Жизнен стандарт: 65% от руснаците – със социални помощи!

Руски печат: Ще стане ли средната заплата от €592 на €887?
Обновена: 18 юли 2017 22:11 | 18 юли 2017 22:06, Елка Василева
234
Жизнен стандарт: 65% от руснаците – със социални помощи!
Снимка: архив, Reuters

Ефективна ли е борбата с бедността в Русия, разсъждава на първа страница руското издание "Ведомости" . Страната харчи всяка година за социални плащания към 3 на сто от БВП - повече от мнозинството страни с икономика в преход. Но всичките разнообразни и скъпоструващи помощи са слабо ефективни срещу немотията, посочва вестникът.

По закон държавата отпуска социални помощи на хора, чийто доход е спаднал под жизнения минимум по независещи от тях причини. Социална подкрепа получават 65 на сто от жителите на Русия, а 84 процента от подпомаганите са малоимотни. Но от всяка рубла целева помощ до бедните стигат само 25 копейки. А делът на целевите помощи в доходите на най-бедните не надхвърля средно 2 процента за различните региони.

Социална подкрепа се предоставя главно не на нуждаещите се, а на хора със заслуги пред държавата: стимулират ги с около четвърт от всичките социални плащания - над 700 милиарда рубли.

Според експерти на изданието разходите за социална подкрепа трябва да бъдат преразпределени, да станат по-целенасочени, но правителството в Москва едва ли ще го направи сега - средствата за привилегии можеше да се намалят, докато пенсиите растяха, но днес реалните доходи на хората в Русия без друго падат.

За жизнения стандарт в страната пише и "Независимая газета". Едно от основните положения в "майските укази" на президента Владимир Путин от 2012 г. - вдигане на заплатите с 50 на сто до 2018 г., е застрашено от провал, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"Повечето хора в Русия са убедени, че тези укази засягат възнагражденията в бюджетния сектор - на лекари, учители, научни работници. Това обаче е голяма заблуда, незнайно защо поддържана от администрацията и печата", се казва в статията.

Всъщност обаче в точка 1 на "социалния" указ става дума за заплатите на всички в Русия без изключение. И за да бъде изпълнен точно указът на Владимир Путин, още до края на 2017 г. средната заплата в Русия трябва да нарасне на 60 000 рубли месечно (887 евро, б. р.). Засега обаче според официалната статистика средната заплата в Русия не надхвърля 40 000 рубли (592 евро).

Ниските заплати и осиромашаването на населението в Русия не дават шансове дори за възстановителен растеж, пише вестникът. Междувременно печатът публикува почти всекидневно регионални отчети за изпълнението на "майските укази", но данните за федералните показатели - за средната заплата в страната, са табу, добавя "Независимая газета".

/БТА/


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Ами на този въпрос да отговори боксера от банкя. Защо позволяваме на корпорациите да си изнасят печалбите. А какви данъци плащат само те си знаят. Вероятно половината от тях са на загуба кота лукойл например......
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До anonimen 218 цените горе долу същите като тук - в москва по скъпо горивото около 20% по евтино след последното увели4ение -- бялата техника много скъпа поне двойно това е в раша
178
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Гледай съотношението заплати - цени, то отразява реалното равнище на живота
177
5
 
4
 
! Отговори
Елка преди 1 година
Пак се излага. Между социални помощи и подкрепа има разлика, ама важното е да напишем колко зле са руснаците и да вземем някой долар на Ш о рош, нали?
176
4
 
8
 
! Отговори
няма такъв смях преди 1 година
Средната заплата в бедна България, без природни ресурси, разсипана от 50 годишно руско/комунистическо/болшевишко робство е по-висока от Русия, факт.
175
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо

А бре Зозо, как преди 30 и повече години Имахме технологии и злато и мед да копаем, и АЕЦ да построим, рафинерии, и заводи за какво ли не, и сами си строяхме и пътища, и мостове, че и в други държави нашите инженери ходеха да строят, а сега нищо не можем сами, дори водата трябва да ни доставят французи, тока да ни го произвеждат американци, а да ни го доставят чехи, храната да ни я произвеждат поляци, германци и гърци, мостовете да ги строят испанци, въобще- вече нищо не можем ?
174
2
 
3
 
! Отговори
dsc преди 1 година
До Анонимен

***, в момента пише средна заплата 592 евро!!! Що тука колко е??? я тука да е 592 евро пък да видим зле ли е!!??
173
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново, отново поръчкова статия. Тая журналистка спирка няма щом се касае за Русия. Нищо вярно в статията, пълна глупост, само не знам как и допускат публикациите. Ако има фалшиви новини те е на първо място. Платинен снукс за журналистката.
172
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и аз не пестя в чужбина, ама това не означава, че всеки е така.
Черноморието не ти е критерии, там е такъв евтиняк, че даже карат разни от Челябинск със самолети. Миналата година изкарах 4-5 дни с няма и 400 лева.
171
12
 
13
 
! Отговори
тато преди 1 година
Не знам какви са заплатите на руснаците, но повече от половината почиващи по черноморието са руснаци, вероятно със социални помощи.Ходил съм на ексурзиии по чужбина даже с руски фирми, всичко е на по-високо ниво и не забелязах руснаците да пестят. Много "идеология" има в тези коментари, да оставим ,че става дума за чисто чуждопоклонничество и блюдолизство, това го можем по навик още от соца.Никой не обича наведените, даже сами не се обичаме.
170
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то от 150-200 милиона държава все ще има и по-богати.
Но е факт, че който руснак се позамогне, веднага се маха от рая на Путин. Взима имот някъде в лошия Запад, или, ако не му стигнат парите за Виена - в България.
169
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дам ... в Русия поне дават помощите на руснаци !
В България се дават на *** лекторат за да си осигурят управлението .
168
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че Крим е руски, ако ще и от глад да се гътнем, нали, Олечка?

И не мисля, че е пропаганда - "Ведомости" е едно от най-старите издания в Русия изобщо и поне допреди 3-4 години не пускаше какви да е статии.
167
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
шок за путинопитеците :)))
166
4
 
13
 
! Отговори
data преди 1 година
Не знам колко е зле в Бг и колко е добре в Русия , но доста граждани на Русия вече живеят тук и притежават имоти . Просто трябва да се гледат фактите , а не постоянно да се претака зелето
165
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 200

Ако беше такава далавера това със златото, вашия герой - Шиши щеше да го копае.
164
10
 
17
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 1 година
Ауууу колко ужасно е в Русия.
Средна работна заплата 600 евро.
Предполагам в европейска България е в пъти по-висока.
163
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Анонимен
Богати сме...
Ами взимай лопатата и оди копай. Едно е да има злато, друго е да имаш технология да го добиеш. То тва да не е - "бръкни си, вземи си". Аман от мозъчета!
162
14
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Шорошка пропаганда-измислици и полулъжи. "Браво" на "обективната журналистка".
161
6
 
12
 
! Отговори
Евро-гей либерал преди 1 година
Предлагам да подарим природните ресурси на България на западни компании и да живеем без ресурси богато както в Лихтенщайн