Малорусия – договорено с Москва или опит да се вземат пари от нея?

Руски издания: Предложението крие риск от дипломатически скандал
19 юли 2017 22:20, Елка Василева
80
Малорусия – договорено с Москва или опит да се вземат пари от нея?
Александър Захарченко. Снимка: архив, Reuters

Руските вестници коментират на първите си страници изявлението на украински сепаратисти, че вместо Украйна се създава нова държава под името Малорусия със столица Донецк.

"Независимая газета" лансира версията, че става дума за сценарий, договорен с Москва. Лидерът на провъзгласената по-рано в Източна Украйна Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко огласи проекта точно преди поредното заседание на тристранната работна група за уреждане на конфликта в Минск. То може сериозно да промени дневния ред на срещата, смята изданието.

Дори делегатът на ДНР в контактната група Денис Пушилин нарича инициативата за Малорусия "нееднозначна", макар и потенциално интересна, ако се обсъди всестранно.

Още по темата

Предложението на Захарченко крие риск от дипломатически скандал, посочва всекидневникът, цитиран от Би Би Си. Правителствата на Германия и на Франция - страни гаранти на Минските споразумения, настояха вече Русия да реагира негативно.

Според цитирани в статията източници, близки до администрацията на руския президент Владимир Путин, сепаратистките лидери в Донбас са длъжни да съгласуват действията си с Москва, защото са в критична зависимост от нея. Остава неясно обаче с кого точно е съгласувал Захарченко новото си изявление.

Инициативата за Малорусия изобщо няма връзка с политиката, смята московският политолог Алексей Чеснаков. "Проектът е дело на писатели и блогъри, близки до ръководството на ДНР. Мнозина в самото ръководство смятат, че не е съгласуван", казва той.

Според украинския външен министър Павло Климкин обаче станалото показва, че Кремъл иска да действа в Донбас по същия сценарий, по който Абхазия се е отцепила от Грузия.

Аналитикът Николай Миронов нарича Захарченко "опитен политик". А само ограничен човек би могъл да прави подобни изявления, и то преди срещата на контактната група, без да ги съгласува с Москва, добавя той.

Лидерът на ДНР може просто да се е изгубил сред кулите на Кремъл, коментира наблюдателят Алексей Макаркин. "Изявлението му е съгласувано с някого от Москва, това е очевидно. С кого обаче - остава голям въпрос", казва експертът. Според него замисълът е бил "да изплашим Запада, да покажем: вижте, ако не направите отстъпки, ще се появи Малорусия на Захарченко".

Провъзгласяването на "Малорусия" изглежда като огледален отговор на дискутираната сега в Киев инициатива на украинския президент Петро Порошенко да се разработи закон за реинтеграция на Донбас в състава на Украйна, посочва анализаторът Андрей Девятков пред "РБК".

Законопроектът предвижда териториите на сепаратистките републики да бъдат обявени за окупирани зони, а в някои райони край фронта да се въведе военно положение. Ако Украйна приеме този акт, "Минските споразумения ще изгубят всякакъв смисъл", добавя експертът.

Откакто трае украинският конфликт, в региона "са формирани собствени елити, които ще посрещнат на нож новия курс и няма да го подкрепят. Според мен изявлението е направено с цел получаване на допълнителна финансова помощ от Русия", заявява за "Правда" коментаторът Кирил Молчанов.

Идеята за държава "Малорусия" не е толкова налудничава, твърди пред "Собеседник" колегата му Аркадий Дубнов.

Кремъл ще може сега да заговори колко е опасно, че Киев протака изпълнението на Минските споразумения, както ги разбират в Москва, и че това може да предизвика по-нататъшна ескалация на напрежението, включително в Европа. Политтехнолозите на руската власт очакват това да предизвика нов натиск върху Украйна и "нов консенсус около (президента Владимир) Путин" в Русия. Ето "възможност (. . .) да се зомбират руските зрители, та да си спомнят, че от тях се чака правилно политическо волеизявление на предстоящите избори" за държавен глава през 2018 г., обяснява експертът.

И Кремъл, и дори ДНР веднага отказаха да подкрепят проекта "Малорусия", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

Москва "бързо и шумно скастри" авторите - това сочи, че "идеята за провъзгласяване на Малорусия наподобява повече местна самодейност, отколкото комбинация на Кремъл, което оставя открит въпроса дали Москва контролира ситуацията в Донецк", пише вестникът.

"Събитията в Украйна от последните години са толкова нелепи, че отдавна не се поддават на разумно осмисляне", резюмира в материал по същата тема "Московский комсомолец".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
12
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Сърца имат руснаците в Малорусия. Факт !Натресоха им профашистка власт в Киев, слугуваща на Запада, хората скочиха и с оръжие в ръка извоюваха свободата си.Само можем да завиждаме на такива смели мъже и жени.А, че Кремъл ще ги подкрепи и пази то е ясно ...Великият държавник Владимир Путин продължава да увеличава територията и населението на Руската федерация ...Нещо, което здраво бърка отзад на евроатлантиците и либерастите.
30
15
 
13
 
! Отговори
За 45 преди 6 години
От рашата бягат даже и руснаците. У над живеят двеста хиляди парчета които не щат раят на Пичин!В Россия никой българин не би отишъл
29
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жужето Кремълско, скоро ще сподели съдбата на Милошевич -- в Хага съден за престъпления против човечеството !!!
28
13
 
14
 
! Отговори
Алооооо преди 6 години
Всички дето толкова харесват Русия -- защо не ги натоварим на кораби и директно в Крим.Нека изживеят прелестите на това да живееш в Русия. Тогава България ще стане едно по-хубаво място за живеене !!!
27
1
 
12
 
! Отговори
Djo преди 6 години
Сърбомaне глупaв,вaс кой ви освободи,я вземи почети мaлко,Зaпaдните покрaйнини сa били нaши и Мaкедония също,тъпaн с тебе тъпaните
26
9
 
12
 
! Отговори
Абе преди 6 години
Какво се чудите, това е поредния ход на джуджето от Кремъл.Ми да го питаме, какво ще прави като свърши бензина в бензиностанцията, а?То, джуджето де, се трябва да измисли нещо та да се говори за него -- не гледа че ццелия свят го приема като непредсказуем та-панар !!!
25
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам, какво са радвате пияни старчета. Утре и южна България ли ще дадете така на Турция :)) В 21 век да се цепят суверенни държави със сила си е грозно. А да ги анексираш е още по отвратително. Когато имаш претенции да водиш цял регион трябва да си морален и обективен. Русия прави грешка след грешка. Ината й ще е доведе до тотална омраза на света.
24
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Захарченко провери ли си асансьора за бомби. Да няма скоро некролог и цветя (четен брой) от Москва.
23
3
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Игрички,с цел да се стреснат Хохлите и западните им ментори.Нищо подобно няма да се случи,поне в близките 3 години.После може и много по-големи неща да станат,но не и сега.
22
6
 
8
 
! Отговори
bludes преди 6 години
СЪРБОМАНЕ , НИЕ СМЕ ЕДНО , НАЛИ ВИДЯ КАК ДЕЙСТВА ЗАПАДА , РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ , СЪРБОМАН , ТОВА Е ДОБРЕ, АЗ СЪМ БЪЛГАРОМАН НИЕ СМЕ БРАТЯ големите СИЛИ СЕ ОПИТВАТ ВСЯЧЕСКИ ДА НИ ПРОТИВОПОСТАВЯТ ОТ НАС ЗАВИСИ ДАЛИ ЩЕ СЕ ПОДАДЕМ , ДА СЕ УПОВАВАМЕ НА НАШИЯ БОГ ИСУС ХРИСТОС , ИНАШИТЕ ОБЩИ СВТИИ САВА И И ВАН РИЛСКИ АМИНН. ВСИЧКО Е ЗАРАДИ КОРИДОР НОМЕР 8.
21
6
 
13
 
! Отговори
Помориец преди 6 години
Да се отделяме и ние в Черноморска република. И без това край мен само руска реч.Официални езици -- български и руски.Религия - православие.Химн - Бог с нами.
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре руснаци да ни превземат отколкото турци.По-добре да сме губерния, отколкото вилает.По-добре църкви, отколкото джамии.Мен от руснаци не ме е страх.
19
5
 
10
 
! Отговори
bludes преди 6 години
ДА ЖИВЕЯТ ВО ВЕКИ В МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО , БРАТСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ НАРОДИ НА БЪЛГАРИЯ, СЪРБИЯ РУСИЯ , ГЪРЦИЯ , РУМЪНИЯ СА БРАТЯ, ИМА ТУК ЕДНИ *** ОТ КОЗЯК ,КОЙТО ПРОБВАТ НАРИЧАЙКИ СЕ СЪРБОМАН ДА ПРОВОКИРАТ И ДА НИ РАЗДЕЛЯТ , ДАНО СМЕ СИ ВЗЕЛИ УРОКА ОТ ИСТОРИЯТА И НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ НА ДОЛНИТЕ англосаксонци ДА НИ ПРОТИВОПОСАВЯТ , НИ СМЕ БРАТЯ ЕДНА НИ АЗБУКАТА ЕДИН НИ ГОСПОДА БОГ И ИСУС ХРИСТОС ДА МУ СЕ СВЕТИ ИМЕТО АМИННН...
18
10
 
1
 
! Отговори
Сърбоман преди 6 години
До БългаринЗападна България е СЪРБИЯ!!
17
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До СърбоманПирот Цариброт Ниш са България шумадииче!!!! Смърт за рашка!!
16
10
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
Сега пък Малороссия........нали беше Новороссия, тея тотално не са изтрезнели.
15
8
 
9
 
! Отговори
Сърбоман преди 6 години
Татарчета, нямате ли друга работа за вършене? Например да целувате задните бузи на турските си партньори? Затова ли ви освободи Русия бе несретници??? Вие сте срам за балканите! <<<<<<<<<<<< КОСОВО Е СЪРБИЯ УКРАЙНА Е РУСИЯ >>>>>>>>>>>>
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сърбоманДа ми сърбаш спермаатаа с лъжичка, да ми сърбаш щом си сърбоман.
13
7
 
5
 
! Отговори
кръвожаден веган преди 6 години
Да очакваме ли скоро обявяването на Поморийская республика, или ще изчакат до следващото лято?
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро и България ще се нарича Южна Русия!!!!!!!