Жизнен стандарт: 65% от руснаците – със социални помощи!

Руски печат: Ще стане ли средната заплата от €592 на €887?
Обновена: 18 юли 2017 22:11 | 18 юли 2017 22:06, Елка Василева
234
Жизнен стандарт: 65% от руснаците – със социални помощи!
Снимка: архив, Reuters

Ефективна ли е борбата с бедността в Русия, разсъждава на първа страница руското издание "Ведомости" . Страната харчи всяка година за социални плащания към 3 на сто от БВП - повече от мнозинството страни с икономика в преход. Но всичките разнообразни и скъпоструващи помощи са слабо ефективни срещу немотията, посочва вестникът.

По закон държавата отпуска социални помощи на хора, чийто доход е спаднал под жизнения минимум по независещи от тях причини. Социална подкрепа получават 65 на сто от жителите на Русия, а 84 процента от подпомаганите са малоимотни. Но от всяка рубла целева помощ до бедните стигат само 25 копейки. А делът на целевите помощи в доходите на най-бедните не надхвърля средно 2 процента за различните региони.

Социална подкрепа се предоставя главно не на нуждаещите се, а на хора със заслуги пред държавата: стимулират ги с около четвърт от всичките социални плащания - над 700 милиарда рубли.

Според експерти на изданието разходите за социална подкрепа трябва да бъдат преразпределени, да станат по-целенасочени, но правителството в Москва едва ли ще го направи сега - средствата за привилегии можеше да се намалят, докато пенсиите растяха, но днес реалните доходи на хората в Русия без друго падат.

За жизнения стандарт в страната пише и "Независимая газета". Едно от основните положения в "майските укази" на президента Владимир Путин от 2012 г. - вдигане на заплатите с 50 на сто до 2018 г., е застрашено от провал, предупреждава всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

"Повечето хора в Русия са убедени, че тези укази засягат възнагражденията в бюджетния сектор - на лекари, учители, научни работници. Това обаче е голяма заблуда, незнайно защо поддържана от администрацията и печата", се казва в статията.

Всъщност обаче в точка 1 на "социалния" указ става дума за заплатите на всички в Русия без изключение. И за да бъде изпълнен точно указът на Владимир Путин, още до края на 2017 г. средната заплата в Русия трябва да нарасне на 60 000 рубли месечно (887 евро, б. р.). Засега обаче според официалната статистика средната заплата в Русия не надхвърля 40 000 рубли (592 евро).

Ниските заплати и осиромашаването на населението в Русия не дават шансове дори за възстановителен растеж, пише вестникът. Междувременно печатът публикува почти всекидневно регионални отчети за изпълнението на "майските укази", но данните за федералните показатели - за средната заплата в страната, са табу, добавя "Независимая газета".

/БТА/


234
Още от
Напиши коментар Коментари
180
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен
Ами на този въпрос да отговори боксера от банкя. Защо позволяваме на корпорациите да си изнасят печалбите. А какви данъци плащат само те си знаят. Вероятно половината от тях са на загуба кота лукойл например......
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До anonimen 218 цените горе долу същите като тук - в москва по скъпо горивото около 20% по евтино след последното увели4ение -- бялата техника много скъпа поне двойно това е в раша
178
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 месеца
Гледай съотношението заплати - цени, то отразява реалното равнище на живота
177
5
 
4
 
! Отговори
Елка преди 11 месеца
Пак се излага. Между социални помощи и подкрепа има разлика, ама важното е да напишем колко зле са руснаците и да вземем някой долар на Ш о рош, нали?
176
4
 
8
 
! Отговори
няма такъв смях преди 11 месеца
Средната заплата в бедна България, без природни ресурси, разсипана от 50 годишно руско/комунистическо/болшевишко робство е по-висока от Русия, факт.
175
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Зозо

А бре Зозо, как преди 30 и повече години Имахме технологии и злато и мед да копаем, и АЕЦ да построим, рафинерии, и заводи за какво ли не, и сами си строяхме и пътища, и мостове, че и в други държави нашите инженери ходеха да строят, а сега нищо не можем сами, дори водата трябва да ни доставят французи, тока да ни го произвеждат американци, а да ни го доставят чехи, храната да ни я произвеждат поляци, германци и гърци, мостовете да ги строят испанци, въобще- вече нищо не можем ?
174
2
 
3
 
! Отговори
dsc преди 11 месеца
До Анонимен

***, в момента пише средна заплата 592 евро!!! Що тука колко е??? я тука да е 592 евро пък да видим зле ли е!!??
173
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отново, отново поръчкова статия. Тая журналистка спирка няма щом се касае за Русия. Нищо вярно в статията, пълна глупост, само не знам как и допускат публикациите. Ако има фалшиви новини те е на първо място. Платинен снукс за журналистката.
172
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То и аз не пестя в чужбина, ама това не означава, че всеки е така.
Черноморието не ти е критерии, там е такъв евтиняк, че даже карат разни от Челябинск със самолети. Миналата година изкарах 4-5 дни с няма и 400 лева.
171
12
 
13
 
! Отговори
тато преди 11 месеца
Не знам какви са заплатите на руснаците, но повече от половината почиващи по черноморието са руснаци, вероятно със социални помощи.Ходил съм на ексурзиии по чужбина даже с руски фирми, всичко е на по-високо ниво и не забелязах руснаците да пестят. Много "идеология" има в тези коментари, да оставим ,че става дума за чисто чуждопоклонничество и блюдолизство, това го можем по навик още от соца.Никой не обича наведените, даже сами не се обичаме.
170
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е то от 150-200 милиона държава все ще има и по-богати.
Но е факт, че който руснак се позамогне, веднага се маха от рая на Путин. Взима имот някъде в лошия Запад, или, ако не му стигнат парите за Виена - в България.
169
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дам ... в Русия поне дават помощите на руснаци !
В България се дават на *** лекторат за да си осигурят управлението .
168
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Важното е, че Крим е руски, ако ще и от глад да се гътнем, нали, Олечка?

И не мисля, че е пропаганда - "Ведомости" е едно от най-старите издания в Русия изобщо и поне допреди 3-4 години не пускаше какви да е статии.
167
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
шок за путинопитеците :)))
166
4
 
13
 
! Отговори
data преди 11 месеца
Не знам колко е зле в Бг и колко е добре в Русия , но доста граждани на Русия вече живеят тук и притежават имоти . Просто трябва да се гледат фактите , а не постоянно да се претака зелето
165
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 200

Ако беше такава далавера това със златото, вашия герой - Шиши щеше да го копае.
164
10
 
17
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 11 месеца
Ауууу колко ужасно е в Русия.
Средна работна заплата 600 евро.
Предполагам в европейска България е в пъти по-висока.
163
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
До Анонимен
Богати сме...
Ами взимай лопатата и оди копай. Едно е да има злато, друго е да имаш технология да го добиеш. То тва да не е - "бръкни си, вземи си". Аман от мозъчета!
162
14
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 11 месеца
Шорошка пропаганда-измислици и полулъжи. "Браво" на "обективната журналистка".
161
6
 
12
 
! Отговори
Евро-гей либерал преди 11 месеца
Предлагам да подарим природните ресурси на България на западни компании и да живеем без ресурси богато както в Лихтенщайн