н.?!А къде сме ние, истинските граждани на ЕС? Някой мисли ли за нас?