Завладяването на Мосул или как САЩ победиха "без ботуши на земята"

Същия модел американците и НАТО се опитват да прилагат в Афганистан
10 юли 2017 22:06, Елка Василева
232
Завладяването на Мосул или как САЩ победиха "без ботуши на земята"
Снимка: Reuters

Да победиш врага чрез приятелски войски: завладяването на Мосул е опосредствана победа за САЩ, които се надяват, че ще успеят да постигнат такава и другаде, по-специално в Афганистан.

Когато президентът Барак Обама решава в средата на 2014 г. да води военни действия срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак, той налага на Пентагона един прост принцип: американската армия не трябва да участва в боеве по суша ("без ботуши на земята").

Американската авиация оказва подкрепа на иракските сили, а военни съветници и инструктори ги оборудват и им помагат на терен.

Иракските сили, и само те, обаче са тези, които трябва да освободят завзетите от джихадистите територии.

Близо три години по-късно падането на втория по големина град в Ирак доказва валидността на тази стратегия, пише Франс прес.

Протежетата на американската армия успяха да завладеят голям град с население два милиона души след сложни и кръвополитни боеве в градска среда.

А въпреки че техните загуби са тежки, тези на американската армия са минимални: 11 убити в бойни действия от 2014 г. в Ирак - далеч по-малко от понесените в същата тази страна загуби през предишното десетилетие, които възлизат на над 3500 жертви.

"Мосул е крайното постижение в процеса на изграждане на боеспособна армия, полиция и антитерористични сили, които подсилвате само с неколкостотин съветници и въздушна подкрепа", посочва майор Джон Спенсър, преподавател във военната академия Уест Пойнт.

"Ще виждаме често този модел на опосредствана война" занапред, предрича той.

За постигането на този резултат САЩ и съюзниците им предприеха гигантско усилие по обучаване на иракските сили - армия, полиция, кюрдски милиции, племенни сили - и за три години над 100 000 души преминаха през тази подготовка.

Те обаче бяха и принудени да се включат повече от предвиденото в бойните действия, което наруши принципа "никакви войници на терен".

Военните съветници, които отначало стояха по щабовете, вече придружават иракчаните в близост до фронтовата линия, поемайки повече рискове.

Артилерията на морската пехота бе изпратена като подкрепление през март 2016 г. Щурмови хеликоптери "Апачи" също се включват в подкрепа на иракските войски. Американски специални части понякога водят сухопътни настъпления срещу лидери на "Ислямска държава".

В момента в Ирак са разположени общо над 5000 американски военни.

Този модел на опосредствана война е същият, който американците и НАТО се опитват да прилагат в Афганистан от края на бойната си мисия в страната през декември 2014 г.

Силите на НАТО - наброяващи 13 300 войници, половината от които американски - обучават и съветват афганистанската армия срещу талибаните, без да участват пряко в боевете.

Но както в Ирак, американците и съюзниците им започват да осъзнават, че ще трябва да увеличат помощта си, за да не губят възпитаниците им терен.

Затова те подготвят увеличаване на човешкия състав и на средствата си, което би трябвало да бъде обявено до края на лятото.

Във всеки случай в Ирак облогът за възстановяване на една надеждна национална армия, която може самостоятелно да отбранява страната, напредва добре.

"Смятам, че иракските сили са напълно способни да отбраняват Мосул и Ирак. Те научиха много неща, направиха много промени въз основа на научените през последните две години уроци", казва Спенсър.

Иракската армия е един "все още малко крехък" инструмент, но тя показа в Мосул, че "разполага с кадърни военни части", подкрепя го европейски военен.

Знак за нарастващото значение на опосредстваните войни е, че американските сухопътни сили създадоха шест военни части, специализирани в съветване на приятелски войски, стъпвайки на територия, която доскоро бе запазена за специалните части.

Първото такова звено с численост 529 души бе формирано през май във Форт Бенинг, щата Джорджия.

Борбата срещу ИД и другите екстремистки групировки "ще е дълга борба", обясни неотдавна министърът на отбраната Джим Матис.

САЩ ще водят тази борба "заедно със и чрез други страни. Ще правим това чрез развиване на способностите им, за да поемат те голяма част от бойните действия", подчерта той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
28
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
САЩ оставят Северен Афганистан на талибаните, за да нападат *** откъм "слабините".Като им подпалят Таджикистан и Узбекистан, после през Казахстан ще се прехвърлят в Южна ***. Кремълският шахматист ще се разкъсва на три фронта.
5
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ губят Афганистан и 70 % са на талибаните,
4
7
 
26
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Я отвори картата да видиш каква част от Сирия държи Асад, Хизбола и руснаците и колко държат САЩ и СДС.И тогава мъцай...
3
38
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
USArmy ! Най-големите тактици, най-добрата техника и кординация. Браво !
2
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че същата тази тактика на руснаците освободи цяла Сирия, докато американците отвоюват само един град. А са събрали папллач от 60 държави.
1
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ победиха САЩ. САЩ си направиха война и я спечелиха.