В Силициевата долина: Сделките се сключват в стриптийз клубове

Жените в този свят на практика са нежелани
13 юли 2017 22:05, Елка Василева
67
В Силициевата долина: Сделките се сключват в стриптийз клубове
Снимка: архив, Reuters

Иновативните фирми в Силициевата долина не са място за жени. В това поне са убедени много от мъжете, основали успешни фирми. Един от тях дори признава: „Не харесвам начина на мислене у жените”.

Млади, динамични, прагматично ориентирани, с професионални познания в програмирането и преди всичко едно: от мъжки пол. В Силициевата долина именно така си представят бъдещия наследник на Марк Зукърбърг и Стив Джобс, пише Дойче веле.

Жените в този свят на практика са нежелани. „Не харесвам начина на мислене у жените”, заявил един тамошен инвеститор, когото Катрин Такър му представила идеята си за нова интернет апликация, предназначена за родители.

Един от основателите на мобилното приложение за  запознанства в интернет „Тиндър” казва следното: "Жена в управителния съвет ще ни направи за посмешище".

Въпросният основател на всичкото отгоре визира бившата си приятелка Уитни Уолф, която също е била в екипа на създателите на приложението. Уолф напуска фирмата и я обвинява пред съда в сексизъм. По-късно основава портала "Women first", който е най-успешният сайт за запознанства редом с „Тиндър”.

"Третираха ме като слугиня, която прави кафета и стои като пазач пред вратата, когато се провеждат заседания", разказва Лакшми Балахандра. В продължение на дълги години тя е била единствената жена в една от големите инвеститорски фирми.

Балахандра споделя, че понасяла всички унижения, защото искала да я приемат в кръга на колегите и да я уважават. Съгласявала се дори да придружава мъжете на игрището за голф или в клубове за стриптийз, защото „именно това е мястото, на което се сключват сделките, и ако не си там, пропускаш шансове".

Не е единичен случай

Според актуална анкета на Станфордския университет 60 на сто от жените в Силициевата долина са били жертва на сексуален тормоз от страна на колеги. Унизителни коментари са били подхвърляни към 90 на сто от жените. Приблизително една втора от засегнатите обаче не са повдигали обвинение - от страх, че ще провалят кариерата си.

Наказанията за онези, които издевателстват над жени, по принцип са рядкост. Основателите на иновативни компании обикновено не оставят властта изцяло в чужди ръце и не могат да бъдат отстранени. Един от малкото подобни случаи е свързан с американската компанията за превоз на пътници Uber, чийто основател е бил принуден да подаде оставка вследствие на огромния натиск, упражнен над него.

Това се случва обаче едва след като сътрудничка на фирмата публично описва в блога си какво е преживяла. Преди това кампанията просто игнорирала оплакванията й.

"Станалото в Uber не е единичен случай", казва Балахандра. Проблемът със сексуалния тормоз, според нея, произтича от това, че във въпросните фирми работят твърде малко жени.

Според актуални данни на "Крънчбейз" едва 9% от основателите на иновативни компании в Силициевата долина са жени. Шефските кресла се заемат главно от мъже. Според проф. Сахил Раина от университета Албърта това се дължи отчасти на факта, че твърде малко жени завършват технически специалности. Освен това за разлика от мъжете  жените не са така склонни да поемат риск. "Моите изследвания сочат, че като цяло жените създават по-малко фирми, защото им е предварително ясно колко трудно могат да се намерят инвеститори", казва той.

През миналата година са инвестирани 94 милиарда долара в иновативни фирми, основани от мъже. Проекти, в които е участвала поне една жена, са набрали едва 10 милиарда инвестиции. От собствения си опит в инвеститорска фирма Лакшми Балахандра знае, че обяснението за това е много просто: мъжете инвестират предимно в проекти на себеподобни. Делът на жените във фирмите с рисков капитал обаче е едва 6 на сто.

Освен това жените предлагат предимно идеи, насочени към жените като целева група - например търговия с дамски чанти или приложения, описващи подходящи цели за пътувания с деца. В подобен случай онези, от които зависи одобрението на проекта, а това по правило са мъже, си казват: „Това никога не бих го ползвал, нито го разбирам, нито ме интересува, затова – без мене!”, пояснява Балахандра.

По-голям женски дял във фирми, създадени от жени

Когато една жена успее да пробие на пазара с основаната от нея фирма, това е привлича на работа и други жени. Според изследване на инвеститорската платформа "FundersClub" в иновативни фирми, създадени от жени, работят двойно повече жени, отколкото във фирми, основани от мъже. Там делът на жените обикновено се колебае около 48 на сто, докато в Google те са 31%, във Facebook - 33%, а в Uber - 36%.

Надежди за промяна вдъхват някои големи фирми, които инвестират в равнопоставеността на половете. Apple например обяви, че ще уеднакви заплатите, Facebook пък възнамерява да вложи 15 млн. долара за компютърно обучение на жени.

И все пак ще мине още доста време, докато от заседанията на инвеститорски фирми започнат да излизат предимно жени - със сделки за милиони в джоба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
а ние тука сме у силиконовата долина - положението не е по-различно
43
1
 
5
 
! Отговори
Феликс преди 6 години
Работя 25 години в различни хайтек фирми като инженер. Досега съм срещнал само една жена инженер (по точно математик), която си разбираше от работата.Статистиката е упорито нещо.
42
0
 
5
 
! Отговори
extremist преди 6 години
НИКОЙ НЕ ПРЕЧИ НА ЖЕНИТЕ ДА СЕ ИЗЯВЯТ С КОНКУРЕНТНИ IT ПРОДУКТИ - ФАКТА ЧЕ ИМАТ СРАВНИТЕЛНО МАЛКА УСПЕВАЕМОСТ ИЗОБЩО В ИНЖЕНЕРНАТА СФЕРА Е ДРУГА ИСТОРИЯ. СЛЕД КАТО 99% ОТ РАБОТАТА ПО ЕДНА СДЕЛКА Е СВЪРЩЕНА, НЕ МИ СТАВА ЯСНО КЪВ Е ЗОРА ОСТАВАЩИЯ 1% ДА СЕ ДОВЪРШИ НА СТРИП-БАР
41
0
 
4
 
! Отговори
Flex преди 6 години
На жените им играе лоша шега точно визията - красивите са обграждани с внимание, всичко им се дава на готово и в общи линии трябва просто да посегнат, за да имат нещо. В резултат са страхотно нисък процент тези, които вместо да кифлеят по моловете още от гимназията отделят по няколко часа на ден за самоусъвършенстване и подготовка. Дори тези, които имат някакво желание чакат да им се налее през няколкото часа в университет. Не, че нямат възможностите - просто не ги развиват, докато стане късно.
40
1
 
4
 
! Отговори
Flex преди 6 години
Мозъка трябва да се тренира както всеки друг орган. Дори да имаш заложби за шампион по бягане, ако цял живот само се тътриш до колата и добре трениран инвалид може да те изпревари. Ако най-сложното, за което си мислил е какви обувки да си вземеш или поредния анцуг на адидас и на стари (за програмист) години се сетиш да гониш "голямата пара", е не става. А кофтито на мозъка е, че след 35+ рязко пада възможността да възприемаш новото, а за програмист трябва да учиш практически постоянно.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катo жена в ИТ сектора мога да кажа, че аз самата не мога да работя с други жени. За щастие в момента имам само колеги мъже и не се оплаквам изобщо от каквато и да е дискриминация. Винаги съм се дразнела от женския клюкарски манталитет. Когато следвах информатика имаше около 5 жени на 200 студента и подкрепям общото мнение, че повечето не приличаха и на жени (но това е в Германия все пак).
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 52В ИТ назначават първо любовници на хубави заплати, а за местата за бачкатори слагат много ситна цетка и при толкова кандидати и уреждат съученици от СМГ и шанса ти клони към 0 особено ако си амбициозен и от провинцията.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42Трябва много , много да се напънеш за да почнеш работа в ИТ , обучението никога не е достатъчно нито ФМИ , ТУ даже и на еразмус бях в Германия и пак не е достатъчно.. На интервюто ще ти зададат въпроси които не можеш да знаеш с цел да те пробват дали можеш да мислиш..
36
1
 
24
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Ако си На Западния Бряг и работиш в електрониката обикновено трябва да си наличен 24/7. В Интел може да те ревнат от напрежение, пуш и недоволство - да, до сълзи. Шефа ви почва с: ето ви селфоните, до 20 мин трябва да отговорите ако сте търсени. Ако сте необходими, трябва да се появите до 2 часа - който не може, да каже, ще го сменим - всичко това за извънработно време. Когато наближи празник или уикенд не знаеш дали ще можеш да ги ползваш. Плащат но животът там е много скъп. Няма време за фьн
35
1
 
1
 
! Отговори
от снимката преди 6 години
Не строите небостъргачи подават природата.. това са нагло вредни негодни з а обитаване даже на акари и домашни хора сгради..Претъпкани са с нагло вредна античовешка и анти земна техника облъчваща зверски..
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво е, че там си имат и милиони крави, и силиконова долина.У нас и крави не останаха.
33
11
 
22
 
! Отговори
Хвалби преди 6 години
Тия истории от Силиконови Долини и от цяла Кравария ми приличат много на модернизирани истории на уестърните, които сме гледали за дивия запад - вятър носещ тръни, пожар/взрив на публичен дом и голи *** бягащи от там.Абе вече станаха 30 години от промяната - как не видях един да се похвали, че е отишъл в САЩ, че е създал там семейство, деца, изучил е децата си в университет и има внучета.Тук чета само пуберски хвалби, за пари и коли; смисъла на живота Е СЕМЕЙСТВОТО И ДЕЦАТА, А НЕ ПАРИ
32
2
 
25
 
! Отговори
А можеше преди 6 години
Работя във фирма , която 97г. започна да изгражда електронното правителство.За три години свързахме с оптика всички държавни учреждения и създадохме комуникационен протокол за цялата система , но уви Милен Велчев реши , че с българска фирмичка не му се работи.18г. по късно още нямаме дигитална администрация , но си имаме дигитални олигарси.Да са ни честити царчетата
31
1
 
21
 
! Отговори
пиер дришар преди 6 години
До байхейс: напълно вярно брато, и аз съм тука жив пример. Земестник Мениджър съм от 6 месеца - 4 години съм в САЩ. Не се оплаквам, но ба4кам по 50 4аса на седмица и взимам 36-40 бона на година. Извоювах 2 поредни поч. дни в седмицата !!!! Тук рядко някой почива 2 поредни дни, освен държ.администрация и някой големи фирми ( ако си на висок пост). Повечето от хората са като мен,дори и по зле финансово. С тия пари може да се живее и да се пести малко, общо взето живея скромно. Това е
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поживях в САЩ, но се върнах в Ирландия!Не знам... не ми допадна някак си...Въпрос на мироглед или манталитет, за мен Европа е "у дома", а там наистина се почуствах в "чужбина".
29
0
 
14
 
! Отговори
Alex преди 6 години
Даже не дочетох глупавата статия
28
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БахуроВ ИТ няма никаква работа. С един приятел учихме 1 година в софтуерен университет и после една година търсихме работа. Нищо. Глупости на търкалета и ала бала е цялата работа. 90% + от познатите ми оттам също нямат работа в ИТ област.
27
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А и силициевата долина е вече в Китай от 2020 година нали знаете. Това там е останка от една умряла империя.
26
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Успял българинАз пък отидох към щатите с големи надежди и видях че на 5 минути от алеята на звездите живеят 50 000 бездомни човека по палатки на улицата. Върнах се с 200.
25
9
 
21
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
Цялата работа от идва от там, че жените са свикнали и търсят 'лесното'. Ама за ИТ се налага да мислиш ежесекундно, да си учил и да си се самоусъвършенствал в продължение на години и то всеки ден и на всичкото отгоре и да продължаваш. И то пак всеки ден. Еми те просто не искат, това е. По=лесно е да достигнеш това, което желаеш като си вирнеш краката...