Новият път на коприната – Източна Европа обръща поглед към Китай

Искат китайците да заменят US компаниите, които се оттеглят
Обновена: 15 юли 2017 19:08 | 15 юли 2017 14:40, Виктория Тошкова
68
Новият път на коприната – Източна Европа обръща поглед към Китай
Снимка: Архив, Reuters

От десетилетия насам САЩ насочват пари към заводи за стомана и производители на автомобили в посткомунистическа Източна Европа. Днес обаче регионът обръща поглед към Китай, търсещ да заеме мястото във вакуума, оставено от изолационистичната политика на Доналд Тръмп, коментира Bloomberg.

От Полша до Словакия, Унгария и България правителствата се опитват да накарат китайските инвеститори, а в някои случаи - да заменят американските компании, които се оттеглят.

За президента на Китай Си Дзинпин 16-те страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и техните над 110 млн. потребители са първа стъпка към Европейския съюз. 11 от страните са членки на ЕС, а другите пет – включително Сърбия, се борят за влизане в блока.

Проправянето на маршрут през континента е част от плана на Си Дзинпин да създаде Нов път на коприната, за да намери нови пазари за износ на местните компании, докато икономиката на Китай се забавя. През ноември Пекин обеща да насочи 10 млрд. евро капитал към страните от ЦИЕ, като много от тях са част от над 60-те държави по Новия път на коприната.

Гладните за кеш страни в развиваща се Европа, включително Полша, Чехия, Унгария и Словакия, бързо отговориха на стремежите, пращайки топ представители в Пекин тази година – точно когато местните им пазари бяха във възход.

Лидерите на Източна Европа разчитат на целия си чар, за да омагьосат китайците. Когато Си Дзинпин осъществи регионална визита из различни столици миналата година, в Прага той бе посрещнат с парад по основните булеварди на чешката столица. Улиците бяха украсени с жълточервените китайски знамена по случая, но някои от тях бяха осквернени от протестиращи срещу политиките на Китай в Тибет.

„Възможно е да има повече готовност въпросите с човешките права при Китай да бъдат поставени на заден план“, казва Иън Бонд, директор по външната политика в базирания в Брюксел Centre for European Reform и бивш британски дипломат. „В много отношения, от икономическа гледна точка, се изпитват силни тревоги в Европа за посоката, към която САЩ се насочват“.

Сътрудничеството между Източна Европа и Китай изнервя Западна Европа. ЕС налага натиск върху Си Дзинпин да даде на европейските компании същия свободен достъп за правене на бизнес в Китай, който китайските получават в Европа. Много се тревожат и че Пекин се опитва да спечели по-голямо политическо влияние, разединявайки страните основателки и по-новите членки на блока.

В противоречие с Европейската комисия по редица въпроси, включително върховенството на закона и мигрантската политика, управляващата партия на Полша Право и справедливост се опитва да се сприятели с Тръмп, който бе топло посрещнат при визитата си във Варшава миналата седмица. Чешкият президент Милош Земан в същото време иска по-силни отношения с Китай и Русия вместо с НАТО и ЕС.

Отчуждавайки се от по-развитите си съседи, ухажвайки Китай, обаче може да не си заслужава, казва Кери Браун, изследовател в Chatham House в Лондон и бивш първи секретар на британското посолство в Пекин.

Китайските преки чуждестранни инвестиции в региона все още бледнеят в сравнение с тези на САЩ и ЕС. В Полша – най-голямата от икономиките, американските инвеститори са излели нетно 62,2 млн. евро през 2015 г., докато инвестициите от Китай са изтекли навън.

„Източноевропейските очаквания са високи и се чудя дали това не е голям проблем“, казва Браун. „Китайците не са там просто, за да раздадат помощ и пари. Има големи очаквания, че Китай е благотворителна организация. Не смятам, че това е особено реалистично“.

Макар че безусловният подход на Китай към инвестициите като цяло се приветства от развиващите се страни, те често има ниски кредитни рейтинги и съмнително управление. Китай изпитва трудности с връщането на заемите си във Венецуела и Африка, а няколко проекта в Централна Азия предизвикаха протести.

„И за Китай има предизвикателства, например културните различия, а и политическите рискове“, казва Уан Хуейяо, директор на базирания в Пекин мозъчен тръст Center for China and Globalization. “Китайските компании не са добри в междукултурната адаптация и наистина трябва да усъвършенстват управленските си умения и да се изградят като мултинационални компании“.

Въпреки това непрекъснато се сключват нови сделки. Китайските компании водят разговори за инвестиции в завод за производство на LED светлини и за въглищна мина в Полша, както и за ъпгрейд на високоскоростни жп линии между унгарската и сръбската столица. Унгарското правителство сигнализира и сделка през май с Bohong Group – производител на автомобилни компоненти и изпускателни системи, а китайският конгломерат CEFC купи дял в Travel Service и пивоварната Pivovary Lobkowicz в Чехия.

Четете още икономически новини в Investor.bg


68
Още от
Напиши коментар Коментари
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колкото и да се пънете за Китай та и за Русия те НИКОГА АМА НИКОГА НЯМА ДА МОГАТ ДА СТЪПЯТ И НА МАЛКИЯ ПРЪСТ НА ЕС И САЩ!!!ПРОСТО СЕ ЧУДЯ КОЛКО ЛИ ТРЯБВА ДА СИ ДЪРВЕН ТЪПОЪГЪЛНИК ЗА ДА ТВЪРДИШ ДРУГО!
56
1
 
6
 
! Отговори
Гого преди 4 месеца
Китай е новият БАТКО, за децата които не са разбрали още.
55
4
 
3
 
! Отговори
Кротко преди 4 месеца
Освобождението на Китай след 1949 година е огромна победа на ИСточна Европа и СССР.
54
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хаха Брикс в момента владеят планетата с човешки ресурс, суровини и кеш. Амирика освен замърсена почва и вода и безумни шисти друго реално няма.
53
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ВИСОКОСКОРОСТНАТА ЖП ЛИНИЯ ЩЕ МИНАВА ПРЕЗ Русия, колкото и минуси да цъкате.
52
0
 
19
 
! Отговори
Гост+ преди 4 месеца
Какви американски инвеститори, какви 5 лева? В БГ почти никой-никога не дойде и това е отявлен белег на нашия демократичен преход. Пърдон, малкото които дойдоха бяха брутално и бързо изгонени. Няма и да дойдат повече, защото знаят, че се топим, че сме малък пазар с много мафия. Нали уж бяхме някаква врата за някъде (...за ада), Та. ако можем да заблудим китайците да ни поизкупят, ама и те не са вчерашни.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Цецо Враждебеца
"... Си Дзинпин има е.гати големия нос!"
---
Ами, те с Джаки Чан са братовчеди, бе! Това се им е фамилна черта. :)
50
1
 
5
 
! Отговори
Здравейте преди 4 месеца
Искам да кажа, че Полша е една голяма 0
49
6
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 месеца
"Китайските преки чуждестранни инвестиции в региона все още бледнеят в сравнение с тези на САЩ и ЕС. В Полша..."
ПОЛША Е В ЕС ДРУГАРИ, АКО НЕ ЗНАЕТЕ ВРЕМЕ Е ДА РАЗБЕРЕТЕ. ТОВА ДОРИ БЛУМБЪРГ ГО ЗНАЕ.
48
3
 
4
 
! Отговори
Цецо Враждебеца преди 4 месеца
Само искам да вметна, че Си Дзинпин има е.гати големия нос! То като камба бе :D
47
3
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 месеца
Абсолютно никой не се опитва да замени американски инвеститори които се оттеглят с китайски.
46
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НЕКА СИ ОБРЪЩАТ ПОГЛЕД КЪМ КИТАЙ КОМУНИСТИТЕ. ИЗТОЧНА ЕВРОПА Е СЪС ЕС И САЩ.
45
1
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 месеца
"Клинцевич: в отношениях Украины и ЕС уже намечается глубокий кризис"
ТА И ТОВА С КИТАЙЦИТЕ Е ТОЛКОВА ВЯРНО
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами ще се обръщат,като се срина всичко и всякакво производтво в страните,особено в България,Румъния.
43
1
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 месеца
Не знам колко милиона са налели американците в Полша,но у нас нещо много им е мижаво "наливането".
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ОТ КОПРИНЕНИТЕ БУБИ СЕ ИЗКАРВАХА МНОГО ДОБРИ ПАРИ.
ЖАЛКО, ЧЕ ГО ЗАТРИХА ТОВА ПРОИЗВОДСТВО. А този № 42 - не си на ясно драги.
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ВИСОКОСКОРОСТНАТА ЖП ЛИНИЯ (ПЪТЯТ НА КОПРИНАТА) ще минава през русия и далеч от България и Турция. там било най сигурно, няма военни действия, кюрди, талибани и пр. - така каза Си дзинпин, който често ходи в Москва.
А Германия печата ли , печата пари. Не случайно еврото се срина спрямо долара от 1,36 на 1,1
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Германия трупа дълг към Китай и задлъжнява. През 2009 г. се спаси от фалит с печатници
---
Ти не знаеш какво говориш.Германия,Холандия,Франция водят света за носа.
Какъв дълг,какви 5 лева?
Щото докато вие тука си говорехте за сини,червени и пембени,те учеха китайски и основаваха фирми,сключваха договори в Китай.И БРЕКЗИТ да има,те и там имат участие и са в сдружението,няма да загубят.
39
3
 
0
 
! Отговори
КСЕНОФОНТ АЛКИВИАДИС преди 4 месеца
turk domuzu oruspu anana sikim .
HELLAS * IONIA * BYZANTIUM KRATOS *GREECE *ROMAIS BASILEIS ROMAIAS *

РОССИЯ И ГЪРЦИЯ ЩЕ ИМАТ ОБЩА ГРАНИЦА ПО КАВКАЗ..КАКТО И ГЪРЖИЯ СЪС АРМЕНИУЯ И ГОЛЯМ КУРДЕСТАН .


АИДЕ ПАЕ МАКРИА .
38
5
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 4 месеца
ДО 2 ГОДИНИ ТУРЦИЯ И КИТАЙ ЩЕ СА СВЪРЗАНИ ПО СУША С СКОРОСТНИ ВЛАКОВЕ И АВТОМАГИСТРАЛИ, ПРОЕКТА СТАРТИРА ОТДАВНА,
ЗА ДА Е СИГУРНО ВСИЧКО- ЗАЩИТЕНО СОЛИДНО - ТУРЦИЯ ПРЕДИ 2 МЕСЕЦА ОБЯВИ НОВИТЕ СИ БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ- РАЗРАБОТЕНИ СЪВМЕСТНО С КИТАЙ - " БОРА" - ОБЯВЕН ОБХВАТ 300 КИЛОМЕТРА , НО РЕАЛНО СА С ТВЪРДО ГОРИВО И ЛЕТЯТ ТОЛКОВА, КОЛКОТО ГИ ЗАРЕДИШ ( МОЖЕ И 10 000),
ЗА ОЩЕ ПО СИГУРНО, РУСИЯ ДАВА 4 КОМПЛЕКСА S-400 НА ТУРЦИЯ:)