Какво се случва с милиардите, които ЕС дава на Турция?

Използват ли се по предназначение или Ердоган се възползва?
18 юли 2017 20:30, Елка Василева
80
Какво се случва с милиардите, които ЕС дава на Турция?
Снимка: архив, Reuters

Европа дава милиарди на Турция за бежанците – в рамките на т.нар. споразумение за бежанците. Но какво се случва с тези пари? Използват ли се те по предназначение? Или по-скоро Ердоган се възползва от тях, пита "Ди Цайт".

Авторите на статията в "Ди Цайт" Бурчак Бели и Улрих Ладурнер проследяват пътя на европейските пари в Турция. В своя анализ те припомнят как се стигна до т.нар. сделка между Ердоган и Меркел през 2016 г. - в момента, в който бежанският натиск над Европа беше огромен. Тогава стотици хиляди пристигаха през Егейско море в Гърция, а оттам - по т.нар. Балкански маршрут - се отправяха основно към Германия. Същевременно стотици се давеха в Средиземно море.

Ангела Меркел беше принудена да стори нещо, в противен случай щеше да загуби поста си, отбелязват Бели и Ладурнер и допълват, че при посещението си при Ердоган на 8 февруари 2016 г. най-влиятелната жена в Европа е приличала на "молителка в двора на султана".

Меркел беше принудена да го стори

Шест седмици след това посещение - на 18 март 2016 г. - ЕС сключи с Турция споразумението за бежанците. То явно изпълни своето предназначение, защото веднага след това броят на пристигащите в Европа бежанци спадна значително. Турция трябваше да спира и приютява бежанците, а в замяна ѝ бяха обещани две неща: политически бонус и три милиарда евро, които да се използват за издръжката на бежанците.

Що се отнася до политическия бонус, а именно - обещанието за безвизови пътувания на турските граждани до Европа, то беше обвързано с едно условие. Турция трябваше да хармонизира своите антитерористични закони с европейските стандарти.

Тъй като обаче Анкара не изпълни това условие, до визови облекчения за турците така и не се стигна, коментира "Ди Цайт", цитиран от Дойче веле. На турците беше показана и перспектива за ускоряване на преговорите за прием в ЕС, но и това европейско обещание междувременно се оказа безпредметно, тъй като политиката на Ердоган през последните месеци отдалечи Турция още повече от ЕС, пише в статията.

Затова пък парите от Европа продължават да текат. Стигат ли обаче средствата до онези, които се нуждаят от тях, или по-скоро пълнят джобовете на автократи?

Авторите припомнят, че по времето на преговорите Ердоган първоначално искал трите милиарда евро да бъдат внесени направо по сметките на правителството. "Изпратете ми парите, а пък аз ще се погрижа за бежанците" - така горе-долу е звучал призивът на Ердоган. Той обаче не успя да наложи своето виждане, тъй като ЕС искаше да има яснота дали парите от Брюксел не отиват за съвсем други цели – например за купуване на оръжие или за Ердогановата война срещу кюрдите, припомня "Ди Цайт".

Вместо в турския бюджет ЕС превежда парите на специално избрани организации -  като Световната организация по прехраната и УНИЦЕФ. В отделни случаи, но само ако наистина има смисъл, парите се превеждат и на турското министерство на образованието или на здравното министерство. Авторите на статията посочват и конкретни числа. По данни на Европейската комисия турското министерство на образованието е получило досега 90 милиона евро, а здравното министерство – 120 милиона евро.

Задачите, които Турция трябва да изпълни в замяна на това, са гигантски. На нейна територия живеят общо 2,8 млн. бежанци – повече, отколкото в която и да е друга страна. А това означава, че Анкара трябва да интегрира десетки хиляди чужди деца в местната образователна система, да открива нови паралелки и да назначава нови учители. В статията на "Ди Цайт" е цитиран експерт от университета в Анкара, според когото страната трябва да назначи 45 000 нови учители, за да може да обучава децата на бежанците. Това пък означава, че ще са нужни по 540 милиона евро годишно само за заплатите на тези учители.

Анализът подчертава, че ЕС строго контролира изразходването на парите, а междувременно опитва и съвсем нови пътища за оказване на помощ, при които средствата отиват пряко при нуждаещите си.

През септември миналата година например е стартиран гигантски хуманитарен проект - на стойност 384 милиона евро. С тези пари е била създадена система за разплащане с карти. Те функционират като предплатени ваучери за телефон и могат да бъда заредени с определена сума, която да отива за покриване на месечните разходи на бежанците. Въпросните карти ЕС предоставя на най-беззащитните бежанци, например на жени с деца, които живеят в крайно трудни условия из бежанските лагери или в мизерни малки квартири под наем из селата и градовете на Турция. Независимо че са подслонени в бивши складове и мазета, те са длъжни да плащат месечен наем.

Една сирийска майка, която винаги изпитвала ужас от факта, че може да се окаже на улицата, заявява, че откакто разполага с карта за разплащане, се чувства по-сигурна, тъй като разполага все пак с някакви средства.

Германският вестник обръща внимание и на друг аспект – европейските пари за бежанците стимулират местната икономика в Турция. От трите милиарда за Турция 1,6 милиарда са предназначени за "нехуманитарна помощ" - например за изграждане на общинска инфраструктура, за строеж на училища и образование, за здравни проекти.

Отиват ли парите на грешното място?

Дали Турция и лично Ердоган все пак не са печелещите от тази "сделка"? Според авторите на статията в "Ди Цайт" отговорът на този въпрос е по-скоро отрицателен. Ето какво е тяхното обяснение: Според преценките на турското правителство от началото на кризата досега то е изразходвало 27 милиарда евро за бежанците. Мурат Ердоган, експерт от турския университет Хаджеттепе в Анкара, смята тази сума за силно занижена. Той предполага, че Турция междувременно е изразходвала близо 50 милиарда евро и продължава да се нуждае от нови 20 милиарда на година.

Към тези числа обаче трябва да се подхожда внимателно, защото в тях са включени и индиректни разходи, посочват Бели и Ладурнер и добавят: "Много по-сигурни са данните за безработицата в Турция. Официално тя е 12%. Повече от една трета от турския БВП явно възниква на черния пазар. Бежанците, които не успеят да си намерят легална работа, ще засилват натиска върху този пазар допълнително – с всички отрицателни последици за държавата и хората, които са принудени да си търсят работа там. Затова независимо от всички резерви по отношение на партньорството с Ердоган цифрите говорят ясно, че парите на европейците не отиват на грешното място."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не я биеше по ушите тази идитка да ги кани в Европа. Тя ги покани и те дойдоха с любезното съдействие на унгарския *** Сорош.
31
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Яcтpeб ОсманлиятаКолега, затова думата "вулгар" произлиза от гръцката дума за българин. Но не разбирам какво има толкова да се гордееш с факта, че си член на едно долно, гнусно и злобно племе!?
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирийци, афганистанци, идилци...скоро по европейските улици...Европейците са ГОЛЕМИ интегратори...да ги интегрират...НИЕ няколко ислямски страни (Турция, Катар, Азербейджан, Тюркменистан, Пакистан) ще им отпускаме милиарди...Просто време е вече колето да се завърти...
29
3
 
7
 
! Отговори
До пущиняк преди 6 години
Да, добре ни е икономиката...то и за това освен, че се борим с терористи, освен че децата ни учат и лекуват безплатно ПАК платихме достатъчно от ДЖОБА!!! Докъто дойдем за интеграцията..в една шепачния ви Харманлийски лагер предлагате ли курсове за занаят? Давате ли им възможност на работа...защото тук ние го правим... та да те питам ти интеграторе, мани бежанците, успяхте ли да си интегрирате ромите! Та даваш акъли на Нас!!!???
28
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И понеже веке нема кой да ги рани они плъзнаха из свету да кръдат и порститурират. Плиме еплибо и кръдливо бюгарашко.
27
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 34Така турците едно време храниха 3 милиона балкански търтеи цели 500 години!
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34Ama vi e, vaha 500 god
25
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сега Турция е изразходила за бежанците над 30 милиарда долара, докато е получила само 760 милиона долара помощи за бежанците от международните фондове, включително и европейските.Тези хорица, надрискали тази статия, както и драгите ми съформници, дето само тропат с копита по клавиатурата за спорт и хабер си нямат от реалността.
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче Веле да пише какво става с милиардите които ЕС дава на Гърция. "Милиардите" за Турция са 750 милиона евро от обещани 3 милиарда.
23
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво се случвало с милиардите, които ЕС е дала?! Кви милиарди кви пет лева ? От всичките обещани два пъти по 3 милиарда едва 750 млн е получила Турция. Това е нищожна сума спрямо тази, която Турция е похарчила и продължава да харчи. Храни 3 млн души бори се всеки ден с терористи всички грандиозни проекти продължават и въпреки всичко турската икономика е в растеж. Много лош тоз Ердоган еййй
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Какво да се случвя? Туркините и турците си купуват вибpaтopи с тях и тъва е."Да ги дават на българите...за да си пооправят Пантерите...
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Как какво се...случва,някой ги...опъна милиардите.Едва ли са ги...раздали на бедното...туземно население."Гошко това бедно туземно население, искаш ли да си го гледаш ти...обещаваме, че ние от "Къзъл Ай" ще ви помогнем при нужда!!!???
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИ ТЕ И ТУК СЕ "ВЪЗПОЛЗВАТ"
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ние да затворим границите като Унгария, пък да видим как ще текат тези 3 млн.!"Ама вие сте много "умни" бе...брех брехНе знаехме че само от границите се минава...мали ко шъ праим ся и велика телена ограда напраихте...Въй въй въй:-) :-) :-)
18
7
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Как какво се...случва,някой ги...опъна милиардите.Едва ли са ги...раздали на бедното...туземно население.
17
11
 
5
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Ние да затворим границите като Унгария, пък да видим как ще текат тези 3 млн.! Нали уж е добре икономически Турция. Толкова ли не може да интегрира 3 млн. иракчани, афганистанци и сирийци? Все пак 80млн. държава е! "Пропадналата" икономически Русия дори санкции и наложиха и пак прие 1-2 млн. украинци и никой дори и не разбра къде отидоха всичките тези хора!
16
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да се случвя? Туркините и турците си купуват вибpaтopи с тях и тъва е.
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Какви бежанци ве братче? Турците ги издавиха в Босфора. Парите от ЕС отиват директно в ердогановия джоб."Да Ви пратим труповете...оти там имате повече места запустели, ще пратим и няколко милиарда за копане!????
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган каза, че чакаме до октомври за визите!!! После ще течат 3 милиона от Анадолските чешми до европейското ви корито...Тогава "Ди Цайт" и Долчето Веле ще ги проследят по добре...Прекалявате...на чашата му остана само устна пай...
13
7
 
13
 
! Отговори
:) преди 6 години
колко пари са дали до сега от ес на Турция???договорени са милиарди, а реално колко са дадени??? не повече от 200-300 милиона евро, това са пари за една малка община в анадоласмешен ес....сега италия като даде визи на 200 хил бежанци и полша да се изчерпи на бабата, тогава ще ги видя тъпия ес...