Завладяването на Мосул или как САЩ победиха "без ботуши на земята"

Същия модел американците и НАТО се опитват да прилагат в Афганистан
10 юли 2017 22:06, Елка Василева
232
Завладяването на Мосул или как САЩ победиха "без ботуши на земята"
Снимка: Reuters

Да победиш врага чрез приятелски войски: завладяването на Мосул е опосредствана победа за САЩ, които се надяват, че ще успеят да постигнат такава и другаде, по-специално в Афганистан.

Когато президентът Барак Обама решава в средата на 2014 г. да води военни действия срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак, той налага на Пентагона един прост принцип: американската армия не трябва да участва в боеве по суша ("без ботуши на земята").

Американската авиация оказва подкрепа на иракските сили, а военни съветници и инструктори ги оборудват и им помагат на терен.

Иракските сили, и само те, обаче са тези, които трябва да освободят завзетите от джихадистите територии.

Близо три години по-късно падането на втория по големина град в Ирак доказва валидността на тази стратегия, пише Франс прес.

Протежетата на американската армия успяха да завладеят голям град с население два милиона души след сложни и кръвополитни боеве в градска среда.

А въпреки че техните загуби са тежки, тези на американската армия са минимални: 11 убити в бойни действия от 2014 г. в Ирак - далеч по-малко от понесените в същата тази страна загуби през предишното десетилетие, които възлизат на над 3500 жертви.

"Мосул е крайното постижение в процеса на изграждане на боеспособна армия, полиция и антитерористични сили, които подсилвате само с неколкостотин съветници и въздушна подкрепа", посочва майор Джон Спенсър, преподавател във военната академия Уест Пойнт.

"Ще виждаме често този модел на опосредствана война" занапред, предрича той.

За постигането на този резултат САЩ и съюзниците им предприеха гигантско усилие по обучаване на иракските сили - армия, полиция, кюрдски милиции, племенни сили - и за три години над 100 000 души преминаха през тази подготовка.

Те обаче бяха и принудени да се включат повече от предвиденото в бойните действия, което наруши принципа "никакви войници на терен".

Военните съветници, които отначало стояха по щабовете, вече придружават иракчаните в близост до фронтовата линия, поемайки повече рискове.

Артилерията на морската пехота бе изпратена като подкрепление през март 2016 г. Щурмови хеликоптери "Апачи" също се включват в подкрепа на иракските войски. Американски специални части понякога водят сухопътни настъпления срещу лидери на "Ислямска държава".

В момента в Ирак са разположени общо над 5000 американски военни.

Този модел на опосредствана война е същият, който американците и НАТО се опитват да прилагат в Афганистан от края на бойната си мисия в страната през декември 2014 г.

Силите на НАТО - наброяващи 13 300 войници, половината от които американски - обучават и съветват афганистанската армия срещу талибаните, без да участват пряко в боевете.

Но както в Ирак, американците и съюзниците им започват да осъзнават, че ще трябва да увеличат помощта си, за да не губят възпитаниците им терен.

Затова те подготвят увеличаване на човешкия състав и на средствата си, което би трябвало да бъде обявено до края на лятото.

Във всеки случай в Ирак облогът за възстановяване на една надеждна национална армия, която може самостоятелно да отбранява страната, напредва добре.

"Смятам, че иракските сили са напълно способни да отбраняват Мосул и Ирак. Те научиха много неща, направиха много промени въз основа на научените през последните две години уроци", казва Спенсър.

Иракската армия е един "все още малко крехък" инструмент, но тя показа в Мосул, че "разполага с кадърни военни части", подкрепя го европейски военен.

Знак за нарастващото значение на опосредстваните войни е, че американските сухопътни сили създадоха шест военни части, специализирани в съветване на приятелски войски, стъпвайки на територия, която доскоро бе запазена за специалните части.

Първото такова звено с численост 529 души бе формирано през май във Форт Бенинг, щата Джорджия.

Борбата срещу ИД и другите екстремистки групировки "ще е дълга борба", обясни неотдавна министърът на отбраната Джим Матис.

САЩ ще водят тази борба "заедно със и чрез други страни. Ще правим това чрез развиване на способностите им, за да поемат те голяма част от бойните действия", подчерта той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво излиза пак обонго най големия стратег. *** съсвсем сгази лука. Истината е че колкото и да му се искаше на обама да намали боеспособността на американската армия , не успя. Даже и плати на врага но итова не помога.
45
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само 11 жертви. А руският Груз 200 минава стотицата.
44
2
 
20
 
! Отговори
Шерлок преди 6 години
Ми просто им спряха кранчето с доларите и муджите си отидоха у дома. Борбата си е борба, ама без пари нищо не става.
43
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютен провал на геополитическите планове на САЩ за Сирия и Близкия Изток.
42
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия преподаде важен урок на САЩ в Сирия.
41
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яяяяяяяяяяяя, краварчетата били победили!!!! Ха-ха-ха-ха-ха-ха.........абе, тия наши сайтове въобще чуват ли се какви ги приказват (пишат де!)? А тръгнали и в Афганистан да "побеждават"!!!! Мале мия.....е, те от 16 години "побеждават", ще почакаме още! Всъщност, може ли някой да ми посочи ЕДНА ПОНЕ ВОЙНА СПЕЧЕЛЕНА от краварчетата? И моля ви не поднасяйте Втората световна, където те първо направиха луди пари за да продават оръжие и на двете страни,а накрая, няколко месеца преди края,се примазаха!
40
11
 
9
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАМ ТУРЦИ преди 6 години
СКОРО ЩЕ ИМА ГОЛЯМА АРМЕНИЯ И ГОЛЯМ ВЕЛИК КУРДЕСТАН .РОССИЯ ПОДКРЕПЯ ТОВА БОГОУГОДНО ДЕЛО .
39
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Башар Асад: САЩ не постигнаха целта си в Сирия.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе, грешиш, на теб ти се иска да е, но не е.
37
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 32Вече май не смогваш да опонираш на мнението на десетките българи пишещи тук, който са част от стотиците хиляди ненавиждащи жалката ти античовешка империя наречена САЩ. Отговаряш само с по две думи щото си жалък и сам. Нямаш време и възможност да поемеш всенародната "любов", нали. Всеки те плюе, а ти викаш дъжд вали. Патетично жалко човече.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитска Арабия е "стълб на американската рамка за сигурност" заяви министърът на отбраната на САЩ Джим Матис, цитиран от Асошиейтед прес.
35
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ се намират в състояние на остра политическа и финансова криза - в страната се води ожесточена борба между различните части на политическия елит докато задлъжнялостта е достигнала ужасяващи размери.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимениска ти се, но не е
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен46Пърл Харбър знаеш ли къде се намира бе аматьор??
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО няма да участва в бой срещу ИДИЛ. НАТО прие решение да се присъедини към международната коалиция срещу "Ислямска държава", но без да се включва в бойни действия.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе, не е.
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старото господство на Съединените американски щати остава в историята.
29
0
 
23
 
! Отговори
PD преди 6 години
Добре, че руснаците не раздуха, колко и какви ботуши изловиха в Алепо. Май само франсета нямаше и германци, ама може и да греша.А за ПРИЗНАТИТЕ от САЩ цивилни жертви, няма бъобще да коментирам. Който иска да знае истината, ще си намери информацията. Останалите продължавайте да си играете на форумна война, щоото да си защитавате коричката хляб и малко хайвер. Дали няма да ви приседне?
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ имат само една победа във ВСВ , щото бяха съюзници със СССР. Всичко останало са провали, дори в началото на завладяването на дивия запад са яли много бой от индианците с лъкове и стрели.
27
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да видите в Тубата как тежките 5-осни армейски камиони на US Army кръстосват из Сирия, натоварени с оборудване, а бронираните машини MRAP с морски пехотинци подпомагат кюрдите, където се наложи. Никой въобще не еббава кремъския хокеист и съюзниците му.