Бежанската криза се завръща. Нещо повече: В по-големи мащаби

2017-а като 2015-а: Италия отново е центъра на събитията
5 юли 2017 22:00, Миглена Иванова
138
Бежанската криза се завръща. Нещо повече: В по-големи мащаби
Снимка: архив, Reuters

Бежанската криза в Европа се завръща, пише в свой анализ онлайн изданието Politico.eu.

Пристиганията на нелегални имигранти от Африка нарастват рязко, като Италия този път е в центъра на събитията. Всичко това припомня за 2015 г., когато над 1 млн. души пристигнаха в Европа и я потопиха в политически хаос, особено Германия.

Брюксел, който сключи споразумение с Турция и поне на теория затвори Балканския маршрут за трафик на нелегални мигранти, се опитва да запълни тази дупка и да предотврати ново политическо напрежение в навечерието на парламентарните избори в Германия и евентуалните предсрочни избори в Италия в началото на следващата година.

През първата половина на 2017 г. около 85 хил. души са пристигнали през Средиземно море в Италия в сравнение със 71 хил. през цялата 2016 г., показват данните на Международната организация по миграция. Това засили политическите тревоги на Апенините и предизвика ефекта на доминото в Брюксел, където Европейската комисия (ЕК) реагира в обичайна форма – нов план за действие.

"Това е солидарност, която Италия заслужава", коментира Франс Тимерман, първи зам.-председател на Комисията.

Изглежда, че в плана има само няколко нови пункта за действие, но първият вицепрезидент на Комисията смята, че това трябва да удовлетвори очакванията. "Не казвам, че идваме със сребърен куршум, че има само една вълшебна мярка, която ще реши всички проблеми. Само че ще се усети чувствителна разлика, ако държавите членки направят това, на което не бяха съгласни преди“, коментира той.

Забележката му е насочена към държавите от Европейския съюз (ЕС) и особено страните от Централна и Източна Европа, които отказват да приемат бежанци по спуснатата от ЕК квотна програма с цел да се облекчи ситуацията в държавите „на първа линия“ на кризата – Гърция и Италия.

Министрите на вътрешните работи на ЕС трябва да обсъдят начините за прекъсване на рекордните потоци от нелегални мигранти през Средиземноморието по-късно тази седмица на заседание в Талин, Естония.

Главната цел на последните предложения на Брюксел е страните от Северна Африка, като Тунис и Либия, да задържат нелегалните мигранти на своя територия, когато се случи да ги спасят в свои териториални води. Това би облекчило тежестта за Италия и би послужило като възпиращ ефект за мигрантите, чиято цел е да достигнат до Европа. Подобно е и споразумението с Турция за връщането на нелегални мигранти.

Такъв документ би получил подкрепата и на страни като Унгария, които не са склонни да приемат преместени бежанци по квотната система на ЕК, и отдавна призовават за изпращането на имигранти обратно в родните им страни, подчертава изданието.

Планът за действие включва и агенцията за гранична охрана на ЕС Frontex да превозва спасени мигранти и до други пристанища в ЕС, освен италианските. Предложението обаче се очаква да срещне яростна съпротива.

Предлагат се и стъпки за подпомагане на транзитните за мигрантите държави.

Някои политици в Италия казват, че неправителствените организации насърчават нелегалните мигранти и трафикантите, които ги превозват през Средиземно море, като извършват операции по търсене и спасяване близо до или в рамките на териториалните води на Либия. Италианското опозиционно движение „Пет звезди“ определя това като „морско такси“ за мигранти.

В знак на засилващото се политическо напрежение през миналата седмица лявоцентристкото италианско правителство заплаши да затвори пристанищата си, освен ако Европа не увеличи усилията си за справяне с миграционния проблем.

Рим всъщност иска да избегне създаването на "хуманитарни коридори", управлявани от неправителствени организации, които понастоящем изпълняват около 60% от спасителните операции в Средиземно море. Рим иска тези групи да бъдат прозрачни относно финансирането им и да оставят италианската брегова охрана да контролира трафика.

Брюксел също призовава да се приеме кодекс за поведение на неправителствените организации, които работят в Средиземноморието. Предложението предвижда групите, които не спазват този кодекс, да губят достъп до европейските пристанища.

Според източници на изданието италианският министър на вътрешните работи Марко Минити се очаква да обсъди мерките за обща миграция с другите му колеги в Талин, но кодексът ще бъде представен на по-късен етап.

Регионалният директор на Международната организация по миграцията Еудженио Амбрози признава, че проблемът с миграцията няма да изчезне нито днес, нито утре, нито през следващата година. Той обаче отхвърля връзката между миграционната криза и неправителствения сектор.

Още анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горката Европа нищо добро не я чака - мигранти, джихадисти и к'во ли не още.Но ЕС си има своя спасител и това е наш Баце Бойко супермена който ще реши проблема на бързо а и Меркел много го слуша нали са първи дружки ще получи нейната подкрепа.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До циника! Аре бе! Хора! Тоа циника некой му плаща да пише, сече стотинки и им се радва! Никой да не му пише минуси или плюсове, дайте да го хоспитализораме в некоя психиатрия! Админите, намерето го! Данс, мадс, мвр, нпо, бхк! Тоа не се търпи!
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагат се стъпки към тразитните потоци... Явно някой не иска това да се спре....... Затворете Европа с ток, жици и патрулни катери. Пукайте лодки и 20кВ по оградата. Да се спасяват. Просто знаем кой има интерес.... Обикновенитр, дребните ще платим цената, друг ще гледа и ще ни се смее отстрани. Меркел е с тези, които ще се смеят и нема да са виновни.
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук може да живеят и по малко хора, не е необходимо да гоним количество, а качество на населението.
9
0
 
31
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Българите са добре образовани и културни в сравнение с пустиняците. Явно не виждаш разликата, но това си е твой личен психиатричен проблем. Прегледай се, душо, и не ни занимавай с простотии.
8
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако на времето василевсите на източната римска империя са връщали всяка вмирисана тарамбука нахлула незаконно в земите им, сега България нямаше да я има.Държавотворенето не е статичен, а динамичен процес. Никой не може да го спре.
7
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много искам да ти кажа какво мисля за такива като теб - в "прав текст"...но ще ми затрият коментара...затова така:"*** ако цената ще е България да се превърне в развъдник на алаходупни терористи...в афганоафрикански коптор....по-добре е ДА Я НЯМА!!!Поне ще си остане България - не ***!...Де факто България я няма след 865г. На нейно място има християнизирани остатъци от римски роби приели името на племето дошло на коне отвъд Дунава.
6
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Природата не търпи празно.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По същия начин е паднала и римската империя. Много кандидат бежанци и вътрешна слабост. След падането на империята следва повече от 1000 години средновековен религиозен фанатизъм и изостаналост. Това ни чака и всички в европа. Колелото на историята се върти. След 1000 години в европа може и да почне нов ренесанс.
4
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро Исав (Европа) и Измаил (Ислямът) ще се смесят. Тогава Яков ще управлява Света и ще дойде Месията. Това трябва да стане съвсем скоро и Израел ще пребъде. Няма .авка, това го вярват ционистите, които движат Света. Всичко е предрешено от тях и няма никаква конспирация, всичко го пише в Стария Завет.
3
2
 
34
 
! Отговори
Не се шегувам преди 6 години
Боята настъпва. Въоръжавайте се да си браним държавата и континента. Освен стрелба на месо не виждам друго решение за ***.
2
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До анонимен 1,4,5,6 абе що ти не е.... пу..... май.... предателка аз на тебе!!!!!
1
2
 
53
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Може да изглежда нелепо, но вярвам че с това започва началото на краят на ЕС. Самоунищожение и то по-непонятни причини. Нека европейците да се изселят на Марс а в Европа да дойде цяла Африка и Близкият изток. Отказвам да повярвам, че това е глупост. Това е план сигурен съм, както съм сигурен че това ще подпали Европа до 10-15 г.