Малорусия – договорено с Москва или опит да се вземат пари от нея?

Руски издания: Предложението крие риск от дипломатически скандал
19 юли 2017 22:20, Елка Василева
80
Малорусия – договорено с Москва или опит да се вземат пари от нея?
Александър Захарченко. Снимка: архив, Reuters

Руските вестници коментират на първите си страници изявлението на украински сепаратисти, че вместо Украйна се създава нова държава под името Малорусия със столица Донецк.

"Независимая газета" лансира версията, че става дума за сценарий, договорен с Москва. Лидерът на провъзгласената по-рано в Източна Украйна Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко огласи проекта точно преди поредното заседание на тристранната работна група за уреждане на конфликта в Минск. То може сериозно да промени дневния ред на срещата, смята изданието.

Дори делегатът на ДНР в контактната група Денис Пушилин нарича инициативата за Малорусия "нееднозначна", макар и потенциално интересна, ако се обсъди всестранно.

Още по темата

Предложението на Захарченко крие риск от дипломатически скандал, посочва всекидневникът, цитиран от Би Би Си. Правителствата на Германия и на Франция - страни гаранти на Минските споразумения, настояха вече Русия да реагира негативно.

Според цитирани в статията източници, близки до администрацията на руския президент Владимир Путин, сепаратистките лидери в Донбас са длъжни да съгласуват действията си с Москва, защото са в критична зависимост от нея. Остава неясно обаче с кого точно е съгласувал Захарченко новото си изявление.

Инициативата за Малорусия изобщо няма връзка с политиката, смята московският политолог Алексей Чеснаков. "Проектът е дело на писатели и блогъри, близки до ръководството на ДНР. Мнозина в самото ръководство смятат, че не е съгласуван", казва той.

Според украинския външен министър Павло Климкин обаче станалото показва, че Кремъл иска да действа в Донбас по същия сценарий, по който Абхазия се е отцепила от Грузия.

Аналитикът Николай Миронов нарича Захарченко "опитен политик". А само ограничен човек би могъл да прави подобни изявления, и то преди срещата на контактната група, без да ги съгласува с Москва, добавя той.

Лидерът на ДНР може просто да се е изгубил сред кулите на Кремъл, коментира наблюдателят Алексей Макаркин. "Изявлението му е съгласувано с някого от Москва, това е очевидно. С кого обаче - остава голям въпрос", казва експертът. Според него замисълът е бил "да изплашим Запада, да покажем: вижте, ако не направите отстъпки, ще се появи Малорусия на Захарченко".

Провъзгласяването на "Малорусия" изглежда като огледален отговор на дискутираната сега в Киев инициатива на украинския президент Петро Порошенко да се разработи закон за реинтеграция на Донбас в състава на Украйна, посочва анализаторът Андрей Девятков пред "РБК".

Законопроектът предвижда териториите на сепаратистките републики да бъдат обявени за окупирани зони, а в някои райони край фронта да се въведе военно положение. Ако Украйна приеме този акт, "Минските споразумения ще изгубят всякакъв смисъл", добавя експертът.

Откакто трае украинският конфликт, в региона "са формирани собствени елити, които ще посрещнат на нож новия курс и няма да го подкрепят. Според мен изявлението е направено с цел получаване на допълнителна финансова помощ от Русия", заявява за "Правда" коментаторът Кирил Молчанов.

Идеята за държава "Малорусия" не е толкова налудничава, твърди пред "Собеседник" колегата му Аркадий Дубнов.

Кремъл ще може сега да заговори колко е опасно, че Киев протака изпълнението на Минските споразумения, както ги разбират в Москва, и че това може да предизвика по-нататъшна ескалация на напрежението, включително в Европа. Политтехнолозите на руската власт очакват това да предизвика нов натиск върху Украйна и "нов консенсус около (президента Владимир) Путин" в Русия. Ето "възможност (. . .) да се зомбират руските зрители, та да си спомнят, че от тях се чака правилно политическо волеизявление на предстоящите избори" за държавен глава през 2018 г., обяснява експертът.

И Кремъл, и дори ДНР веднага отказаха да подкрепят проекта "Малорусия", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

Москва "бързо и шумно скастри" авторите - това сочи, че "идеята за провъзгласяване на Малорусия наподобява повече местна самодейност, отколкото комбинация на Кремъл, което оставя открит въпроса дали Москва контролира ситуацията в Донецк", пише вестникът.

"Събитията в Украйна от последните години са толкова нелепи, че отдавна не се поддават на разумно осмисляне", резюмира в материал по същата тема "Московский комсомолец".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейзирането на Донбас е еквивалент на потурчване на България. Нормално е руското население да се съпротивлява срещу попадане в държава, контролирана от постоянните световни агресори: САЩ, Франция, Англия и Германия. Нормално е тези хора да не искат да се дадат без бой на картонени тигърчета, които след всяка агресия от тяхна страна е мачкала, като сополи. Историята се повтаря! Защо Косово може да се самоопределя, а Донбас неможе? Очаквам адекватен отговор от ***-лизаторите!
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Активист на БКПАбе гледам ние 10 години сме се утепали да просперираме !вие с каскетите сте ясни. Уж просперирахте по времето на правешкия селянин, пък се оказа, че сте фалирали държавата. Освен да крадете и да опикaете Бузлуджа друго можете ли?
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Изявлението му е съгласувано с някого от Москва, това е очевидно. С кого обаче - остава голям въпрос", казва експертътне знам с кого, но вероятно вече не е сред живите :)
48
7
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
За криминалните си договорки с маскава "Захарчето" скоро ще дава отчет в Хага, заедно с другите зелени човечета, останали живи .... Там може да ги посети и Самият товарищ путин, за да поздрави старите си приятели, а при необходимост да сподели и килията им .... !!!
47
7
 
4
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
До Сокол 9Абе гледам ние 10 години сме се утепали да просперираме ! ***...
46
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сокол 9 - а ние колко просперерихме от както сме в ЕС? Има едни пари, които отиват в джобовете на управляващите, а ние плащаме данъци и такси та се измятаме. Оказа се, че за олкова години в ЕС има увеличаване на наркоманите, увеличаване на неграмотните, влошаване на образованието;магистралите - голямата гордост на ГЕРБ се оказаха не това, което трябва да са и се пита в задачата - а къде отидоха парите. Така че по-кротко за ЕС, без такъв налудничев ентусиазъм.
45
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сокол9Докато Украйна се присъедини към ЕС, ЕС вече ще бъде минало.
44
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грузинският народ изгони с огън и меч американската по-лога Саакашвили и сега не смее да припари наоколо.Така ще изгонят и киевската хунта, ще бягат с пълни ***.Всяко нещо си има време
43
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В крайна сметка цяла Украйна доброволно или не ще се присъедини към Руската Федерация, а Потрошенко ще изчезне яко дим и гроб няма да има дори.
42
10
 
3
 
! Отговори
ПОШ преди 6 години
В крайна сметка цяла Украйна доброволно или не ще се присъедини към Руската Федерация, а Потрошенко ще изчезне яко дим и гроб няма да има дори.
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма лошоо - нека нека създадат Малорусия т.е. донецко-Луганска република. Отадавна всичси са на мнение, че Укрйна трябва да са раздели на две - левобрежна и деснобрежна, просто още не смеят да го кажат гласно.
40
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вовата отново даде шах-шех на евроатлантическите дебилли. Мачкай, Вова кретенясалата шорошшка сганн.
39
8
 
15
 
! Отговори
История преди 6 години
Както навремето руснаците ни разцепиха на княжество България и Източна Румелия, както след първата балканска война дадоха на сърбите Македония, както ни отцепиха Южна Добруджа и я дадоха на Румъния, така сега руснаците разцепиха Украйна. Така сега очаквам и Украйна да води 2-3 войни за териториална цялост и никога да не се съвземе! Слава на Русия, най-отвратителната държава на злото в историята на човечеството. Слава на руския сатанизъм. Слава на българопредателите русофили!
38
10
 
18
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЩирлицГовориш за русофилите в България, нали?
36
11
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Хора, Вие не разбрахте ли, че всичко в Русия и около Русия става с благословията на Путин? Всичко това което описвате е дело на хората на Путин в Москва и на самия Путин. Запада си взе Украйна и Путин ограничава щетите. Какво очаква Украйна в Западните води никой не знае. Но като знаем що за хора са ... как корупцията е навсякъде ... нищо добро не ги очаква ... какво стана тук в БГ ... пълна трагедия. Държавата си отива ... народа е *** и заблуден ... ама тотално.
35
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро Захарченко ще прави компания на Гиви и Моторола.
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДаАми отивай там тогава, защо се мъчиш тука? Или ще правите Задунайска България?
33
11
 
7
 
! Отговори
Да преди 6 години
Русия е на светлинни години напред във всяка сфера, в сравнение със смешната ни жалка *** - няма какво да коментираме!
32
3
 
9
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Много ми е интересно как повечето от пишешщите тук са могли да допуснат, че това не е съгласувано между Тръмп и Путин на срещите им. Или никому не прави впечатление, че от 4 г. почти този конфликт ескалира, а сега "случайно" след срещите на Тръмп и Путин се разреши. Нарочно пиша "разреши", защото ако Москва признае тази държава ще има основание да се намеси с редовна армия за да я защити. Както Сирия и донякъде както Осетия. Тези неща нестават така спонтанно както ги представят, не се излагайте.